Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 18 perc 26 másodperc

Ahogy Vera Wang, úgy ezek a sztárok is milliárdokat nyertek a génlottón

23 perc 49 másodperc

Pár hete számoltunk be arról a némileg különös jelenségről, hogy az internet nem akarja elhinni, hogy Vera Wang amerikai divattervező tényleg elmúlt hetven, holott a képei alapján harmincnak néz ki. A génlottón kétségtelenül nagyot nyert, ám nem ő az egyetlen híresség, aki akár évtizedeket is letagadhatna a korából.

Ennek apropóján készítettünk nektek egy gyűjtést öregedni nem akaró sztárokról, akik elvileg nem isszák unikornisok vérét, de a külsejük alapján azért erősen elgondolkodunk ezen.

Paul Rudd

A színész nemrég múlt ötvenéves, és igazából még mindig úgy néz ki, mintha a Spinédzserek című, 1995-ös filmből ugrott volna ki. Az alábbi két fotó között például kereken húsz év telt el, de a kép minőségén túl kevés dolog árulkodik a hatalmas időugrásról.

2000 vs. 2020. Fotó: Jeff Vespa/WireImage és Rodin Eckenroth/Getty Images North America / Getty Images via AFP

 

Adam Levine

Azon túl, hogy a Maroon 5 frontembere szanaszét tetováltatta magát az elmúlt években, és mindenféle hajszínt kipróbált, nem igazán látszik rajta, hogy nagyon öregedne. A lentebbi két kép között tizenöt év telt el.

2005 vs. 2020. Fotó: Lee Celano/WireImage és Kevin Winter / Getty Images North America / Getty Images via AFP

 

Jennifer Lopez

Nyilván a magas labdák legmagasabbika ez, hiszen J. Lo klasszikus értelemeben nem is öregszik, valahol 2005 környékén dobta az egész életkor dolgot. Elég megnéznünk ezt a két képet, amin húsz év különbségeit elemezhetjük. Nagyjából kettő másodpercig, mire rájövünk, hogy csak a frizurája más az énekesnőnek.

2000 vs. 2020. Fotó: George De Sota/Liaison és Kevin Winter / Getty Images North America / Getty Images via AFP

 

Eva Mendes

Nagyon fura belegondolni, de még a Diszkópatkányok című agyatlan vígjátékban is szerepelt a színésznő, szóval tényleg régóta forog a neve Hollywoodban. Mióta összejött Ryan Goslinggal, viszonylag keveset hallunk róla, de az tény, hogy öregedni elfelejtett. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a lentebbi két kép, ahol tizenöt év a különbség. A címlapokon pedig még mindig tökéletesen mutat.

2005 vs. 2020. Fotó: J. Merritt/FilmMagic és Instagram.com/evamendes

 

Jessica Alba

Stílusban tény, hogy sokat változott Alba, de arcvonásokban nagyon keveset az elmúlt húsz évben, és ki a fene hinné el, de jövőre már negyven lesz. Filmekben már keveset látjuk, azonban van YouTube-csatornája, ahol gyakran jelentkezik tartalmakkal.

2000 vs. 2020. Fotó: Gregg DeGuire/WireImageStephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images

 

Keanu Reeves

Jennifer Lopezhez hasonlóan ő a másik kakukktojás, aki egy bizonyos év óta ugyanúgy néz ki. Reeves nagyjából tizenöt éve döntött a borostás vonal mellett, lényegében legtöbbünk fejében így van meg a színész. A lentebbi két fotó között is tizenöt év a különbség, talán a hajstílus változott.

2005 vs. 2020. Mark Mainz / Getty Images North America / Getty Images via AFP Robyn Beck / AFP

 

Kate Beckinsale

A színésznőt legtöbben a Pearl Harbor – Égi háború című filmklasszikusból ismerjük, ami amúgy 2001-es. A lentebbi két kép között pont tizenöt év telt el, Beckinsale pedig láthatóan megmaradt a húszas éveiben. Talán ezért talál maga mellé mostanság húszéves fiúkat.

2005 vs. 2020. Fotó: Vince Bucci / Getty Images North America / Getty Images via AFP és FPA / Full Picture Agency / Full Picture Agency via AFP

 

Tony Shalhoub

A most 66 éves Shalhoub mindenkinek a flúgos Monk nyomozóként van meg, pedig már 1996-ban egy rakás díjra jelölték az Olasz módra című drámában nyújtott alakításáért. A lentebbi képek között 17 év telt el, gyakorlatilag (külsőleg) nem öregedett a színész, de azért növesztett egy jelentős méretű szakállt.

2003 vs. 2020. Fotó: Denise Truscello/WireImage for Universal Television Productions Bruce Glikas/FilmMagic

 

Halle Berry

Az egyik legnépszerűbb Macskanő most 53 éves, de simán letagadhatna egy húszast, elég ránéznünk a lentebbi fotókra, amelyek között huszonöt év telt el. Berry nem véletlenül ennyire fiatalos, hiszen elég durva edzéseket végez minden nap, ezt leginkább az Instagram-oldalán követhetjük figyelemmel.

1995 vs. 2020. Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images és Instagram.com/halleberry

 

Elijah Wood

Mindenki Harry Pottere Frodója jövőre már negyven lesz, amit akkor se hiszünk el, ha az anyakönyvi kivonatát leteszi elénk a színész. Mindenesetre tizenkilenc év alatt baromi keveset öregedett Wood, talán ez a gyűrű viselésének következménye. Legújabb filmje, a Come to Daddy pedig egy egészen szürreális alkotás, amiben picit elfelejtjük, hogy egykoron csak hobbitként tudtunk Woodra gondolni. Nemrég gyereke is született.

2001 vs. 2020. Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty ImagesC3396 / DPA / dpa Picture-Alliance

 

Paris Hilton

A lentebbi két kép közti évkülönbség kereken húsz, ráadásul a bal oldali a Playstation 2 konzol debütálásakor készült, szóval mind érezzük, hogy az mennyire régen volt. Ennek ellenére Hilton szinte semmit nem öregedett, mostanság mondjuk eléggé furcsa dolgokat posztol az Instagramján.

2000 vs. 2020. Fotó: Chris Weeks / Staff és David Livingston / Getty Images North America / Getty Images via AFP

 

Pharrell Williams

Nehéz elhinni, de a rapper már a negyvennyolcadikat tapossa, és az öregedésre magasról tesz egy jó ideje. Williams alábbi két képe között tizenöt év telt el, amit akkor se mondanánk meg, ha arra kényszerítenének, hogy ezt a Varga Viktor klipet nézzük 24 órán át egy lesötétített szobában.

2004 vs. 2019. Fotó: Christina Radish/Redferns és Instagram.com/pharrell

 

Idris Elba

A brit színésznél, akit a következő James Bondnak követelnek a rajongók, a 2000-es évek elején megállt az idő, gyakorlatilag az őszülésen kívül semmi jele nincs annak, hogy öregedett volna. A lentebbi képek között tizenhét évnyi különbséget láthatunk. Elvileg.

2002 vs. 2019. Fotó: Jim Spellman/WireImage és Emma McIntyre / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

 

Denzel Washington

Elbához hasonlóan nála is megállt minden 2000 környékén, Washington ugyanis nem hajlandó öregedni. Vagy csak minimálisan.

2002 vs. 2019. Fotó: SGranitz/WireImage és FPA / Full Picture Agency / Full Picture Agency via AFP

 

Lucy Liu

Charlie egykori angyala és Uma Thurman kardforgató ellensége a Kill Billből, Lucy Liu is megállította az időt. A lentebbi két kép között húsz év telt el.

1999 vs. 2019. Fotó: Frank Trapper/Corbis via Getty Images Jamie McCarthy / Getty Images North America / Getty Images via AFP

 

Héctor Elizondo

A színészt többi között a Micsoda nő!-ből vagy a Neveletlen hercegnő-sorozatból is ismerhetjük, és már vagy húsz éve ugyanúgy néz ki. Jelenleg amúgy 83 éves, és őszült egy picit az évek alatt.

2001 vs. 2020. Fotó: Archives Du 7eme Art / Photo12 via AFP és Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Elizabeth Hurley

A színésznő filmekben már szinte nem is szerepel, helyette fürdőruhás képekkel pakolja tele az Instagramot, ami alapján hetente el lehetne mondani, mennyire jól néz ki ötven felett is. Mindenesetre való igaz, hogy alig öregedett húsz év alatt, jól bizonyítja ez a két kép is.

