Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 1 perc 46 másodperc

Ez a süni imád bekuckózni a hidegben – és nem tudja abbahagyni a mosolygást sem

8 perc 34 másodperc

Diana és családja egy tenyésztőtől vásárolta az egyik legnépszerűbb háziasított sünfajta egyik példányát: Ricket, az afrikai törpesünit.

Cofidis tipp – Legyen jobb a napod!

Mosolyogj rá egy idegenre. Nem mosolyog vissza? Mosolyogj rá egy másikra. Ő már biztos vissza fog mosolyogni.

A kis jövevény eleinte kifejezetten morcos volt, és nem igazán kereste az emberek társaságát, Diana úgy gondolta, hogy az állat utálja őket, és soha nem lesz igazi kezes bárány.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

I’m ready for winter

Csúcsponton a gazdaság: a GKI 4,6 százalékra emelte idei GDP-előrejelzését

8 perc 58 másodperc

A harmadik negyedévi 4,9 százalékos, az EU-ban az egyik leggyorsabb növekedés után, más előrejelzőkhöz hasonlóan a GKI is emelte – 4,5-ről 4,6 százalékra – idei GDP-előrejelzését, ugyanakkor 2019-re fenntartja 3,2 százalékos várakozását – közölte a GKI az MTI-vel.

Elértük a csúcspontot

A magyar növekedés ezzel több mint kétszerese volt az EU átlagának, az egyik leggyorsabb a régióban. Minden bizonnyal ez a csúcspont, a növekedés dinamikája lassulni fog. Az EU-transzferek megelőlegezésével finanszírozott beruházások és a választások miatt is gerjesztett lakossági fogyasztás növekedése ugyanis 2018 utolsó negyedévében és főleg 2019-ben várhatóan lassul, s a külső konjunktúrában is romlás várható – írták.

A belföldi felhasználás mindkét évben meghaladja a GDP növekedését, az ágazatok közül 2019-ben szinte minden ágazat növekedése lassul. A leggyorsabban az építőipar, az infokommunikációs ágazat és a kereskedelem bővül. 2018-ban az infláció gyorsul, a külső és belső egyensúly romlik, és mindebben 2019-ben sem várható fordulat.

A GKI szerint 2018-ban is nagyon gyors, de az előző évi kétszámjegyűnél kisebb, 8,5 százalék körüli reálkereset-növekedés várható, mely 2019-re 5,5 százalék körülire csökken. Az ideihez hasonló minimálbér-emelés 2019-ben is nyomást gyakorol a keresetekre, a munkaerőhiány bérfelhajtó hatása is jelentős, azonban a versenyképességi kényszer már sok cégnél erőteljesebb korlátot állít a béremelések elé. Érezhetően, a versenyszféráéval azonosra lassul a közszféra béremelkedése. Az immár hatodik éve tartó fogyasztás-bővülés 5 százalékkal feltehetőleg 2018-ban éri el csúcspontját, majd 2019-ben 3,5 százalék körüli lesz. A lakosság nettó finanszírozási képessége enyhén emelkedik.

A beruházási ráta 2018-ban 24,5 százalék közelébe emelkedik, meghaladva a válság előtti szintet. 2019-ben 25 százalék várható. Ez főleg az állami – jelentős részben EU-finanszírozású – fejlesztéseknek lesz köszönhető, az üzleti befektetések jóval az átlag alatt növekednek.

Az ipari termelés növekedése 2018-19-ben lassul, főleg az európai, ezen belül is a német járműipar gyengélkedése miatt. Az ipari várakozások kissé rosszabbak az első félévre jellemzőnél, 2018-ban 3,5 százalékos, 2019-ben 3 százalék körüli növekedés várható.

Szárnyal az építőipar

Az építőipar 2018-ban is szárnyal, az ágazat szerződésállománya magas, bár a magasépítésben már mutatkoznak kedvezőtlen jelek. A termelői kilátások továbbra is csúcson vannak. Az építőipari termelés idén várhatóan legalább 22, jövőre 5 százalékkal nő.

A mezőgazdaságban a 2018-as év az év elején vártnál kevésbé sikerült jól a két aszályos periódus miatt. A mezőgazdasági GDP 2018-ban mintegy 2 százalékkal bővül, 2019-ben stagnálás várható, amitől az időjárás függvényében fel- és lefelé is jelentős eltérés lehet.

A reáljövedelem növekedési üteme 2019-ben tovább mérséklődik, emiatt a kiskereskedelmi forgalom is lassabban, 4 százalékkal bővül.

A külkereskedelmi áruforgalom többlete 2017 után 2018-ban és 2019-ben is mérséklődik – a 2017. évi 8,1 milliárd euróról 6,5, illetve 6 milliárd euróra -, a szolgáltatásoké viszont tovább emelkedik.

A foglalkoztattak száma 2018-ban 1 százalékkal, 2019-ben legfeljebb 0,5 százalékkal emelkedik, a munkaerőhiány erőteljes. A munkanélküliség éves átlagban még csökken, 2018-ban 3,7 százalékra, 2019-ben 3,6 százalékra. Eközben a közfoglalkoztatás 2017-ben elindult lassú visszaszorítása folytatódik.

Az eredményszemléletű államháztartási hiányról a GKI kiemeli, az 2018-ban már hatodik éve lesz 3 százalék alatt. A magyar hiány azonban az egyik legmagasabb az EU-ban; távolodik a középtávú céltól; a strukturális deficit pedig 3 százalék feletti. Idén – az EU hiánycsökkentésre való felszólítása miatt is – a tervezett 2,3 százaléknál egy hajszállal kisebb, 2,2 százalék körüli, 2019-ben viszont a gazdaság markáns lassulása miatt az előirányzott 1,7 százaléknál valamivel magasabb, 2 százalék körüli deficit várható. A GDP-arányos államadósság idén még kreatív módszerekkel is csak minimálisan, jó esetben 73 százalék körülire csökken a tavalyi 73,3 százalékról. 2019-ben viszont, főleg a jelentősen kisebb pénzforgalmi deficit miatt, megközelítheti a 71 százalékot.

Az infláció 2018-ban 2,9 százalékos, 2019-ben 3,5 százalékos lesz. 2018-19 fordulója környékén a kamatfolyosó feljebb csúsztatása várható, az alapkamat emelésére pedig feltehetőleg 2019 nyarán, az EKB kamatemelését követve kerül sor. 2019 végére az alapkamat 1-1,5 százalék körüli lehet. 2018-ban 320, 2019-ben 325-330 forintos euró-árfolyam várható – közölte a GKI.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kategóriák: Friss

Hogyan menekülhetett volna meg a Titanic?

