Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 15 perc 7 másodperc

Semjén szerint a választók kényszerítették ki, hogy a Fidesz az RMDSZ-el működjön együtt

15 perc 5 másodperc

Semjén Zsolt szerint teljes a bizalmi együttműködés Orbán Viktor és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök között, de az RMDSZ és a Fidesz-KDNP szövetségéről nem a politikusok állapodtak meg: ezt az erdélyi magyar választók kényszerítették ki.

A magyar kormány miniszterelnök-helyettese a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusán mondott köszöntésében beszélt erről pénteken, Kolozsváron. Kijelentette: azok az erdélyi magyarok kényszerítették ki a magyarországi kormánypártok és az RMDSZ együttműködését, amelyek elsöprő többségben szavaznak a romániai választásokon az RMDSZ-re, a magyarországi választásokon pedig a Fidesz-KDNP-re.

Kijelentette: semmi nem fogadható el, ami gyengíti az RMDSZ-t, mert ha a szövetség meggyengülne, véget érne az erős magyar érdekképviselet az erdélyi önkormányzatokban és a bukaresti parlamentben.

Kategóriák: Friss

38 év után bukkant fel újra a világ legnagyobb méhe

30 perc 33 másodperc

Újra felbukkant a világ legnagyobb, kihaltnak vélt méhfaja Indonéziában – írja az MTI a The Guardianra hivatkozva. A hüvelyujjnyi hosszúságú, szarvasbogár-állkapcsú, a háziméhnél négyszer nagyobb óriásméhet (Megachile pluto) utoljára 38 éve látták, ezért félő volt, hogy kihalt, ám az indonéziai Észak-Maluku tartományban újra felbukkant egy példány. Ausztrál és észak-amerikai biológusok egyetlen nőstény egyedet fedeztek fel egy fán lévő termeszvárban, több mint kétméteres magasságban.

„Lélegzetelállító volt megpillantani ezt a repülő buldogot, azt sem tudtuk, él-e még belőle akár egyetlen is. Hihetetlen volt látni, milyen gyönyörű, óriási a rovar a való életben, csodálatos volt hallani hatalmas szárnyainak zümmögését, ahogy elrepült mellettem” – idézte fel Clay Bolt rovarfotós, akinek először sikerült lefényképeznie az egyedet.

Az indonéz óriásméh, melynek nősténye majdnem négy centiméter hosszúra is megnőhet, 1858 óta ismert, Alfred Russel Wallace brit felfedező és természettudós ekkor fedezte fel az indonéziai Bacan-szigeteken, melyek a Malaku-szigetcsoporthoz tartoznak. A fajt angolul Wallace-féle óriásméhnek is hívják. Wallace „hatalmas, fekete, darázsszerű” rovarnak írta le, melynek szája olyan, mint a szarvasbogáré.Méretei ellenére az óriásméh rejtőzködő életet él, szinte semmit sem tudni arról, hogy a most előkerült nőstény hogyan készített gyantából fészket a fán élő termeszek birodalmában.

A Wallace-óriásméh egy példánya 1981-ben került ismét a tudósok szeme elé, Adam Messer amerikai entomológus három indonéziai szigeten is megfigyelte. Látta, amint a nőstény óriási szájával gyantát és faanyagot gyűjt, hogy „termeszbiztos” fészket építsen belőle.

A kutatócsoportok ezután hiába keresték, ám a frissen felfedezett nőstény példány miatt újraéledt a remény, hogy a térség erdőiben rejtőzik még a faj néhány egyede. Létét az erdőirtás fenyegeti a mezőgazdaság terjeszkedése miatt, de veszélyt jelentenek rá a gyűjtők is, akik hatalmas méreteiért vadásszák. Jelenleg semmi sem tiltja a kereskedelmét.

(MTI)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

A Rossz versek kimaradt jelenetétől nosztalgikus hangulatba kerültünk

35 perc 43 másodperc

A Rossz versek alkotói a Facebookon posztoltak nemrég egy, a filmből kimaradt jelenetet.

„Minden kedves gimnáziumi zenekarnak jobb bemutatkozást kívánunk” – írták mellé, mivel a jelenet a főszereplő Tamás zenekarának első fellépését mutatja be az iskolai gólyabálon.

Valószínűleg sokakat fog el ismerős és nosztalgikus érzés az alábbi jelenet láttán, még úgy is, hogy nem lépett fel soha. A félhomályban úszó, kicsit büdös tornaterem, melyben épphogy csak pár ember lézeng, tanárból szinte több van, akik meg azt felügyelik folyamatosan, helyénvalón viselkedünk-e. Ez már pont elég ahhoz, hogy meghaljon a buli. Pláne, ha ilyen környezetben lép fel zenekarával az ember.

