Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 24 perc 45 másodperc

Meghalt az LG Group elnöke

26 perc 31 másodperc

Ku Bon Mu 1995-ben vette át a cég irányítását apjától. A vasárnap hosszú betegség után 73 évesen elhunyt vállalatvezető tette nemzetközileg is ismertté a társaságot. A cégcsoport vezetését fogadott fia veszi át hamarosan, addig Ku Bon Mu testvére, a jelenlegi alelnök irányítja a vállalatot.

Az LG Group Dél-Korea negyedik legnagyobb konglomerátuma. A vállalatcsoport legfontosabb pillére az LG Electronics, amely tavaly története legnagyobb árbevételét érte el, és csaknem megduplázta a nyereséget is.

Az árbevétel 61,4 ezer milliárd won (55,4 milliárd dollár) volt, ami csaknem 11 százalékkal haladta meg a 2016. évit. A működési eredmény 85 százalékkal 2,47 ezer milliárd wonra (2,23 milliárd dollár) nőtt, ez 2009 óta a legjobb teljesítmény – összegezte az MTI.

A nyereség emelkedésében a prémium háztartási eszközök és a televíziók játszották a kulcsszerepet. A szórakoztató elektronikai, mobilkommunikációs és háztartási elektronikai cikkeket gyártó LG Electronics világszerte csaknem 83 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Kiemelt fotó: MTI / EPA / Laura Rauch

Kategóriák: Friss

Előzetesben a zabari gyilkosság gyanúsítottja

29 perc 7 másodperc

A bíróság elrendelte a zabari emberölés gyanúsítottjának előzetes letartóztatását – közölte a rendőrség a honlapján.

Amint arról beszámoltunk, szombatra virradó hajnalban Zabaron, a nyílt utcán megöltek egy férfit. A hatóságok beazonosították a lehetséges elkövetőt, és szombaton elfogták a gyilkossággal megalapozottan gyanúsítható férfit, egy 23 éves domaházai lakost.

Az eddigi információk alapján a gyanúsított hangos vitába keveredett a 28 éves áldozattal, egy bajonettel szúrta meg. A férfi később belehalt a sérüléseibe.

Kategóriák: Friss

A Közel-Kelet jövője a tét

36 perc 30 másodperc

Miután Donald Trump elnök bejelentette, hogy kilépteti az USA-t a 2015-ben megkötött iráni nukleáris megállapodásból, a legtöbb kommentár, érthetően, a kérdés biztonságpolitikai aspektusaival foglalkozott. Irán egy nappal később szíriai területről rakétákat lőtti ki Izraelre, és a válasz sem maradt el, ahogy az lenni szokott, a zsidó állam azonnal megtorolta az akciót, és az 1973-as háború óta a legsúlyosabb légicsapást mérte a szomszéd ország szíriai és iráni célpontjaira.

Ha megpróbálunk a lőporfüst és a harcias kijelentések mögé nézni, akkor a legszembetűnöbb fejlemény az USA és az Európai Unió egyet nem értése. Külpolitikai kérdésben ilyen látványos és merev szembenállásra talán csak 2003-ban volt példa, amikor Franciaország és Németország keményen szembement az USA iraki háborús terveivel, ám akkor Európa megosztott maradt. A közép-európai kisállamok például kiálltak Washington mellett, Nagy-Britannia pedig magában az invázióban is részt vett.

Most szó sincs ilyen megosztottságról, az EU tagországai egységesen állnak ki a megállapodás érvényben tartása mellett, még az unióból kilépőben levő London is így tett, ami komoly csalódás lehet az amerikai fővárosban. Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egy konferencián – igaz, név nélkül – de keresetlen szavakkal osztotta ki Trumpot.

Federica Mogherini
Fotó: John Thys / AFP

Az amerikai elnök mentségére legyen mondva, ezúttal legalább kiszámíthatóan cselekedett. A kezdetektől fogva ellenezte a megállapodást és három hónappal ezelőtt világosan jelezte, hogy ha nem lesz korrekció, szigorítás, akkor felmondja az alkut. Az EU és Irán elvileg előjöhetett volna valamilyen ötlettel, de az érdemi tárgyalásokat az utolsó pillanatra hagyták és adósok maradtak az új változattal.

Gazdasági érdekek nyomában

A Trump elnök döntése után megjelent nyilatkozatokban egyelőre sok a feltételes mód. Ennek legfőbb oka, hogy az EU és Irán magára nézve továbbra is kötelezőnek tartja a megállapodást, így az sem véletlen, hogy a brit, német, francia, olasz és iráni külügyminiszter közösen igyekszik kidolgozni az együttműködés további lépéseit.

A tét nemcsak politikai, hanem gazdasági értelemben is óriási.

Az európai vállalatok az elmúlt két évben valóságos rohamot indítottak Iránban.

Mégiscsak egy 80 milliós piacról van szó, széles középosztállyal, kiaknázatlan lehetőségekkel, éhesen a technológiák és szolgáltatások importjára. Az iráni állami légitársaság mintegy száz Airbus repülőgépre adott le rendelést (és száz Boeingre), hogy megújítsa elavult gépparkját, a francia Total energetikai vállalat ötmilliárd dolláros megállapodást kötött korábban a világ egyik legnagyobb földgázmezőjének kiaknázására. A szintén francia Peugeot majd félmilliárd dollárért készül autógyárat nyitni az országban. A hasonló megállapodásoknak se szeri, se száma nem volt az elmúlt években.

Hassan Rouhani iráni elnök és Patrick Pouyanne a Total igazgatójának találkozója 2017-ben
Fotó: Iráni Elnöki Hivatal / AFP

2017-es adatok szerint az EU a harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere volt Iránnak Kína és az Egyesült Arab Emírségek után majd’ 20 milliárd dollárnyi forgalommal. Persze ez így is messze eltörpül az unió amerikai befektetéseihez képest, ott a 28 tagállam együtt mintegy 4 millió munkahelyet biztosít, és csak kutatás-fejlesztésre 42 milliárd dollárt költött el.

A Közel-Kelet jövője

Geopolitikai elemzők előszeretettel tekintenek úgy egyes térségekre, mint egy sakktáblára. Ha a Közel-Kelet regionális és nagyhatalmi érdekeit két lépés távolságból tekintjük át, akkor egyértelmű, hogy az egyik oldalon Iránt találjuk, kis mértékű orosz támogatással, a másikon pedig azokat az országokat, amelyek tartanak tőle. Elsősorban Izraelt és Szaúd-Arábiát szokás emlegetni. A furcsa ebben a felállásban, hogy bár adná magát „az ellenségem ellensége a barátom” elv, Izrael és Szaúd-Arábia csak nagyon óvatosan és közvetetten koordinál.

Az USA 2003-as iraki inváziója alapvetően rendítette meg a Közel-Kelet hatalmi egyensúlyát, Szaddám Husszein megdöntésével kiesett az egyik erős állam, pont az, amely ellensúlyozni tudta Iránt. Nem is lepődött meg senki, hogy hiába volt százezer amerikai katona Irakban éveken át, Irán befolyása megerősödött. Az arab tavasz eseményei részben ismét Teheránt erősítették, az ország immár sokkal bátrabban avatkozott be a térségben, ráadásul két riválisa közvetlen szomszédságában, Jemenben és Szíriában. Az amerikai érdekek és partnerek a Közel-Keleten ostrom alá kerültek.

