Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel 24.hu
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 20 perc 7 másodperc

Gömbölyűvé válik az ember szíve az űrben

38 perc 19 másodperc

Hogy mossátok ki a ruháitokat az űrben?

Az űrállomáson nincs mosógép, és a víz nagyon értékes erőforrás, ezért napokig ugyanazt a ruhát hordjuk, mielőtt lecseréljük, és eldobjuk a régieket. Ez korántsem olyan rossz, mint amilyennek hangzik. Egy szabályozott hőmérsékletű környezetben élünk, így a ruhák nem lesznek olyan piszkosak, mint amilyenek a Földön lehetnének. Egyes darabok – mint a zoknik és az edzőfelszerelésünk – van, hogy még antibakteriális anyagokat is tartalmaznak.

Meghatározott menetrend szerint váltjuk a ruháinkat. Ez biztosítja, hogy hat hónapig elég legyen.

Például alsóneműt két-három naponta váltunk, pólót és zoknit hetente, nadrágot és rövidnadrágot pedig havonta. Aztán van pár extra pólóingünk elegánsabb alkalmakra (mint videóüzenetek felvétele és más PR-tevékenységek), illetve néhány pulóverünk, mivel az űrállomás időnként hűvös tud lenni este.

A leginkább igénybe vett ruhánk az edzőfelszerelésünk. Hetente cseréljük, de amikor naponta két órát edz az ember, akkor igazán tud örülni egy friss váltókészletnek a hétvégén.

 

A szíved ugyanúgy ver az ISS-en (az űrállomáson), mint a Földön?

Kutatások azt mutatták ki, hogy az asztronauták szíve egy kicsit lassabban ver az űrben, mint a Földön. Ennek az az oka, hogy a szívizomnak nem kell olyan keményen dolgoznia a vér pumpálásához, mint amikor a gravitáció hatásaival is meg kell küzdenie. Nem csak a szívről kerül le teher súlytalanságban: az enyhén lecsökkent vérmennyiségünk is felfelé, a mellkasunk felé tolódik a mikrogravitációban, ami még jobban megkönnyíti a szív munkáját. A probléma az, hogy mint bármelyik izom, a szív is veszít a tömegéből, ha nincs rendesen megtornáztatva. Vizsgálatok alapján egyes asztronauták szíve gömbölyűbb alakot vesz fel az világűrben végbement sorvadástól. Szerencsére ezek csak ideiglenes változások, és nem sokkal a Földre való visszatérés után az űrhajósok szíve visszanyerte a normális tömegét és hosszúkás formáját. Ezeket a változásokat tanulmányozva a kutatók pontosan meg tudják határozni a megfelelő gyakorlatokat, melyekkel egészségesek maradunk egy hosszú küldetésen, ami elengedhetetlen lesz a Holdra és a Marsra utazásnál. Még fontosabb, hogy a szívről szerzett új ismeretek a földi emberek számára is jó pár előnnyel járnak.

 

Hogy vágsz hajat és hogy borotválkozol az űrben?

A hajvágás az űrben rendkívül egyszerű. Hajvágó gépet használunk, amit úgy alakítottak át, hogy gumicsővel egy porszívóra van csatlakoztatva. A porszívó összegyűjti az összes lenyírt hajat (már ha nem felejtettük el bekapcsolni!), így az nem lebeg szanaszét az űrállomáson.

Mi az a Matiné?

Vasárnap délelőttönként egy-egy regényből mutatunk részletet, jobbára kortárstól, remek szövegeket, történeteket. Ha tetszik, az oldal alján ott a kötet szerzője, címe, kiadója, irány a könyvesbolt vagy a könyvtár.

A Matiné eddigi termését itt találni.

Az űrben kéthetente magam vágtam a hajam – a Földön ezt azóta nem próbáltam megismételni!

Borotválkozáshoz használhattunk elektromos vagy hagyományos borotvát is. Az elektromosnál az a legjobb, ha egy visszatérőlevegő-szűrő mellett borotválkozunk, így az elkapja az esetleges kóbor szőrszálakat. A nedves borotválkozáshoz egyszerűen meleg vizet és borotvahabot használtunk. A víz a felületi feszültsége miatt egyébként is odatapad az archoz, úgyhogy elég könnyen lehet borotválkozni. Persze nincs mosdókagyló vagy folyó víz, amiben ki lehetne öblíteni a borotvát, ezért az űrhajósok csak egy kendővel törlik tisztára a pengét.

Én hétköznap elektromos borotvát használtam a könnyebb használata és az időhatékonysága miatt, hétvégenként azonban jólesett egy nedves borotválkozás.

 

Milyen a levegő az ISS-en?

Az űrállomás moduljainak a nyomása standard „egy atmoszféra” – ez ugyanaz a légnyomás, ami tengerszintnél hat ránk a Földön (101,3 kPa vagy 14,7 psi). Ez valójában jobb, mint amit a legtöbb repülőgépen tapasztalnánk, és nagyon kényelmessé teszi az életet az asztronauták számára. Ahogy magasabbra emelkedünk a légkörben, a kinti nyomás egyre csökken, és egy túlnyomásos repülőgépnek vagy űrhajónak nagyobb szerkezeti szilárdságra van szüksége ahhoz, hogy állja ezt a nyomáskülönbséget. A nagyobb szerkezeti szilárdság gyakran nagyobb súlyt és magasabb költségeket jelent, ami az egyik oka annak, hogy a repülőgépek általában 1830–2400 méteres magasságnak megfelelő légnyomást állítanak be a kabinjaikban.

Az űrállomás levegőjének összetétele szintén elég átlagos, nagyjából 21 százaléka oxigén és 78 százaléka nitrogén. Ez sokkal biztonságosabb, mint ha csak tiszta oxigént használnának, ami rendkívül tűzveszélyes lenne. Tragikus módon ez be is következett az Apollo 1-kapszula egyik földi tesztjén, mikor egy elektromos hiba az oxigéndús környezetben gyors és hihetetlenül heves tüzet okozott, a teljes háromtagú legénység halálát okozva.

Ugyanakkor a fő különbség az ISS és a Föld levegője között a magasabb – szám szerint több mint tízszeres – szén-dioxidszint. Egyszerűen ennyi a szén-dioxid-tisztítók maximális hatékonysága.

Az űrállomás életfenntartó rendszerei ugyanis értékes erőforrások, és bár a szén-dioxid-szintet csökkenteni lehet rövidebb időszakokra, ennek a rendszerek tartóssága látná a kárát. Ezért a szén-dioxid-szintet folyamatosan a legénység kényelme és az erőforrások menedzselése között balanszírozzák. Bár ez a magasabb szén-dioxid-szint még a biztonságos tartományban van, alkalmanként okozhat fejfájást és tompaságot. Ebben közrejátszik az emberi fiziológia is, mivel a legénység egyes tagjain jobban megjelennek a magas szén-dioxid-szint hatásának tünetei, mint másokon.

Fotó: 24.hu

Melyik a kedvenc gombod az ISS-en, és mi a funkciója?

Szeretem ezt a gombos kérdést. A japán laboratóriumban van egy légzsilip, amit arra használunk, hogy kísérleteket helyezzünk ki a világűrbe, illetve be is hozzuk őket onnan. Így nemcsak az űrállomás mikrogravitációs környezetét tudjuk megvizsgálni, hanem a kinti szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat, sugárzást, és természetesen a vákuumkörnyezetet is tanulmányozni tudjuk. A küldetésem alatt számos kis szatellitet is Föld körüli pályára bocsátottunk ezen a zsilipen keresztül, az űrállomás robotkarjának segítségével.

Van valami nagyon menő abban, amikor kinyitunk egy ajtót, ami a világűrbe vezet! A kedvenc gombom az ISS-en a „Hátsó nyílás megnyitása” kapcsoló volt. Mindig lenyűgözött, ha kikukucskáltam a légzsilip kicsi ablakán, és néztem, ahogy a hátsó nyílás lassan felfedi a mögötte rejlő hatalmas feketeséget. Nem meglepő módon a Szojuz űrhajóban is vannak lenyűgöző gombok. Az igazán fontosakat rugós fémfedelek védik. Ez egy kicsit olyan, mint a „Biztos, hogy törölni akarja…?” funkció a számítógépeknél – tudod, hogy valami visszafordíthatatlan fog történni, úgyhogy nagyon biztosnak kell lenned a dolgodban, mielőtt megnyomnád a gombot. Nagy rajongója vagyok ezeknek a fedőknek, mert nyomtam már meg akaratlanul pár „rossz gombot” a repülőskarrierem során – azt hiszem, ez a hátulütője a tesztpilóták kíváncsiságának.

Ezek a Szojuz-gombok konkrétan annyira fontosak, hogy közvetlenül a hozzájuk tartozó mechanikai elemekhez vannak kötve, így számítógépes zavar esetén is működőképesek.

A kedvenc gombom a Szojuzon az volt, amelyik három részre választja az űrhajót, mielőtt belépnénk a Föld légkörébe. Rendes körülmények között ez automatikusan történik, de a legénységnek van egy manuális biztosítéka arra az esetre, ha nem terv szerint történnének a dolgok. Amikor megtörténik a szétválasztás, az olyan, mintha egy nehéz gépfegyver tüzelne a fejed mellett, ahogy pirotechnikai reteszek tucatjai gyulladnak be, három modullá szedve a Szojuzt. Csak az egyik modul van ellátva hővédelemmel, és ha minden jól megy a szétválasztódás után, akkor az pont az, amelyikben éppen ülünk.