15 perc 59 másodperc
A Hold

Hogy a Titanic tényleg szerencsétlen csillagzat alatt született, azt nem csak sejteni lehet, asztronómusok konkrét tényekkel is támogatták meg a dolgot. A Titanic első útja előtt három hónappal, 1912. január 4-én ugyanis épp telihold volt, ami szokatlanul felerősítette az árapályt, és ezzel szokatlanul nagy mennyiségű jéghegy jutott az óceánba, ami még bőven ott sodródott a Titanic útvonalán áprilisban is, amikor a tragédia történt.  Szintén a Hold „hibája” volt az is, hogy a Titanic útja idején is fokozottan erős volt a dagály: ekkor járt ugyanis pályájának azon a részén, amikor a legközelebb van a Földhöz, ami fokozza a dagály erősségét, ráadásul a Föld pedig épp pályája Naphoz közeli részén járt, ami ugyancsak erősíti a dagály. Magyarán több okból is sok volt a jéghegy ekkor az óceánon: egy korábbi fokozottan erős dagály és egy, a tragédia idején fennálló asztronómiai jelenség miatt. Ha tehát a Titanic egy másik időszakban tette volna meg első útját, kisebb eséllyel találkozott volna jégheggyel.

Öt tökéletes ajándék, amit otthonról is megvehet Egy színház- vagy koncertjegynek mindenkinek örül. Segítünk, hogy mit tegyen a fa alá. A középső hajócsavar

A Titanicot három gőzmeghajtású hajócsavarral szerelték fel, amelyek akkoriban kiemelkedően hatékonynak számítottak. A hajócsavarok egyik sajátossága azonban végül komoly szerepet játszott a hajó elsüllyedésében. A három hajócsavar közül ugyanis a középső csak egy irányba tudott forogni – így, amikor a kapitány hátramenetbe kapcsolta a Titanicot, hogy elkerülje a jéghegyet, ez a propeller leállt. A másik kettő foroghatott visszafelé, az nem volt elég, ráadásul az álló hajócsavar tovább nehezítette az óceánjáró irányítását azzal, hogy pont útban volt az oldalkormánynak. Ha a középső hajócsavart olyanra tervezték volna, hogy hátramenetben is forogjon, akkor a Titanic valószínűleg sikeresen el tudta volna kerülni a jéghegyet, ami a vesztét okozta.

A Titanic hajócsavarjai. A méretet jól érzékelteti a kép alsó részén látható ember magassága. Fotó: Robert John Welch / Wikipedia Public Domain Frontális ütközés

A Titanicot azért is hirdették elsüllyeszthetetlen hajóként, mert vízzáró rekeszekkel szerelték fel: ha ezekből a rekeszekből akár több is megtelik vízzel, a hajó attól még képes a víz felszínén maradni. De persze csak egy bizonyos pontig: a hajót úgy tervezték, hogy négy rekesz elöntéséig még biztonsággal a vízen tudjon maradni. Itt szólt közbe a balszerencse: épp eggyel több rekesz sérült, főként azért, mert a hajó a jobb oldalával kapta el a jéghegyet, mivel az elsőtiszt a jéghegy hírére hátramenetet és balra fordulást parancsolt. A Titanic a fent említett okokból nem tudott eléggé hátrálni, a kanyarodás emiatt több kárt tett, mint hasznot: nagyon valószínű, hogy ha frontálisan kapja el a jéghegyet, csak az első két, vagy legrosszabb esetben is csak az első négy rekesz telt volna meg, és így a hajó nem süllyedt volna el.

Kiemelt kép: F.G.O. Stuart / Wikipedia Public Domain

Szponzorált tartalom

A cikk a Titanic musicalt bemutató Szegedi Szabadtéri Játékok támogatásával készült. A musical ősbemutatója Szegeden lesz látható 2019 nyarán.

Kategóriák: Friss

Mona Lisa 40 éves korára Magyarországon belehalna a szív- és érrendszeri betegségébe (X)

20 perc 25 másodperc

A kép vizsgálata során a szakértők észrevették a bal felső szemhéj belső sarkában lévő sárga, szabálytalan bőrhibát valamint egy kb. 3 cm-es, jól meghatározott, puha, göbös duzzanatot a jobb oldali kézháton a mutató új tövében (xanthelioma). Ez tipikus tünete a örökletes magas koleszterinszint betegségnek.

Az örökletes magas koleszterinszint betegség (familiáris hiperkoleszterinémia = FH) röviden azt jelenti, hogy az érintett egyén az egyik szülőjétől normális struktúrájú koleszterin felvevő (LDL-receptor) gént örököl, de a másik szülőtől egy nem működő, mutáns gént kap. Ennek következtében a sejtek nem tudnak a vérből annyi koleszterint felvenni, mint normál esetben, a felesleg pedig visszamarad a vérben, majd idővel lerakódik az érfalban. Ez okozza az örökletes magas koleszterinszint betegségben az extrém magas LDL-koleszterin szintet, miközben a többi vérzsír paraméter – triglycerid vagy a védőfaktor („jó”) HDL-koleszterinszint – normális lehet.

A betegség azért örökletes, mert a szülők tovább örökíthetik a mutáns géneket, ami azt jelenti, hogy az egyik szülő érintettsége során a gyermek 50%-os valószínűséggel örökli a betegséget, mindkét szülő érintettsége pedig még nagyobb a kockázat.

A nemrégiben elkészült Nemzeti Népegészségügyi Stratégia, Keringési Betegségek-ben szereplő tények szerint: „A magyarországi felnőtt lakosság kétharmadának kórosan emelkedett a koleszterinszintje. Márpedig egyértelmű, hogy a magas koleszterinszint lényegesen gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát. 1 mmol/L LDL Low density lipoprotein, alacsony sűrűségű vérzsír) „rossz koleszterin” csökkenés 20-25%-os CV relatív rizikó csökkenést eredményez.

Az ilyen, igen nagy rizikójú betegek esetében lenne szükség az újabb, innovatív koleszterinszint csökkentésen keresztül a következő infarktus bekövetkezését 20%-kal csökkentő gyógyszerekre, amelyek már Európa legtöbb országában elérhetők. Ezen terápiák célzott támogatása azért lenne fontos, mert ők azok a betegek, akiknél – minden erőfeszítésük ellenére – a legnagyobb (az ismételt) szívinfarktus kialakulásának kockázata, tehát óriási előnnyel jár(hatna) mind a beteg és családja, mind a nemzetgazdaság szempontjából a megfelelő kezelésük.

Nem véletlen, hogy a már említett Nemzeti Népegészségügyi Stratégia szerint a jól felépített kardiovaszkuláris prevenciós programra lenne szükség, ami magában foglalja a szelektív prevenciót a magas kockázatú egyének azonosítására és a kardiológiai ellátórendszer felé irányítására.

Dr. Gesztes Ákos Gábor a SZÍVSN országos betegegyesület örökletes, magas koleszterinszintben szenvedők csoportjának vezetője elmondta, hogy „a SZÍV SN (Segítünk Neked!) országos betegegyesület nem nyugszik bele, hogy az áttörést jelentő koleszterinszint csökkentő gyógyszerek még mindig nem elérhetőek a magyar betegeknek.