Kiemelt kép: Cirko Film

Kategóriák: Friss

Miley Cyrus: Emberek emberekbe lesznek szerelmesek, nem nemekbe

42 perc 43 másodperc

Miley Cyrus szó szerint több mint a fél életét híres emberként élte le. A most 26 éves énekesnő 11 éves volt, amikor megkapta Hannah Montana szerepét a Disney sorozatában, így mondhatánk, hogy hozzászokott már ahhoz, hogy gyakorlatilag minden lépését figyelik, de a média és a rajongók által gyakorolt nyomást ennél azért valószínűleg nehezebb kezelni. Utóbbit pedig láthattuk is Cyruson az elmúlt években, amikor úgy viselkedett, mint egy a világban helyét kereső tinédzser. Sőt, valójában egy kicsit még most is így viselkedik, legalábbis a Vanity Fairnek adott interjújából erre következtethetünk.

Miley Cyrus az egyik leghíresebb amerikai énekesnő, aki gyerekszínészként futott be, majd azzal lett híres, hogy vetkőzéseivel, vagy azzal próbált provokálni, hogy díjátadók színpadán gyújtott rá közönség előtt egy jointra. Egy ideje azonban csendes körülötte az élet, pontosabban máshogy érdekes, nemrég ugyanis férjhez ment. Többek közt erről is beszélt a Vanity Fairnek, aminek kedvéért azért egy picit újra nekivetkőzött.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Miley Cyrus (@mileycyrus) által megosztott bejegyzés, Febr 21., 2019, időpont: 11:09 (PST időzóna szerint)

Cyrus azért is keresi még mindig helyét a világban, mert nemrég a fél élete és emlékei megsemmisültek 2018 novemberében a kaliforniai tűzvészben. Az interjúban elmondta, hogy amikor malibui otthonuk gyakorlatilag porrá égett, ő Dél-Afrikában dolgozott a Black Mirror egy részének forgatásán, csak pasija, Liam Hemsworth volt otthon közös állataikkal, és próbálta menteni a még menthető dolgokat.

Liam Hemsworth megmutatta, mi maradt otthonából a tűzvész után Gyakorlatilag semmi.

Az otthonom és a béke elvesztése nagyon nyugtalanító volt. Nem is mentem vissza oda. Úgy éreztem, mintha kitépték volna alólam a gyökereimet

– mondta Cyrus, aki nemcsak otthonát, de rengeteg emlékét és olyan alkotásokat is elvesztett a tűzben, mint például Heath Ledger grafikáit, David LaChapelle és Murakami munkáit, illetve rengeteg olyan dalszöveget, amit ő maga írt le még kézzel.

Még számomra is az összetett szó az, ami leginkább jellemzi most az életem

– mondta Cyrus, aki egy hónappal azután ment hozzá Liam Hemsworth-höz, hogy elvesztették otthonukat. Az esküvőt saját házukban tartották pár barátjuk és a szűk család társaságában.

Miley Cyrus végre megmutatta az esküvőjén készült fotókat Ezzel az énekesnő is megerősítette a nagy hírt.

Miley Cyrus és Liam Hemsworth tíz évvel ezelőtt, Az utolsó dal című film forgatásán találkozott egymással, kisebb nagyobb szünetekkel pedig azóta is együtt vannak. Hogy miért pont most, tíz évvel megismerkedésük után döntöttek úgy, hogy összeházasodnak, azzal kapcsolatban Cyrus azt mondta:

Amin Liam és én keresztül mentünk, megváltoztatott minket. Nem vagyok benne biztos, hogy ha nem veszítjük el malibui otthonunkat, akkor készen álltunk volna-e erre a lépésre, vagy valaha is összeházasodtunk volna. (…) Sok ember egyfajta gyógyító célzattal házasodik meg. De ahogy a kedvenc nőm, Hillary Clinton is mondja: »Együtt erősebbek vagyunk.« Ettől mindig elérzékenyülök. Ő is ezt érti ezalatt. Mert kit érdekel, hogy Liam egy férfi, én pedig egy nő vagyok. Mert mi lenne, ha ő is nő lenne. Kit érdekelne? Együtt tényleg erősebbek vagyunk.

A nemekről alkotott véleményét is bővebben kifejtette, pontosabban elmagyarázta, hogy egy hozzá hasonló queer személy mégis hogyan élhet valakivel hetero házasságban.