 

Mi volt a kedvenc szabadidős tevékenységed az űrben?

Kétség nélkül a fényképezés volt a kedvenc szabadidős elfoglaltságom. Ami meglepő volt számomra, mert a küldetésem előtt nem nagyon érdekelt a fotózás, és a vakációs képeim se sikerültek túl jól. Azonban ritka kiváltság az űrből látni a gyönyörű bolygónkat, és mivel az űrügynökségek nagyon sok időt, erőfeszítést és pénzt fektetnek az asztronauták felkészítésébe, nem volt meglepő, hogy a missziónk előtt átfogó fényképészeti képzésben is részesültünk. Mire fellőttek az űrbe, én már hozzáértő módon kezeltem az ISS fedélzetén használatos Nikon D4 gépet.

Persze teljesen más ismerni egy fényképezőgép technikai tulajdonságait vagy a fényképészet elméleti részét, mint tényleg lőni egy jó képet a világűrből, amibe nagyrészt „munka közben” kellett beletanulnom. Ezért nagyon sok hálával tartozom Scott Kelly, Tim Kopra és Jeff Williams csapattársaimnak, tapasztalt űrhajósoknak, akik megosztották velem hozzáértésüket. A fényképezés egyes aspektusai sokkal könnyebbek voltak az űrben: el voltunk látva kiváló minőségű fényképezőgépekkel és lencsékkel, tiszta, szűretlen fehér fénnyel a Naptól, valamint a leglenyűgözőbb dologgal a Naprendszerből – a Földdel! Ugyanakkor ha egy lövedék sebességének tízszeresével haladunk, az gyakran megbonyolítja a dolgokat, mivel nagyon kevés idő van azonosítani és lefényképezni a célpontokat.

Az éjszakai fényképezésnek szintén megvoltak a maga kihívásai, mert kevés fénynél is jól kellett fókuszálni.

A könnyen tovatűnő vulkánok, piramisok, gleccserek, városok fotózása aprólékos tervezést igényelt. Ez nemcsak azt jelentette, hogy tudni kellett, mikor haladunk el felettük, hanem gondolni kellett a fényviszonyokra, a szögekre, arra, hogy melyik a legmegfelelőbb ablak az űrállomáson a fotózáshoz, és természetesen arra, hogy milyen lent az időjárás. Bár mindezt időbe és türelembe telt tökélyre fejleszteni, az eredmények látványosak voltak. Soha nem gondoltam volna, hogy a saját képeim ilyen megelégedést keltenek bennem. Az egyik kedvenc fotómon az Antarktisz látható, ami annyira délre van az ISS keringési pályájától, hogy rendkívül ritkán lehet tiszta felvételt készíteni róla (ld. a 29-es képet).

 

Mit ettél az űrben?

Meglehetősen átlagos ételeket, amiket a Földön is ehetnénk, de nyilván vannak olyan különleges követelmények, amik miatt egyes ételek jobban passzolnak az űrutazáshoz, mint mások. Először is az ételnek el kell jutnia az űrbe, így robusztus csomagolásra van szüksége ahhoz, hogy ne törjön össze vagy pukkanjon ki kilövés közben. Csomagolás után általában legalább 18-24 hónapig el kell, hogy álljon. Az étel természetesen tápláló és egészséges kell hogy legyen, kiegyensúlyozott vitamin- és ásványianyag-tartalommal. Végül vannak olyan ételek, amikhez egyszerűen nem illik a mikrogravitáció: bármennyire is jólesik időnként egy zacskó chips, túl sok zűrrel járna megpróbálni enni belőle súlytalanságban, így morzsálódós ételek nincsenek a menübe.

A legtöbb űrételt alufólia, illetve műanyag tasakba vagy fém konzervdobozba csomagolják, és több mint száz tétel közül lehet választani az „űrétlapról”, tehát nagy a kínálat. Egy részük szárított vagy fagyasztva szárított étel, amit forró vízzel lehet újra ehetővé hidratálni. Számos zöldségünk és levesünk is rehidratált. Más (besugárzott) élelmiszerek fóliatasakban vannak, amiket kb. 20 percre az elektromos ételmelegítőnkbe teszünk, hogy felmelegedjenek. Gyakran ilyen tasakokban vannak a húsok és a desszertjeink. Egy kicsit olyanok, minta katonai fejadagok vagy a kempingkaja, és nincs rossz ízük, bár van, hogy elég semmilyenek, mert az űrételek gyakran csökkentett sótartalmúak.

Kutatások kimutatták, hogy mikrogravitációban a bőr visszatartja a nátriumot, ami növeli a savasságot a szervezetben, és felgyorsíthatja a csontritkulást – nem jó hír az űrhajósok számára, akiknek már eleve keményen edzeniük kell azért, hogy megtartsák a csontjaik ásványianyag-sűrűségét. Az egyik legelterjedtebb ételtartósító módszer a konzerválás (befőzés). Ilyenkor az ételt néhány óráig olyan hőmérsékletre melegítik, ami elpusztítja a mikroorganizmusokat, majd a hűlés során vákuumzár képződik. Az űrben elfogyasztott legízesebb ételeim egy része konzerválva volt, a hátrányuk viszont az, hogy nehezebbek és a tárolásuk is nagyobb helyet igényel, így csak kis százalékát tették ki az ételeinknek.

Végül van a „bónusz”-kaja! Ez olyan, boltban is beszerezhető vagy különlegesen elkészített ételek készletét jelenti, amit minden asztronauta magának választhat ki a küldetésére. A bónuszélelem a kalóriabevitelünk 10 százalékát teszi ki, így okosan kell megválogatnunk ezeket. Én úgy döntöttem, hogy a bónuszélelmem egy nagy részét felajánlom a Nagy brit űrvacsora elnevezésű verseny megrendezésére, melynek az volt a lényege, hogy iskolás gyerekek egészséges, tápláló és kiegyensúlyozott ételt tervezzenek belőle egy űrhajósnak. A visszhangja hihetetlen volt, a győztes csapat pedig találkozhatott Heston Blumenthal séfhírességgel, aki aztán elkészített hét fogást, amit a kreációik inspiráltak. Úgyhogy végül egy többszörös Michelin-csillagos séf készítette el az űrkajámat – nem teljesen önzetlen döntés volt részemről, beismerem!

Sok törzsi tudást adnak tovább a tapasztalt asztronauták arról, hogy milyen dolgok válnak be bónuszélelemnek. Az is remek ötlet, ha valamelyik ételünket megosztjuk a legénység többi tagjával, hogy egy kis kulturális identitást vigyünk a közösségi étkezésekbe. Mivel konzerv fish and chipset még nem láttam, a következő brit dolgokkal járultam hozzá az űrétkezésekhez: baconös szendvics, currys csirke, kolbász krumplipürével, whiskyízesítésű tejkaramella, Yorkshire tea és skót vajas keksz.

Íme egy kis ízelítő a „standard” ételekből, amelyek közül választhattunk az ISS-en:

Forrás:Partvonal

 

Az űrben más íze van az ételnek?

Ez egy nagyszerű kérdés, a válasz pedig attól függ, hogy épp kinek teszik fel. Én úgy éreztem, hogy egyes ételeknek valóban más az ízük az űrben. Szerintem ennek az a fő oka, hogy az űrben nem érezzük az étel illatát olyan intenzíven, mint a Földön – és az étkezési tapasztalásunk igen nagy része a szagláson alapul. Ennek részben az az oka, hogy a súlytalanság állapotában nincs légáramlás: a meleg levegő nem száll felfelé, a hideg levegő nem ereszkedik lefelé. Az űrállomás levegőjét ventilátorok mozgatják, és ez (mint egy repülőben) mesterséges áramlást hoz létre a plafontól a padlóig, ami elviszi az orrunk elől a szagokat.

Persze az űrben van erre egy tökéletes megoldás: egyél fejjel lefelé!

Ugyanakkor az űrhajósoknak a légáramlás hiányától függetlenül is gyakran romlik a szaglásuk. Súlytalanságban a testfolyadékok a mellkasunk és a fejünk felé tolódnak, amitől az űrhajósok arca pufinak tűnik, a koponyaűri nyomás pedig fokozódik. Ezenfelül az ISS poros munkakörnyezet, mivel a szemcsék a levegőben lebegnek, és nem ülepednek le a padlóra, mint ahogy a Földön szoktak. Mind a megnövekedett koponyaűri nyomás, mind a por nagyobb koncentrációja az orrüreg gyulladásához vezethet, ami eldugult légutakkal és emiatt gyengébb szagérzékeléssel jár.

Ráadásul nem csak a szagok hiánya befolyásolja az ízérzékelésünket. Az étel élvezete több érzéken alapuló tapasztalat, és az ISS a klinikai laboratóriumi kinézetével, mesterséges fehér világításával és szellőzőrendszerével, valamint a Földtől való elszigeteltségével örökké gondban lesz azzal, hogy az elegáns éttermek hangulatát nyújtsa! Én személy szerint mindig az orosz szegmensben szerettem enni. Ott van pár poszter az étkezőasztal körül, egyszerű képek zöld mezőkről, fákról és tavaszi virágokról a kék ég alatt. Nem volt sok, de az otthont jelentette – és ettől az étel is jobban ízlett.