42 évesen váratlanul összeestem, infarktussal, és sajnos nem tudtam részt venni leányom általános iskolai ballagási táncbemutatóján.  Szerencsém volt, jó helyen estem össze. Azonnal elkezdték az újraélesztésemet, de a gyors kórházba szállítás, a katéteres értágítás és sztentbehelyezés ellenére sem volt képes a szívem fenntartani a keringésem. Itt majdnem vége is lett a történetemnek, de egy csoda és az egészségügy megmentett. Testemet lehűtve külső keringettetésre sikerült tenni. Egy hétig voltam kómában, testen kívüli keringettetésre és lélegeztetőgépre kötve. Még a szívtranszplantációs listára is felkerültem néhány napra. Az orvosok fantasztikus munkáját nem lebecsülve a Jóisten segítségének is nagy szerepe volt abban, hogy innen sikerült felépülnöm, és most ismét teljes életet élhetek.

Az egyetlen jelentős rizikófaktorom, a családban öröklődő FH betegség, sajnos a csodás felépülésem ellenére sem múlt el. További infarktusok szempontjából a legnagyobb rizikójú csoportba kerültem. Betegségem óta egyetlenegy tablettát sem hagytam ki a felírt maximális dózisú koleszterinszint csökkentő kombinációból, rendszeresen sportolok, koleszterinszegény diétát folytatok, de ennek ellenére sem sikerül a szakmai előírások szerinti koleszterintet elérnem. Szív CT eredményeim alapján szívkoszorúereimben az elzáródások helyére kapott összesen 4 sztenten kívül még számos szűkület (köztük közel 70%-os elzáródás is) megfigyelhető.

A történetem után szinte biztos, hogy még egy infarktust már nem élnék túl, és az is biztos, hogy hatékony terápia nélkül az érelzáródások bizonyosan folytatódnak. Ezért lenne fontos, hogy olyan kezelést kaphassak, amellyel elérhetném a hazai ajánlások szerinti koleszterin célértéket, és amivel sikerülhet megállítani, vagy az új eredmények alapján akár visszafordítani, a koszorúereim szűkületét.

A SZÍV SN  több éve aktívan oktatja, képezi, segíti, támogatja és képviseli a szívbetegeket és az öröklődő magaskoleszterin-betegségben (Familiáris Hiperkoleszterinémia–FH) szenvedőket.”

Kategóriák: Friss

Mindenben a retró a divat – itt nem számít a korod, csak az élmény (X)

20 perc 41 másodperc

Az RP-HTX80B fejhallgató a legmodernebb audiotechnológia segítségével tökéletes hangzásélményt biztosít, mindezt elképesztő hangerővel. Ezzel a fejessel a laza otthoni filmezés multiplex mozi minőségű lesz, a zenehallgatás pedig új fogalmat nyer. Az akusztikus basszusvezérlésnek hála csúcsminőségű hangzást kapunk, még akkor is ha intenzív mozgás közben használjuk, így az edzőteremben is átadhatjuk magunkat a zene élvezetének.

Gyakran mondják, hogy a szépség belűről fakad, ennél a fejhallgatónál azonban a külső is lehengerlő. A letisztult retrospektív forma lépést tart az összes divattrenddel, ráadásul négy féle színben is kapható, így mindenki megtalálhatja azt, ami a legjobban passzol a világához.  A patika dizájnhoz társul a kényelmes, külső zajokat kizáró fülpárna és az állítható huzalváz. Ami viszont nem társul hozzá, az a gubancos kábelcsomó, hiszen a cucc bluetooth-szal kapcsolódik a kütyüidhez, véget vetve a bogozgatás tortúrájának egyszer s mindenkorra.

Ha mindez nem lenne elég, a Panasonic még egyet emelt a lécen. Az akkumulátor minden bizonnyal a legerősebb a piacon, hihetetlenül hosszú üzemidővel. Egy töltéssel akár 20 órán keresztül hallgathatod a kedvenc zenéidet. Manapság ez az egyik legfontosabb szempont a hardverek kiválasztásánál, mivel nem sok lehetőség adódik a nap közbeni folyamatos töltögetésre. Ha mégis egy boost-ra van szükség 15 perc alatt 150 percnyi energiát nyerhetünk, így biztos, hogy többé nem kell zene nélkül megélnünk az élet nagy pillanatait. Ne habozz sokat, ilyen fejhallgató nincs még egy.

 https://www.panasonic.com/hu/consumer/fejhallgatok/bluetooth/rp-htx80b.html

Kategóriák: Friss

Sokat spórolhat egy cég egészségbiztosítással (X)

30 perc 56 másodperc

Alkalmazottanként átlagosan évente 250 ezer forintot veszít egy cég munkavállalói betegsége miatt. Hogyan lehet ezen spórolni?

Köztudott, hogy a magyarok általános egészségi állapota rossz, és az is, hogy hagyományosan „szeretünk” orvoshoz járni. Azonban arról viszonylag kevés szó esik, hogy egy cég számára forintosítva mekkora kiesést jelent egy-egy betegszabadságon, vagy orvosi rendelőben töltött munkavállalói nap.

Ráadásul manapság az egyre hosszabb várólisták korát éljük: az állami egészségügyi ellátásban akár napokat is igénybe vehet még a kevésbé súlyos betegségek diagnosztizálása is, nem beszélve a kezelésről. Egy nap a háziorvosnál, egy nap a laborvizsgálaton egy következő a szakorvosnál és így tovább – ugye ismerős?

A munkaadónak évente egy munkavállalóra vetítve a KSH bruttó átlagbérével számolva a járulékos és nehezen számszerűsíthető költségeket ide nem számolva, átlagosan 250 ezer forintjába kerül az, hogy az alkalmazottja beteg. Vagyis minél inkább óvja az alkalmazottak egészségét, annál kevesebb pénzt kell a szélbe szórnia. Ha csak a várólisták, elhúzódó kezelések és nehézkes ügymenet kiváltásával felére tudja csökkenteni a kiesett munkanapokat, havonta több ezer forinttal lesz beljebb alkalmazottanként.

Kíváncsi rá mennyi pénzt veszít egy betegeskedő alkalmazottal az Ön vállalkozása? Számítsa ki egyszerűen ezzel a kalkulátorral!

Mit tehet egy cég a dolgozók egészségéért?

A jó hír az, hogy ma már léteznek olyan korszerű megoldások, amelyekkel a munkadók sokat tehetnek azért, hogy csökkentsék a munkavállalóik betegség miatt kieső napjait. Az egyik ilyen csodafegyver a béren kívüli juttatásként nyújtott magán-egészségbiztosítás. Ez a szolgáltatás (például a Generali Biztosító által kínált Company Care) testreszabottan nyújtható a dolgozóknak. A vállalkozás maga állapodik meg a biztosítóval arról, hogy hány munkavállalót kíván bevonni, ők milyen típusú csomagot kapjanak, illetve a szolgáltatásokba esetleg milyen speciális elem kerüljön bele.