2003 vs. 2020. Fotó: Kevin Mazur/WireImage és Instagram.com/elizabethhurley1

 

Reese Witherspoon

A színésznő is esélyes, hogy unikornisok vérén él, ugyanis a Doktor Szöszi-filmek óta nem nagyon akar tudomást venni az időről. Ennél is durvább viszont, hogy Witherspoon lánya tulajdonképpen az ő klónja.

2000 vs. 2020. Fotó: SGranitz/WireImage és Instagram.com/reesewitherspoon

 

Rosario Dawson

Ő sem kispályás, a színésznő most múlt negyvenegy éves, de alig tudnánk különbséget találni a lentebbi, 1999-es és 2020-as fotója között.

1999 vs. 2020. Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images és Allen Berezovsky / Getty Images North America / Getty Images via AFP 

Kiemelt kép: ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP – Khaled DESOUKI / AFP – SHAUN CURRY / AFP

Kategóriák: Friss

Az otthonszülés nem a koronavírus elleni védekezés egyik formája, hanem egy jó alternatíva

36 perc 33 másodperc
Megnőtt az érdeklődés az otthonszülés iránt

Több helyen is lehetett olvasni, hogy egyes kórházakban nem engedik be a szülőszobába az apákat vagy a kísérőket. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs március 21-i tájékoztatóján úgy fogalmazott:

a jelenlegi helyzet felülírhatja a jogrendet, elérkezett egy olyan helyzet, amikor az egészségügyi intézmény úgy dönthet, hogy a maximális biztonságra törekedve nem teszi lehetővé az apás szülést.

Schanda Mónika bába azt mondja, a járvány kezdete óta dömpingszerűen jelentkeznek hozzájuk, a MindenholJó Bábapraxisba otthonszülésre. Ebben az is közrejátszott, hogy egyik kollégája kórházi szülésfelkészítést is tart állami intézményekben.

Azok közül, akik kórházban szültek volna, sokan átpártoltak az otthonszülésre, egyrészt a járványügyi helyzet miatt, másrészt amiatt, mert a kórházban egyik pillanatról a másikra kimondták, hogy nem mehet be a kiválasztott szülész a szülésre. Ez sokakat elbizonytalanított, sőt felháborított. Az, hogy az apa nem vehet részt a szülésen, teljesen jogszerűtlen, mert ő nem a látogató kategóriába tartozik, hanem a szülés része, a szülő nő kísérője. Ezt amúgy kimondta a humánminiszter is, egyes kórházak mégis úgy rendelkeztek, hogy nem engedik be az apákat

– mondja.

Fotó: Kallos Bea /MTI

Az otthonszülésnél az anya a kormányrendelet által előírt két bábával találkozik, e mellett opcionálisan ott lehet még dúla, azaz kísérő, ez az anyától függ. Schanda Mónika azt tapasztalja, hogy amúgy is ritkán kérik dúla jelenlétét, de most még kevésbé jellemző, hiszen plusz kockázatot jelent a járvány miatt.

Tapasztalataink szerint nagy az információhiány az egészségügyet illetően, az anyák félnek, hogy nem lehet velük bent kísérő a szülés során, akár férj, akár dúla. Amiatt is szoronganak, hogy a kórházak egy része járványkórház, így attól tartanak, hogy megfertőződhetnek. Mi úgy látjuk, hogy az otthonszülő családok szigorúan karanténban vannak, ha megengedhetik maguknak, a férjek is, így nem nagy kockázat odamennünk számunkra sem, akik szintén karanténban vagyunk.

Arra vonatkozóan azonban semmi előírás nincs, hogy a bábáknak védőfelszerelést kellene viselniük a szülés menetében, mondja Schanda Mónika.

Beszereztünk a magunk számára kézfertőtlenítőt, maszkot és tesztet, de ezeknek a használata nem olyan életszerű. Felveszem például a kesztyűt, de egy ponton be kell nyúlnom például a táskámba, ami egy szülés alatt számtalanszor előfordul. Mit csináljak? Levegyem a kesztyűt vagy fent hagyjam? Egyszerűbb megmosnom a kezem ötpercenként.

Dr. Andrek Andrea pszichológus, a Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság alelnöke szerint abból érdemes kiindulni, hogy a szülő nő számára mi jelenti a szüléshez biztonságos helyet.

Magyarországon elég jellegzetes dolog, hogy orvost választanak az anyák, párok. A terhesgondozás annál az orvosnál történik, ahol később a szülés. A koronavírus-járvánnyal és a karanténos időszakkal ez a szokás megszakadt, mivel a kórházi intézmények nem tudják biztosítani annak lehetőségét, hogy a választott orvos vagy szülész jelen legyen a szülésnél

– fogalmaz.

Kellő megalapozottság, megfelelő háttér

Dr. Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgató-helyettese azt mondja, amikor a kormány meghozta az első rendeleteket március közepén, náluk is voltak szigorítások, melyeket csak fokozatosan oldottak fel:

Ez az anyák látogatóit is érintette, miután az egész országra érvényes látogatási tilalmat rendeltek el, így az édesapa vagy a hozzátartozó sem vehetett részt a szülésnél. Ezen később enyhítettek, az apák magánál a szülésnél már ott lehettek, csak a vajúdásnál nem. A harmadik enyhítő lépésre május 18-án került sor, azóta az édesapák, illetve a hozzátartozók a császármetszésnél is ugyanúgy jelen lehetnek, mint ahogy a járvány kitörése előtt ez már régóta megoldott volt nálunk.

Emellett mindenkinél, aki bekerül a klinikára, akár szülés, akár bármilyen más nőgyógyászati vagy szülészeti ellátás céljából, azonnal elvégzik a koronavírustesztet, teszi hozzá. Ha a gyorsteszt negatív, akkor bárkinek, aki a szülésnél jelen van, maszkot kell viselnie, ahogy a szülésznő, a kismama és a hozzátartozó is maszkban van.

Ha a teszt esetlegesen pozitív, akkor természetesen elvégezzük a többi tesztvizsgálatot is, de addig, míg az a körülmény nem változik, hogy egy esetleges COVID-gyanús páciensről van szó, akkor az egészségügyi személyzet védelme érdekében – maximális védőfelszerelés felhelyezését követően – vezetjük a szülést, a császármetszést egy arra kijelölt külön helyiségben. A Semmelweis Egyetem összes dolgozója többször vett részt tesztelésen, én például eddig kétszer. Úgy gondolom, hogy itt van a legnagyobb biztonságban a kismama

– mondja Dr. Bánhidy Ferenc.

A szülész-nőgyógyász a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Klinikához tartozó kismamák között nem hallott olyanról, aki inkább az otthonszülést választotta volna a járvány miatt.

Úgy gondolom, az otthonszülés nem a COVID elleni védekezés egyik módja, hanem a szülés egy jó alternatívája. Sokan választják ezt a lehetőséget, és ha kellő megalapozottsággal és biztonságban, megfelelő, korrekt kórházi háttérrel teszik, akkor nincs ezzel probléma

– teszi hozzá.

Andrek Andrea szerint, akik az otthonszülés mellett döntenek végül, alaposan végiggondolják ezt a kérdést. Ahol bármilyen rizikó felmerül, ott nyilvánvalóan a kórházban fog szülni az illető, hiszen az otthonszülésre csak akkor kerülhet sor, ha alacsony kockázatról beszélünk. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy minden szülő nőnek megvan a családi története, sokszor nemcsak az objektív rizikótényezők számítanak, hanem az anya vagy akár az apa szubjektív élményvilágában felbukkanó szempontok is, amelyek miatt a kórházi körülmények közötti szülés javallott.

Például egy olyan nőnél, ahol a család történetében több kisbaba elvesztése, valamint gyászfolyamatok is előfordulnak, ott fontos lehet egy kórházi háttér.

Az, hogy min múlik az anya szubjektív élménye a szülésével kapcsolatban, soktényezős dolog a pszichológus szerint. Nem feltétlenül van összefüggés például a szülés ideje és az élmény között, mert egy rövid, szülészeti szempontból rendben zajló szülés is járhat együtt a kontrollvesztettség, a kiszolgáltatottság élményével vagy kétségbeeséssel.