Szerencsére engedélyeztek pár ízesítőszert a fedélzeten, amivel fel tudtuk dobni az ételt. Volt folyékony só és bors (szemcsésen hasznavehetetlenek lettek volna, mivel csak ellebeg), valamint barbecue-szósz, Tabasco, és a nélkülözhetetlen ketchup a baconös szendvicshez. Annak érdekében, hogy a sóbevitelemet alacsonyan tartsam, gyakran inkább Tabasco szósszal javítottam fel egy máskülönben íztelen ételt.

 

Mi volt a kedvenc űrkajád?

Számos étel volt, ami igazán jólesett az űrben. Nem meglepő módon a Heston Blumenthal és csapata által elkészített ételek vannak a lista élén. Különösen a kapribogyós alaszkai lazackonzerv volt az egyik abszolút kedvencem. Az űrben nagyon jól működnek az olyan összetevők, mint a kapribogyó, amely intenzív ízzel robban szét a szájban.

Az ilyen ételeket általában a hétvégékre tartogattam, amikor nyugodtabban tudtam élvezni az elfogyasztásukat, szemben a pörgős hétköznapokkal. Mindenesetre amikor nem jutsz hozzá egyes ételfajtákhoz, akkor a leghétköznapibb nasi is valódi jutalom tud lenni.

Szerettem délutánonként mogyoróvajas-lekváros szendviccsel kényeztetni magam. Az űrben nincs rendes kenyér, így puha tortillawrapeket használtunk, de még így is elég finom volt. Nagyjából heti egyszer pedig ehettünk juharszirupos muffint, amivel remek volt elindítani a napot – főleg egy kis extra mézzel a tetején.

Az evésből származó elégedettséget az étel íze mellett nagyban befolyásolja a társas környezet is. Ebből a szempontból a legkellemesebb űrétkezéseim péntek esténként voltak, amikor az egész csapat összegyűlt, hogy együtt együnk és lazuljunk egy szorgos hét végén. Általában mind hoztunk dolgokat a bónuszélelmünkből, és bedobtuk a közösbe, finomságok igazán nemzetközi svédasztalát állítva így össze.

A látogató teherűrhajókat mindig izgatottan várta a legénység. A földi csapat általában csomagolt egy kis friss gyümölcsöt a szállítmány tetejére, közel a nyíláshoz. Minden alkalommal lenyűgözött, milyen erős tud lenni a friss narancs illata, miután ilyen sok időt töltöttünk áporodott levegőben. A friss gyümölcs nagy csemege volt az egész legénység számára.

Most pedig jöjjön egy példa arra, milyen egy igazán jó kajákkal töltött nap az űrben (a dietetikusom ezzel nem biztos, hogy egyetértene!):

Reggeli: baconös szendvics ketchuppal, organikus gyümölcspüré (tasakos)

Tízórai: juharszirupos muffin… extra mézzel Ebéd: kolbász krumplipürével, brokkoli gratin, sült bab

Uzsonna: mogyoróvajas-lekváros tortillawrap „szendvics”

Vacsora: alaszkai lazac, tejszínes spenót, burgonyagratin, desszertnek almakompót

 

Milyen érzés volt először enni az űrben? Nem „lebeg” vissza az étel?

Igazából teljesen jól lehet enni az űrben. A nyelés és az emésztés sokkal inkább múlik a testünk belső izmain, mint a gravitáción. Ezt magad is bebizonyíthatod azzal, hogy kézen állva megeszel egy banánt, vagy valami hasonlót! A nyelés egy összetett eseménysor, amely során a nyelv, a garat és a nyelőcső izmainak segítségével az étel lenyomódik a gyomorba. Az izmok összehúzódásának ezt a folyamatát perisztaltikának hívják. Nyelés után a nyelőcső alsó részének gyűrűs izomrostjai összezárnak, így akadályozva meg, hogy az étel és a gyomorsav visszajöjjön. Ha ez a folyamat nem működne rendesen az űrben, akkor az űrhajósok rettenetes gyomorégéstől szenvednének, amit a savas reflux okozna.

Ha már biztonsággal a gyomrunkban van, számos különböző billentyű és izom segít az ételt megemészteni és a helyes irányba terelni. Ugyanakkor egy étkezés után mindenképp érezni, hogy az étel „könnyebben” megül a gyomrunkban, és a magam kárán tanultam meg, hogy lehetőség szerint evés után legalább egy-két óráig nem kéne használni a futópadot. Az étel megemésztéséhez ugyan nem szükséges gravitáció, de az biztos, hogy segít.

Mint minden más rendszer a testünkben, az emésztőrendszerünk is alkalmazkodik a mikrogravitációs élethez, az enyémnek szerintem az űrben töltött pár nap után már sokkal jobban ment az emésztés. Addig is azt tanácsolták, hogy inkább többször együnk kisebb adagokat az első néhány űrvacsora alkalmával, míg a szervezetünk rá tud jönni, mi is folyik körülötte.

 

Igaz, hogy az űrben elveszted az étvágyadat?

Ez nagyon szubjektív kérdés. Egyes asztronauták arról számolnak be, hogy sokkal kisebb az étvágyuk az űrben, mások farkaséhesek lesznek. Személy szerint nekem kicsit kisebb lett az étvágyam, de nem sokkal. Így is erős vágyat éreztem, hogy az étkezések idején egyek, de gyakran már kevesebb ételtől eltelítődtem, mint amennyit általában a Földön szoktam enni. Ezen nem segített az a tény sem, hogy a dobozokba, konzervekbe és csomagokba kiporciózott adagok meglehetősen kicsik.

Az első pár hét alatt a fedélzeten nagyjából 5 kg-ot fogytam. Ez részben annak köszönhető, hogy elhagyjuk azt a testfolyadékot, amire egyszerűen nincs szükségünk az űrben (ettől a felesleges folyadéktól puffad fel gyakran az asztronauták arca), részben pedig annak, hogy nem ettem eleget. A küldetés során az étrendünket rendszeresen monitorozzák, és az első táplálkozás-élettani értékelésem után azt a csodás hírt kaptam, hogy több kalóriát kell bevigyek. Ezt úgy értelmeztem, hogy minden este csokipudingot vagy valami hasonló ízletes desszertet fogyaszthatok! A súlyom nagy részét visszanyertem a küldetés során, köszönhetően a helyes étrendnek és az erősítő edzéseknek. Amikor visszatértünk, épp csak egy kicsivel voltam az indulás előtti, 70 kg-os súlyom alatt.

Forrás:Partvonal

Tim Peake: Csillagközi kérdezz-felelek

Partvonal, 2019

Kiemelt kép: NASA / AFP

Kategóriák: Friss

Hiába figyelmeztette Amerika, Törökország orosz fegyvereket vesz

40 perc 44 másodperc

Eldöntött kérdés, hogy Törökország Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert vásárol Oroszországtól

– jelentette ki Recep Tayyip Erdogan, adta hírül a távirati iroda. A török elnök azt is elmondta, Ankara és Moszkva közösen gyárt majd Sz-500-as rakétarendszereket.

A politikus azzal, hogy közölte, a vásárlás lezárt ügy, megerősítette korábban is bejelentett szándékát, s szerinte egyenesen erkölcstelenség lenne kihátrálni az üzletből.

Washington korábban figyelmeztette Ankarát, hogy az orosz légvédelmi rendszer nem integrálható a NATO hálózatába, és a beszerzés veszélybe sodorhatja azt a 3,5 milliárd dolláros üzletet, amelynek keretében Ankara amerikai Patriot légtérvédelmi rendszert vásárolna. Az Egyesült Államok azt is felvetette, hogy ha Törökország Sz-400-as rendszert vesz, akkor Washington felülvizsgálja a török részvételt az F-35-ös harci gépek programjában.

Kiemelt kép: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / AFP

Kategóriák: Friss

A Calvin Klein elnézést kért az LMBTQ-közösségtől új reklámja miatt

56 perc 28 másodperc

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, szürreális promóvideót készített a Calvin Klein, aminek két főszereplője volt: Bella Hadid modell és Lil Miquela, aki egy kitalált és meganimált Instagram-sztár. A szpotban csókolóznak egyet, miközben a narrátor elmondja,

Az élet arról szól, hogy új ajtókat nyitunk ki és olyan álmokat alkotunk, amiknek a létezéséről nem is tudtunk.

Nagyon sokaknak nem tetszett a dolog, ugyanis egyrészt furcsának találták az animált karakter képbe való behozatalát, valamint az sem feltétlenül volt jó üzenet sokak szerint, hogy a heteroszexuális Hadid azonos nemű személlyel váltott csókot, illetve a Calvin Klein

marketingcélok miatt csinált nézettséget és hírnevet egy érzékeny témából.