Az identitásom és a büszkeségem nagyrészét teszi ki az, hogy queer vagyok. Az én szemléletem az, hogy emberek emberekbe lesznek szerelmesek, nem nemek vagy külsőségek szerint. Amibe én vagyok szerelmes, az szinte spirituális szinten van és semmi köze a szexualitáshoz.

Queer

Leginkább azon emberek, akik a heteroszexualitáson és a monogámián túl határozzák meg magukat, sokszor azonban gyűjtőfogalomként használják az olyan szexuális és nemi kisebbségek jelölésére, akik nem heteroszexuálisak vagy ciszneműek. Jelentése sokszor az, hogy valaki „más”,az eredeti angol szó jelentése „furcsa” vagy „különös”.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Miley Cyrus (@mileycyrus) által megosztott bejegyzés, Febr 21., 2019, időpont: 10:10 (PST időzóna szerint)


Miley Cyrus külön kiemelte azt is, hogy nem azért házasodott meg, mert ezt követelték tőle a társadalmi elvárások:

Az LMBTQ büszke és önálló tagjaként definiáltam újra, hogy a korosztályom számára mit jelent egy párkapcsolat. A nemek és a szexuális identitás teljesen független egy párkapcsolattól. Azért viseltem fehér ruhát az esküvőmön, mert azt akartam, és azért vasaltam ki a hajam, mert az tetszett, de ettől még nem lesz belőlem azonnal egy illedelmes hetero nő. Fontos számomra a párkapcsolatom, az az otthonom. Attól még, hogy valami megváltozik a kapcsolatunkban, nem jelenti azt, hogy ettől én magam is megváltozom.

Utóbbival pedig gyakorlatilag arra utalt, hogy a házasság nem változtatta meg. Vagyis senki ne lepődjön meg, ha továbbra is úgy viselkedik majd, mint egy őrült tinédzser. Legalább a színpadon, fellépései alatt.

Kiemelt kép: Instagram/Vanity Fair/Miley Cyrus

Kategóriák: Friss

Meghalt egy nő, miután egy Michelin-csillagos étteremben evett

43 perc 22 másodperc

Egy nő meghalt, huszonnyolcan pedig rosszul lettek miután egy valenciai Michelin-csillagos étteremben ettek a múlt héten.

Ana Barcelónak, a valenciai tartományi kormány egészségügyi tárcavezetőjének tájékoztatása szerint a 46 éves spanyol asszony szombaton járt az étteremben családjával, másnap hajnalban pedig elhunyt. Férje és 12 éves fia is megbetegedett.

Az egészségügyi hatóságok 75 vendéget kérdeztek ki azok közül, akik ugyanabban az étteremben ettek február 13. és február 16. között.

Az elhunyt asszony hozzátartozóin kívül még 26-an panaszkodtak hasmenésre, hányásra.

A valenciai tárcavezető egyelőre csak az ételmérgezés gyanúját tudta megerősíteni, mivel a halottkém jelentése még nem készült el, vagyis a nő halálának pontos oka nem ismert.

Az egészségügyi hatóságok hétfőn átvizsgálták az éttermet és kikérdezték a dolgozókat, de semmilyen szabálytalanságot nem találtak. A begyűjtött élelmiszerminták elemzése még nem fejeződött be.

A 2009-ben Michelin-csillaggal kitüntetett Riff étterem ideiglenesen bezárt, amíg nem derül ki, hogy mi okozta az asszony halálát és a rosszulléteket.

Kiemelt kép: JOSE JORDAN / AFP

Kategóriák: Friss

Hajós András Ábel Anitának: Még most is kövér vagy baszod

51 perc 42 másodperc

Sebestyén Balázs műsorának, a Gyertek át!-nak csütörtök este indult el az új évada, amiben a celebek az eddigieknél is keményebben odaszúrnak egymásnak.

Ábel Anita válik 16 év házasságának vet véget - derül ki a BEST Magazinból.

A szájról olvasós feladatban Ábel Anitának a dolmányos varjú megértésével gyűlt meg a baja, ezért viccesen azt kérdezte vissza Hajós Andrástól:

Kicsi a farkad?

Hajósnak sem kellett több, az ismétlésnél ő sem finomkodott:

Még most is kövér vagy baszod.

Ábel érdekes módon ezt már megértette, de ahogy a videón is látszik nem vette túlságon a szívére.

Kiemelt kép: RTL Klub

Kategóriák: Friss

Meghalt egy magyar turista a Magas-Tátrában, elsodorta a lavina

54 perc 52 másodperc

Borzalmas lavinabaleset történt a Magas-Tátrában – szúrta ki a Blikk, a szlovák Cas.sk oldalon.

A lap beszámolója szerint egy magyar hegymászót sodort el és temetett maga alá a lavina.