Nem önmagában a fájdalom traumatizál, hanem ha az szenvedésélménnyé válik. Ehhez a környezetnek ismernie kell a fájdalomcsillapítás mindazon, jó esetben nem farmakológiai, nem gyógyszeres módját, amivel az anya a saját kompetenciáját és énerejét meg tudja tartani ebben a folyamatban

– teszi hozzá. Szerinte egy kórház tud adni egy olyan biztonságos képet (műszeres és gyógyszeres orvosi vagy újszülöttellátást) az anyáknak, szülőknek, ami miatt emellett döntenek.

A másik fontos feltétel a jelenlévő érzelmi és/vagy akár szakmai támasza. Ebből a szempontból az otthonszülés speciális, mert az otthon mint környezet, illetve az ott biztosan jelenlévők részvétele kerül erőteljes mérlegelésre, mondja Andrek Andrea. Felhívja a figyelmet: egy kórházi környezetben még a legjobb szervezés mellett is előfordulhat, hogy olyan emberek is belépnek és néha beavatkoznak (orvostanhallgató, ügyeletes orvos) a szülés folyamatába, akikre a szülők egyáltalán nem számítanak.

A szakember szerint fontos hangsúlyozni, hogy a szülés folyamatában nemcsak a baba, hanem a szülő nő is jelen van, akinek a már említett biztonsághoz a párjára van szüksége. Erre viszont most sok kórházban nincsen lehetőség a járvány miatt. Számos kutatás támasztja alá, hogy azok a szülések gördülékenyebben haladnak, ahol folyamatos érzelmi támogatás is van. Ezt nem mindig képes biztosítani az apa, de még akár egy szülész sem, mert esetleg át kell mennie egy másik szüléshez.

Ki tudja, mit kapok el odabent

Az általunk megkérdezett Katalin április 22-én az otthonában szülte meg a harmadik gyermekét. Azt mondja, bár csak a terhessége végét érintette, a koronavírus miatt lelkileg más élmény volt, mint az előző kettő. Aminek örült viszont, hogy a szülés előtti utolsó hetekben mindenki otthon volt a családban, így viszonylag könnyen befelé tudott fordulni, és képes volt kizárólag a születendő gyermekére koncentrálni. Első két gyerekét kórházban szülte, ahol bent volt az apa is, a mostani otthonszülés mellett végül a járványhelyzet miatt döntött.

A szülésznőm már korábban, az első szülésem után is mondta, hogy nekem való lenne az otthonszülés. Tetszett a gondolat, de sosem mertem bevállalni. A terhességem 35. hetében, amikor már javában tartott a járványhelyzet, jött egy sugallat, hogy mennyivel jobb lenne itthon szülni, mint bemenni egy egészségügyi intézménybe, ahol ki tudja, mit kapok el, bejöhet-e a férjem, ráadásul senki nem látogathat. Kifejezetten a koronavírus miatt határoztam így, de nem mondanám, hogy kényszerből, valahogy annyira magaménak éreztem a döntést. Nem aggódtam, alaposan utánajártam a jogszabályzásnak, és azt éreztem, biztonságban vagyok. Most, ebben a helyzetben nagyon rossz érzés lett volna kórházban szülni

– mondja.

Katalinnak a járványhelyzet idején már nem sok vizsgálata volt, csak olyankor hagyta el az otthonát. Várandóssága 36. hetében szembesült először a járvány okozta új helyzettel, hogy az orvosok maszkban vannak, neki pedig azonnal kezet kellett mosnia, miután megérkezett a kórházba. Szülés után két és fél héttel kellett először a kórházba mennie a kisbabájával a kötelező BCG-oltás miatt (ezt a kórházban szüléskor már az intézményben megkapja a csecsemő).

Az egyik orvos azt mondta, hat, egy másik szerint négy héten belül kell megkapnia a babának a BCG-t. Bár mi a Szent Imre kórházba tartozunk, valamiért a Szent Margit kórházba utaltak minket végül, ahol nagyon erősen érződött a járványhelyzet. Mindenhol maszkos emberek, ráadásul az onkológián kellett átmennünk, ami eleve nagyon lehangoló volt. Megérkezésünk után azonnal megmérték a lázunkat, és kikérdeztek, voltunk-e külföldön, vagy van-e légúti panaszunk.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Katalinékhoz ugyanúgy jár a védőnő, és a szülésznők is voltak már kint a szülés óta, viszont az újszülötteknél kötelezően elvégzendő hallásvizsgálatot elcsúsztatták, mert nem tudják kellően sterilizálni a gépet a jelen helyzetben.

Arra a kérdésre, mi van akkor, ha kiderül, hogy koronavírusos a várandós anyuka, megfertőzheti-e a magzatot vagy az újszülöttet, Dr. Bánhidy Ferenc elmondta: bár valóban van lehetőség az anya-újszülött fertőzésre, anya-magzat fertőzésre azonban nincs.

A vírus nem a véráram útján terjed, hanem a levegőben. Vagyis olyan eshetőség fordulhat elő, hogy az anya szoptatáskor megfertőzheti a babáját, ha nem megfelelőek a higiéniai körülmények. Biztos, hogy van olyan lehetőség, hogy bármi más anyaggal megfertőzze (vizelet, széklet, vér vagy akár könnycsepp), de ez nagyon ritka. Tudomásom szerint Magyarországon eddig összesen egy Covid-pozitív kismama szült, akinek az újszülöttje nem lett pozitív.

A szülés utáni „aranyóra” fontossága

Bárhol is zajlik a szülés, az újszülött rendkívül felfokozott, egy felnőtt ember számára szinte túlélhetetlen stresszállapotban van az első pillanatokban, először is meg kell nyugodnia. Ekkor van esszenciális jelentősége az úgynevezett „aranyórának”, mondja a pszichológus. Ez a szülést követő, a legfrissebb kutatások szerint két óra, mely időben az újszülött az anya testén, közvetlenül érintkezve a bőrével, háborítatlanul eltölt.

Ez eltérő lehet, van, aki egy óra alatt lefuttatja ezt a kapcsolódási, megérkezési és megnyugvási „programot”, melyben sokszor megjelenik, hogy elemi, kúszó mozgással eljut az anya melléhez, és szopni kezd. Ilyenkor lélektanilag megtörténik a kint és bent átmenetének az összekötése, a létezés kontinuitásának a megtapasztalása, nem pedig a szeparáció, ahol elválasztva az anyától egyedül marad egy felfokozott stresszállapotban.

Koronavírus - Még több hír a témában Az otthonszülés nem a koronavírus elleni védekezés egyik formája, hanem egy jó alternatíva

A kötődési folyamat magzat és anya vagy akár apa között már jóval a szülés előtt, a várandósság idején (az ultrahangos vizsgálat, a magzatmozgások észlelése és az erre adott szülői válaszok, a magzat személyiségéről alkotott elképzelések stb.) elkezdődik. Andrek Andrea szerint a szülés kiemelkedő esemény, de valójában csak egy állomás ebben a folyamatban.

Ha a születés eseménye szépen illeszkedik a folyamat korábbi lépcsőihez, és az apa például jelen van az aranyórában, akkor nincsen elakadás, innen tudja továbbvinni a kapcsolatát az újszülöttel. A kutatások ellentmondásosak. Van, amelyik azt bizonyítja, hogy a kötődés szempontjából hosszú távon nem a konkrét apai jelenlét a fontos a szülőszobán, hanem az, hogy az apa szeretett volna ott lenni. Más kutatások viszont azt hangsúlyozzák, hogy fontos az az élmény, ami az apában keletkezik a gyereke születésekor.

Kiemelt kép: Caia Image /Science Photo Library /New /AFP

Kategóriák: Friss

Ötvenéves az első magyar koncertlemez

37 perc 19 másodperc

Fél évszázada készült el az első magyar koncertlemez, a Metro együttes Egy este a Metro Klubban… című korongja. A jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel a lemez és a zenekar történetét az MTI-nek.

A Metro a hatvanas évek legelejétől működött, az évtized második felében az Illés és az Omega mellett a legnépszerűbb magyar beatzenekar volt. Az együttes 1961-től játszott a fővárosi Metro Klubban (ez lett a névadó), amely 1966-ban költözött a Dohány utca 22-24. alá, az egykori Árkád Bazár épületébe.