És itt jön az amerikai külpolitika szubjektív része, az, hogy melyik adminisztráció hogyan reagál ezekre fejleményekre. Barack Obama, aki általában sem hitt abban, hogy a háborúk megoldanának bármit (az iraki és az afganisztáni háború befejezésével kampányolt), úgy volt az iráni térnyeréssel, hogy bár az az amerikai érdekekkel szembemegy, de el tudja azt fogadni azon az áron, hogy Iránnak legalább nem lesz atombombája.

Obama hajlandó volt tudomásul venni, hogy az USA nem az egyetlen főszereplő a Közel-Keleten, sőt azt is gondolta, hogy a térség már nem is olyan fontos Washington számára, hogy oda koncentrálja az erőforrásait. Más kérdés, hogy a nézetével mindig is kisebbségben volt az amerikai elnök, nem véletlen, hogy a nukleáris megállapodást nem terjesztette a Kongresszus elé, tudta, hogy nem kapná meg a támogatást.

A Trump-adminisztráció viszont egészen másként tekint Iránra és a térségre. Összhangban az elmúlt évtizedek amerikai gondolkodásával, a Közel-Keletnek kiemelt jelentőséget tulajdonítanak, ahol az amerikai hegemóniára Irán jelenti a legnagyobb veszélyt.

Trump nem hajlandó elfogadni azt, amit Obama belátott, hogy Teherán ma már megkerülhetetlen szereplő, az USA pedig nem tehet meg bármit. Obamával ellentétben sokkal inkább hisz az erőfitogtatásban, a büntetésben, talán a háborúban is.

Fotó Martin H. Simon / CNP / AFP

Számára a megállapodás a gyengeség jele volt, a szaúdi, izraeli szövetségesek elárulása. Ráadásul 2015 óta az is világosan kiderült, hogy a nukleáris megállapodás a legcsekélyebb mértékben sem mérsékelte Irán „étvágyát” a regionális hatalmi játszmákban, sőt Szíriában és Jemenben kifejezetten eszkalálta jelenlétét. A szaúdi fővárosra egyre gyakrabban hullanak ballisztikus rakéták Jemenből, és ennek egyetlen bizonyított forrása Irán.

Ez nem háború

A nukleáris megállapodás felmondása persze nem jelent automatikusan háborút. Az EU és Irán továbbra is érdekelt az egyezség fenntartásában, de gyengének senki sem mutatkozhat, úgyhogy kemény, agresszív kijelentésekben még bőven lesz részünk. Mivel a szankciók csak 90-180 nap múlva lépnek érvénybe, van idő kitalálni, hogy miként lehetne módosítani a nukleáris megállapodást úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Nem lesz egyszerű, mert miközben valaki egyértelműen veszíteni fog: a Közel-Kelet nem az a hely, ahol gyengének lehet mutatkozni.

Miről is szól akkor végső soron most a nukleáris egyezmény felrúgása? A bizalomról, illetve annak hiányáról. Arról, hogy ki hogyan látja Irán szerepét és viselkedését a Közel-Keleten az elkövetkező évtizedekben. A nukleáris megállapodás egyes rendelkezései 15 év múlva járnának majd csak le.

A nukleáris megállapodást megkötő Obama-adminisztráció talán elhitte, talán nem, hogy Irán felelős partner lesz egy ilyen alkuban, de az biztos, hogy Barack Obama nem hitt a háborús megoldásban, és bízott annyira az iráni félben, hogy az tartani fogja magát a legfontosabb ígéretéhez, és leszereli a katonai kutatási programot. Amikor ez kiderült, a nemzetközi közösségnek lépnie kellett, és a minimum a ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai között a gazdasági szankciók voltak.

Fotó: Mandel Ngan / AFP

Az USA elitjének egy része szerint a nukleáris megállapodás ellenére Irán továbbra sem adta fel, hogy egyszer atombombája legyen. Trump hívei szerint Irán alapvetően rossz, veszélyezteti a legfontosabb amerikai szövetségesek (Izrael és az Öböl-menti monarchiák) biztonságát, így a jövőben is csak további konfrontációra lehet számítani.

Az EU tagországai (hasonlóan a korábbi demokrata amerikai vezetéshez) nem így látják, ők bíznak az iráni vezetés kiszámíthatóságában, abban, hogy a nemzetközi szankciók feloldása, az abból származó haszon olyan ösztönzés lesz Irán számára, amellyel elérhető Teherán felelős viselkedése. Az országnak 2013 óta egy mérsékelt, reformer államfője van Haszan Róháni személyében, aki épp a nukleáris megállapodásra támaszkodva, az abban rejlő gazdasági növekedés lehetőségére építette legutóbbi választási sikerét. Gazdasági elemzők szerint ha a megállapodás összeomlik, akkor a közel-keleti országban ismét megszorítások és az infláció fog jönni.

A szakértői konszenzus idáig az volt, hogy az ENSZ, az USA és az EU szankcióinak felfüggesztése több tekintetben is pozitív hatású lesz Iránban. A gazdasági fellendülés meg is történt, a külföldi befektetésekkel modernizálódik a gazdaság, a befektetések munkahelyeket teremtenek, csökken a munkanélküliség, különösen a fiatalok körében. Ez a reformokban érdekelt Róháni elnök megválasztását és hatalmon maradását is elősegítette a nyugattal való konfrontációban érdekelt konzervatívokkal szemben.

Egy stabil, reformokat végrehajtó Irán a nyugatnak egyöntetűen az érdeke, csakhogy eközben Teherán sikeresen terjesztette ki befolyását Szíriában, Irakban, Afganisztánban – épp az USA rovására, ami viszont ellentétes a nyugati érdekekkel.

 

Kiemelt kép: AFP 

Kategóriák: Friss

50 éve nem látott ilyen bravúrt az NHL

43 perc 48 másodperc

Az újonc Vegas Golden Knights jutott elsőként a Stanley Kupa-döntőbe az NHL-ben, ugyanis a Nyugati főcsoport fináléjának ötödik mérkőzésén begyűjtötte negyedik győzelmét a Winnipeg Jets ellen.

A nevadai csapat hőse két ex-pittsburghi játékos volt. A Penguins együttesével háromszoros bajnok kapus, Marc-Andre Fleury folytatta szenzációs teljesítményét, és ezúttal 31 védéssel járult hozzá a Vegas sikeréhez.

A győztes gólt pedig az a Ryan Reaves ütötte a második harmadban, aki idény közben – egy üzlet keretében – érkezett az újonchoz Pittsburghből.

A Vegas Golden Knights 1968 óta az első újonc a ligában, amely Stanley Kupa-döntőbe jutott, de akkor hat csapat debütált az NHL-ben, és ők alkották a Nyugati konferenciát, közülük a St. Louis Blues jutott el a nagydöntőig.

Eredmény, Nyugati főcsoport, döntő, 5. mérkőzés:

Winnipeg Jets – Vegas Golden Knights 1-2
A párharcot 4-1-re a Vegas Golden Knights nyerte.

Kategóriák: Friss

Meghan Markle még évekig nem lesz brit állampolgár

50 perc 35 másodperc

Bár hivatalosan már a brit királyi család tagja, Meghan Merkle számára még évekbe telhet mire teljes jogúan brit állampolgár lesz.

Királyi esküvő: Erre a pillanatra még nagyon sokáig emlékezni fogunk Így reagált Harry herceg, amikor meglátta Meghan hercegnét az oltárnál.