A magán-egészségbiztosítás ráadásul az új munkaerő toborzásban, és a munkavállalók lojalitásának növelése szempontjából is kiváló eszköz, hiszen – ahogy az egészség, és az egészségügyi ellátás kérdése egyre inkább a mindennapi figyelem középpontjába kerül – egy ilyen extra juttatás vonzóbbá tehet egy munkahelyet a versenytársaknál. Ez az aduász pedig a munkavállalókért folytatott, egyre inkább kiéleződő harcban aranyat érhet.

Ha többet szeretne megtudni az egészségügy és a céges költségek közötti összefüggésekről, kattintson!

Kategóriák: Friss

Meghalt Colin Kroll, a Vine és az HQ Trivia társalapítója

2018, december 17 - 00:54

A 35 éves Krollra New York-i lakásán találtak rá rendőrök, miután a férfi barátnője riasztotta őket.

Colin Kroll a Vine videós platform és a népszerű mobilos játék, a HQ Trivia társalapítója volt. Utóbbiról itt írtunk bővebben.

Egyelőre nincs hivatalos információ halálának körülményéről, de a BuzzFeed is azt írja, hogy a rendőrök kábítószer-túladagolásra gyanakodnak.

Kiemelt kép: Isaac Brekken/Getty Images for Variety/AFP

Kategóriák: Friss

VV9: Kiesett Krisztián, Roli a következő kiválasztott

2018, december 16 - 23:54

Megtartották a Való Világ kilencedik szériájának újabb párbaját, amin a magára jeleket pakoltató Krisztián csapott össze a kiválasztott Adrival, és úgy tűnik, hogy a lányokkal agresszíven és hímsoviniszta módon viselkedő Krisztiánból a nézőknek elege lett, ugyanis

Adri lett a párbaj nyertese majdnem 80 százalékával a szavazatoknak.

Ez azért érdekes, mert a műsor elején tartott szimpátiaszavazaton Adri lett az utolsó a nézők szavazatai alapján, és csak az akkori villamester, Roland tartotta bent a játékban, miután választania kellett a két legrosszabb között.

De rögtön utána jött az újabb kiválasztás is azonnal.

Csoki egyedül nem szavazhatott, büntetésként, amiért kihagyta az egyik feladatot. A villalakók többnyire körbeszavazták egymást, ami miatt Reninek villamesterként kellett döntenie a 2-2 szavazatot kapó Zsuzsu és Roli között, ő pedig Rolit küldte párbajozni.

Az összefoglalóban egyébként nem történt semmi érdekes azon kívül, hogy egy feladat során, aminél úszódresszben mutattak be a játékosok szinkronúszógyakorlatokat víz nélkül, a lányok egy része hónaljkutyát villantott, amitől Vivien teljesen kikészült.

Kiemelt kép: RTL Klub

Kategóriák: Friss

Lionel Messi mesterhármasával gálázott a Barca

2018, december 16 - 23:52

A spanyol bajnokság 16. fordulójának záró mérkőzése Lionel Messi-előadássá alakult Valenciában. A Levante vendégeként pályára lépő katalán sztárcsapat ugyanis úgy nyert 5-0-ra, hogy az argentin világklasszis mindegyik gólból kivette a részét. Először a 35. percben cselezte ki a hazaiak védelmét a Barca csatára, hogy gólpasszt adjon Luis Suáreznek, majd a félidő vége előtt Sergio Busquets kiugratását váltotta gólra.

Fordulás után percekkel jött az újabb Messi-gól a tizenhatoson belülről, a 60. percben pedig Arturo Vidal hozta kihagyhatatlan helyzetbe, ezzel a mesterhármas is összejött. A hajrában elvesztette türelmét Erick Cabaco, így emberelőnybe is kerültek a vendégek, a végeredményt Gerard Piqué állította be.

Győzelmével három ponttal vezeti a La Ligát a katalán együttes a Sevilla előtt és néggyel az Atlético Madrid előtt.

Végeredmény – La Liga, 16. forduló

Levante-FC Barcelona 0-5 (0-2)

korábban:
Huesca-Villarreal 2-2 (1-0)
Espanyol-Real Betis 1-3 (1-1)
Sevilla-Girona 2-0 (0-0)
szombaton játszották:
Eibar-Valencia 1-1 (0-1)
Real Madrid-Rayo Vallecano 1-0 (1-0)
Valladolid-Atlético Madrid 2-3 (0-2)
Getafe-Real Sociedad 1-0 (1-0)
pénteken játszották:
Celta Vigo-Leganés 0-0
hétfőn játsszák:
Alavés-Athletic Bilbao 21.00

A tabella:
1. FC Barcelona     16  46-19  34 pont
2. FC Sevilla       16  29-16  31
3. Atlético Madrid  16  24-12  31
4. Real Madrid      16  24-19  29
5. Real Betis       16  19-18  25
6. Getafe           16  17-12  24
7. Alavés           15  18-17  24
8. Levante          16  27-30  22
9. Celta Vigo       16  28-24  21
10. Girona           16  17-19  21
11. Espanyol         16  18-23  21
12. Real Valladolid  16  15-18  20
13. Eibar            16  20-24  20
14. Valencia         16  13-13  19
15. Real Sociedad    16  18-19  19
16. Leganés          16  15-19  18
17. Villarreal       16  17-21  15
18. Athletic Bilbao  15  15-23  14
19. Rayo Vallecano   16  15-31  10
20. Huesca           16  14-32   8

Nyitókép: Quality Sport Images/Getty Images

Kategóriák: Friss

A Vidi nyerte meg a Fradi elleni pankrációt

2018, december 16 - 23:23

Az őszi szezon zárásaként a magyar élvonal első két helyezettje csapott össze, az NB I 18. fordulójában. A mérkőzés sajnos nem a jó futballról, sokkal inkább a kemény belépőkről és a szájkaratéról szólt. Különösen a címvédő Vidi pörögte túl a találkozót, az első félidőben Lovrencsics Gergő bal bokáját és Varga Roland fejét is úgy megrúgta egy-egy játékos, hogy le kellett őket cserélni – sőt, Vargát kórházba is kellett vinni.

Horrorisztikus sérülés sokkolta a magyar rangadó nézőit Varga Roland rongybabaként terült el a földön, miután fejbe rúgták.

Néha azért fociztak is a csapatok, Armin Hodzic a 30. percben szerzett vezetést, ám Ivan Petrjak nem sokkal később egy emeléssel egalizált. Fordulás után is magas hőfokon égett a Vidi és a sok-sok szabálytalanság közepette a csereként beálló Marko Scsepovics megszerezte egy szép csel után a győztes találatot.

Győzelmével 5 pontra feljött a Fradi mögé a MOL Vidi FC az élen, a dobogó harmadik fokán álló Debrecen előtt pedig négy pont az előnye a téli szünetben.

MTI/Koszticsák Szilárd

Kategóriák: Friss

Majka: Ez mi a faszom volt?