Ezerkétszáz Metro Klub-tagsági igazolványt adtak ki, de a koncertterembe csak ötszázan fértek be. Minden héten szombaton és vasárnap játszottunk ott, általában szünetekkel négyszer negyvenöt percet. Éveken át, folyamatosan telt házzal

– mondta Zorán.

1965-től a Sztevanovity fivérek, Zorán (ének, gitár) és Dusán (ritmusgitár) mellett Schöck Ottó (billentyűs hangszerek), Frenreisz Károly (ének, basszusgitár, szaxofon) és Brunner Győző (dob) alkotta a Metro klasszikus felállását. 1967-68-ban, amíg Frenreisz és Brunner Nyugat-Európában „vendéglátózott”, Rédey Gábor és Veszelinov András helyettesítette őket.

Korábban elsősorban a kor angol nyelvű beatslágerei voltak repertoáron, bár megjelent néhány magyar nyelvű kislemezünk

– emlékezett vissza Frenreisz Károly. A Metróval az évtized végére nagyon futott a szekér, 1969-ben megjelent a csapat stúdiólemeze is. 1970-ben Fogarasi János vette át Schöck Ottó helyét, és ő játszotta a legfontosabb szerepet az Egy este a Metro Klubban… című lemez létrejöttében.

Fogar a Filmgyárban dolgozott hangmérnökként, hozzá tudott férni stúdióminőségű magnóhoz, egy UHER készülékhez, ami elfért a Hammond tetején és képes volt profi sztereóhangzást biztosítani. Mikrofonokat is szerzett, ami nélkülözhetetlen volt a koncertfelvételhez

– jegyezte meg Zorán.

A koncertfelvétel 1970. május 30-án és 31-én, szombaton és vasárnap zajlott. Bár szó sem lehetett utókeverésről, mai füllel is jól szól az anyag. Frenreisz Károly kitért arra, hogy akkoriban semmilyen profi technika, az élő felvételhez szükséges többsávos keverőpult nem állt rendelkezésre Magyarországon. Az Egy este a Metro Klubban… című lemezen hallható tizenegy szám egyike sem szerepelt korábbi Metro-lemezen.

Az együttes a lemez megjelenése után eljutott Svédországba és Finnországba, a turkui fesztiválon ötvenezer ember előtt játszottak nagy sikerrel, olyan nevek társaságában, mint a Colosseum, a Mungo Jerry vagy a Family. A csapatból azonban 1971-ben Frenreisz (az alakuló LGT-hez csatlakozott), Brunner (a Taurusba ment) és Fogarasi is kilépett, Dusán pedig abbahagyta a zenélést. A Metro számos tagcsere után 1972 nyarán oszlott fel.

Ami velünk történt, az sok más zenekarban is lejátszódott. A különféle zenei stílusok begyűrűzése, a hazai lehetőségek szűkössége, az erős egyéniségek nem kedveztek az együttmaradásnak

– fogalmazott Zorán az MTI-nek.

A Metro 1992 márciusában a Budapest Sportcsarnokban (Schöck Ottóval) újra összeállt, majd 2001-ben a Népstadionban az Illés-Metro-Omega szuperkoncerten ismét – ezen Fogarasi János zenélt velük; Schöck Ottó 1999-ben hunyt el.

Kiemelt kép: YouTube

Kategóriák: Friss

Kincses Gyula: gyorséttermi bérekkel nem lehet védeni a magyarok egészségét

37 perc 51 másodperc

Bérrendezést sürgető levelet írt a miniszterelnöknek a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nevében Kincses Gyula, a pénteken elküldött dokumentumot szombaton a szervezet honlapján hozták nyilvánosságra. E szerint a koronavírus-járvány ideje alatt a magyar orvostársadalom a saját és szerettei életének kockáztatásával, erőn felül helytállt, ugyanakkor a járvány rávilágított arra, hogy az egészségügy szerkezeti és financiális megújítása halaszthatatlan.

A magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni

– írta a kamara elnöke, aki szerint elengedhetetlen az orvosbérek hosszú ideje esedékes rendezése.

A bérrendezés nélkül ugyanis:

 • nem állítható meg az orvosok elvándorlása,
 • nem garantálható az egészségügyi közellátás működése, a járvány elleni hatékony védekezés,
 • nem számolható fel a hálapénz rendszere,
 • az egészségügy átalakításához nem nyerhető el az orvosok együttműködése.

Kincses szerint a nemzetközi és hazai összehasonlításban példátlanul alacsony orvosi bérek rendezéséről évek óta folynak eredménytelen tárgyalások. Idén tavaszán a kamara által készített bértáblát tárgyalási alapként Emberi Erőforrások Minisztériuma befogadta, azonban a tárgyalások a járvány miatt félbeszakadtak, újraindításukat hiába kérték.

A bértábla az általános orvosnak 2500 forintos, a szakorvosnak 4300, a pálya végén lévő szaktekintélynek 7000 forintos nettó órabért adna – ezzel a MOK szerint az ország búcsút inthetne a hálapénznek.

Kincses Gyula megjegyzi, hogy a 2021-es költségvetési javaslatban a gyógyító-megelőző eljárásokra tervezett 9,6 százalékos emelés nem fedezi az egészségügy járványveszély miatt megnövekedett költségű működését, és nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók megtartásához szükséges bérek fedezetét.

Az egészségügyi dolgozók bizonyítottak a kórházakban, a társadalom pedig egy emberként tapsolt munkájuk elismeréseként. Miniszterelnök úr, most az önök kezében van a változtatás lehetősége: egy élhető, mindenki számára hozzáférhető és a fiatal szakemberek itthon maradását biztosító egészségügyi rendszer életre hívása. A fentiek ismeretében kérjük miniszterelnök urat, hogy mielőbb ossza meg az orvostársadalommal, hogy milyen mértékű orvosi béremelést tervez a kormány a 2021-es évben

– zárul a levél.

Koronavírus - Még több hír a témában » Kincses Gyula: gyorséttermi bérekkel nem lehet védeni a magyarok egészségét

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Kategóriák: Friss

Ő lopott el egy mobilt egy rendelőből – keresi a rendőrség

1 óra 1 perc

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi rendőrkapitánysága lopás vétsége miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen – írja a Police.hu.

A rendelkezésre álló adatok szerint egy férfi 2020. május 8-án 12 óra 15 perc és 12 óra 30 perc között egy VI. kerületi rendelőből ellopott egy őrizetlenül hagyott mobiltelefont.

A feltételezett elkövetőről videófelvétel készült.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a felvételeken látható férfit felismeri, személyazonosságával, tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a 06-80-555-111 „Telefontanú” zöldszámán, a 107 vagy 112 központi segélyhívó számok valamelyikén.

Kiemelt kép: Police.hu

Kategóriák: Friss

Volt, aki a fürdőszobában zokogott, mert pár hétre megkönnyítették az életét

1 óra 5 perc

Az aHang, a Civil Kollégium Alapítvány és az Esély Labor Egyesület gyűjtést szervezett, hogy a Még egy falat elnevezésű kampány révén azonnali segítséget kapjon tizenkét település legalább ötszáz, mélyszegénységben élő családja. Olyan helyszíneket választottak, ahova a szervezetekkel szakmai kapcsolatban álló helyi közösségszervezőkkel biztonsággal el tudták juttatni az adományokat. Nyíregyházán Makula Réka, a XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesületének képviselője segített a kiosztásukban.

A Jósaváros nevet viselő városrész egyik toronyépületben közel kétszáz önkormányzati minigarzon található, lakóinak 60-70 százaléka roma származású. Nagy részük idős, a munkaképes korúak legtöbbje közmunkából igyekszik eltartani családját.

Kicsit hezitáltunk, ódzkodunk az adományosztástól, mert nem elkényeztetni akarjuk a lakókat, hanem kitűzött céljaink vannak, ezek teljesítéséhez kötjük az adományok kiosztását

– mondja Makula Réka, aki szerint nem létezik tökéletes adományosztás, hiszen mindig lesz olyan, akinek nem jut. Így a mostanit is komoly felkészülés előzte meg, végigvették azokat a családokat, amelyekkel az elmúlt négy évben kapcsolatban álltak, így kirajzolódott, kinek kell segíteni.

Fontosnak tartották, hogy a csomagok tartalmát kisvállalkozóktól szerezzék be, ezzel segítve őket is. Igyekeztek úgy összeállítani az adományokat, hogy azoknak hasznát vegyék a helyiek: a gyerekeknek csokoládé helyett gabonapelyhet vittek, a kisgyermekes családok csomagjaiba babaápolási termékek is kerültek.