Harry herceg feleségét jelenlegi vízuma ugyan elég sok mindenre feljogosítja – az országban való tartózkodásának nincs lejárati dátuma, valamint dolgozhat és tanulhat mindenféle korlátozás nélkül –  a Kensington Palota nyilatkozata alapján azonban Sussex újdonsült hercegnéjének ugyanazokon a lépcsőfokokon kell majd keresztülmennie, mint minden, az ország állampolgárságát megpályázó személynek.

A brit állampolgárságot megigényelő személynek

 • idősebbnek kell lennie 18 évesnél;
 • jó magaviseletűnek kell lennie;
 • megfelelő tudásanyaggal kell rendelkeznie az angol kultúráról;
 • legalább öt éve az Egyesült Királyságban kell élnie;
 • ez alatt az öt év alatt nem hagyhatja el az országot több mint 450 napra;
 • valamint nem szegheti meg bevándorlási törvényeket.

A felsorolt pontok alapján Meghan hercegnének még legalább 5 évet állampolgárság nélkül kell eltöltenie az Egyesült Királyságban.

(Kiemelt kép: Karwai Tang/WireImage)

Kategóriák: Friss

Lehetséges, hogy Melania Trump orosz kém?

58 perc 56 másodperc

A Business Insider számolt be róla, hogy (újabb) összeesküvés-elmélet látott napvilágot Melania Trump elnöknével kapcsolatban: a világhálón hódító teória szerint Donald Trump hitvese valójában orosz kém.

Az internetezők által összegyűjtött úgynevezett „bizonyítékok” egyike, hogy a modellből lett first lady az anyanyelve, vagyis a szlovén mellett angolul, franciául, olaszul, németül és szerbül is beszél, vagyis sokan úgy vélik, hogy valójában oroszul is tud, csak (nyilván) titkolja.

A lehetséges kémkedésére utal az is, hogy júliusban a G20-csúcson nemcsak találkozott, de (a banketten) négyszemközt el is beszélgetett Vlagyimir Putyinnal. Ráadásul még barátságosnak is tűnt az orosz elnökkel.

Putyin és Melania a G20-ak találkozóján. Fotó: Getty Images/ Michael Ukas – Pool

A párosról a csúcstalálkozón készült néhány közös kép ellenére semmi sem mutat arra, hogy Melania ténylegesen „jelentett volna” Putyinnak a férjéről, vagy úgy általában bármiről a Fehér Házból.

Egyelőre légből kapottnak tűnik tehát a 48 éves first lady szupertitkos kémkedéséről szóló konspiráció, amely egyébként már nem az első nevetségesbe hajló elképzelés a személyével kapcsolatban. Októberben az a teória járta be a világhálót, hogy dublőre van, aki már nem egyszer jelent meg helyette nyilvánosan.

Melania Trumpnak dublőre lenne? Az egész internet a Melanie Trump összeesküvés elméleten pörög. Utánajártunk a rejtélynek. Kiemelt kép: Getty Images/WireImage/John Lamparski
Kategóriák: Friss

Infarktus esélyét rejtheti a migrén

1 óra 5 perc

Ilyen vagy olyan okból élete során csaknem minden ember találkozik valamilyen fejfájással, de nagyon sokak számára kínzó, hosszú távon ható, ismétlődő problémáról van szó. Még mértéktartó becslések szerint is csak Magyarországon több mint egymillióan szenvednek migrénben, és legalább hárommillióan egyéb, visszatérő fejfájásban.

Már az ókori Egyiptomból származó dokumentumokban olvashatunk a fejfájás gyógymódjairól, Pápai Páriz Ferenc 1695-ben pedig Az orvoslás mesterségéről szóló művében így ír:

A belső és mély főfájásnak fészke vagyon az agyvelőt bétakaró hártyában, melyet agykérnak is hínak; (mert ugyanis az agyvelő maga, minthogy érzékenység nélkül való, nem fáj soha) ez ilyen fájdalom a szem gyökerére nyilallik.

A szoftverben van a hiba

A mai orvostudomány elsődleges és másodlagos fejfájásokat különböztet meg, utóbbiak fordulnak elő ritkábban, és logikusan egyéb betegségek kísérőtüneteiként jelentkeznek. A sokkal gyakoribb elsődleges vagy önálló fejfájások esetén – ide tartozik például a migrén vagy a tenziós fejfájás – viszont nem találunk mögöttes okot.

Ha más betegség következményeként megjelent fejfájásról van szó, ott a »hardverrel« van probléma, amelyek megfelelő vizsgálatokkal felderíthetők. Az önálló fejfájásoknál viszont a »szoftverrel« van baj, valamilyen génhiba fokozza egyes idegsejtek ingerlékenységét, ezzel okozza a fejfájást

– magyarázza a 24.hu-nak Dr. Ertsey Csaba egyetemi docens, fejfájás-specialista, a Swiss Clinic neurológus szakorvosa.

Egészséges, fiatal embereknél is jelentkezhetnek, közös jellemzőjük a visszatérő, állandóan ismétlődő rohamok, amelyeket adott fejfájástípusra jellemző tünetek kísérnek, és adott kórképre jellemző idő után spontán is megszűnnek. A leggyakoribb önálló fejfájás pedig a migrén:

rohamokban jelentkező, általában féloldali, lüktető vagy görcsös jellegű, a mindennapi tevékenységet zavaró vagy egyenesen meggátló erejű fejfájás, ami fizikai terhelés hatására fokozódik.

Komoly gazdasági „károk”

A migrénroham kezelés nélkül 4-72 órán keresztül tart, hetente akár több alkalommal is jelentkezhet. Hányinger, hányás kíséri, az illető túlérzékeny az erősebb hangokra, fényekre, illatokra, sokszor nem tudja folytatni tevékenységét: a legszívesebben egy elsötétített, csendes szobában feküdne.

A fejlett országokban a népesség 10-17 százalékát érinti, nők körében háromszor gyakrabban fordul elő. A rohamokkal járó fájdalom jelentősen gátolja az illetőt feladatai ellátásában, és mivel a migrén elsősorban a keresőképes, 20-50 év közötti korosztályt érinti, gazdasági hatásai is jelentősek. Magyarország tekintetében:

 • Migrén miatt évente 3,6 millió munkanap esik ki.
 • A migrén miatti csökkent termelékenységű munkanapok száma évente 7,6 millió.
 • A kiesett munkanapok bérköltsége 127 500 forintos minimálbérrel számolva 21 milliárd forint éves szinten.

Ahogy fent említettük, genetikai hiba áll a háttérben, így a migrénre való hajlam örökölhető, ám főleg életmód kérdése, hogy valakinél ki is alakuljon – az életmód szerepéről később.

Fotó: Science Photo Library / AFP Kockázatos, ha aurás

Önmagában nagyon kellemetlen állapotról van szó, de a migrénnek nincsenek egészségkárosító hatásai, szövődményei. A migrén egy típusának, az úgynevezett aurás migrénnek viszont vannak veszélyei. Ez a betegek körülbelül 25 százalékát érinti, ilyenkor a rohamot egy-egy agykérgi terület működészavarának megfelelő neurológiai tünetek előzik meg – ez a migrénaura.

A leggyakrabban olyan vizuális tünetekről van szó, mint a szikralátás, látótérkiesés, de ritkábban előfordulhatnak szenzoros vagy motoros panaszok: a végtagok zsibbadása vagy átmeneti gyengesége, beszédzavar

– mondja Ertsey Csaba.