A motoros szánokkal érkező hegyimentők megtalálták, majd azonnal elkezdték az újraélesztését.

Közben elvitték egy hegyi állomásra, és tovább folytatták az újraélesztést. A turista életét azonban már nem lehetett megmenteni.

Kategóriák: Friss

Szeptember óta 135 embert ölt meg a hideg

1 óra 5 perc

Megjelent a Magyar Szociális Fórum új összesítése, amely szerint szeptember óta február 20-ig 135-en szenvedtek fagyhalált. Az áldozatok száma február 3-án 101 volt, ami azt jelenti, hogy azóta napi napi átlagban két embertársunk hűlt ki végzetesen.

Ezúttal valamelyest nőtt a szabad ég alatt elhunytak száma, de összességében továbbra is a fűtetlen lakásokban, illetve kórházba szállításuk közben, odaérkezésük után meghaltak vannak többségben.

A fagyhalál főleg idős, beteg, magányos embereket ragadott magával, de akadt köztük huszonéves hajléktalan is – értesült az MSZF.

Kategóriák: Friss

Michael Jackson miatt perelik az HBO-t

1 óra 12 perc

Michael Jackson hagyatékának kezelői keresetet nyújtottak be az HBO ellen, mert a kábelcsatorna a néhai sztár állítólagos gyermekmolesztálásáról készült dokumentumfilmjével megszegett egy korábbi szerződést. Ebben a csatorna vállalta, hogy nem tünteti fel rossz színben az énekest.

A Los Angeles-i felsőbb bíróságra csütörtökön benyújtott keresetben százmillió dolláros (28 milliárd forintos) kártérítésre tartanak igényt, mivel nézetük szerint az HBO „elítélendő módon becsmérelte” az énekest a Leaving Neverland című dokumentumfilmben.

A kétrészes dokumentumfilm a januári Sundance Filmfesztiválon debütált, az HBO március 3-án és 4-én készül bemutatni.

A filmben két, ma már harmincas éveiben járó férfi beszél arról, hogy Jackson gyermekkorukban – egyikük 7, másikuk 10 éves volt – összebarátkozott velük, és szexuálisan molesztálta őket. Jacksont, aki 2009-ben hunyt el, 2005-ben felmentették egy másik molesztálási perben, amelyet egy 13 éves fiú állítólagos zaklatása miatt indítottak ellene.

A hagyatékkezelők által benyújtott kereset nem indítványozta a dokumentumfilm sugárzásának megakadályozását, ugyanakkor kiemelte, hogy a produkció megszegi azt a szerződést, amelyet az HBO 1992-ben írt alá Jackson Dangerous című turnéjának közvetítésével kapcsolatban, és amelyben a csatorna vállalta, hogy sem akkor, sem később nem fogja rossz színben feltüntetni az énekest.

Az HBO csütörtökön kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a dokumentumfilm elleni „kétségbeesett” fellépések dacára nem változtatnak a műsor sugárzási tervén. Mint fogalmaztak, a produkció lehetővé teszi, hogy mindenki mérlegelje a történteket, a vádakat és levonja a következtetéseket a maga számára.

Az énekes családja januárban a dokumentumfilmet és a vádakkal foglalkozó cikkeket „nyilvános lincselésnek”  minősítette és leszögezte, hogy Michael Jackson „száz százalékig ártatlan”.

Howard Weitzman, a család ügyvédje kijelentette, hogy az HBO-nak meg kellett volna győződnie arról, hogy a Leaving Neverland forrásai megbízhatóak voltak, a tényeket ellenőrizték, tisztességes és kiegyensúlyozott produkció készült. Hozzátette, hogy szerinte a kábelcsatorna „szemérmetlenül ki akart használni egy ártatlan embert”.

(MTI)

Kiemelt kép: KMazur/WireImage

Kategóriák: Friss

Az osztrák kancellár elfogadhatatlannak nevezte Orbánék plakátjait

1 óra 17 perc

Elfogadhatatlannak nevezte pénteken Sebastian Kurz konzervatív osztrák kancellár a magyar kormány legújabb plakátkampányában a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban megfogalmazott állításokat.

Kurz arra is kitért, hogy a kampány az Európai Néppárt (EPP) széles köreiben értetlenséget szült. A Kurz által vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) ugyanúgy az EPP tagja, mint a Fidesz.

Rendkívüli frakcióülést akarnak a Néppártban Orbánék plakátkampánya miatt A kormány tájékoztató kampányt indított az állítólagos, bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről.