A csomagosztást védőfelszerelésben végezték, odafigyeltek arra, hogy ne tömegesen jelenjenek meg az adományokra várók, és tartsák a biztonságos távolságot is.

Odajött hozzánk egy egyedül élő idős néni, megkérdezte: Elnézést, vajon én rajta vagyok ezen a papíron? Mondtuk neki, hogy rajta van, hiszen tudjuk, milyen helyzetben él, ő pedig könnyezni kezdett, majd hálálkodott, mekkora segítség ez most neki

– idézi fel Makula Réka. És nem ez volt az egyetlen ilyen eset: amikor felhívott egy másik egyedül élő asszonyt, hogy szeretné, ha holnap elmenne az adományért, a szomszédjától hallotta vissza, hogy a hívás után az asszony bement a fürdőszobájába, és ott zokogott örömében.

Az adományosztás is megerősítette, hogy sokak élete még nehezebbé vált a vírus magyarországi megjelenése óta: a közfoglalkoztatottak nyolcórás munkaideje sok esetben hat órára csökkent, így a fizetésük is kevesebb. Mások pedig teljesen elveszítették a megélhetésüket.

Amikor berobbant a járvány, az emberek pánikolni kezdtek. Hiába nézték a híradót, próbálták követni az eseményeket, nem feltétlenül értették, amiket ott elmondtak, ugyanez a helyzet a közösségi oldalakon terjedő információkkal is. Így sokan egymás közötti pletykákból próbáltak tájékozódni

– mondja Makula Réka.

Aztán ahogy teltek a hetek, a helyiek rájöttek: nem is a vírustól kell igazán félniük, hiszen a környékükön nincs vagy alig van beteg, hanem a járvány következményeitől. A boltokban azzal szembesültek, hogy egyre kevesebbet ér a pénzük, és a vásárlási pánik miatt néhány árucikket már be sem tudtak szerezni.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ráadásul a digitális oktatás további terhet ró a családokra, a segítő szerint az édesanyák nagyon kimerültek ezekben a hetekben, miután a gyermekeik otthoni taníttatása is a nyakukba szakadt.

Egyik szemem sírt, a másik örült, mert sokkal több családnak kellett volna segíteni. De úgy láttuk, jó helyre kerültek a csomagok

– mondja Bogdánné Tímea, az Ökotárs által támogatott közösségszervező, aki a Nógrád megyei Etesen és Kisterenyén nyolcvan családnak osztott adományokat (tisztasági csomagot és főként tartós élelmiszereket) a csapatával.

Egyik településen sem kaptak a helyi hátrányos helyzetű családok más civil szervezettől segítséget, ráadásul szerinte az önkormányzatok sem voltak túl segítőkészek. Etesen a tanodára támaszkodhattak a helyiek, ők igyekeztek segíteni a náluk tanuló gyerekek családjainak.

Számtalan családnak az a megélhetése, hogy az apukák hajnalban beülnek a kisbuszokba, irány Budapest, ahol egész nap robotolnak, majd este hazatérnek

– mondja Tímea. Ez a lehetőség a járvány kezdete óta szinte teljesen megszűnt, hiszen alig maradt munkáltató, aki vállalta, hogy továbbra is embereket szállít dolgozni. A járványügyi helyzet javulásával aztán kezdenek visszatérni a korábbi munkalehetőségek, de a közösségszervező tapasztalata szerint a helyi családok egyelőre nem látják a kiutat.

A mostani válság legnagyobb vesztesei szerinte a gyerekek, akik közül rengetegen kerültek kétségbeejtő helyzetbe a távoktatás bevezetése óta. Van, ahol nincs internetelérés, máshol az eszközök hiányoznak, így jó néhány gyermek ezen a héten tudott a segítségükkel először házi feladatot beküldeni az iskolába.

A fertőtlenítő kézmosás menetét ismertető felirat, a tükörben az látható, hogy Barsi Blanka pedagógus matematika órát tart egy diáknak a miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolában egy olyan tanulónak, akiknek nem áll rendelkezésére megfelelő felszerelés, hogy részt vegyen a digitális oktatásban. Fotó: Vajda János /MTI

„Ha egy ember keresete kiesik a családból, már az is rettentően sokat számít” – mondja Siroki László, aki Tomoron, Szakácsiban és Hegymegen osztott adományokat helyi segítőkkel és a civilek képviselőivel. Mindhárom borsodi településen ötven család kapott tisztítószereket és alapvető élelmiszereket. Arrafelé szintén rengetegen vesztették el a munkájukat, és tanácstalanok, mikor mehetnek vissza dolgozni, ha visszaveszik őket egyáltalán.

A digitális oktatásból való kiszorulásról azt mondta, sok családnál áram sincsen, ahol igen, ott viszont pedig az eszközök hiányoznak. Noha sokszor vészmegoldásként ehhez fordulnak, a feladatok postázása pedig nem helyettesíti az online oktatást.

Tegyük fel, hogy megkapja a feladatokat egy hetedik osztályos gyermek vagy egy gimnazista, és otthon van mellette a nyolc osztályt végzett édesanyja, akinek a pedagógus szerepét felvéve kellene segítenie megoldani a feladatokat

– mondja Siroki.

A helyi segítők folyamatosan azon dolgoznak, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek ne essenek ki teljesen az oktatásból ezekre a hónapokra, sokan digitális eszközöket ajánlottak fel nekik.

Volt olyan tanár, aki a saját telefonját adta oda a gyerekeknek, máshol gimnazisták segítenek az általános iskolásoknak. Összefogott a térség, de ettől még rengeteg a megoldásra váró probléma.

Az élelmiszer-adományok után hamarosan digitális eszközök is érkeznek ezekre a településekre. A Civil Kollégium Alapítvány – miután közösségszervezőin keresztül felmérte, mire van a legnagyobb szükség, és mi jelenti a legsúlyosabb problémát a látókörükben lévő családoknak – kampányának keretében laptopokat és tableteket juttat a rászoruló családoknak.

Koronavírus - Még több hír a témában Nem kapott új erőre a járvány a franciáknál a karantén feloldása óta

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ország számos hátrányos helyzetű településén helyi segítők végzik el a fáradságos munkát, központi segítség híján, magánemberek adományaiból, miközben nem értik, miért nem érkezik állami segítség ebben az emberpróbáló időszakban.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Kategóriák: Friss

Hétfőtől újraindulnak a rákszűrővizsgálatok

1 óra 28 perc

A járványhelyzet javulásával június 1-jétől lehetővé válik az egészségügyi ellátások további bővítése, harmadik lépésként újraindulnak a szervezett népegészségügyi szűrővizsgálatok,  az emlő-, méhnyak, vastagbél- és végbélszűrések, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A szervezett szűréseken való részvétel a Nemzeti Népegészségügyi Központ által küldött, személyre szóló meghívóval, előre egyeztetett időpontban lehetséges. A szűrővizsgálatok bevezetésénél is érvényes a fokozatosság, a járványügyi szabályoknak megfelelően csak meghatározott számú beteget tudnak fogadni.

Koronavírus - Még több hír a témában » Ausztriában enyhítenek a maszkviselési szabályon

A tüdőrákszűrő program is újraindul a koordinációt végző Országos Korányi Pulmonológiai Intézet mellett az ország 19 pontján. A tüdőrákszűrésről a www.koranyi.hu oldalon található bővebb információ.

A daganatos betegségek a korai stádiumban jó eséllyel gyógyíthatók, ezért minden érintettnek azt ajánlják, hogy vegyen részt az életkorának megfelelő, megelőzést szolgáló vizsgálatokon.

Kategóriák: Friss

Megvan Bugár Béla utódja a Most-Híd élén

1 óra 30 perc

Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották meg pártelnöknek a lemondott Bugár Béla utódjául a szlovák-magyar vegyespárt füleki kongresszusán szombaton – szemlézi az MTI a párt Facebook-profilján megjelent közleményt.

A Most-Híd alapító elnöke, Bugár Béla azután mondott le tisztségéről, hogy a párt a február végi parlamenti választásokon 2,05 százalékos eredményt elérve kívül rekedt a pozsonyi parlamenten.