2018, december 16 - 23:18

A Sztárban sztár döntőjében egy csapatnyi kiesett versenyző, Gesztesi Károly, Burai Krisztián, Kállay-Saunders András, és Torres Dani nőnek öltözve nagyon rosszul előadta a Chilli és Carrapicho Tic Tic Tac című kilencvenes évek beli slágerét, ami annyira szürreálisra sikeredett, hogy Majkából kiszakad az élő adásban szó szerint az, hogy:

Ez mi a faszom volt?

Ennél pontosabb helyzetértékeléssel magunk se tudunk szolgálni.

Kiemelt kép: TV2 

Kategóriák: Friss

Börtönnel fenyegették az ellenzéki képviselőket a köztévé épületében

2018, december 16 - 22:58

Az egész nap eseményeit, köztük a köztévé előtt zajló történéseket itt követhetik.

Jó pár ellenzéki politikust beengedtek a köztévé Kunigunda utcai épületébe: a független (egykori LMP-s) Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, a DK-s Vadai Ágnest és Varju Lászlót, a liberális Bősz Anettet, az MSZP-s Kunhalmi Ágnest és a jobbikos Kepli Lajost.

Szél Bernadett közvetítette az eseményeket, élőben 40 ezren követték:

A politikusok arra hivatkoznak, hogy országgyűlési képviselőként tájékoztatást kaphatnak bármely közintézményben, és – bár nem látszik rajta – az MTVA is annak számít. Azonban mindössze a biztonsági főnökig jutottak, aki azt közölte velük: egy vezetőtől – akit nem nevezett meg – azt az utasítást kapta, hogy nem beszélhetnek a szerkesztőkkel, ha pedig tájékoztatást szeretnének, azt írásban kérjék.

Ezt a képviselők visszautasították, mondván, nincs olyan az országgyűlési törvényben, hogy csak írásban kérhetnek tájékoztatást bárkitől. Kaptak egy papírt is a biztonsági főnöktől, amit fenyegetésként értékelték, abban ugyanis az állt, hogy ha az elhangzottak ellenére megzavarják a köztévé működését, az közérdekű üzem megzavarásának minősül, és több év börtönnel büntethető. Vadai egyébként le is írta, hogy mit szeretnének, de ezt a papírt nem vették át tőle.

Mivel az álláspontok nem közeledtek, a politikusok végül kimentek a nekik kijelölt teremből a folyosóra. Szél és Hadházy az hangsúlyozták: ők nem mennek el, amíg nem olvashatták be a követeléseiket, sőt az is elhangzott: félő, hogy ha az ő követeléseik nem teljesülnek, a kint tüntetők is be akarnak majd jönni.

Az is elhangzott, hogy 2006-ban is azzal kezdődött a székházostrom, hogy a tüntetők nem olvashatták be a követeléseiket az MTV-ben, többen megkérdezték a biztonsági főnököt: vállalja-e ő vagy a főnökei a felelősséget arra az esetre, ha most hasonló történik?

Nem áll módomban önöknek abban segíteni, hogy egy szerkesztővel beszéljenek, és beolvassák a követeléseiket

– mondta ismét a biztonsági főnök, aki ezúttal azt is hangsúlyozza, hogy az ellenzéki politikusok megsértették az épület biztonsági rendjét, ezért távozásra szólította fel őket. Szél Bernadett rákérdezett, hogy milyen szabályt sértettek meg és megnézhetnék-e a dokumentumot, de nem kapott választ.

A képviselők most visszavonultak tanácskozni, hogy mitévők legyenek, erre az időre az élő közvetítést is lekapcsolták, nemrég viszont újraindult:

Az öt követelés, amit szeretne beolvasni az ellenzék:

  • a rabszolgatörvény eltörlése,
  • a rendőri túlóra megszüntetése,
  • független bíróságok, a közigazgatási bíróságok ne jöjjenek létre,
  • csatlakozás az európai ügyészséghez,
  • független közmédia.

Megpróbálták felhívni Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját, ő azonban nem vette fel a telefont.

Szél a többi ellenzéki képviselőt is arra szólítja, menjenek ők is a közmédia épületébe. Továbbra is azt a megoldást keresik, kissé tanácstalanul, hogy mit tehetnek, erőszak nélkül.

Néhány képviselő kiment, hogy tájékoztassa és kicsit talán meg is nyugtassa a demonstrálókat, Kunhalmi és Kepli bent maradt.

Néhány képviselő kiment, hogy tájékoztassa és kicsit talán meg is nyugtassa a demonstrálókat, Kunhalmi és Kepli bent maradt. Hadházy azt mondja: nem a rendőrök az ellenfelek, hanem például azok, akik lejárató cikkeket, híradókat készítenek.

Akiben van kitartás, tartson ki, hívjanak másokat is, akinek haza kell menni, menjen haza

– mondta Hadházy Ákos a tüntetőknek, jelezve, hogy ő és a többi képviselő visszamegy az épületbe, és nem mennek haza, amíg nem olvassák be a követeléseiket.

Majd pedig közölte, hogy „mivel az MTVA nem hagyott más lehetőséget”, ők bent maradnak az épületbe, hétfő estére pedig újabb tüntetést hirdetnek:

Kiemelt kép: MSZP Facebook

Kategóriák: Friss

Milik szenzációs szabadrúgása nyerte meg a meccset a Napolinak

2018, december 16 - 22:52

A Napoli 1-0-ra győzött a Cagliari otthonában az olasz labdarúgó-bajnokság 16. fordulójának vasárnapi játéknapján. A győztes gólt a hajrában szerezte meg Arkadiusz Milik, ráadásul ez volt az első szabadrúgásgólja a nápolyi együttesben – nem mellesleg pedig egy ragyogó lövésből jött össze.

A Fiorentina 3-1-re verte az Empolit, a Sassuolo idegenben nyert 2-0-ra, míg a Sampdoria hazai pályán nyert ugyanilyen arányban a Parma ellen. Egyedül a SPAL-Chievo találkozón nem esett gól.

Eredmények – Serie A, 16. forduló

Cagliari-Napoli 0-1 (0-0)
korábban:
Fiorentina-Empoli 3-1 (1-1)
Frosinone-Sassuolo 0-2 (0-1)
Sampdoria-Parma 2-0 (0-0)
SPAL-Chievo 0-0

Nyitókép: Enrico Locci/Getty Images

Kategóriák: Friss

6 éve tüntetek, de 12 nap múlva elhagyom az országot

2018, december 16 - 22:38
Vasárnap is több ezren demonstráltak Budapest utcáin. A résztvevőket kérdeztük, mennyire elfogadható az erőszak a tüntetéseken, és hogy mit üzennének Orbán Viktornak.
Kategóriák: Friss

Horrorisztikus sérülés sokkolta a magyar rangadó nézőit

2018, december 16 - 22:18

Meglehetősen paprikás hangulatban zajlik a MOL Vidi FC-Ferencváros rangadó, a hazaiak különösen agresszívan mentek neki a meccsnek. Lovrencsics Gergőt az első tíz percben elintézte Kovács István egy elkésett belépő után, le is kellett cserélni a válogatott védőt.