A márka hosszú posztban kért bocsánatot az LMBTQ-közösségtől is:

Legújabb kampányunk céljával segíteni szerettünk volna az identitás szabadságának promotálásában, a véleményszabadság fontosságát beleértve. A nemi- és szexuális identitás kérdése számunkra is fontos. Ebben a videóban a valóság és a képzelet közti homályos vonalakat mutattuk meg. Megértjük, ha valaki úgy gondolja, furcsa az, amikor egy heteroszexuális embert azonos nemű csókjelenetben lát viszont. Mint az LMBTQ-közösség folyamatos támogatói, nem szerettük volna rossz vagy nem érthető módon beállítani a közösséget, és elnézést kérünk mindazoktól, akiket megtévesztettünk. Sajnáljuk, ha bárkinek kellemetlenséget okoztunk.

Kiemelt kép: YouTube

Kategóriák: Friss

Ilyen képet se látni sokszor: Katalin hercegné hintázik

1 óra 25 perc

Katalin hercegné saját maga tervezett meg dolgokat a Chelsea Garden Show-ra, ami egy kertészeti rendezvény. A hercegné Vissza a természetbe! címen hozta létre saját kerti dizájnját, amit bemutat majd a show-n.

Ehhez itt egy promókép a Kensington-palota Instagramjáról, ahol

Katalin hintázik – ilyet se láttunk túl sokszor:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kensington Palace (@kensingtonroyal) által megosztott bejegyzés, Máj 18., 2019, időpont: 2:31 (PDT időzóna szerint)

Kiemelt kép: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Kategóriák: Friss

„Inkább megyek börtönbe, mint haza a feleségemhez” – mondta a napfénytetőn ülve autózó 70 éves férfi

1 óra 30 perc

Veszélyes vezetés miatt tartóztattak le egy 70 éves férfit Floridában, miután egy rendőr videóra vette, ahogy autója napfénytetőjén üldögélve száguldott egy autópályán – jelentette a helyi sajtó. Leonard Olsen a beszámolók szerint egyáltalán nem bánta, hogy őrizetbe vették. Sőt, vágyott rá.

Olsen az őt megállító rendőröknek elmondta, szeretné, ha letartóztatnák, mert nem akar hazamenni a feleségéhez. Közölte, hogy neje úgy bánik vele, mint egy szolgával, ebből már nagyon elege van. Olsen kijelentette:

Zárjanak be, inkább megyek a börtönbe, mint haza.

Az idős férfit egy szolgálaton kívüli rendőr jelentette fel a floridai autópályarendőrségen, miután látta, mit művelt. A beszámolók szerint Olsen a sávok között cikázva száguldozott, majd lelassított nagyjából 65 kilométer per órás sebességre, és közben kiült a napfénytetőre, és karjait széttárva élvezte az utazást.

Olsen először nem akarta elismerni az őt megállító rendőröknek a napfénytetős akcióját, de miután megmutatták neki a róla készült videót, már nem tagadott. A férfi közölte a rendőrökkel, hogy autója „önmagát vezeti, van benne egy nagy számítógép.” Majd hozzátette:

Gondoltam ez egy jó módja lenne annak, hogy egy percre Istent dicsőitsem, és ezt is tettem.

Olsen ellen végül a szabálysértésnek számító veszélyes vezetés miatt indítottak eljárást, és előzetes letartóztatásba helyezték, ahonnan 21 ezer dolláros óvadék kifizetése ellenében szabadulhat.

A kiemelt képen Leonard Olsen. Fotó: Florida Highway Patrol

Kategóriák: Friss

Hungvárusoknak hívnak minket az idegenek nyelvén

1 óra 41 perc

Történetünket ott fejeztük be, hogy Álmos vezér és a magyarok végigvonultak az oroszok földjén, legyőzték vagy behódoltatták a fejedelmeket. Azok rengeteg ajándékkal és adóval vásárolták meg jóindulatát, miközben Pannónia gazdagságát dicsőítve nyilvánvalóan békés távozásra akarták rávenni.

Mesélünk

Győzködni azonban nem kellett, hiszen a „hétmagyarnak mondott” fejedelmi személyek épp azért hagyták el Szittyaországot egész népükkel, hogy visszavegyék Attila örökét a Duna és a Tisza folyásánál, ott új hazát találjanak. Így hát nekik is jól jött minden információ a meghódítandó föld hatalmi és természeti viszonyairól.

Innen folytatjuk történetünket félretéve a történettudományt, továbbra is a magyar krónikás hagyomány alapján írunk őstörténetünkről úgy, ahogy azt elődeink ránk hagyták, ahogy ők hitték és tudták. Válogatásunk önkényes, a teljesség igényére sem törekszik, csupán mesélünk.

A magyarok megadóztatták az oroszokatÁlmos vezér harcosai szétverték a kijevi uralkodó seregét, ezek után az orosz fejedelmek sorra hódoltak meg önként a magyarok előtt. Munkács vára

Anonymus szerint tehát Álmos vezér és főemberei, illetve a hozzájuk csatlakozott kunok Halicsból egyenesen Pannónia felé vették útjukat, a Havas erdőn áthaladva a hungi részekre szálltak. Azt a helyet pedig, amit először elfoglaltak Munkácsnak nevezték azért,

mivel igen nagy munkával, fáradsággal jutottak el arra a földre, amelyet maguknak annyira áhítottak.

Meg is álltak, hogy fáradalmaikat kipihenjék, negyven napot töltöttek ott, miközben igencsak megkedvelték a földet. Az ott élők a Bulgáriából származó Salán alattvalói voltak, ám amikor meghallották, hogy Álmos vezér a nagy Attila leszármazottja, önként meghódoltak előtte.

A magyarok bejövetele a Képes krónika miniatúráján. Forrás: Wikipedia A Laborc folyó

Hosszasan beszéltek neki az Attila király halála után történtekről, miszerint Nagy Kán, Salán vezér őse a görögök császárának tanácsára és segítségével miképpen foglalta el azt a földet. Említést tettek arról is, most a vezérük, Salán, miképpen bánik velük és övéikkel, meg minő hatalma van neki körös-körül a szomszédaik felett.

Akkor Álmos vezér és főemberei ezek hallatára módfelett felvidultak, és Hung várához lovagoltak, hogy elfoglalják azt.

Tábort ütöttek a vár körül, ám a vár Laborc nevű ispánja nem várta meg az ostrom kezdetét, még időben kereket oldott, Zemplén vára felé igyekezett. A magyarok üldözőbe vették, el is fogták egy folyó mellett, ott helyben felakasztották. Attól a naptól kezdve ezt a folyót az ő nevéről Laborcnak hívták.

Hungvária vezére

Így hát Álmos vezér és övéi bevonultak Hung várába, a halhatatlan isteneknek nagy áldozatokat mutattak be, és négy napig tartó lakomát csaptak.

A negyedik napon pedig Álmos vezér tanácsot tartván és övéit mind megesketvén, még életében vezérré és parancsolóvá tette fiát, Árpádot. Ezért hívták Árpádot Hungvária vezérének, összes vitézeit pedig Hungról hungvárusoknak nevezték el az idegenek nyelvén, és ez az elnevezés mostanáig él az egész világon. Innen folytatjuk a történetet.

Bihari Dániel korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Heller Ágnes: A Fidesz a szélsőjobb, ezt mindenki tudja

1 óra 44 perc

Ha az embert majdnem megölik, onnan nem fog tudni félni, mitől féljen már? Kétféle traumatikus hatás jelentkezett. Nem mertem bemenni az Újlipótvárosba. Egyszerűen rosszul lettem, szédültem, hányingerem lett. Ez 1956-ban múlt el. Tudtuk, hogy Varga Iván ott volt a Parlamentnél a sortűz idején, és megijedtünk, hogy meglőtték, rohantunk az újlipótvárosi lakásába megnézni, hogy rendben van-e. Akkor döbbentem rá: úristen, átmentem a határon – vége a traumának. A másik másfajta trauma volt. Amikor ott lőtték agyon a Duna-parton előttem az embereket, akkor én mereven néztem a Dunát, és arra összpontosítottam, mikor fogok beleugrani, merthogy nem volt kérdés, hogy bele fogok ugrani. Jó úszó voltam. Hosszú évek múlva, az ötvenes évek végén jött ki, hogy nem tudtam végigmenni a hídon, mert mindig úgy éreztem, hogy bele kell ugranom a Dunába. Elmentem egy pszichológushoz a Hold utcai SZTK-ba, egy nagyon kedves öreg bácsihoz, Rapaport Samuhoz, ő kezelte egyébként annak idején József Attilát is, és elmondtam neki a tünetet és azt, hogy mi történt velem ’45-ben. Azt mondta, ezen ő nem tud segíteni. Adhat nekem nyugtatót, de inkább azt ajánlja, hogy legyek úrrá magamon, és ez is történt. Először villamossal mentem, aztán végigmentem a villamos mellett úgy, hogy időnként a víz felé is néztem, aztán már a járdán. Eltartott egy ideig.

– így felelt Heller Ágnes a 168 órának adott interjújában amikor 1944-1945-ről kérdezték, amikor a nyilasok háromszor vitték le a Dunához. A kilencven éves filozófus beszélt arra a felvetésre, hogy ebben a korban hogyan bírja az utazást, a programokat, így felelt: „Amit az ember szeret, azt szereti csinálni. Életemben nem voltam fáradt. Álmos igen, de fáradt nem. Anyám sem volt soha fáradt, úgyhogy ez nem személyes érdem, hanem valószínűleg genetikus. Amióta lehetőségem van rá, úszom minden reggel, korábban pedig naponta tornáztam. De éppen ön idézte fel, hogy táncosnő is voltam 15 éves koromig. Megszoktam a testmozgást, nem tudtam nélküle létezni. Kirándulni is jártunk annak idején minden szombat-vasárnap a hegyekbe, az hozzátartozott az életemhez, szerettem.”