Sólymos a megválasztását követően nyilatkozva azt mondta: pártja folytatni fogja az eddigi értékei – a kölcsönös tisztelet, a tolerancia és a békés együttélés – mentén való politizálást. Hozzátette: a párt politikájában a jövőben az eddiginél jelentősen nagyobb teret kell kapniuk a fiatalabb generáció képviselőinek.

Sólymos néhány héttel ezelőtt annak a véleményének adott hangot, hogy a Most-Hídnak és a Magyar Közösség Pártjának együtt kellene működnie annak a helyzetnek a megoldásán, hogy a megosztottság miatt a parlamenti választásokon egyikük sem jutott be a szlovák törvényhozásba.

Kiemelt kép: Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke beszédet mond a párt IX. országos kongresszusán 2016. november 12-én. Az asztalnál balra Sólymos László, a párt alelnöke. MTI Fotó: Krizsán Csaba 

Kategóriák: Friss

„Trianon-sütiket” készít Novák Katalin

1 óra 42 perc

Önök ismernek határon túli magyar süteményt? Osszák meg a receptjét vagy a képét itt, kommentben

– írja legfrissebb Facebook-posztjában Novák Katalin.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár emlékeztet: 2020 a Nemzeti Összetartozás éve, mivel 100 éve szakították szét országunkat, de nemzetünket azóta sem sikerült egyesíteni.

Készítsük el az elszakított országrészek magyar süteményeit, és segítsenek Önök is ebben!

– írja az államtitkár, aki neki is látott, és Borbás Marcsi segítségével sütött egy tehéntúrós erdélyi csöröge fánkot, majd megosztotta az erről készült videót.

Fánkot sütünk Borbás Marcsival

KIHÍVÁSÖnök ismernek határon túli magyar süteményt? Osszák meg a receptjét vagy a képét itt, kommentben!2020 a Nemzeti Összetartozás éve. 100 éve szakították szét országunkat, de nemzetünket azóta sem sikerült egyesíteni.Készítsük el az elszakított országrészek magyar süteményeit, és segítsenek Önök is ebben!Én is megcsináltam most egy ilyen süteményt

Kategóriák: Friss

Már biztosan lesz Forma-1-es futam a nyáron

1 óra 51 perc

Megkapta a végső engedélyt, így aztán sor kerülhet a Forma-1-es Osztrák Nagydíjra.

A végső szót az osztrák egészségügyi minisztérium mondta ki szombaton, a július 5-én és 12-én sorra kerülő dupla versenyhétvégét ugyanakkor zárt kapuk mögött kell megrendezni Spielbergben.

A szabályok értelmében a csapattagoknak negatív koronavírustesztet kell produkálniuk annak érdekében, hogy belépjenek az országba, a legfeljebb kétezren vehetnek részt a verseny helyszínén. Az istállók képviselőit külön szállodában helyezik majd el.

A Forma-1 vezetése 15-18 verseny megrendezésében bízik azok után, hogy a pandémia miatt a márciusi Ausztrál Nagydíjat törölték, majd sorrendben a bahreini, a vietnami, a kínai, a spanyol, az azeri és a kanadai viadalt is elhalasztották. A holland, a monacói és a francia versenyt ugyancsak törölték.

Kiemelt kép: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Kategóriák: Friss

Melyik rovar csípése a legfájdalmasabb?

2 óra 2 perc

A csípések és szúrások okozta fájdalmat a leggyakrabban az úgynevezett Schmidt-féle skála alapján rangsorolják. Justin Orvel Schmidt, az arizonai Délnyugati Biológiai Intézet rovarszakértője az 1980-as években kezdte el kidolgozni indexét, a rendszerben 0–4 közötti értéket kaphatnak az egyes rovarok csípései: a 0-s érték az érzékelhetetlen, a 4-es a legintenzívebb, szűnni nem akaró fájdalmat jelöli. A kutató azt állítja, hogy munkája során 150 különböző faj szúrta meg, bizonyos esetekben szándékosan provokálta ki a csípést, hogy megismerje a fájdalmat.

A skála alapján több Magyarországon előforduló faj szúrása is kifejezetten fájdalmasnak mondható: a lódarázs (Vespa crabro) például 2-es, míg a déli papírdarázs 3-as kategóriájú. A legfájdalmasabb szúrásokkal és csípésekkel viszont hazánkban nehezen találkozhatunk.

Lódarázs. Kép: Getty Images

Schmidt 4-es értéket eredetileg egyetlen fajnak, az úgynevezett 24 órás hangyának (Paraponera clavata) adott, később azonban más fajoknak, így a tarantulaölő darazsaknak és az angol nyelvben harcos darázsnak (Synoeca septentrionalis) nevezett rovarnak is odaítélte.

A szakértő ennek ellenére is a hangya csípését tartja a legelviselhetetlenebbnek: a szúrás immár 4 +-os kategóriájú.

A Közép- és Dél-Amerika egyes trópusi erdőiben előforduló hangya az eltérő nyelvekben más-más néven ismert. A 24 órás hangya elnevezés például arra utal, hogy a rovar okozta fájdalom akár egy napig is érezhető, az angol nyelvterületen használt lövedékhangya pedig a fájdalom intenzitását fejezi ki. A szúrás jellemzően nyirokcsomó-duzzanatot, ödémát, tachycardiát és véres székletet vált ki, a méreg fő összetevője poneratoxin nevű neurotoxikus peptid. A szúrás allergiás reakció esetén akár halálos is lehet.

Schmidt leírása alapján a csípés azonnali, intenzív, zsibbasztó, égető, vissza-visszatérő fájdalmat idéz elő, amely hosszú órákon át érezhető. Sok más szúrás mellett a 24 órás hangyáét a népszerű youtuber és ismeretterjesztő, Nathaniel „Coyote” Peterson is kipróbálta – a videó fő jelenetének megértéséhez angoltudás sem kell: a hangya szúrása és Peterson reakciója 13:10-től látható.

A 24 órás hangya egyébként Közép- és Dél-Amerika több őslakos-közösségének kultúrájában is fontos szerepet tölt be, a sateré-mawé törzs tagjainál például a férfivá válás szertartásában használják a rovart. Az őslakosok több száz hangyát gyűjtenek be, azokat elkábítják, majd egy levelekből szőtt felületen rögzítik, melyet egy kesztyűbe helyeznek. A ceremónia résztvevőinek a rovarokkal teli kesztyűben tartott kézzel tíz percen át táncolniuk. Állítólag olyan törzstag is akadt, aki nem bírta elviselni a fájdalmat, és már saját kezeit akarta levágatni. A szertartásról és előkészületeiről a Discovery készített videót.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt kép: Getty Images

Kategóriák: Friss

Kínában gyártották a használhatatlan maszkokat, amiket az unió osztott szét

2 óra 8 perc

Kínában gyártották azokat az Európai Bizottság által szétosztott egészségügyi maszkokat, amelyekről az operatív törzs pénteken közölte, hogy rossz minőségűek, ezért meg kellett semmisíteni őket – írja a hvg.hu. A lapnak az uniós testület szóvivője mondta el, hogy a KN95 típusú arcmaszkokat Kínában gyártották, és egy német beszerzőcégen keresztül érkeztek az Európai Unióba.

A maszkok rendelkeztek a megfelelő kínai szabvánnyal, és több európai hatóság vizsgálatai alapján megfelelő védelmet nyújtottak.

Koronavírus - Még több hír a témában Egymillió forintba kerül válság idején is a terasz, forrong a bulinegyed

A bizottság 10 millió maszk beszerzését jelentette be május elején, ebből első szállítmányként 1,5 milliót juttatnak el 17 tagállamnak és az Egyesült Királyságnak.

Magyarország a teljes szállítmányból 250 ezer darabot kap, ennek részeként elsőként 54 ezer védőfelszerelés érkezett május közepén. Ezeket azonban már ki sem szállították a kórházakba, mert miután több tagállam (Lengyelország, Hollandia, Belgium és Ausztria) jelezte, hogy nem mentek át náluk a minőségellenőrzésen, az Európai Bizottság értesítette az érintett tagállamokat.

A szóvivő hozzátette, dolgoznak azon, hogy a gyártó kicserélje a maszkokat, de csak további minőségellenőrzési tesztek után. A most kapott védőfelszereléseket megsemmisítik. Az új mintákat már el is küldték ellenőrzésre, a tagállamokat pedig értesítik ennek eredményéről és a szállítás időpontjáról.