Ezek a tünetek 5-20 perc alatt alakulnak ki, és legfeljebb egy órán át tartanak, de a betegek egy részénél már fél-egy nappal a roham előtt jelentkeznek figyelmeztető jelek, például hangulati eltolódás, ingerlékenység, hipo- vagy hiperaktivitás, egyes ételek megkívánása.

Amiért pedig más területen is odafigyelést igényel: szív-és érrendszeri problémákra, szívinfarktusra, agyérgörcsre, agyi infarktusra hajlamosíthat.

Pontosabban másfélszeresére emeli ezek esélyét. Nem tűnik soknak, de ha valaki emellett dohányzik, fogamzásgátlót szed, az aurával járó migrén már 40-50-szeresre növeli a kockázatot.

A megelőzés is lehetséges

Mit lehet tenni? A fejfájásspecialista szerint tartós, visszatérő, sokszor jelentkező és/vagy kezelhetetlenné váló fejfájással mindenképp orvoshoz kell fordulni, hogy a vizsgálat felderítse a mögöttes okokat. Léteznek kifejezetten migrénre kifejlesztett gyógyszerek, a triptánok, de ezek vénykötelesek, a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók indokolatlan és gyakori bekapkodásának nincs értelme.

A rohamok megelőzésében és ritkításában tág tere van az alternatív módszereknek is. Egy összehasonlító vizsgálatban például a migréntől szenvedő embereket három csoportba osztották. Az egyik csak gyógyszert kapott, a harmadik kizárólag relaxációs technikákat alkalmazott, míg a harmadik hetente háromszor fél órát tekerte a szobabiciklit. Az eredmény: mindhárom csoportban nagy mértékben enyhültek a panaszok.

Megfelelő életmóddal a genetikai hajlam megléte esetén is csökkenthetjük a migrén kitörésének kockázatát, ennek egyik kulcsszava a rendszeresség:

 • rendszeres, kielégítő mennyiségű és minőségű alvás;
 • rendszeres és változatos étkezés;
 • relaxáció, testmozgás;
 • jóga, autogén tréning

Kiemelt kép: BISP / AFP 

Kategóriák: Friss

Megrongálták a csepeli kálváriát

1 óra 18 perc

Vandálok megrongálták a csepeli Tamariska-dombon lévő kálváriát – tájékoztatta a XXI. kerületi önkormányzat hétfőn közleményben az MTI-t, az Önkormányzati Sajtószolgálaton keresztül.

Borbély Lénárd csepeli polgármester és Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő szerint mivel a rongálást pünkösd napján követték el, feltételezhető, hogy „a tett mozgatórugója aljas provokáció és/vagy a kereszténység elleni vak gyűlölet lehetett”.

Arra kérték a csepelieket: fogjanak össze, ne engedjenek az erőszakos emberek nyomásának, ítéljék el a vandalizmust és a gyűlöletkeltés minden formáját. Közösen védjük meg keresztény közösségünket és kultúránkat. Közölték, bíznak az igazságszolgáltatásban, és remélik, gyorsan kiderül kik követték el, és „példás büntetés” vár rájuk.

A csepeli Tamariska dombot 2010 után újította fel a csepeli önkormányzat. 2015 őszén Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök szentelte fel a tetején álló Kálváriát.

SAJTÓKÖZLEMÉNYMa éjjel jött a hír: valakik megrongálták a tamariska-dombi kálváriát. Korán reggel személyesen is…

Közzétette: Borbély Lénárd – 2018. május 20.

Kiemelt kép: Borbély Lénárd/Facebook

Kategóriák: Friss

Drámai meccsen jutott be a BL-be az Inter

1 óra 38 perc

A Lazio úgy kezdhetett neki az Inter elleni meccsének, hogy tudta, ha legalább egy pontot szerez, akkor a következő idényben a Bajnokok Ligájában játszhat. Jól is indult a találkozó a rómaiak számára, Alessandro Murgia lövése Ivan Perisic arcát találta el, de úgy változtatott irányt, hogy végül a kapuban kötött ki.

Az Inter egy hasonlóan mázlis góllal egyenlített, egy szöglet utáni kavarodás végén Danilo D’Ambrosio találta meg először a labdát, és bravúros mozdulattal behúzta.

A szünetre mégis a Lazio-játékosok vonulhattak vidámabban, mert egy tökéletes kontra végén Felipe Anderson gurított lazán a jobb alsóba.

A fordulat az utolsó negyedórában érkezett, minden azzal indult, hogy a jövőre az Interben játszó Stefan de Vrij meggondolatlanul csúszott oda Mauro Icardinak, aki értékesítette a megítélt büntetőt, ezzel a meccset is kiegyenlítette, és a gólokat tekintve beérte a laziós Ciro Immobilét.

Végül mindketten 29 góllal zártak, így megosztozhatnak a gólkirályi címen.

A gól után nem sokkal megkapta második sárga lapját Senad Lulic, a Lazio csapatkapitánya, az Inter pedig felpörgött, és egy szöglet után Matias Vecino befejelte azt a gólt, amivel a milánóiak hat év után visszatérhetnek a BL-be, mivel az egymás elleni eredményeket tekintve jobbnak bizonyultak a Laziónál (a Giuseppe Meazza-stadionban 0-0-t játszottak a felek).

A Laziónak, amelyik a legtöbb gólt szerezte a bajnokságban, nyolcvankilencet, marad az Európa Liga főtáblája, ahogyan a hatodik helyet végül megkaparintó Milan is itt csatlakozik be, a hetedik Atalantának viszont selejtezőt kell játszania.

Serie A, 38. forduló:

Lazio – Internazionale 2-3 (2-1)
gól: Perisic (9., öngól), Felipe Anderson (41.), illetve D’Ambrosio (29.), Icardi (78., 11-esből), Vecino (81.)
piros lap: Lulic (79., Lazio)

Sassuolo – AS Roma 0-1 (0-1)
gól: Pegolo (45., öngól)

 

A forduló többi eredménye:
AC Milan – Fiorentina 5-1 (2-1)
Cagliari – Atalanta 1-0 (0-0)
Chievo – Benevento 1-0 (0-0)
Napoli – Crotone 2-1 (2-0)
SPAL – Sampdoria 3-1 (1-0)
Udinese – Bologna 1-0(1-0)
Genoa – Torino 1-2 (0-1)
Juventus – Verona 2-1 (0-0)

 A végeredmény:
1. Juventus 38  86-24  95 pont – bajnok – Bajnokok Ligája csoportkör
2. Napoli 38  77-29  91 – BL-csoportkör
3. AS Roma 38  61-28  77 – BL-csoportkör
4. Internazionale 38  66-30  72 – BL-csoportkör
5. Lazio 38  89-49  72 – EL-csoportkör
6. AC Milan 38  56-42  64 – EL-csoportkör
7. Atalanta 38  57-39  60 – EL-selejtező
8. Fiorentina 38  54-46  57
9. Torino 38  54-46  54
10. Sampdoria 38  56-60  54
11. Sassuolo 38  29-59  43
12. Genoa 38  33-43  41
13. Chievo 38  36-59  40
14. Udinese 38  48-63  40
15. Bologna 38  40-52  39
16. Cagliari 38  33-61  39
17. SPAL 38  39-59  38
18. Crotone 38  40-66  35 – kiesett
19. Verona 38  30-78  25 – kiesett
20. Benevento 38  33-84  21 – kiesett

Kategóriák: Friss

Nick Jonas bicepsze megőrjítette a fél világot

1 óra 46 perc

Hatalmas legénybúcsúval ünneplik meg házasodni készülő testvérét, Joe Jonas-t – mesélte a People magazin munkatársának a Billboar Music Awards vörös szőnyegén Nick Jonas. Nagy kár, hogy ebből tulajdonképpen senki nem fogott fel semmit.