Nem csak rendkívüli frakcióülést hívtak össze a Néppártban a plakátok miatt, hanem

fel is szólították a frakcióvezető Manfred Webert, hogy zárja ki Orbán Viktor pártját.

Az osztrák kancellár az APA közszolgálati osztrák hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatában nem foglalt állást azokkal a felvetésekkel kapcsolatban, hogy ki kell-e zárni a magyar kormánypártot az EPP-ből.

Maga Juncker korábban már többször is világossá tette, hogy szerinte a Fidesznek távoznia kellene a néppártból. Ezt viszont a többi között például a német szövetségi parlament – szintén néppárti – alelnöke határozottan visszautasította. A magyar kormányzati plakátkampányt több vezető német politikus is bírálta, anélkül, hogy a Fidesz kizárása mellett foglaltak volna állást.

Többek mellett Angela Merkel kancellár is határozottan Juncker mellé állt.

Merkelnek sem tetszenek Orbánék új plakátjai A német kancellár Juncker melletti szolidaritását fejezte ki.

Kiemelt kép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY 

Kategóriák: Friss

Megtalálták az óriásszörny miniváltozatát

1 óra 19 perc

A „könnyű súlyú és kivételesen gyors” Moros intrepidus, amelynek neve azt jelenti a “végzet hírnöke”, nagyjából 96 millió éve élt, ami azt jelenti, hogy ez a faj a tyrannosaurus nem eddig felfedezett legkorábbi, kréta időszakbeli képviselője Észak-Amerikában.

A paleontológusok úgy vélik, hogy a mindössze 3 méter hosszú és 78 kilogrammos Moros intrepidus jelenti a hiányzó láncszemet a nagyjából 150 millió évvel ezelőtt, a jura időszakban élő közepes termetű tyrannosaurusok és a körülbelül 81 millió évvel ezelőtt, a kréta időszakban élő csúcsragadozó, a csaknem 13 méter hosszú és hét tonnás Tyrannosaurus rex között.

A kréta időszak alkonyán bekövetkező tömeges kihalási esemény előtti 15 millió évben a tyrannosaurusok uralták a szárazföldet, ám az azt megelőző időszakban nagyon más volt a helyzet”

– mondta Lindsay Zanno, az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársa, a Communications Biology című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

A Moros intrepidus annak idején egy másik dinoszaurusz, az allosaurus nembe tartozó, 12 méter hosszú és négy tonnás Siats meekerorum árnyékában élt. A húsevő allosaurusok több tízmillió évig uralták a szárazföldet a mai Észak-Amerika területén. Terry „Bucky” Gates, az egyetem paleontológusa szerint azonban a késő kréta időszak kezdetén bekövetkező drasztikus környezeti változások, úgy mint a növekvő hőmérséklet, a tengerszint-emelkedés és a domborzat átalakulása, mind az apró termetű tyrannosaurusoknak kedveztek, míg a gigantikus Siats meekerorumok és rokonaik eltűntek a Föld színéről.

„Amikor a hatalmas ragadozók kikerültek a képből, az apró tyrannosaurusok Észak-Amerika legnagyobb ragadozóivá nőtték ki magukat” – tette hozzá a szakember. „A paleontológusokat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy a tyrannosaurusok mikor és milyen gyorsan váltak mellékszereplőkből sztárokká” – jegyezte meg Zanno. Hozzátette:

most már tudjuk, hogy kevesebb mint 15 millió évre volt szükségük ahhoz, hogy hatalomra kerüljenek”.

A tyrannosaurusok a mai Ázsia területén bukkantak fel először és onnan vándoroltak át Észak-Amerikába, ám a fosszíliák alacsony száma miatt alig tudni valamit arról, hogy miként fejlődtek tovább a kontinensen. A Moros intrepidusnak is csupán néhány lábcsontját és fogmaradványát sikerült feltárni. Az állat nagyjából hétéves lehetett, vagyis majdnem teljesen kifejlett példány volt, amikor elpusztult.

A kutatók ugyan nem találtak megkövesedett tollakat, de úgy vélik, hogy sok más dinoszauruszhoz hasonlóan a Moros is tollas lehetett.

(MTI)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Üvegszilánkokat találtak fagyasztott rösztiben

1 óra 33 perc

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült a riasztásról. Belga bejelentés szerint két francia vevő az Auchan sajátmárkás fagyasztott rösztijében talált üvegszilánkokat. A termékből Magyarországra is érkezett.

A termék neve: Auchan Rösti
Kiszerelés: 1 kg, fagyasztott
Minőség-megőrzési idő: 09/2020
Tételszám: 182606
RASFF referenciaszám: 2019.0408

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Nébih kérte a fogyasztókat, hogy aki vásárolt a fenti azonosítókkal ellátott termékből, az ne fogyassza el. A magyar hatóság a riasztás után azonnal felvette a kapcsolatot a forgalmazóval azért, hogy a kifogásolt tétel a továbbiakban ne juthasson el a fogyasztókhoz.