„Kínában is hozzá lehet jutni magas színvonalú termékekhez, de Kelet-Európába nem ezek érkeznek”Nem a koronavírus-járvány idején bevezetett légi híddal kezdődött, hanem évek óta tart a Távol-Keleten gyártott olcsó egészségügyi eszközök dömpingje Magyarországon. Nagy Antal, az egyik hazai orvosi eszközgyártó cég vezetője szerint annyira eluralkodott a csak az árra figyelő szemlélet, hogy az veszélyes lehet a betegekre.

Kiemelt kép: VOISIN / Phanie / via AFP

Kategóriák: Friss

Von der Leyen megpróbál hatni Trumpra

2 óra 8 perc

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arra szólította fel szombaton az Egyesült Államokat, hogy fontolja meg újra kilépési szándékát az Egészségügyi Világszervezetből (WHO).

Csak a globális együttműködés, szolidaritás és a többoldalú erőfeszítések révén lehet életképes és hatékony módon felvenni a harcot azzal a kihívással, amellyel az egész világ kénytelen szembenézni – idézi az MTI a közös közleményt, amelyben von der Leyen és Borrell az új típusú koronavírus-járványra utal. A két uniós vezető hangsúlyozza, a WHO-nak továbbra is képesnek kell lennie arra, hogy irányítsa a világjárványok elleni közös fellépést, most és a jövőben is.

A világot fenyegető veszéllyel szemben ideje közös megoldásokat találni, és megerősíteni a nemzetközi együttműködést

– szögezi le közleményében a német és a spanyol politikus, kiemelve, hogy kerülni kell az olyan lépéseket, amelyek gyengítik a nemzetközi eredményeket, ezért arra kérik az Egyesült Államokat, vizsgálja felül a bejelentett kilépést a WHO-ból.

„Most mindenki számára az az elsődleges feladat, hogy életeket mentsen, és továbbra is feltartóztassa és elnyomja a világjárvány terjedését” – fogalmaz a közlemény, melyben azt is tudatják, hogy az EU továbbra is támogatja a WHO-t, és már juttatott is neki pluszforrásokat.

Donald Trump amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy megszakítja országa kapcsolatait a WHO-val, mert úgy véli, hogy a szervezet túlságosan elnéző Kínával szemben, ahonnan a koronavírus-járvány elindult. Trump bejelentette azt is, hogy az eddig a WHO-nak küldött pénzeket más sürgős egészségügyi célokra fordítják.

Kiemelt kép: Brüsszel, 2020. május 27. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. MTI/EPA/Olivier Hoslet 

Kategóriák: Friss

Egyszerű gyulladásgátló miatt is kialakulhat rezisztens szuperbaktérium

2 óra 12 perc

Egy friss kutatás kimutatta, hogy egyszerű gyulladásgátlóktól, és még egy sor más gyógyszertől is kialakulhat antibiotikum-rezisztencia, olyanoktól is, amelyeknek nincsenek antibakteriális hatásaik – írja az IFL Science.

Az antibiotikum-rezisztencia a jövő egyik legfenyegetőbb egészségügyi problémája, 2050-re már több ember életét követelheti, mint a daganatos betegségek összesen. A Queenslandi Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy tényleg csak az antibiotikumok váltják-e ki a baktériumokban a rezisztenciát, vagy

más gyógyszerek is hozzájárulhatnak a jelenséghez.

Eddig ugyanis minden kutatás az egészségügyi és a mezőgazdaságban megjelenő antibiotikumok túlzott és felelőtlen használatára koncentrált.

A kutatók a hat leggyakrabban felírt gyógyszert tesztelték, amelyek nem antibakteriális hatásúak, és megfigyelték, hogy hogyan hat a használatuk az Acinetobacter baylyi ellenálló képességére, amely egy gyakori kórházi patogén. A nem szteroidos gyulladásgátlók (mint amilyen az ibuprofén és az aszpirin is), egy lipidcsökkentő gyógyszer, valamint a bétablokkoló hatóanyagok jelentősen elősegítették a baktérium változását.

A The ISME Journal tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint néhány gyógyszernél a hatás eléréséhez nagyon nagy mennyiséget kellett bevetni, de voltak olyan hatóanyagok is (a gemfibrozil és a propranolol), ahol már

annyi is növelte a rezisztenciát, amennyi a szennyvízben megtalálható.

A szakértők szerint ezek a szerek a reaktív oxigénfajtákat növelik, amelyek megsértik a baktériumok membránját, és ugyan néhány esetben el is pusztítják őket, a túlélő kórokozók megerősödnek. A membránok a gyengébb hatás esetében áteresztőbbé válnak, könnyebben veszik fel a környezetükből a más baktériumok által elvedlett antibiotikum-rezisztens géneket is.

Kép: Getty Images

Ezután úgynevezett horizontális géntranszfer történik, ami azt jelenti, hogy élőlények géneket, genetikai információt adnak át egymásnak. Aztán a természetes szelekció veszi át az uralmat, és azokat a baktériumokat hagyja életben, amelyek erősebbek, tehát antibiotikum-rezisztensek.

A kutatók megjegyezték, hogy ami a laboratóriumi teszteken végbemegy, nem biztos, hogy pontosan úgy zajlik le a természetben is, de érdemes a témát tovább kutatni, ha el szeretnénk kerülni, hogy néhány tíz év múlva az antibiotikum-rezisztencia legyen a legpusztítóbb egészségügyi probléma.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Mentőautóban támadt a mentősre egy férfi, miközben épp kórházba vitték

2 óra 29 perc

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra szombaton 11 óra 40 perckor az Országos Mentőszolgálat munkatársa tett bejelentést, hogy egy férfi – akivel épp az Erzsébet kórházba tartottak – a mentőautóban rájuk támadt, és a mentőápolót a mellkasán, valamint az arcán ököllel megütötte – írja a Police.hu.

A VII. kerületi rendőrkapitányság járőrei a bejelentést követően öt percen belül a helyszínre értek, és elfogták a 39 éves budapesti D. Tamást. A 39 éves férfivel szemben elfogását követően a rendőrök drogtesztet alkalmaztak, mely THC-ra pozitív eredményt mutatott. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi Rendőrkapitányság D. Tamást közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett, súlyos testi sértés kísérlet bűntett és kábítószer birtoklása vétség miatt gyanúsítottként hallgatja ki, és őrizetbe vétele mellett előterjesztést tesz letartóztatásának indítványozására.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Kategóriák: Friss

Ferenc pápa koronavírus-járványból felgyógyult betegekkel imádkozik együtt

2 óra 46 perc

A koronavírus-járványból felgyógyult betegekkel, a halottak rokonaival és a fertőzötteket segítő egészségügyi dolgozókkal együtt imádkozza a rózsafüzért Ferenc pápa Vatikánváros kertjeiben szombaton a világ jelentősebb kegyhelyeinek csatlakozásával – írja az MTI.

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikát övező vatikáni kertekben, az úgynevezett lourdes-i barlangkápolnában vezeti a rózsafüzér imát, amellyel Szűz Mária segítségét és oltalmát kéri a járványhelyzetben.

Az imádságban tizennégyen vesznek részt, többségük olasz, mindannyian a járványtól érintettek egy-egy kategóriáját képviselik. Közöttük van egy-egy, a betegségből meggyógyult férfi és nő, a járványban elhunytak családtagjai, a római San Camillo-Spallanzani járványkórház pneumatológus orvosa és ápolója, az ugyanott szolgáló kórházi káplán és szerzetes nővér, az olasz polgári védelem önkéntese családjával, egy gyógyszerész, egy, a járványról tudósító újságíró, valamint egy fiatal család, amelynek a járvány hónapjaiban született gyermeke.

Egymás után a rózsafüzér egy-egy tizedét imádkozzák el. Az imát a Vatikán a járvány időszakban megszokott módon interneten egyenesben közvetíti.

Ferenc pápa felhívására a világ nagyobb kegyhelyei is csatlakoznak, többek között a franciaországi Lourdes, a portugáliai Fatima, a lengyelországi Czestochowa, a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás nemzeti kegyhely bazilikája, amelynek magyar kápolnája is van, valamint a mexikói Guadalupe és számos más dél-amerikai és afrikai Mária-kegyhely.