Sajnos nem ez a belépő volt a legcsúnyább baleset a pályán, Armin Hadzic vezető gólja után ugyanis Ivan Petrjak a 34. percben egyenlített egy zseniális emeléssel. A visszafutó Vinícius Paolo azonban megpróbálta a gólvonalról kirúgni a labdát, csakhogy ehelyett tiszta erőből arcon rúgta Varga Rolandot, aki tehetetlenül csuklott össze a kapuban.

A Ferencváros támadóját sokáig ápolták, szinte csodával határos, hogy visszaállt, de a lefújás előtt nem sokkal szédelegve lejött inkább a pályáról. Mint később kiderült, a mentősök kórházba vitték, mert semmire sem emlékszik a mérkőzésről.

Frissítünk!

Információink szerint valószínűleg “csak” agyrázkódása van Varga Rolandnak. Jó hír, hogy biztosan nincs koponya-, és nyaki gerincsérülése. Viszont semmire sem emlékszik.

A találkozót végül a Vidi nyerte 2-1-re.

A Vidi nyerte meg a Fradi elleni pankrációt Futballra nyomokban emlékeztető jelenetek sűrűjében végül legyőzte a listavezetőt a címvédő.
Kategóriák: Friss

Strasbourgi lövöldözés: meghalt a támadás egyik súlyos sérültje

2018, december 16 - 22:09

A kórházban életét vesztette a strasbourgi lövöldözés egyik sebesültje vasárnap, ő az ötödik ember, aki meghalt a Chérif Chekatt által kedd este elkövetett támadásban – közölte a párizsi ügyészség.

Az elhunyt, a 36 éves lengyel állampolgár, Barto Pedro Orent-Niedzielski Strasbourgban élt.

A karácsonyi vásárban elkövetett merényletnek több sebesültje van, néhányuk állapota súlyos.

A hét folyamán összesen hét embert vettek őrizetbe a támadással összefüggésben. Terhelő bizonyíték híján egy ember kivételével mindegyiküket elengedték. Az ügyészség folytatja a nyomozást, hogy azonosíthassa Chekatt esetleges segítőit.

Chérif Chekatt hosszú bűnlajstrommal rendelkezett: Franciaországban, Németországban és Svájcban összesen 27 alkalommal ítélték el valamilyen bűnügyben. Feltételezések szerint a merénylő a börtönben radikalizálódott. Chekattot Strasbourg Neudorf negyedében lőtték le a járőröző rendőrök csütörtök este.

Strasbourgi lövöldözés: agyonlőtték az elkövetőt Nagyszabású művelet során talált rá a rendőrség.

Az Iszlám Állam azt állította, hogy Chekatt a dzsihadista szervezet “katonája” volt, a francia hatóságok azonban megkérdőjelezték ezt. A támadó apja, Abdelkrim Chekatt a France 2 francia közszolgálati televíziócsatornának szombat este azt mondta, hogy fia az Iszlám Állam tanait követte, és azt vallotta: a dzsihadisták igaz ügyért küzdenek.

Vasárnap százak emlékeztek meg a lövöldözés áldozatairól Strasbourgban.

Kiemelt kép: MTI/AP/APTN

Kategóriák: Friss

Kázsmárkon kormánypárti, Zalagyömörőn független jelölt nyert

2018, december 16 - 21:42

Kecskés Attilát, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották polgármesternek a vasárnap megtartott időközi önkormányzati polgármester-választáson a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kázsmárkon – közölte a település jegyzője az MTI-vel.

Varga-Jancsó Réka elmondta, a 723 választásra jogosult lakos közül 499 mentek el szavazni. Az érvényes szavazatok száma 492 volt, ebből Kecskés Attila 317, míg a független Farkas Dénes, 175 voksot szerzett meg.

Az időközi választást azért kellett megtartani a településen, mert a korábbi polgármester, Bortnyik Béla lemondott.

A Veszprém megyei Zalagyömörőn a független Vass Gézát választották polgármesterré a vasárnap, a posztért két független jelölt indult – tájékoztatta a település jegyzője az MTI-t.  Bencze Gyöngyi elmondta, hogy a 362 választásra jogosult polgár közül 207-en járultak a szavazóurnához.

Vass Géza 105 szavazatot kapott, Zsemlye Zoltánra 102-en voksoltak. Érvénytelen szavazat nem volt.

Zalagyömörőn azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Illés László – aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget – szeptemberben elhunyt.

Kategóriák: Friss

Lélegzetelállító videót tett közzé a NASA tudósa

2018, december 16 - 21:31

A Cassini 2017 szeptemberében végezte be végképp a küldetését, de még mindig meg tud minket lepni: a NASA kutatói például egy ilyen gyönyörű videót tudtak összeállítani az általa készített képekből:

People seemed to like the Europa/Io/Titan gifs, so as an experiment I went and made a short video of them. The Voyage of the Moons.

Image data via @CassiniSaturn https://t.co/8SLjERSRWc pic.twitter.com/kvznw9ck6J

— Kevin M. Gill (@kevinmgill) 2018. október 22.


A felvételen a Jupiter két holdja, az Ió és az Európé látható, a fotók pedig akkor készültek, amikor a Cassini elhúzott az óriásbolygó mellett.

Érdemes megjegyezni, hogy a művészi effektus miatt a grafikus a Jupiter vörös foltja fölé helyezte a holdakat, valójában így soha nem vonulnak

– mindenesetre így is gyönyörű a látvány, bár inkább művészi, mint tudományos jelentőségű.

A videót egyébként a NASA JPL laboratóriumában dolgozó Kevin M. Gill késztette.

Az űreszköz egyébként 1997-ben indult, és 2004 -2017 között keringett a gázóriás körül. Missziója során a szerkezet számtalan értékes információt gyűjtött a bolygóról és holdjairól – többek közt azt is felfedte, hogy az egyik helyi égitest, az Enceladus, geológiailag meglepően aktív.

A Cassini kalandjai 2017. szeptember 15-én értek véget, amikor a Szaturnusz légkörébe irányították, ahol aztán meteorként égett el. Az űrszonda még utolsó pillanataiban is továbbította értékes adatait.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Megáldották a kezdőkört a Vidi-Fradi bajnoki előtt

2018, december 16 - 21:27

Sok dolgot láttunk már mérkőzések előtti kezdőrúgások terén, különösen az NB I-ből, de azért az OTP Bank Liga tud még újat mutatni. Az őszi szezon záró fordulójában a MOL Vidi FC-Ferencváros rangadón speciel egy pap végezte el a kezdőrúgást – ám előtte még gyorsan meg is áldotta a kezdőkört.

I think he just blessed the ground pic.twitter.com/dcFszVmleh

Kategóriák: Friss

Szabadka, a szecesszió otthona

2018, december 16 - 21:10

Krakkó, Brünn, Kassa, Nagyvárad és Lemberg után most a Vajdaság második legnagyobb városába utazunk, hogy megcsodáljuk a kiegyezés után egy csapásra kedves polgárvárossá vált Szabadkát, Kosztolányi egykori otthonát.