Kategóriák: Friss

Akár 15 évet is kaphat a kecskeméti muskátlirabló

1 óra 35 perc

A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített rablás és többrendbeli üzletszerűen elkövetett lopás miatt vádat emelt egy 30 éves kecskeméti férfival szemben, aki tavaly április 12-én délben egy társasházból virágokat lopott, majd az őt tetten érő idős férfit és egy ott lakó nőt is megverte, hogy a magával vihesse a növényeket.

A 30 éves kecskeméti férfi alig egy hónapja szabadult a korábbi börtönbüntetéséből, amikor a Rávágy téren bement az egyik társasházba és az emeleti lépcsőfordulóból ellopta a virágokat. Két ott lakó nő észrevette, hogy miben mesterkedik és felszólították őt, hogy adja vissza a virágokat.

A férfi nem hallgatott rájuk és a virágokkal együtt lelépett. Mintegy fél óra múlva visszatért a lépcsőházba azért, hogy az ott lévő két faládába ültetett 3-3 tő muskátlit is ellopja. Ezt észlelte a házban lakó 86 éves férfi, és rászólt, hogy adja vissza a virágokat. A rabló félrelökte a férfit, aki emiatt elvesztette az egyensúlyát és csuklóját a lépcsőkorlátba ütötte.

A viráglopásnak egy nő is szemtanúja volt, aki a lépcsőházi bejárati ajtót kezével igyekezett zárva tartani, de a rabló őt is félrelökte és a muskátlikkal együtt kimenekült az utcára. Ott a virágokat letette a földre, majd megpróbálta ököllel megütni az őt üldöző idős férfit, aki kivédte az ütést.

A virágrabló férfi aznap több környékbeli lépcsőházba is bement, és a függőfolyosókról bakancsot, horgászasztalt, ruhaneműket, sőt gáztűzhely rózsafejet és edényrácsot is ellopott.

A többszörös és különös visszaesőnek minősülő férfit az ügyészség kétrendbeli rablással és többrendbeli üzletszerűen elkövetett lopással vádolja, amely a bűnhalmazat és a férfi előélete miatt akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetendő. Az ügyészség fegyházat kért a letartóztatásban lévő férfira.

Kategóriák: Friss

Európában is ritka drónkezelő képzés indul hazánkban

1 óra 36 perc

Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán február 14-én elindították az Ipari UAV (Unmanned Aerial Vehicle – pilóta nélküli légi jármű) kezelési és fejlesztési ismeretek tárgyat, mellyel az Európai Unióban az elsők között az Óbudai Egyetem kezdi el felkészíteni hallgatóit valós, kreditpontot érő kurzuson a legmodernebb ipari technológiák elsajátítására.

A drónok elterjedése és beépülése a mindennapokba a következő egy évtizedben elképesztő dinamikával történik meg, a teljes ökoszisztéma felépítéséhez még számtalan kapcsolódó fejlesztésre lesz szükség, írja az intézmény közleményre. Többek közt ezekre a kihívásokra reagálva indították el a tárgyat.

Suli Andor oktató egy DJI Mavic 2 Zoom típusú drónt mutat be a Villamosmérnöki kar drónkezelõi kurzusán. – Fotó: MTI/Mohai Balázs

A képzést az egyetem felkérésére a Duplitec Kft., a polgári és vállalati felhasználásra szánt drónok szakértője, forgalmazója, nagyvállalati megoldásszállítója, egyben Magyarország egyetlen minősített DJI szakszervize közreműködésével tartják. A cég a képzést az Óbudai Egyetem mérnöktanáraival, civil és katonai pilóta tapasztalattal rendelkező szakemberekkel, valamint dróninstruktorral együtt dolgozta ki és oktatja, hogy az elmélet és a gyakorlat a legmagasabb fokon tudjon találkozni.

Jelenleg 16 hallgató vesz rész a legmodernebb dróntechnikai ismereteket átfogó kurzuson, és már az első előadást követően több pozitív visszacsatolás érkezett a résztvevőktől. A képzést az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tavaszmező utcai telephelyén tartják.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Összeállt a kínai-szaúdi szupercsapat

1 óra 37 perc

A Kína és Szaúd-Arábia közötti együttműködés elmélyítéséről állapodott meg pénteken Pekingben a Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös vezette küldöttség a pekingi kormánnyal.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Mohamed bin Szalmán Han Cseng kínai kormányfőhelyettessel találkozott, és közösen elnököltek a két ország kapcsolatait szorosra fonni hivatott, magas szintű bizottság ülésén, amely 2016-os életre hívása óta most harmadszor ülésezett.