Látszólag könnyedén beszél a valójában mélyen megrázó tényről, hogy véletlenül maradt életben: „A személyes és a politikai életben is sok a véletlen, és mindig az a kérdés, hogy ki mit tud kezdeni ezzel. Az, hogy véletlenül életben maradtam, mindennek az alapja volt. Attól kezdve nagyon sok véletlen volt, és ezekkel mindig tudtam valamit kezdeni, a hasznomra fordítani. Tehát a véletlent nem sorscsapásként kell felfogni, hanem lehetőségként. Létezik egy amerikai iskola, amely megmondja nekünk, hogyan lehet racionálisan választani A és B között. Szerintem viszont sosem választunk racionálisan. Ösztönösen választunk. Aztán később kiderül, hogy a választásunk jó volt-e vagy sem. Ha nem volt jó, vissza tudunk menni arra a bizonyos keresztútra, ha jó volt, akkor folytatjuk azt az utat, amit eddig jártunk.”

A filozófus a Fideszre vonatkozó kérdésre leszögezte:

(…) Ők a szélsőjobb, ezt mindenki tudja, az Európai Néppárt is. A tömegtársadalom kialakulásában a hagyományos pártok elvesztik a támogatottságukat. A hagyományos pártok ugyanis osztálypártok voltak, de ma nincsenek osztályok, mert a szegények nem egy osztály. Most például nagyon örülnek annak, hogy Ukrajnában 70 százalékkal egy komikus nyerte az elnökválasztást. Én nem örülök. Hogy a korábbi elnököt leváltották, annak igen. De hogy politikai tapasztalat nélkül kerülnek ilyen posztra, csak mert a szavazók azt mondják, hogy ezek még nem voltak… Ez a tömegtársadalom, mindennel tömegszavazatot lehet nyerni, csak jó demagóg legyen az ember. Nem jól áll a világ, és ebben a rossz világban nem szabad kizárólag pártérdeket szem előtt tartani, mert akkor a vesztes lóra fogunk tenni.

Kiemelt kép: Kovács Tamás / MTI

Kategóriák: Friss

Helen Mirren pink hajjal sokkolt a Cannes-i filmfesztiválon

1 óra 58 perc

A 72 éves színésznő, Helen Mirren is ott volt a Cannes-i filmfesztiválon, ahogy Vajna Tímea is, viszont utóbbi a yachtbérlés viszontagságairól posztolt, addig Mirren új hajszínével tette fel a koronát a vörös szőnyeges megjelenésére.

A színésznő ugyanis pink hajszínre váltott,

ami kétségtelenül tök jól áll neki:

Fotó: Samir Hussein/WireImage Fotó: Samir Hussein/WireImage

Kiemelt kép: Gabe Ginsberg/WireImage

Kategóriák: Friss

Baji Balázs: Magyarországon később lettem ismert, mint külföldön

2 óra 34 perc

2017-ben, pályafutása legsikeresebb évét ugyan más okból, de hasonlóan mélyről kezdte, mint az ideit: pár hónappal az esküvő után elvált a feleségétől, lelkileg gödörbe került. Mindezt azzal tetézte, hogy röviddel ezután a márciusi fedett pályás Európa-bajnokság után két hétre eltűnt, és ezalatt egymagában végigsétálta az El Caminót. Miért gondolta, hogy ez versenyszezon közben jó ötlet?

Pont a válásom miatt. Eredendően a szerbiai Eb utáni rövid pihenőszakaszban párosan terveztünk egy spanyol utat a feleségemmel. Magányos lett belőle. Gondolkoztam, hogy mi legyen, ha már elterveztem, aztán úgy voltam vele, ha Spanyolország, akkor El Camino. Eredendően láblógatás, városnézés lett volna a program, ott, abban az élethelyzetben nagyon is egyértelművé vált, hogy magamba kell szálljak. Örülök, hogy megtettem. Nem mondom, hogy megváltoztam vagy spirituálisan bármit is fejlődtem, de sok mindent megtanultam, miközben ki tudtam szakadni abból az élethelyzetből, amibe kerültem. A mai napig előjönnek ezek az emlékek és most is segítenek a mindennapokban, lehet, ha már újra tudok sétálni, irány vissza Spanyolország, és újra lesétálom az El Caminót.

Mennyi idő alatt, hány kilométert gyalogolt?

Két hetem volt összesen és napi 37-38 kilométeres átlaggal 12-13 nap alatt sikerült letudni a több mint 400 kilométeres távot.

Mondhatnánk, egy atlétának ez semmiség, még gátak felett sem kellett ugrálni ezalatt.

Gondolhatnánk, de csak 110 méterre vagyok kalibrálva. Ha már 200 métert kell lefutni, bajban vagyok, egy kilométer számomra már kínzás. Ennek megfelelően a második naptól kezdve a bokám, a térdem, mindenem fájt. Nem túlzok sokat, ha azt mondom, a szabadtéri szezon kezdete előtt két hét alatt majdnem tönkretettem magam.

Mindezt a szabadtéri versenyszezon kezdetén.

Hazaérkezést követően egy nap alatt kimostam, újra bepakoltam és úgy kezdtem másnap az edzőtábort, hogy az egyik Achillesem duplájára, a másik normál méretének a négyszeresére dagadt fel. Konkrétan sétálni sem tudtam. Mégis a második héten már gátak fölött ugráltam, a következő edzőtáborban teljes értékű munkát tudtam végezni, majd négy hónappal az El Camino után, a fehérvári Gyulai István Memoriálon, 13,15-ös országos csúcsot futottam.

Lerongyolta a testét, hogy kitisztuljon az agya?

Lényegét tekintve igen. Mentálisan tökéletesen feltöltődtem a kéthetes magányban. Jöttek a jobbnál jobb eredmények, amely csúcspontja az augusztusi vb-bronz lett.

Hány évnyi befektetett munka van ebben a sporttörténelmi sikerben;, az első futó által szerzett magyar vb-éremben?

13 évesen kezdtem atlétikával foglalkozni. Gyakorlatilag attól fogva egyre komolyabban, egyre növekvő óraszámban, egyre magasabb szinten edzettem. A magam lépéseinek megfelelően először területi, majd országos versenyeken vettem részt, majd nemzetközi szinten is tudtam részsikereket elérni. Tizennégy évnyi munka után jutottam el oda, hogy ma már világszinten is a legjobbak között tartanak számon. Furcsa, hogy Magyarországon később lettem szélesebb körben ismert, mint külföldön.

Hogyhogy?

Csak a vb-bronz után éreztem azt, hogy sikerült kitörnöm a szűken vett, inkább csak az atlétikán belüli sportszakmai ismertségből. 2017-ben, Londonban, a döntőben látható futás jelentette az áttörést, hogy sikeres és elismert sportolóvá váljak itthon is.

Sport és tanulás

Megérte a 14 évnyi meló?

Nyilván sok munka kellett hozzá, de persze, meg. Amikor az ember ott áll a dobogón, minden addigi lemondás és kudarc megszépül. De, ha nem állok világbajnoki dobogón, a magam részéről akkor sem érezném az életemből kidobott időnek az atlétikára eddig szánt 16 évet, mert a sport sokkal többet ad, mint elvesz. Olyan utat lehet végigjárni általa, ami érem nélkül is többé teszi az embert.

Hány, a jelenlegihez is hasonló hullámvölgyön keresztül jutott a világelitbe?

Számszerűen ezt nem is tudom megmondani. Sokszor kerültem nehéz szituációba, újabb kihívások elé, hovatovább most, sérülten is mélyponton vagyok, újra fel kell építsem magam. A helyzetemet sokszor nehezítette, hogy a tanulást is mindig előtérben tartottam, hiszen mindig is tudtam, hogy egy sportoló élete nagyon szép, de a jelenem is mutatja, labilis. Bármikor jöhet olyan sérülés, ami rövidebb-hosszabb időre, vagy örökre kettétöri a pályafutást. A sportolói lét, bizonytalan terep. Ezért is, számomra az, hogy tanuljak, legyen egy olyan szakmám, amelyik túlmutat a sporton, mindig is fontos volt.

Választhatott volna könnyebb pályát is, miért épp állatorvos lett?

A sportolói életforma az a légkör, amiben nap mint nap létezünk – a magad ura vagy, a sikerek népszerűvé tesznek, sokakat érdekelnek, a versenyzés, az utazás –, olyan, amit igazán könnyű megszeretni, de nagyon nehéz elengedni. Sok társamon látom, hogy nehézséget okoz, mikor tudja abbahagyni, elengedni ezt az életvitelt. Ráeszmélnek, érzik, hogy vége kellene már legyen, mégis ragaszkodnak hozzá, mert nincsen egy, a sporton túlmutató alternatíva a kezükben. Ezért nehezen szánják rá magukat a visszavonulásra. Az állatorvoslásban pont azt a célt fogalmaztam meg magamnak; olyan egyetemet válasszak, ami nem csak egy „megszereztem, kipipáltam, majd csak kezdek vele valamit” diplomát ad, hanem olyan hivatást, amivel tényleg szeretnék és komolyan tudok foglalkozni, ami az atlétikához hasonlóan szintén örömet jelent, ugyanúgy foglalkoztat, ugyanúgy motivál, ugyanúgy megadja a kihívásokat és a kudarc vagy a siker lehetőségét, mint a sport.