Nick Jonas a 2018-as Billboard Music Awards-on (Fotó:Frazer Harrison/Getty Images)

A Disney Channel egykori sztárjának bicepsze ugyanis akkorát nőtt az elmúlt időszakban, hogy attól a fél internet teljesen megőrült.

Mutatjuk a legjobbakat.

Bárcsak megmenekülhetnék Nick Jonas karjának zsarnokságától, de nem tudok és nem is fogok.

i wish i could escape the tyranny of nick jonas and his arms but i can’t and also i won’t

— Matt Bellassai (@MattBellassai) May 21, 2018

Annyira szerelmes vagyok!

Kategóriák: Friss

LMP: Csökkenteni kell az orosz energiafüggőséget

1 óra 57 perc

Az LMP egyetért az amerikai külügyminisztérium képviselőjével, aki legutóbbi sajtótájékoztatóján elítélte az Északi Áramlat 2 gázvezeték kiépítését, amelyen keresztül orosz gázt juttatnának el Európába, mert az Vlagyimir Putyin politikai befolyásszerző céljait szolgálja.

Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője hétfői közleményében azt írta:

meg kell akadályozni,hogy a putyini Oroszország befolyásszerző tevékenysége erősödjön Kelet-Közép Európában, különösen Magyarországon. A magyar kormány már így is totális hűbéri viszonyba került a moszkvai vezetéssel, pedig legutóbbi nyilatkozatai alapján bebizonyosodott: szövetségese, a mostani lengyel kormány is egyértelműen látja, hogy Oroszország jelenlegi politikai vezetése veszélyt jelent a térség országainak szuverenitására, nemzeti függetlenségére.

A politikus hozzátette: Orbán Viktor korábban az egyik legnagyobb politikai teljesítményének nevezte a rezsicsökkentést, miközben a csökkenő világpiaci ár ellenére továbbra is a drága orosz gázzal fűtenek a magyar emberek.

Az LMP álláspontja szerint Orbán Viktor szövetségi politikájával egyedül a fideszes oligarchák járnak jól, a magyar emberek pedig egyre többet fizetnek ezért.

A párt úgy véli, hogy az Oroszország elleni szankciók kivezetése, és így az orosz agresszió válasz nélkül hagyása nemzeti tragédia és az EU gyengeségének jele lenne, ezért minden fórumon fel fognak lépni ez ellen.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Kategóriák: Friss

Mennyit kell tudnunk Orbán Viktor mentális állapotáról?

2 óra 5 perc

Orbán Viktor vélt pszichiátriai zavara évek óta téma a közbeszéd egyes szegmenseiben. A Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám szerint Orbán mentálisan beteg, félti a hatalmát; Gyurcsány Ferenc pedig pszichotikus, paranoid „elmebetegnek” tartja a miniszterelnököt. Egy ötvenéves tapasztalattal rendelkező pszichológus, Varga Zoltán nemrég a 168 órának adott interjúban elemezte a kormányfő viselkedését:

Roppant hatalmának súlya egyszer rá fog zuhanni, és maga alá temeti. Ezt ő is érzi, és nagyon fél, mint lelke mélyén minden diktátor. (…) A miniszterelnökön látszik a kulturálatlansága is, ahogy zsebre tett kézzel áll, szotyolázik, zavartan gombolgatja a zakóját.

A Youtube-on több mint egymillióan néztek meg olyan videókat, amelyek a miniszterelnök mentális állapotával foglaloznak, ilyen címekkel: Orbán súlyos beteg?, Orbán kényszermozgásai, Orbán betegsége elszabadult.

Az USA-ban a politikusok lelki állapota sokkal inkább közbeszéd tárgya, mint nálunk. Donald Trumpot szokás nárcisztikusként diagnosztizálni, és a laikusok mellett pszichológusok és pszichiáterek beszélnek szakmai konferenciákon, vagy még nagyobb nyilvánosság előtt arról, hogy az elnöknek még ennél is „veszélyesebb” mentális betegsége van: téveszmékkel küzd, ezért nem alkalmas vezetőnek.

Donald Trump amerikai elnök beszédét hallgatja Mike Pence alelnök és Wilbur Ross kereskedelmi miniszter, mielõtt Trump aláírja a kínai importtermékekre kivetendõ vámról szóló rendeletét a washingtoni Fehér Házban
Fotó: Jim Lo Scalzo / EPA / MTI

James Gilligan pszichiáter szerint szakértőnek sem kell lennünk ahhoz, hogy lássuk, mennyire veszélyes ember Trump. Egy másik pszichiáter, John Gartner petíciót indított azzal a céllal, hogy az elnököt távolítsák el a hatalomból, mert pszichológiailag nem alkalmas feladata ellátására. Februárban 35 pszichiáter írt alá és küldött el a The New York Times-nak egy levelet, hasonló tartalommal. 2017 októberében megjelent egy könyv, amelyben huszonhét szakértő diagnosztizálja Trumpot viselkedése alapján.

Nem új keletű jelenség azt találgatni, mentálisan egészségesek-e a vezetők, politikusok; és természetesen sokan közülük tényleg küzdöttek valamilyen pszichés problémával – ahogy bárki más. Abraham Lincoln, Winston Churchill, Martin Luther King és Lady Diana is depresszióban szenvedett, John F. Kennedy és Richard M. Nixon titokban rendszeresen Valiumot és más szorongásoldókat szedett. Betty Ford Gerald Ford elnök felesége – alkoholizmussal és gyógyszerfüggőséggel küzdött, de ő ezt a nyilvánosság előtt is vállalta, és sorstársai számára hozta létre a Betty Ford Centert. A demokrata Thomas Eagleton viszont mentális problémájának kiszivárgása miatt nem indulhatott az alelnökségért: miután kiderült, hogy korábban depressziója miatt elektrosokk-kezeléseket kapott, ki kellett szállnia az 1972-es kampányból. A nárcisztikus személyiségzavar távdiagnózisként való használata sem ismeretlen: George W. Bush-t jellemezte ezzel hivatali ideje alatt egy pszichiáter.

Politikusok mentális egészségéről nyilatkozni etikai kérdés is

Attól függetlenül, hogy Donald Trump vagy Orbán Viktor mennyire egészséges mentálisan, felmerülhet: hasznosak-e ezek az elemzések; rendben van-e, ha szakemberek személyes vizsgálat nélkül nárcisztikusnak vagy akár skizofrénnek diagnosztizálnak politikusokat? Az USA-ban évtizedek óta zajlik az ezzel kapcsolatos vita, amelyben pszichológusok, pszichiáterek, újságírók, publicisták ütköztetik érveiket és hivatkoznak egymással ellentétes elvekre. Nálunk ez (egyelőre) nem jellemző.