Han méltatta a két ország kapcsolatainak töretlen javulását, és több javaslatot is tett arra, hogy milyen területeken lehetne tovább mélyíteni az együttműködést. Szerinte növelni kellene a két ország közötti kölcsönös politikai bizalmat, Pekingnek és Rijádnak támogatnia kellene egymás alapvető érdekeit, és jobban össze kellene hangolniuk fellépésüket nemzetközi kérdésekben. A kínai kormányfőhelyettes úgy vélte, ki kellene használni a Kína nagyszabású, “Egy övezet, egy út” kezdeményezése és Rijád “Saudi Vision 2030” nevű stratégiája közötti szinergiákat, pragmatikus együttműködésre lenne szükség az energetikai infrastruktúra, a pénzügyi kooperáció és a technológiai fejlesztések terén.

Han Cseng a találkozón arra szólított fel, hogy Rijád és Peking működjön együtt a terrorizmus elleni küzdelem, a biztonsági és rendőrségi együttműködés és a radikalizmus elleni fellépés terén. Han üdvözölte, hogy egyre több szaúdi kulturális intézmény jelenik meg Kínában, és úgy vélte, hogy a szaúdiak és a kínaiak közötti személyes kapcsolatokat is bátorítani kellene.

A Hszinhua jelentése szerint Mohamed bin Szalmán nagy jelentőséget tulajdonított a találkozón a két ország stratégiai kapcsolatának, és támogatásáról biztosította Pekinget erőfeszítéseiben, hogy megőrizze szuverenitását, biztonságát és stabilitását, továbbá helytelenítette a külföldi beavatkozást Kína belügyeibe. A pártállami hírügynökség arról nem tett említést, hogy szóba került-e a két ország vezetőinek megbeszélésén a Kína nyugati részén élő, többmilliós muszlim kisebbség sorsa.

Mohamed bin Szalmán Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott, aki szintén a radikalizmus és terrorizmus elleni nagyobb, közös erőfeszítéseket szorgalmazott. A kínai-szaúdi csúcstalálkozó alkalmával milliárdos üzletek is köttettek. Az Aramco szaúdi olajvállalat a kínai Norincóval közös vegyesvállalatot hoz létre, és 10 milliárd dollár beruházással olajfinomítót és petrokémiai üzemet épít Kína északkeleti részén, Pancsinban. Ezzel Rijád célja, hogy ismét Kína első számú kőolaj-beszállítójává váljon, miután Oroszország három évvel ezelőtt ezen a téren letaszította a dobogó csúcsáról.

Mohamed bin Szalmán ázsiai körútja Pakisztánban kezdődött, ahonnan Indiába és végül Pekingbe utazott. Elemzők szerint az út célja a trónörökös renoméjának helyreállítása, miután Nyugaton sokan úgy vélik, hogy köze volt Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus újságíró tavalyi isztambuli meggyilkolásához. A trónörökös ezt következetesen visszautasítja.

Kategóriák: Friss

Itt a nagy bejelentés, nő került a Forma-1 előszobájába

1 óra 44 perc

Még soha nem volt olyan közel a Forma-1-hez nő, mint most Tatiana Calderón. A 25 éves kolumbiai pilótát most a Forma-2-es Arden igazolta le, és a fiatal nőnek az a nem titkolt célja, hogy egynap majd a legmagasabb szinten versenyezzen.

Ez egy új kihívás az életemben, és eggyel közelebb kerültem a végcélhoz, a Forma-1-hez. Hiszem, hogy oda tudok érni

– mondta a 2018-as szezonban a GP3-ban összetettben a 11. helyen végző Calderón.

DRIVER ANNOUNCEMENT – @TataCalde completes @ArdenMotorsport 2019 #F2 line-up!https://t.co/v5Mc51Wl9i pic.twitter.com/minj4hlw01

— Formula 2 (@FIA_F2) 2019. február 22.

Kategóriák: Friss

A történész, aki Hitlernek öltözött, és a nemzeti radikális, aki sosem tenne ilyet

1 óra 44 perc
Akkor Sneider Tamás felesége most náci, vagy csak lenácizott?
Kategóriák: Friss

VV Vivien még csak a terhessége negyedik hetében jár

1 óra 46 perc

A Való Világ 9 játékosa, a 19 éves Vivien mindenkit meglepett, amikor a közösségi oldalán bejelentette, hogy anya lesz. Az egykori villalakó egy ultrahang képpell és néhány rózsaszín babaruhával illusztrálta a hírt, a Velvetnek pedig további részleteket is elárult.