Jelenleg ugyan nem, de normál esetben járja a világot, kis túlzással többet van külföldi edzőtáborban és versenyeken, mint Magyarországon. Hogyan lehet elvégezni, egy igazán komoly, nehéz, sokszemélyes jelenlétet követelő egyetemet élsport mellett?

Nehéz, amikor a két vállunkat két különböző teher nyomja. Sokszor tettem fel magamnak a kérdést, miért is csinálom ezt így? Aztán mindig arra jutottam, hogy ezt az utat nem családi nyomásra vagy külső elvárásra választottam, hanem én, magamnak. Ez a saját utam, amiért jobban is tudtam küzdeni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az atlétikán belül a sprintszámokban ugyan sokat kell dolgozni, keményen kell küzdeni, de óraszámban messze nem szükséges olyan őrült mennyiséget edzeni, mint más sportágakban.

Mégis mennyit kell?

Napi 3-4 óra edzés elegendő volt számomra, és mellette maradt idő arra, hogy bejárjak az egyetemre, tanuljak, gyakorlatot szerezzek, összeegyeztessem a sportot a tanulással.

Hány év alatt végezte el az egyetemet?

Nyilván tovább tartott. Normál esetben 5,5 év kellett volna legyen, 8,5 lett belőle. A csúszásra viszonylag jó kifogásaim vannak, mert ebbe beleesett egy év amerikai sportösztöndíj, két olimpia, amikor passziváltattam a tanulmányokat és komolyan ráfeküdtem a futásra.  A tanáraim, amiben tudtak, mindig segítettek, de alapvetően mindig elvárták azt, amit mindenki mástól.

Mennyit ér a siker?

Jelen állás szerint még sérülten is többet foglalkozik a média Baji Balázzsal, mint 2017. nyaráig bármikor. Mit jelent ma Magyarországon atlétikai futószámban világbajnoki bronzérmesnek és népszerűnek lenni?

Érdekes kihívás, ami változást hozott az életemben. Mindez ha nem is olyan intenzíven, mint eleinte, de gyakorlatilag a mai napig tart. Tény és való, hogy fel kellett nőjek a feladathoz, hogy megtanuljam kezelni ezt a merőben új intenzitású élethelyzetet. Hízelgő, jó érzés, ha irántam érdeklődnek mások, ha foglalkoznak a munkámmal, történetemmel, a jelenemmel vagy a jövőmmel, de meg kellett tanuljak olykor nemet is mondani.

A vb-bronz előtt akadt egyéni szponzora?

Előtte csak a NIKE mint ruházati szponzor.

Csak termékkel, vagy pénzben is támogatta.

Főleg sportruházattal, de előfordult, hogy anyagilag is.

A piac azt jelzi, a szponzorok a bajnokokat részesíti előnyben. Egy vb-bronzérmét lehet monetizálni?

Azóta több cég is megkeresett.

Szponzornak is mondott nemet?

Előfordult az is.

Miért kellett visszautasítani?

Nem sokszor fordult elő. A márkaépítésemre szánt idő és energia véges, mert  a sport, az edzőtáborok, az állatorvosi hivatásom bizonyos határok közé szorít. Ezért nem minden cégnek tudok igent mondani, nem minden felkérésnek tudok eleget tenni. Ha túl sok az együttműködésekben szereplő kötelezettségvállalás és nem lennék képes kiszolgálni a partnert oly módon, ahogy azt elvárnám magamtól, nemet mondok.  A cégeknek sem jó, ha túl sok mindent, túl széles körben képviselek, és nyilván a karrieremnek sem tesz jót, ha többet foglalkozom a szponzorokkal, mint az edzésekkel. Szerencsére mára eljutottam odáig, hogy egy-egy új együttműködést nagyon át kell gondoljak.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Mekkorát ugrott az életszínvonala a vb-bronz óta?

Sokban nem változott. Gyakorlatilag bő évtizede dolgozom, mint atléta. Amíg a többi iskolatársam hazament és pihent, addig én az atlétikai pályán róttam a köröket. Ennek gyümölcseként a korosztályomban élversenyzőnek számítottam, az elért eredményeim után pedig különböző juttatásokkal támogattak – több bevételem volt, mint kortársaimnak. Korán megtanultam nem elszórni a pénzemet, így viszonylag hamar elértem egy olyan életszínvonalat, amelyben komfortosan érzem magam.

Az, hogy visszautasít egy-egy szponzort azt jelzi, világbajnoki bronzérmesként azért egészen „más kávéházba” csöppent.

Persze sokkal-sokkal többet keresek, mint két évvel ezelőtt, ennek ellenére nem élek nagyobb lábon, mint előtte. Nyilván többet engedhetek meg magamnak, de inkább a jövőmet építem ebből, mintsem a jelenemet éljem fényűző módon. A sportban élők tudják, akkor kell megalapozni az életet, amikor arra megteremtette magának az ember a lehetőséget.

Irány Tokió és Budapest!

Sportszakmai szemmel nézve rosszabb a helyzete, mint két évvel ezelőtt, hiszen nem csak lelkileg, fizikailag is mélypontra került. Mi a következő cél?

Először a gyógyulás. Bízom benne, hogy ez teljes mértékben sikerül. Már 30-40 kilogrammal terhelhetem a lábam. Május végén dobhatom el a mankót. Aztán jönnek az első lépések, amelyek remélhetőleg már az olimpiáig vezetnek. A távlati cél, a 2023-as hazai rendezésű világbajnokság. Minden sportoló vágya, a legnagyobb álma, hogy hazai közönség előtt álljon rajthoz világversenyen.

2023-ban a 34. évét tapossa. Gátfutásban kitolható addig a pályafutás, tartható a világszint annyira, hogy ilyen messzire tekintsen?

A nagy átlag azt mutatja, ez a kor már túlmutat a csúcsponton, de ez mindenkinél változó. Függ a sérülésektől, az életviteltől. Nekem is a tokiói olimpia tűnik minden szempontból a sportolói pályafutásom csúcsának, a 2023-as vébé innen nézve már a zeniten túl lesz. Ez azonban nem zárja ki, hogy életem legjobbját épp ott fussam majd és egy olyan visszavonulást tudjak produkálni, ami mindenki számára emlékezetes lesz. A karrierem végének nem akarok saját döntésből gátat szabni. Szeretnék felkészülni a budapesti vb-re, szeretnék ott lenni, szeretnék erőm teljében futni, aztán, hogy ez mire lesz ott elég, majd kiderül.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Kategóriák: Friss

Ábel Anita úgy érzi, őt okolják a válása miatt

2 óra 44 perc

A színésznő fél éve jelentette be, hogy válik a férjétől. Néhány hete azonban újra rátalált a szerelem, így érzelmileg már megerősödött, mégis azt érzi, hogy sokan őt okolják azért, amiért véget ért a házassága.

Ábel Anita megmutatta új pasijátInstagramon osztotta meg a hírt.

Az elvált nő ma Magyarországon egy szitokszó. Nem kellettél a férjednek, biztos te csináltál valamit. Van egyfajta lemondás felénk, hogy ja, hát elvált nő… Ez az empátia teljes hiánya. Ki mond rám ilyen ítéletet? Ki tudja, hogy én milyen élehelyzetben voltam, miért döntöttem így? Vagy miért döntött úgy a másik? Nagyon sok helyről kapom ezt és nem csak én vagyok így

– mesélte Ábel Anita a #Bochkor felvételén, ami vasárnap este lesz látható az ATV műsorán.

Kiemelt kép: RTL Klub

Kategóriák: Friss

0 ponttal zárt egy kézicsapat a férfi NB I-ben

2 óra 45 perc

A férfi kézilabda NB I alapszakaszának utolsó játéknapján a Mezőkövesd a Dabas legyőzésével kiharcolta a bennmaradást, míg a Cegléd kiesett az élvonalból, ahova az Orosháza és a Vác jutott fel az NB I/B-ből.

A Vecsés sorsa már rég megpecsételődött, de a csapat az utolsó fordulóban sem tudott nyerni, így 26 meccsen 26 vereséget aratott.