Szabó Mónika, a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete és a Magyar Pszichológiai Társaság Etikai Bizottságának társelnöke kérdésemre válaszolva elmondta, hogy tudomása szerint nincs még széleskörű, nyílt szakmai diskurzus azzal kapcsolatban, hogy a pszichológusok nyilvánosan miként fogalmazhatnak meg állításokat a politikusok mentális állapotáról. Ugyanakkor rámutatott: a Szakmai Etikai Kódex 4.6. pontja egyértelműen leírja, hogy bizonyos pszichológiai tevékenységek „csak a klienssel való személyes vizsgálatban szerzett eredmények alapján végezhetők”. Ez alapján tehát

konkrét személyekről (kliensről vagy akár közszereplőről) szakvéleményt adni pszichológiai eszközökkel történő személyes vizsgálat nélkül szakmai hiba és etikátlan magatartás.

2002-ben egyébként Kövér László személyiségi jogi pert nyert Veér András pszichiáter ellen, miután ő a Népszavában paranoidnak nevezte a politikust. A pszichiáter kamarai tagságát fél évre felfüggesztették az orvosi titoktartás megsértése miatt, de mivel nem volt szó orvos-páciens viszonyról, a büntetést a bíróság visszavonta.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az USA-ban az 1973-ban hatályba lépett Goldwater-szabály egyértelműen kimondja, hogy nem etikus szakvéleményt megfogalmazni közszereplőkről anélkül, hogy az adott személyt megvizsgálták volna, illetve hogy a szakember felhatalmazást kapott volna erre. Ha egy pszichiátert megkérdeznek például arról, mit gondol az elnök viselkedéséről, csak általánosságban beszélhet a témáról. Az előírást az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) fogalmazta meg, miután 1964-ben a Fact nevű magazinnak pszichiáterek nyilatkoztak Barry Goldwater republikánus elnökjelölt mentális állapotáról. A politikus pert nyert a lap ellen, a szabály pedig azóta érvényes, bár egyre többen szegik meg és kritizálják.

Az Amerikai Pszichoanalitikus Társaság (APsaA) tagjai szerint időszerű lenne átgondolni a Goldwater-szabályt. Ők úgy gondolják, hogy egyáltalán nem etikátlan Trumpról diagnózist adni, hiszen a pszichológusok és pszichiáterek tudása, gyakorlati tapasztalata hasznos lehet az emberi viselkedés megértéséhez. Ráadásul

a közélet és a klinikai praxis két külön terület: a kliensekkel végzett munkára vonatkozó elvek nem feltétlenül érvényesek a politikusok elemzésekor.

Vitatható, meddig terjed a szakember felelőssége

A távdiagnosztizálás mellett érvelők úgy gondolják, morális felelősségük tájékoztatni az állampolgárokat, ha egy-egy politikus alkalmasságával kapcsolatban súlyos aggályok merülnek fel. A Trump ellen petíciót indító pszichiáter, John Gartner nem tartja célszerűnek azt a szabályt, ami szerint mindenkivel személyesen kellene beszélgetni ahhoz, hogy analizálhassuk a viselkedését vagy a gondolkodását. Olyan kutatásokra hivatkozva állítja ezt, amelyek alapján a pszichiátriai interjúk a legkevésbé megbízható eszközei a diagnózisalkotásnak.

A segítő szakmák esetében alapvető szabály, hogy nem szabad ártani. A pszichológus etika például kimondja, hogy „a másokon való segíteni akarás és az ártalmak kerülése” a legfőbb kötelesség, és a szakember felelősséggel tartozik kliensei mellett a társadalom iránt is. Ezt lehet úgy értelmezni, hogy ha egy politikus viselkedése alapján veszélyesnek tűnik, azt ki kell mondani nyilvánosan.

Ugyanakkor ezek a követelmények – az APA szerint legalábbis – elsősorban a kliens-pszichológus viszonyra vonatkoznak, és kárt is okozhat, aki szakemberként közszereplőket analizál. A mentális betegséggel élőket még ma is rengeteg diszkrimináció, előítélet sújtja, annak ellenére, hogy egyre többen járnak pszichológushoz.

Ha egy politikust, akit sokan nem kedvelnek, mondjuk skizofrénnek titulál egy pszichológus, azzal erősödhet a valóban érintettek stigmatizáltsága.

Ha azt mondjuk, hogy Orbán Viktor gyógyszereket szed, hallucinál, téveszméi vannak, és emiatt teszi tönkre az országot, azzal közvetve mindenkit megbélyegzünk, aki pszichotikus tünetek miatt kezelésre szorul. Ezzel ellenkező hatást is elérhet egy-egy távdiagnózis: sokan empatikusak lesznek az érintett politikussal, mert „beteg”, „nem tehet róla”, és így nem fogják felelősnek tartani azért, amit tesz.

A pszichiáter és pszichológus szakmák egyébként sem túl pozitív megítélését is befolyásolhatja a távdiagnosztizálás. Orbán vagy Trump támogatóit nem ingatja meg, ha azt hallják, hogy szeretett vezetőjük mentálisan beteg; inkább a szakemberekkel szemben lesznek ellenérzéseik. Azt gondolhatják, hogy a pszichológusok feljogosítva érzik magukat saját politikai nézeteik más nézetek fölé helyezésére, kontrollt akarnak gyakorolni. Erősödhet a hit, hogy a pszichiáterek és pszichológusok személyes találkozás nélkül, egy-egy gesztus alapján „nagy testvérként” belelátnak az emberek fejébe és meg tudják jósolni a viselkedésüket.

Érdemesebb lenne ezért a személyiségelemzés helyett a politikusok tetteire koncentrálni – így is lesz elég alapunk a kritikára.

 

Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook oldala

Kategóriák: Friss

Nem mehet be a Guardian Schmidt Máriáék konferenciájára

2 óra 9 perc

Helyhiányra hivatkozva visszautasították Shaun Walker, a brit Guardian napilap újságírójának akkreditációját arra a konferenciára, amelyet többek között a Schmidt Mária fémjelezte XXI. Század Intézet szervez. A konferencián előad Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt főtanácsadója is.

Walker a szervezőktől kapott levelet a Twitteren tette közzé és azt írta, hogy ilyet még Oroszországban sem tapasztalt. Azt azért felajánlották neki, hogy interneten követheti a beszélgetéseket.

Accreditation request rejected for government-linked “Future of Europe” conference in Budapest next week with Bannon, Douglas Murray, and various Hu/CE govt officials. Don’t recall ever being denied accreditation for a *conference*, even in Russia… https://t.co/JFKMMCfVEU pic.twitter.com/Huzfa05tgO

— Shaun Walker (@shaunwalker7) May 20, 2018

Kiemelt kép: Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója beszédet mond a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Közösen Európa jövõjéért – Antikommunista szabadságküzdelmek 1956 címû konferenciáján a Várkert Bazárban 2017. október 20-án. MTI/Mónus Márton

Kategóriák: Friss

Rekordprofit a Ryanairnél

2 óra 25 perc

Rekordszintű lett a Ryanair ír diszkont légitársaság adózott eredménye a március 31-én zárult pénzügyi évben.

A társaság 1,45 milliárd euró adózott profittal zárta a pénzügyi évet, ami 10 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál és minimálisan meghaladta a szakértők által várt 1,44 milliárd eurót. 

A Ryanair az áprilissal kezdődött új pénzügyi évre 1,25-1,35 milliárd euró profitra számít, ami elmarad a szakértői várakozások átlagában szerepelt 1,37 milliárd eurótól.