Történelem

A mai magyar-szerb határtól mindössze alig tíz kilométerre megszületett város területén már háromezer évvel ezelőtt megjelentek az első lakók, IV. Béla a XIII. század derekán pedig királyi jobbágyokat telepített ide, első írásos említésére (Zabadka) azonban egészen 1391-ig kellett várni. Az ekkor még királyi birtokként kezelt terület 1439-ben a Hunyadiak tulajdonába került, I. Mátyás azonban negyedszázad után a török ellen sikeres hadjáratokat vezető Dengelegi Pongrácz János erdélyi vajdának adományozza, aki 1470-ben egy korábbi földvárra építette fel az erődítményét, ami egyben földbirtokai központjává is vált.

A település a következő fél évszázadban békésen működött, a mohácsi vész után feje tetejére állt birodalomban azonban rövid időre a magyarok és szerbek közti első fegyveres konfliktust, a délvidéki felkelést vezető, néhány hónap alatt jókora területet – így Szegedet is – elfogaló Cserni Jován (Jovan Nenad) felkelésének központjává vált.

Fotó: Wikimedia Commons

A rend helyreállta, illetve az önmagát cárnak kikiáltó, a szerbek által hősként tisztelt Jován halála után másfél évtizeddel, 1542-ben Szabadka az Oszmán Birodalom része lett, a török megszállás alól pedig csak Buda visszafoglalásának évében, 1686-ban, kis híján elnéptelenedve szabadult fel.

A magyar lakóinak jó részét elvesztett község ekkor a Habsburg Birodalom része lett, az ortodox lakók mellé pedig főleg délszláv katolikusok érkeztek az akkor már Szent Mária néven emlegetett településre. A népességnövekedés hatására Mária Terézia 1743-ban mezővárosi rangot adott a lakóknak, 1779. szeptember elsején pedig a mai Szabadka elődje Maria Theresiapolis néven szabad királyi várossá vált.

A rangnak köszönhetően hirtelen jókora fejlődésnek indult a város: újra lakók jelentek meg a török korban elhagyatottá vált pusztán, a mai Magyarországról betelepülőknek köszönhetően pedig lassan kialakult a ma gyalogosan is könnyedén bejárható óváros magja.

1845-ben a befolyásolhatósága miatt Ferdinand der Gütige, azaz Ferdinánd, a Jóságos néven emlegetett V. Ferdinánd engedélyének köszönhetően a város visszakapta régi nevét, sőt, ma, közel százhetvenöt év után is Szabadkaként (a szerb Subotica forma is ebből alakult ki) emlegetjük.

Az igazi fejlődést a cikksorozatunkban vizsgált más nagyvárosokhoz hasonlóan itt is az Osztrák-Magyar Monarchia 1867-es létrejötte hozta el, annak ellenére, hogy Szabadka mellett a korábban bemutatott Lemberg (Lviv), KrakkóKassa és Nagyvárad is már jóval a kiegyezés előtt a Habsburg Birodalom része volt.

Két évvel a dualista állam megalakulása után Szabadkát is elérte a vasút, a budapesti millenniumi ünnepségek évében, 1896-ban megnyílt az első áramfejlesztő telep, a következő évben pedig már villamosok kötötték össze az évről évre egyre több csodás palotával és középülettel gazdagodó, a Délvidék szellemi központjává vált Szabadka főbb tereit, illetve a város központját a már akkor is elővárosként létező Palicsfürdővel.

A polgárosodási folyamatot, illetve a magyar irodalomnak Kosztolányi Dezsőt és unokatestvérét, Csáth Gézát adó boldog békeidőket egy szempillantás alatt törte derékba az Osztrák-Magyar Monarchia széthullásával véget érő első világháború.

Az 1910-ben még magyar többségű (58,7%), százezres város a Jugoszláv Királyság – 1929-ig Szerb-Horvát-Szlovén Királyság – részévé, sőt, annak Belgrád és Zágráb utáni legnagyobb városává vált.

1941. áprilisában az államot alig másfél hét alatt elfoglalták a tengelyhatalmak, a Bácska, a Muravidék, illetve a Baranya-háromszög pedig a németek segítségével három évre visszatért Magyarországhoz. Ez az időszak sem telt felhőtlenül: 1942 januárjában az újvidéki vérengzés során háromezernyolcszázan – köztük száznyolcvan szabadkai szerb – estek áldozatául a magyar katonai alakulatoknak, az 1944-ben bevonuló, a területet Jugoszlávia számára visszahódító szerb partizánok legalább negyvenezer magyarral  – köztük hétezer szabadkaival – végeztek.

A történteknek emléket állító törött szárnyú turul – Fotó: Vedran.b

Tito Jugoszláviájában a város kulturális szerepe csökkent, a népességszám azonban az erőteljes iparosítás miatt tovább nőtt. Épp ezért okozott óriási törést a kilencvenes évek egészén végigvonuló délszláv háború, melynek eredményeként nem csak Jugoszlávia alakult át Jugoszláv Szövetségi Köztársasággá (1992), de az üzemek bezárása miatt rengetegen váltak munkanélkülivé.

A helyzet a három évig fennálló Szerbia és Montenegró (2003-2006) részeként sem javult, sőt, az önálló Szerbia megszületése utáni évben 18 ezer, 2013-ban 12 ezer, 2017 végén pedig 5858 munkanélkülit regisztráltak a városban – utóbbi még mindig 17%-ot jelent, de a város jó úton van afelé, hogy az életszínvonal növekedésével nem csak a turisták, de egyre több helyi számára is vonzó várossá váljon.

Az elővárosaival együtt mára már 150 ezres Szabadka mindemellett az elmúlt tíz évben a századforduló képét őrző, a kommunizmus által kevéssé megváltoztatott épületállományát is megmentette az elmúlástól, így az időutazásra vágyóknak, illetve a szecesszió szerelmeseinek kihagyhatatlan úticél.

Amit mindenképp látni kell A zsinagóga Fotó: Molnár Edvárd / MTI

A város ma alig kétszázötven fős zsidó kisebbsége által már nem használt épület a magyar szecesszió egyik legcsodásabb példája. A New York-i Emánu-Él, illetve a Dohány utcai zsinagóga után a világ harmadik legnagyobb zsidó imaházaként ismert épületben alapítása után közel ezren tudtak helyet foglalni – erre szükség is volt, hiszen a századfordulón a szabadkai közösség még háromezerötszáz tagot tudhatott a soraiban.

Fotó: Molnár Edvárd / MTI

A 2018 tavaszára felújított, tulipán-, szegfűszirom- és pávatoll-motívumok egész sorát rejtő zsinagóga tervezői, Komor Marcell és Jakab Dezső a tervet a szegedi közösség által kiírt pályázatra szánták, azon azonban Baumhorn Lipót hasonlóan grandiózus – korábban általunk is bejárt – munkája győzött, így az építészpáros az alig ötven kilométerre fekvő Szabadkának ajánlotta fel a munkát.