Nem tartott sokáig: gyereke lesz VV Viviennek és VV Krisztiánnak Villa-szerelemgyerek.

4 hetes vagyok. Nem a villában lettem terhes. Tervezett baba volt, csak nem gondoltuk, hogy ilyen hamar sikerülhet. A nemét még nem lehet tudni. Én kislányt szeretnék, azért is volt rózsaszín babaruha a posztomba. Krisztián inkább egy kisfiúnak örülne, de a legfontosabb az az, hogy egészséges legyen!!!

– mondta VV Vivien, aki szerint párja, VV Krisztián “remek apa” lesz.

 Krisztián nagyon éretten áll a dolgokhoz már előre tervez mindent és mintha teljesen átkapcsolt volna apa üzemódba ha lehet ezt így mondani. Én tudom, hogy remek apuka lesz majd belőle!

VV Krisztián olyan alpárian viselkedett villabarátnőjével, hogy azt még nézni is fájt Úgy beszélt Viviennel, mintha a tulajdona lenne.

Kiemelt kép: RTL Klub

Kategóriák: Friss

Az MSZP szerint egy új reptér lenne a megoldás a ferihegyi zajszennyezés csökkentésére

1 óra 46 perc

Az MSZP szerint Budapestnek egy új, a várostól 30-40 kilométerre elhelyezkedő repülőtérre van szüksége a ferihegyi zaj- és légszennyezettség csökkentése érdekében.

Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy pártja támogatja egy új repülőtér építésének ötletét. Hangsúlyozta, a beruházást vagy állami támogatás nélkül, vagy a ferihegyi üzemeltető bevonásával lehetne megvalósítani.

Az MSZP politikusa kifejtette, a főpolgármesternek szégyellnie kellene magát, amiért az önkormányzati választás évében úgy tesz, mintha érdekelné a választók akarata. Példaként említette erre, hogy szerinte Tarlós István úgy tett ígéretet a ferihegyi repülőtér éjszakai forgalmának csökkentésére, hogy a hatályban lévő jogszabályok betartásával  jóval kevesebb gép használhatná a repteret most is ebben az időszakban.

Tarlós éjszakai repülési tilalmat akar A nagy zajterhelés miatti panaszok elértek a főpolgármester füléig.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Kategóriák: Friss

A tetőantennán ette meg a piton az óriási madarat – videó

1 óra 51 perc

A legmenőbb természetfilmekbe illő jelenet játszódott le  február 20-án egy ausztrál lakóház tetején.

A Kingscliffben (Új-Dél-Wales) élő Cathy Gall, aki az alább is látható felvételt készítette, azóta nyilatkozott a lapoknak, és elmondta, hogy épp a kutyáját etette, amikor hangos madárrikácsolásra lett figyelmes.

Felnézett a háztetőn található antennára, és meglátta, hogy egy piton mászik rajta. Csak később vette észre, hogy mi is történik: a kígyó épp egy madarat választott ki táplálék gyanánt. A hüllő (amúgy szőnyegmintás piton) másfél órán keresztül fogyasztotta áldozatát (amely egyébként a fojtógébicsfélékhez tartozó rablóvarjú). Így aztán Cathy Gallnek bőven volt ideje, hogy elővegye a telefonját, és felvegye a döbbenetes jelenet (egy részét). A videót feltöltötte a Kingscliff Happenings (kb. mint a Pesten Hallottam) Facebook-csoportba, most mi is megmutatjuk.

(Csak erős idegzetűek nézzék, bár a durvább jelenet a 2. videóban jön)

Never seen this before…python trying to eat a currawong on our antenna…

Közzétette: Cathy Gall – 2019. február 19., kedd

 

Mint kiderült, vannak ennél keményebb pillanatok is, a 9News csatorna felvételén már azok is láthatóak, ezt tényleg csak azok nézzék, akik bírják az ilyesmit.

SNAKE VS BIRD

#WATCH: A python has been filmed trying to eat a currawong on the roof of a Kingscliff home.WARNING: Video may upset some viewers. #9News | http://9News.com.au

Közzétette: 9 News Gold Coast – 2019. február 19., kedd

 

via NDTV

Éjszaka hideget érzett a hátánál: négyméteres kígyó volt az ágyában – videó Kidobta a kukába. Őrületes méretű gyík csöngetett be egy családi házba, kiderült, hogy Selena Gomez volt Kinyitnád az ajtót egy ekkora állatnak?
Kategóriák: Friss