A cég hétfőn közölt előrejelzésében az is szerepelt, hogy miközben

a folyó pénzügyi évben utasforgalma várhatóan 7 százalékkal, 139 millióra nő,

ugyanakkor költségei 9 százalékkal bővülnek, részben a bérek és az üzemanyagárak emelkedése miatt.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Philippe Clément/BELGA MAG/BELGA

Kategóriák: Friss

Tényleg álommunkahely a futárok Uberje?

2 óra 36 perc

Így szerezhet jobb állást 20 perc alatt

– ezzel a mondattal konferálták fel a tavaly elindult mobilappos futárszolgálat, a Sendee bemutatkozását nemrég. Azért ez némi csúsztatás, hiszen nem hagyományos értelemben vett állásról van szó, van viszont helyette katás vállalkozás, fő- vagy mellékállásban. És állításuk szerint gáláns a jutalék.

Azt is írják, hogy

a Sendee-k – merthogy így hívják magukat a futárok – között találunk a műtétek feszültségét levezető orvost, a luxusautója helyett kompakt családi kocsival kiszállító marketingest, mindenhova biciklivel közlekedő egyetemistát és átlagos családanyát is, aki úgy érzi, mintha kémfilmbe csöppenne, amikor a telefonján megjelenik a csomag felvételének és végcéljának címe.

Izgalom, változatosság, szabadság. Elég regényesen hangzik. De mi van a marketingszöveg mögött?

Eddig csak ételkiszállítással foglalkoztak, de nem állnak meg itt

A rendszer 2017 októbere óta működik, teljesen magyar a fejlesztés, kizárólag hazai programozókkal. Az app mögött álló tulajdonosoknak a vendéglátásban van még érdekeltségük, és egy magyar kft.-n keresztül üzemeltetik a céget. És igen, az Uberhez is van némi közük – az üzemeltetést Szőke Gergő, a Magyarországról időközben kiebrudalt közösségi taxiszolgáltató volt marketingigazgatója irányítja.

Eredetileg az volt a terv, hogy Android mellett iOS-re is fejlesztenek. De az derült ki, hogy a kiszállítással foglalkozók elenyésző hányada használ iOS-rendszerrel működő telefont, ezért inkább az Android-platformot tökéletesítették. Folyamatos a rendszerfejlesztés, hogy minél jobb legyen a futárok kihasználtsága, hogy az algoritmus úgy ossza be a fuvarokat, hogy az mindenki számára ideális legyen, és ne legyenek felesleges utak. Közben pedig építik a megrendelők és futárok körét is. Öt-hat fős állandó brigád dolgozik az irodában, hogy ezek a háttérmunkák is haladjanak.

Képünk illusztráció
Fotó: Thinkstock

Eddig csak vendéglátóhelyeket szolgáltak ki, a következő lépés az, hogy más termékeket is felvegyenek a palettára – a non-food üzletágban most zajlik a tesztüzem. Azért vártak a szolgáltatás szélesítésével, mert szerették volna előbb az étteremvonalon elérni, hogy aki éppen aktív az immár 700 fős Sendee-csapatból, azt jól el tudják látni munkával. Jelenleg mintegy 100 budapesti vendéglátó egységgel van szerződésük.

A tulajdonosok hosszabb távon nyereséges működést terveztek, és mint megtudtuk, az éttermi kiszállítás önmagában már most teljesíti ezt az elvárást.

Bárki lehet futár

A futároknak nem szükséges szakmai előélet, bárki jelentkezhet. Van viszont felvételi, aminek része egy elbeszélgetés is. Azt mondják, az egész nem vesz igénybe többet 20-30 percnél. Ezalatt tisztázzák a személyazonosságot, felmérik, milyen a jelentkező, egy rövid tréninget tartanak és adótanácsadást a katázásról.

Kérdeztük, ha bárki lehet futár, mi garantálja a biztonságot. Azt a választ kaptuk, hogy ha valaki lopni akar, az lopni is fog. De akkor az illető soha többé nem dolgozhat náluk. A károsultat pedig kárpótolják. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha sérülne a csomag. Eddig azonban még egy negatív esetük sem volt – tették hozzá.

A diszpécser bentről követi az egyes csomagok útját, és ha elakadást lát, akkor felveszi a kapcsolatot a futárral. Amennyiben nem érné el, kiküldene egy másik embert, hogy megtudják, mi történt.

Fontos a stílus

Mindenki a saját biciklijével, motorjával, autójával dolgozik, viszont a kiszállításhoz szükséges tárolóeszközt a cég kérésre biztosítja. Hogy a többség mivel szállít, az napi szinten változik. Télen több az autós, nyáron több a bringás és motoros. Általában a bringások viszik a belvárosi rövidebb fuvarokat, az autósok a budai és hosszabb távokat. Az okosrendszer ezt képes kezelni, és a beépített algoritmus gondoskodik róla, hogy mondjuk egy bringásnak ne jelenjen meg egy 15 km-es fuvar.

Bármelyik futár elviheti a megrendelést, amennyiben ő van legközelebb a felvételi címhez. Nem tagadták, előfordulhat, hogy éppen nincs cím, amikor online a kiszállító. De mivel még zajlik a közösség építése, ez ritka, általában van fuvarja minden szolgálatban lévőnek. Mivel eddig csak ételkiszállítással foglalkoztak, talán nem meglepő, hogy az ebédidő volt a legforgalmasabb időszakuk.

Az eddigi tapasztalatok szerint az éttermeknek legalább annyira fontos a pontos és sértetlen kiszállítás, mint a stílus, vagyis hogy hogyan viszonyul hozzájuk a futár. Az appfutárcégnél úgy vélik, az ő embereikről azért alakult ki jobb kép, mert szabadidejükben, saját időbeosztásuk szerint végzik a munkát, és a személyiségükön túl ez is visszatükröződik a hozzáállásukban.

Ezt hívják gáláns jutaléknak

Rengeteg futárt keresnek a neten, és hirdetések alapján úgy tűnik, máshol sem minimálbért kínálnak már: találtunk óránkénti 1500 forintos, napi 12 ezer forintos, havi 190 ezer forintos és e feletti hirdetéseket is.

Az appfutárcégnél 220 forint a címpénz, 221 forint a kilométerpénz, és erre jöhet még a jatt. A fuvardíj 75 százaléka a futáré. Oldalukon azt írják, átlagban három kilométeresek az utak, és mellékállásban (Kata, heti 25 cím, 70 km) heti 22 ezer forintot, főállásban (Zsolt, heti 100 cím, 280 km) pedig 84 ezer forintot lehet keresni. Azért a heti bért tüntetik fel, mert hetente fizetik ki az embereket. A két példa alapján ez havi bruttó 88 ezer, illetve 336 ezer forintot jelenthet.

Van egy kalkulátor is az oldalon, ami azt mutatja alaphelyzetben, hogy 5 nap alatt napi 25 címmel (ez 3 kilométeres átlagot véve napi 75 km), csomagonként 200 forint jattal számolva kijöhet heti 106 ezer forint. Ez alapján havi szinten meglehet a bruttó 424 ezer forint.

Ezekből a futárok által leszámlázott összegekből kell megfizetni a kata havi 25 ezer forintos (mellékállásban) vagy 50 ezer forintos (esetleg 75 ezer forintos, főállású) adóját. Mint megtudtuk, a futárok mintegy 35 százaléka végzi főállásban a munkát, a többieknél ez csak kiegészítő tevékenység.