Eredmények, férfi NB I:

Vecsési SE – HE-DO B. Braun Gyöngyös 28-31 (13-19)
Ferencvárosi TC – Balatonfüredi KSE 31-26 (16-14)
Grundfos Tatabánya KC – CYEB Budakalász 29-25 (16-10)
Mezőkövesdi KC – RotaChrom Dabas 25-23 (16-9)

Az alapszakasz végeredménye:

1.  MOL-Pick Szeged 26 25 1 0 907-656 51 pont
2.  Telekom Veszprém 26 23 0 3 908-640 46
3.  Grundfos Tatabánya KC  26 20 2 4 740-637 42
4.  Balatonfüredi KSE 26 18 0 8 708-643 36
5.  Csurgói KK 26 15 3 8 722-689 33
6.  HE-DO B. Braun Gyöngyös 26 14 3 9 700-687 31
7.  Ferencvárosi TC 26 11 0 15 695-690 22
8.  Dabasi KC VSE 26 9 3 14 660-708 21
9.  Sport36-Komló 26 10 1 15 672-744 21
10.  DVTK-Eger 26 7 3 16 701-779 17
11.  CYEB Budakalász 26 6 4 16 644-725 16
12.  Mezőkövesdi KC 26 6 3 17 625-740 15
13.  Ceglédi KKSE 26 6 1 19 635-761 13
14.  Vecsési SE  26 0 0 26 603-821 0

Kategóriák: Friss

Mesterséges életet teremtettek a kutatók

3 óra 24 másodperc

Az Escherichia coli lett az első élőlény, amelynek teljes DNS-kódját szintetikus genommal helyettesítették – írja a TNW. A Jason Chin, a Cambridge-i Egyetem munkatársa által vezettet csapat olyan mesterséges genomot hozott létre, amely tartalmazza a baktérium életben maradásához szükséges részleteket, a többi alkotóelemet viszont eltávolították.

A szakértők a kísérlet során egy természetes módon létrejött élőlényt alakítottak át mesterséges organizmussá.

A baktérium él, de semmilyen másik létformára nem hasonlít.

Az organizmusok egy-egy aminosavában a bázisok 64-féleképpen tudnak kapcsolódni egymás után, a most létrehozott E. coli esetében azonban csak 61 a kombinációk száma. A kutatók eleinte attól tartottak, hogy a baktérium nem fogja túlélni a beavatkozást, és bár lassabban fejlődött, és más formájú sejteket alakított ki, mint teljesen természetes rokonai, azért megfelelően funkcionált.

Kép: iStock

A szintetikus DNS-ben rengeteg lehetőség rejlik, segítségével többek közt mesterséges mikroorganizmusokat is létrehozhatnak, amivel sok pénzt spórolhatnak a kutatók kísérleteik során.

Kiemelt kép: iStock

Kategóriák: Friss

Tizenhatszor próbálkoztak unokázós csalással

3 óra 2 perc

A tettesek vezetékes telefonszámokat hívtak fel, a telefonáló a hívott fél rokonának, vagy barátjának adta ki magát és közölte, hogy a közeli hozzátartozójukat albánok rabolták el, s tartják fogva. Amennyiben a hívott fél hajlandóságot mutatott a kért pénz átadására, elmentek a pénzért, vagy egy szeméttárolóba dobatták és később vették ki onnan.

A nyomozók szerint az elkövetők 16 személyt hívtak fel, közülük öt idős személytől több mint 1,5 millió forint értékben arany ékszereket, valamint hárommillió forintot csaltak ki.

A rendőrök  egy kutatás alkalmával mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, átutalási megbízásokat  találtak. Kálon elfogták a csalók 16 éves társát, aki az egyik bűncselekménynél a pénzt vette át a sértettől.

A lányt csalás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki, és azonosították a 26 éves B. Szabinát, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki orgazdaság vétség miatt.

Kategóriák: Friss

Nyári időt hoz ma végre a május

3 óra 33 perc

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között valószínű – írja a Kiderül. Estére is csak 5, 20 fok közé hűl le a levegő.

Napközben fátyol- és gomolyfelhők lesznek az égen, délutántól érzékelhetően megvastagszik a felhőzet, és a szórványos csapadékot kora estétől egyre többfelé váltják záporok, főként a Dunától keletre zivatarok, amelyekben heves kísérőjelenségek is előfordulhatnak. A déli, délkeleti szél többnyire mérsékelt marad, átmeneti szélerősödés zivatar környékén lehet.

Kiemelt kép: Sóki Tamás / MTI

Kategóriák: Friss

Ezt árulja el az univerzumról a kozmikus hóember

4 óra 10 perc

A New Horizons legutóbbi célpontjáról, az Ultima Thuléről még januárban érkeztek vissza az első fotók, azóta a NASA kutatói már rengeteg adatot elemeztek vele kapcsolatban. A kisbolygóról szóló első kutatást most hozták nyilvánosságra.

A New Horizons 3540 kilométerre közelítette meg a középkori irodalomban szereplő „távoli szigetről” elnevezett aszteroidát. Számítások szerint az a

űrszonda sebessége az Ultima Thuléhoz viszonyítva másodpercenként mintegy 11 kilométer volt. A Naprendszer e Naptól távoli térségének kutatása azért olyan fontos a tudósok számára, mert itt megmaradtak a 4,5 milliárd évvel ezelőtti állapotok.

Fotó: NASA

A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az objektum 2 különböző kisbolygóból jött létre, és 30 kilométeres az átmérője. Az alakjuk hasonlít egy kicsit a Szaturnusz holdjaira, az Atlasra és a Panra, de ezen kívül nem láttunk még ehhez hasonló objektumot a Naprendszerben.

Az MU69 két része nem összeütközött, hanem nagyon lassan tapadt egymáshoz, kutatók szerint valószínűleg nem több, mint néhány méter per szekundum sebességgel. A találkozásuk egyik objektumban sem okozott kárt, nem látszik repedés, sem letört darabok. Ilyen találkozás ma már nagyjából lehetetlen lenne, valószínűleg akkor történt meg, amikor a Naprendszer keletkezett, és az a törmelékfelhő, amelyből a bolygók és kísérőik kialakultak, darabjaira esett.

Ugyan látszik néhány kráter a felszínen, de sokkal kevesebb, mint amennyi a Naprendszer közepéhez közelebbi aszteroidákon szokott,

ami azt jelenti, hogy viszonylag keveset ütközött más égitestekkel. Ez sokat elmond a Naprendszer határán mozgó égitestekről is.

Az objektumon vannak ismeretlen eredetű fehér foltok és csíkok, és sötét részeket is felfedeztek a sötét és világos oldal találkozásánál, egyikről sem tudják, hogyan kerülhetett oda, vagy mi lehet pontosan. Lesz még idejük azonban bőven elemezgetni a látottakat, az adatokon nagyjából két évig fognak dolgozni a szakértők.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Eurovíziós Dalfesztivál 2019: Hollandia a győztes

8 óra 41 perc

Magyar induló nélkül zajlott le az Eurovíziós Dalfesztivál 2019-es döntője, miután Pápai Jocit nem szavazták be a legjobb 26 közé. Az egyre kevésbé szórakoztatóan gagyi, ellenben minőségibb, viszont ezzel együtt kissé unalmas dalfesztivál

2019-es győztese végül Duncan Laurence, vagyis Hollandia lett az alábbi dallal.

Hollandia 492 ponttal lett az első, Olaszország 465 ponttal a második, Oroszország pedig 369 ponttal a harmadik. Az utolsó helyen az Egyesült Királyság végzett mindössze 16 ponttal.

Ez volt a harmadik alkalom, hogy Magyarország nem jutott be a döntőbe – 2008-ban és 2009-ben Csézy, illetve Ádok Zoli voltak azok, akiket már az elődöntő során kiszórtak.

A magyar nézők számára így már nyilván kevésbé volt érdekes a Tel Avivban megrendezett döntő, ami ettől függetlenül azért izgalmas volt, hisz nemcsak Dana International, de Madonna is fellépett, sőt a műsor készítésében, pontosabban Tel Aviv bemutatásában az izraeli származású színésznő, Gal Gadot is segített. Az előbbi kettő kapcsán pedig a divattervező Jean Paul Gaultiert is megszólaltatták, hisz mindkét énekest öltöztette korábban. Gaultier nyilatkozata láttán a Duna TV magyar közvetítője – és egyben az Eurovízió egyik korábbi magyar indulója – Freddie azt mondta, neki nagyon szimpatikus, hogy Gaultier nem öltözött túl, csak egy farmerkabátot vett fel, „pedig mekkora ember.” Remélhetőleg Freddie soha nem tudja meg, hogy Gaultier rettenetesen egyszerűnek tűnő farmerkabátja valójában mennyibe is kerülhetett.

Miután laza két óra alatt lenyomta dalát mind a 26 ország, mindenki nekiállt szavazni, ezidő alatt pedig, hogy senki ne aludjon el a tévé előtt, a 2014-es győztes, Conchita Wurst lépett színpadra és elénekelte a 2015-ös győztes, Måns Zelmerlöw Heroes című számát. Ezt követően az elmúlt évek győztesei énekelték el egymás dalait, hogy végre olyan legyen ez a dalfesztivál, amiért a legtöbben nézik – szórakoztatóan bizarr és csodálatosan rossz.

És csak ezután jött a lényeg, mármint az, hogy Madonna bemutatta legújabb, Future című számát.

Pontosabban előtte még lenyomta az idén 30 éves Like a Prayert, elképesztő remegő hanggal és bántóan hamisan, de hát kit érdekelnek a hangok, ha a színpadon ott áll Madonna?! A 60 éves énekesnő koronában, két fonott copffal, többkilónyi ékszerrel kivert bőrszerkóban és kalóz-szemfedővel lépett fel, na meg olyan feszes arcbőrrel, amit egy 18 éves is megirigyelne.