Felfedeztük a szegedi zsinagóga csodáit A világ negyedik legnagyobb zsidó imaházában jártunk.

Nem is tették rosszul, hiszen a Zsolnay gyár által készített épületkerámiáknak, Róth Miksa zsidó motívumokat magukon viselő üvegablakainak, illetve az építészek leleményének – a tizennégy méter átmérőjű kupola súlyát a rossz talajviszonyok miatt betonoszlopok tartják – köszönhetően egy igazán kivételes épület született.

A tervezők

A huszonegy éven át, 1918-ig együttműködő Komor Marcell (1868-1944) és Jakab Dezső (1864-1932) a magyar szecesszió szellemében fogant munkái a történelmi Magyarország számos pontján felbukkannak: magánbérházak mellett az ő munkájuk a marosvásárhelyi Városháza és a Közigazgatási Palota, a kecskeméti Ifjúsági Ottthon, a nagyváradi Fekete Sas-szálló, a Budapesti Kerületi Munkásbiztosító egykori székháza, illetve a mára többszörösen átépített Erkel Színház.

Az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb Városházája Fotó: Molnár Edvárd / MTI

A magyaros szecesszió egyik legfontosabb városaként emlegetett Szabadkán Komor és Jakab nem csak a zsinagógán hagyta a kézjegyét, hiszen egy évtizeddel később elkészült a százöt méter hosszan nyújtózó Városháza (1908-1910) is az ő munkájuk.
A gazdagon díszített épület díszeit is jórészt a Zsolnay-gyár, illetve Róth Miksa szállította: utóbbi a magyar történelem számos fontos személyiségének alakját örökítette meg az ablakokon, így Szent István mellett Árpád vezér, Mátyás király, Deák Ferenc és Kossuth Lajos arcát is megtalálhatjuk.

Fotó: Molnár Edvárd / MTI

A 76 méter magas toronyból csodás kilátás nyílik a városra, de nem csak emiatt éri meg belépni a kovácsoltvas kapun, hiszen a díszterem már említett üvegablakait is közelről megnézhetjük, az emeleti folyosóról pedig hosszú ideig nem tudunk majd szabadulni.

Fotó: Molnár Edvárd / MTI Raichle Ferenc (1869-1960) építész palotája Fotó: Marcin Konsek

A Műegyetem elvégzése után itt nősülő, majd letelepedő Raichle Ferenc mindössze néhány évig fürdőzhetett a sikerben Szabadkán, hiszen a bérházépítésbe fektetett pénze mellé súlyos kölcsönöket vett fel, illetve jókora összegeket kártyázott el, mindez pedig az új polgármester általi kegyvesztettséggel párosulva csődbe juttatta.

A historizáló építészet kereteiből kilépve önmagát a szecesszióban megtaláló tervező fő művét saját családja számára tervezte. A vasútállomástól alig néhány lépésre álló, egykor gyönyörű bútorokkal teli palotát (1903-1904) alig másfél évig használhatta, majd minden vagyonának árverésre bocsátása után Szegedre költözött, ahol az első világháborúig dolgozott, Magyar Edéhez hasonlóan számos értékes épülettel gazdagítva a dél-alföldi nagyvárost. Ezt követően a fővárosban találta meg a helyét, fontosabb épületet azonban ekkor már nem tervezett.

A palota részlete – Fotó: KovacsDaniel

A palotát Raichle elköltözése előtt minden berendezésével együtt felajánlotta a városnak, a vezetés azonban nem kívánt élni a lehetőséggel. Az egykor a szobákat megtöltő gyűjtemény morzsáit pedig máig sem sikerült összeilleszteni.

A helyiek által Cifra palotaként emlegetett épület 1970-ig többször is tulajdonost váltott, azóta azonban a szocializmus évtizedeinek műalkotásait őrző Képzőművészeti Találkozó Galériának, illetve az általuk szervezett tárlatoknak ad otthont.

A szecesszió egymástól néhány lépésnyire álló csodái

A Dömötör Miksa gyermekgyógyász által építtetett, a bécsi szecessziót idéző, a zsinagóga előtti téren álló egyemeletes épület ma a Városi Múzeumnak ad otthont, így a város története iránt érdeklődőknek a kapun is megéri belépni, de a szecesszió szerelmesei sem fognak csalódni, hiszen a budapesti Gutenberg-otthont és az Árkád Bazárt is megálmodó Vágó József és László tervei szerint 1906-ra megszületett, a rájuk jellemző madármotívumokat is magán hordó ház belső terében is számos részletet őriz még a századfordulós eleganciából.

A Sonnenberg-ház – Fotó: KovacsDaniel

Hasonlóan érdekes a Vágóék művészete által inspirált helyi tervező, Macskovics Titusz Strossmayer utcában álló, Roznofszky József számára épített palotája, a híres férfiszabó, Sonnenberg Salamon háza (ép.: Strassburger Izidor-Gombos Lajos, 1910), a Raichlét az eladósodásba sodró, saját otthona melletti bérháza, a Komor és Jakab tervei alapján született Szabadkavidéki Kerekedelmi Bank székháza (1907), illetve a szecessziót a városba hozó Lechner Ödön Leovics Simon királyi közjegyző számára tervezett palotája (1892-1893).

Futók a Szabadkavidéki Kereskedelmi Bank egykori székháza előtt – Fotó: Molnár Edvárd / MTI

A korábban felsorolt épületektől merőben különböző, a lechneri magyaros helyett a bécsi geometrikus szecesszió elveit követő épület a Városháza előtti tér túlsó oldalán álló Magyar Általános Hitelbank-palota (1911-1912), melynek alkotója nem csak tervezőként, de az első magyar futballisták egyikeként, újságíróként, illetve úszóként is maradandót alkotott: ő volt Guttmann Arnold, akit a világ az első újkori olimpiai kétszeres magyar aranyérmeseként, Hajós Alfrédként ismert meg.

Hajós Alfréd hitelbanki bérpalotája – fotó: Pest-Buda Aukciósház Tudta, hogy Hajós Alfréd nem csak úszóként, hanem építészként is elismert volt? Az első magyar olimpiai bajnok tucatnyi ismert épülettel gazdagította az országot, sőt, építészként is nyert olimpiát! Megközelítés

A repülőgéppel és Budapestről induló busszal ugyan nem megközelíthető határmenti városba a legegyszerűbben vonattal juthatunk el: a MÁV húsz eurós (6500 Ft) retúr jegyáránál kedvezőbbet nemigen találhatunk.

Lakásokat 5-7 ezer forint/fő/éj áron bérelhetünk az Airbnb rendszerében, így egy hosszú hétvégét akár 20-25 ezer forintból is megúszhatunk, nem számítva az étkezésre – így az úton-útfélen megvásárolható burekek sorára – költött összegeket.

Kategóriák: Friss