Kiemelt kép: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Mindenki rég hazament, de Iniesta még az üres stadion közepén szomorkodott

2 óra 37 perc

Érzelemdús hétvégéje volt az európai futballnak, amíg itthon arról ment a vita, hogy ért-e tizenegyest, amikor a kispesti Davide Lanzafame átesett a Fradi kapusán, Dibusz Dénesen, addig a topligákban olyan egyéniségek búcsúztak el, mint a Juvét anno a másodosztályba is követő Gigi Buffon, az Atlético Madrid egyik ikonja, Fernando Torres, valamint a Barcelona elmúlt másfél évtizedének egyik legmeghatározóbb alakja, Andrés Iniesta.

A középpálya varázslója a Real Sociedad ellen játszotta utolsó meccsét a Barcelona színeiben, amellyel összesen 32 trófeát gyűjtött.

A Nou Camp 82 ezres közönsége állva tapsolt, amikor Iniesta a 82. percben lesétált,

Thanks for everything @andresiniesta8 #Infinit8Iniesta pic.twitter.com/UHS9IxBBKW

— Oliver Prem Kumar (@zyconsoliver) 2018. május 20.

a lefújás után pedig a bajnoki címet ünneplő csapat tagjai a levegőbe dobálták búcsúzó társukat.

I love you forever, Iniesta pic.twitter.com/3v6Pxq3Y8T

— infosmessi (@INFOSMESSl) 2018. május 20.

Aztán a stadion kiürült, mindenki szép lassan hazament, de Iniesta fejében még kavarogtak az emlékek, így aztán még éjjel egykor is ott ücsörgött a kezdőkörben.

1:30am and Iniesta is still on the pitch sinking in all the memories

Kategóriák: Friss

Megszületett Orbán Viktor második unokája

2 óra 47 perc

Megszületett Orbán Viktor miniszterelnök második unokája, aki a Johanna nevet kapta. A hírt a Facebookon tették közzé hétfő délelőtt.

Hahóóó, facebookosok! Megszületett második unokám. Isten hozott, Johanna! Hi there facebook friends! My second grandchild is finally born. Welcome, Johanna!

Közzétette: Orbán Viktor – 2018. május 21.

A Story magazin januárban írta meg, hogy Orbán Sára, Orbán Viktor és Lévai Anikó középső lánya gyermeket vár. Az első Orbán-unoka, Alíz, Orbán Ráhel és Tiborcz István első gyermeke 2016-ban született, de május elején kiderült, hogy hamarosan érkezik a harmadik unoka is.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Orbán Sára, MTI/EPA/Patrick Seeger

Kategóriák: Friss

Ellopták a 30Y zenekar hangszereit Nagyváradon

2 óra 48 perc

A Facebookon jelentette be a pécsi 30Y turnémenedzsere, Tóth Barbara, hogy az együttes Nagyváradon parkoló kisbuszából szombat délután elloptak három gitárt és egy erősítőt.

Az alábbi képeken látható három gitárnak és egy erősítőnek lába kélt. Ha tagja vagy használt hangszerek adás-vételével foglalkozó csoportoknak vagy zenész fórumoknak köszönjük, hogy ha nyitott szemmel jársz és/vagy ezt a posztot megosztod. A hangszerek ára mellett személyes kötődések okán a veszteség eszmei értéke is magas. Köszönünk minden segítséget!

– olvasható a bejegyzésben.

Tóth Barbara képeket is mellékelt az eltulajdonított hangszerekről és erősítőről, amelyek az alábbiak:

 • Squier Strat ’70 feher: JV65991 – ’83
 • Squier Strat fekete: SQ09965 – ’83-’84
 • Ibanez ATK 300L balkezes basszusgitár
 • Hughes and Kettner Tubemeister 18Kiemelt kép: Facebook/30Y
Kategóriák: Friss

Bíróság elé állhatnak a metróalagútba besétáló fiatalok

3 óra 2 perc

Bíróság elé állhatnak azok a fiatalok, akik tavaly karácsonykor besétáltak a metróalagútba és ezzel megzavarták a 2-es metró vonalán a közlekedést.  A rendőrség honlapján hétfőn azt írta, hogy a budapesti nyomozók bíróság elé állítási javaslattal zárták le a három fiatal ügyét.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint a 18 éves pátyi T. Péter, a 18 éves budakeszi O. Róbert és társuk, egy 16 éves budapesti fiatal december 25-én este a X. kerületi Pillangó utcai metrómegálló közelében átmászott a kerítésen, majd a sínek mellett besétált a metróalagútba. A biztonsági őr ezt észrevette és feszültségmentesítette a metró pályaszakaszát. Emiatt a metróközlekedés szünetelt és pótlóbuszokat kellett beállítani a forgalomba.

A BRFK munkatársai a „csoportosan elkövetett közérdekű üzem működésének megzavarása miatt” folytatott eljárást befejezték és az iratokat megküldték az ügyészségnek.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Kategóriák: Friss

Karóraként hordták száz éve a GPS brit elődjét

3 óra 6 perc

A különböző okostelefonos térképszoftverek, illetve a dedikált GPS-készülékek nélkül ma a legtöbben már nem tudnának elképzelni egy nyaralást, vagy akár egy rövidebb autóutat sem, a kétezres években elterjedt kütyük története azonban egészen a hetvenes évek hajnaláig nyúlik vissza.

Az USA Védelmi Minisztériuma ugyanis ekkor küldte Föld körüli pályára a huszonnégy Navstar műholdját, melyek naponta kétszer kerülik meg a bolygót. Polgári felhasználásról ekkor természetesen még szó sem esett, hiszen az amerikaiak leginkább a csillagháborús tervek részeként képzelték el a rádiónavigációra, illetve különböző frekvenciák terjesztésére alkalmas rendszert.

Az átlagembereknek tehát egészen az ezredfordulóig két jó lehetőségük maradt a tájékozódásra: egy helyismerettel rendelkező navigátor, vagy a több száz oldalas papírtérképek.

Létezett azonban egy, a GPS-ek méretbeli előnyét, valamint a papírtérképek elektronikától való mentességét vegyítő rendszer, ami a húszas évek hajnalának Angliájában próbálta meg meghódítani az úrvezetők szívét:

a Plus Fours Routefinder.

A karóraként, bőrszíjon viselhető eszközbe ugyanis tucatnyi útvonal pontos leírását rejtő tekercseket fűzhették be a túrára indulók, a tekerést azonban kézzel kellett elvégezniük.

A rendszer esetlen volt ugyan, és csak az előre legyártott útvonalterveket volt képes megmutatni, kezelése mégis könnyebb volt a térképénél.

Nem meglepő persze, hogy az autósok szerény száma miatt rövid idő alatt eltűnt a süllyesztőben, épp úgy, mint az egy évtizeddel később Olaszországban megjelent Iter-Auto, ami a lenti képeket látva akár egy középkonzolra helyezett, mai autókban is látható képernyőnek is tűnhet:

A termék előnye ebben az esetben nem csak a nagyobb térképszeletek használata volt, de a szintén tekercsekként behelyezett lapokat a rendszer az autó sebességének ütemére tudta mozgatni. Természetesen ez a megoldás sem maradt sokáig életben, hiszen a kor egyszerűen még nem érett meg a térképek leváltására. Kár értük.

Fotók: BigThink és Gis Lounge
Kategóriák: Friss