Az idei döntőn egyébként a BDSM-lakkszerkók domináltak. Nemcsak Madonna, de a ciprusi énekesnő is extra szettben lépett fel – ő kristálycsillár-bugyis lakkdominának öltözött.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tamta (@officialtamta) on May 14, 2019 at 9:25am PDT


De őt is lenyomták a queer izlandi fiúk, akik szegecses PVC-ruhákban toltak le egy kis techno punk-rockot, viszont még ez sem volt elég ahhoz, hogy nyerjenek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HATARI (@hatari_official) on May 15, 2019 at 7:12am PDT

Jövőre újra lesz Eurovízió, amit akkor valószínűleg Amszterdamban tartanak.

Kiemelt kép: Guy Prives/Getty Images

Kategóriák: Friss

A korábbi dél-amerikai bajnok lett Bacskai tizenegyedik áldozata

2019, május 18 - 21:48

Pályafutása 11. profi mérkőzését is megnyerte Bacskai Balázs. Az amatőrök között 2010-ben Európa-bajnokságot nyerő Bacskai egy angliai gálán lépett szorítóba, ellenfele a korábbi dél-amerikai bajnok brazil Davi Eliasquevici volt, aki azonban 2017 áprilisa óta négyből négyszer veszített.

Most elszenvedte az ötödik vereségét is egyhuzamban, a nagyváltósúlyú Bacskai egyhangú pontozással nyerte meg a nyolcmenetes meccset, és az utolsó előtti felvonásban kétszer is számolni kellett a brazilra.

Kiemelt kép: https://www.facebook.com/bacskaibalazsofficial/

Kategóriák: Friss

2-3 szexnél tépő, égő fájdalmat érzek

2019, május 18 - 20:56

Szedtem fogamzásgátlót fél évig de nagyon rossz mellékhatások jöttek ki rajtam, ezért abbahagytam. Már másfél hónapja nem szedek semmiféle gyógyszert, de a fogamzásgátló alatt és utána is hogyha még az első szex nem is fáj, a második borzasztóan rossz. Tépő, húzódó érzést érzek némi égető érzéssel, ami igen kellemetlen. Nem értem, mitől lehet. 2-3 szexet sajnos már nem is bírok szinte. Annyit még hozzátennék, hogy nem használunk óvszert. Eddig nem voltak ilyen problémáim a fogamzásgátló előtt. Nem tudom tudna-e valamit segíteni. Levelét előre is várom! Remélem tud valami kézzelfogható, hasznos dolgot mondani.

Az olvasói levél Ágnestől érkezett hozzánk, a problémája a fájdalmas behatolás, igaz, hogy csak akkor érzi, ha többször egymás után szeretkezik a partnerével.

A fájdalom a nedvesedés hiányára utalhat

A nedvesedés hiánya pedig akár cukorbetegségre is, de ne szaladjunk ennyire előre: a nőknél a lubrikáció hiánya, a hüvely szárazsága, rugalmatlansága okozhat húzódó, fájdalmas érzést behatolás közben. A lubrikációt a hormonrendszerünk állítja elő, az ösztrogénnek köszönhetjük, viszont ha ez a hormon valamiért alacsony a szervezetben (tartós fogyókúra is okozhat ilyet például), akkor máris nem termeli aztz a szükséges nedvességet, ami a behatolást könnyebbé tenné. Az is gond lehet, hogy a hormon hiánya miatt a hüvely maga rugalmatlanabb. Hogy ennek köze van-e a fogamzásgátlóhoz, azt csak és kizárólag a nőgyógyász tudja megmondani, a probléma megoldásából az orvos kihagyhatatlan.

A fogamzásgátló okozhatott vágy csökkenést, aminek következménye lett a nedvesedés hiánya, a fájdalmas szex.

Először is a nőgyógyászhoz kell tehát fordulni, elmondani a gondot a fogamzásgátlóval és a szexuális élettel (nem ciki, hiszen ez a saját testünk, ami valamiért nem úgy működik, ahogy kellene) kapcsolatban, és fontos lenne kérni nemi betegségekre, gombásodásokra szűrést. Ezek is okozhatják a problémát, de az endometriózisnak is lehet az egyik tünete. Emellett érdemes lenne megtanulni a Kegel-gyakorlatokat, ugyanis a testnek ez a része is igényli a bővebb vérellátást, ebben segít a torna. Ha esetleg a nőgyógyász semmi érdemlegeset nem talál, ami magyarázatul szolgálna, akkor az endokrinológust javaslom, vérképpel könnyen meg tudják nézni, hogy a szervezet ösztrogén és inzulin szintje hogyan is áll. A hormonális ok a legvalószínűbb, és azért is fontos a teljes kivizsgálás, mert akár cukorbetegség is állhat mindennek hátterében.

Addig is, nem szükséges a szexuális életet teljesen hátrahagyni, hanem sokkal több előjátékkal, kevés behatolással ajánlom a szexet. A nyál és a sperma is jó síkosítók, a boltit mindaddig nem ajánlom, amíg ki nem derül, hogy mi okozza a gondokat. A jojoba olajat is lehet használni, de más egyebet semmiképpen se: a cukrot tartalmazó dolgok, mint a csoki vagy tejszínhab, méz felborítják a hüvely természetes pH értékét és gombásodásokat okozhatnak. Arról is szót kell ejteni, hogy nemcsak fiziológiai, hanem lelki okai is lehetnek a problémának. A párkapcsolati gondok, a tartós stressz, az idegeskedés, a szorongás mind hozzájárulhatnak ahhoz, ha a behatolás fájdalommal jár együtt.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Kategóriák: Friss

Kövér László homofób kijelentései ellen tiltakoztak a Kossuth téren

2019, május 18 - 20:10

Ahogy korábban megírtuk, Söpörjük ki a homofóbiát a közéletből címmel szerveztek tüntetést a Kossuth térre szombat estére, miután Kövér László egy Zuglóban megtartott lakossági fórumon homofób kijelentéseket tett. Többek között arról beszélt, hogy:

Erkölcsi értelemben, semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között, meg a között, aki ezt követeli. Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze.

Az eseményen fotósunk is ott volt, mutatjuk az ott készült képeket:

Fotó: 24.hu/Szatmári Károly Fotó: 24.hu/Szatmári Károly Fotó: 24.hu/Szatmári Károly Fotó: 24.hu/Szatmári Károly Fotó: 24.hu/Szatmári Károly
Kategóriák: Friss

Előrehozott választások lesznek Ausztriában

2019, május 18 - 20:06

Ahogy korábban megírtuk, szabadságpárti forrásoktól az APA osztrák hírügynökség arról értesült, hogy lényegében biztos, hogy Ausztriában előrehozott választásokat fognak tartani a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache alkancellár és szabadságpárti elnök lemondása nyomán.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat este bejelentette a kormánykoalíció felbontását és mielőbbi új választások kiírását javasolta. A kancellár Facebookon élőben közvetítette a bejelentést, melyben többek között elmondta, a köztársasági elnökhöz fordul, hogy minél előbb írja ki a választásokat.

Betelt a pohár – fogalmazott Kurz, hozzátéve, az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) folytatott megbeszélései alapján nem érzi úgy, hogy a szabadságpárt hajlandó lenne az alapvető változásra, márpedig ez „több mint szükséges volna”.

Az Osztrák Szabadságpárt árt a kormány reformterveinek, és árt az ország tekintélyének is

– mondta a kancellár.

Sebastian Kurz leszögezte: tovább akar dolgozni Ausztriáért, és ezt a lakosság többségének támogatásával szeretné tenni, de ehhez jelenleg hiányoznak a partnerek.

Úgy gondolom, most ez senkivel nem lehetséges

– mondta.

Alexander Van der Bellen, az osztrák államfő leszögezte, hogy előrehozott választást kell tartani Ausztriában, mert

ez az egyetlen módja annak, hogy helyreállítsák az emberek közintézményekbe vetett bizalmát.

Van der Bellen elmondta: megvitatta a kérdést Sebastian Kurz néppárti kancellárral, és vasárnap fogják megbeszélni a következő lépéseket.

Az APA osztrák hírügynökség szerint az előrehozott választást legkorábban augusztus közepére írhatják ki, de ez a nyári vakációk miatt nem valószínű, reálisan szeptember-október környékére várható az új választás időpontja.

Belebukott az osztrák alkancellár a rejtett kamerás felvételbeHeinz-Christian Strache lemondott az alkancellári posztról és a pártelnökségről is, miután kiderült: Orbánéhoz hasonló médiakörnyezetet kért állítólagos orosz befektetőktől, és erről videó készült.

Péntek este hatalmas belpolitikai botrány tört ki Ausztriában: a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung videofelvételeket mutatott be egy 2017-es ibizai találkozóról. Az Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Cristian Strache alkancellár a választások előtt néhány hónappal közbeszerzési győzelmeket ígért egy állítólag Vlagyimir Putyinhoz bekötött orosz nőnek, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strache eszközévé teszi. Az alkancellár másnap reggel lemondott.

Strache lemondását követően megpróbáltuk megtudni, mi a magyar kormány álláspontja az ügyet illetően, a sikertelen kísérlet részleteiről többet ebből a cikkünkből tudhatnak meg:

Orbánék nem válaszoltak a Strache-botrány őket érintő kínos részéreNyolc kérdést tettünk fel Orbán Viktornak, nulla érdemi válasz érkezett.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna

Kategóriák: Friss