Pünkösdvasárnap a katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilikában mutat be szentmisét hívek nélkül. Déli beszédét azonban már nem interneten mondja el, hanem a pápai palotáknak a Szent Péter térre néző ablakából, szavait a téren állók hallgathatják.

Az idén elmarad a pünkösdvasárnapi hagyomány a római Pantheonban, amikor az ókori épület mennyezeti nyílásából rózsaszirmokat szoktak lehullajtani a tűzoltók a Szentlélek alászállásának jelképeként.

Koronavírus - Még több hír a témában » Négy koronavírusos beteg kap vérplazmás kezelést Magyarországon

Kiemelt kép: Vatikánváros, 2020. május 18. MTI/EPA/Vatikáni Média 

Kategóriák: Friss

Önmagától mozgó üres kerekesszék tartja lázban egy thaiföldi kórház személyzetét

2 óra 54 perc

A helyi sajtó jelentése szerint a szék egy, a kórházban elhunyt férfié volt, és rögtön felmerült, hogy egykori tulajdonosának szelleme gurult vele. Az eszközt két éve adományozta a kórháznak az elhunyt férfi családja.

A kerekesszékről május 23-án este készült videó, ahogy látszólag magától előregurul, majd egyszer csak elkezd tolatni. A felvételt, amit a kórház bejáratánál elhelyezett mozgásérzékelős biztonsági kamera rögzített, a kórház tette közzé a YouTube-on, hogy a nézők segítségét kérjék a személyzet több tagját is megrémítő jelenet megmagyarázására.

A felvételt azután nézték meg, hogy a széket a bejárat előtt találták meg, és tudni szerették, ki rakta oda. Az Udonthani városában található Ban Kham Doung kórház igazgatója a helyi sajtónak elmondta, hogy a szék nem motoros, így kizárható, hogy valaki távirányítással működtette volna. Az sem lenne magyarázat, hogy lejtőn indult el, hiszen a megállás után hátrafelé kezdett el gurulni.

A thai sajtóban megjelent hírek szerint a rejtélyre az adhat magyarázatot, hogy az eset idején viharos erejű szél volt a területen, és az mozgathatta a könnyű kerekesszéket. A kórház igazgatója is ebben hisz, de azért közölte, hogy a biztonság kedvéért buddhista szertartáson imádkoznak a szék egykori tulajdonosának szelleméhez.

Kiemelt kép: YouTube/sanza udon

Kategóriák: Friss

Hadházy: Nem szégyen pénzt kérni az emberektől, és komoly siker, ha adnak

3 óra 31 másodperc

Az, hogy a rendőrség brutális büntetésekkel sújtotta a Vár alatt kürttel tiltakozókat, a legegyértelműbb bizonyítéka annak, hogy jó úton járt, aki hétfőnként a Lánchídhoz kanyarodott. A miniszterelnök nagyon jól tudja, hogy azokban az emberekben, akiket nem tudott megtéveszteni a százmilliárdokból tolt propaganda hazugsága, óriási elégedetlenség feszül. És nagyon jól tudja, mennyire veszélyes lenne rá, ha ezek az emberek rájönnek, hogy nem elég Facebook-posztokat megosztani

– írja Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Hvg.hu-n megjelent cikkében, amelyben közli, hogy adakozásból összejött a pénz a dudálós akció miatt kiszabott büntetésekre.

A honatya szerint van egy másik bizonyítéka is annak, hogy helyesen cselekedtek, jelesül az a butaság, amit a „propagandasajtó és a névtelen fideszes trollkommentelők ordítottak”, miszerint Hadházy tarhálni kezdett a büntetésekre. A képviselő ezzel kapcsolatban azt írta, hogy kérni nem szégyen, „hanem az ellenzék előtt álló egyetlen út – már ha valamit még kezdeni akar azon kívül, hogy felháborodva szónokol az ülésteremben, amíg csak meg nem vonják a szót. Nem véletlen, hogy a propagandasajtót zavarja, ha jó szándékú emberek nem engedik, hogy a hatalom törvénytelen büntetésekkel csuklóztassa az ellenzéket. Érzik Orbánék is, hogy nem jó nekik, ha néhány ezer ember hülyét csinál belőlük, jobb szeretik, ha a pénzforrások felügyeletével ők tartják sakkban az ellenzéket

– fogalmaz Hadházy. Szerinte az adományok nem egyszerűen fricskák: a legfontosabb üzenetük a hatalomtól való függetlenség kinyilvánítása. Úgy látja, jelenleg a kormány pénzzel zsarolja az ellenzéket.

Ha az ellenzék nagyon ugrál, csavarnak egyet a satun: jön az Állami Számvevőszék, és elveszi a költségvetési támogatást valami adminisztrációs hibára hivatkozva; vagy elveszi maga a kormány, a járványveszélyre hivatkozva.

Hadházy hangsúlyozza, a pártok állami támogatása nem ördögtől való, a demokrácia pénzbe kerül, és sokkal helyesebb, ha átlátható módon, a költségvetésből fizetik a politikusokat – sokkal jobb, mintha összelopnák maguknak. Csakhogy az ellenzéki pártok jelenleg anyagilag teljesen ki vannak szolgáltatva a kormánynak, az pedig kész bármelyik pillanatban, mondvacsinált indokokkal megvonni a támogatásokat, emlékeztet a képviselő.

Az, hogy nekünk 7 millió forintot utaltak át magyar emberek (a legkisebb adomány 200 forint volt, a legnagyobb százezres nagyságrendű), szerintem egészen elképesztő siker. Ráadásul utat is mutat nekünk: ha valóban független és határozott ellenzéki politikát akarunk csinálni, akkor igenis kérni kell! És ha van igény erre a politikára – mert jól csináljuk –, akkor az emberek adni fognak nekünk (ha nem adnak, az egy visszajelzés lesz, hogy ideje változtatni). Ha pedig adnak, a Fidesz hiába veszi el a pártok támogatását, nem tudja térdre kényszeríteni az ellenzéket, mert nem leszünk rászorulva, hogy visszakullogjunk biodíszletnek a parlamentbe, ahol ékes szónoklatokkal bírálhatjuk a kormányt, amíg meg nem vonják tőlünk a szót

– zárja az írását a Hvg.hu-n Hadházy Ákos.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Kategóriák: Friss

Gyurcsány 7 milliót adományozott pártjának

3 óra 3 perc

Közzétették a Hivatalos Értesítőben a tavalyi évről szóló pénzügyi kimutatásaikat az ellenzéki pártok.

 • A Demokratikus Koalíció 342 millió forintot költött, 19 millióval többet, mint amennyi bevétele volt. A legnagyobb adományozója maga a pártelnök, Gyurcsány Ferenc, aki 6,9 millió forintot fizetett be, de az Európai Parlament alelnökeként dolgozó felesége, Dobrev Klára is 1,3 milliót.
 • A Jobbik bevétele (617 millió forint) 12 millióval haladta meg a kiadásait, érdekesség, hogy amíg Sneider Tamás, aki januárig vezette a pártot 4,4 millió forintot tett be a pártkasszába, addig az őt váltó Jakab Péter nincs az 500 ezer forintnál többet adományozók listáján. Sneider épp a héten jelentette be, hogy kilép a Jobbik-frakcióból, miután a képviselőcsoport vezetése el akarta mozdítani az Országgyűlés alelnöki székéből. A frakciótagok közül Gyüre Csaba majdnem 4, Balczó Zoltán pedig csaknem 3 millió forinttal segítette a Jobbikot tavaly.
 • Az LMP legnagyobb befizetője a párt pécsi polgármesterjelöltje, Kóbor József volt 3 millió forinttal. A párt egyébként 7 millió forinttal kevesebbet költött a bevételeinél.
 • Nem úgy az MSZP, amelynek 565 millió forintos bevételéhez 690 millió forint kiadás társult, ez 125 milliós mínusz. A párt a legtöbb adományt Hiller István parlamenti alelnöktől kapta az MSZP, 3,7 millió forintot. Érdekesség, hogy a Párbeszéd-frakcióban ülő Burány Sándor 2 millió forintot juttatott az MSZP kasszájába – hiszen ő a szocialista párt tagja, az MSZP mindössze azért lízingelte a Párbeszédhez, hogy a zöld pártnak is lehessen frakciója. Kétmillió forintnál nagyobb összeget adományozott a pártnak Tóth Bertalan elnök, Harangozó Tamás, Molnár Zsolt, Ujhelyi István, Gurmai Zita, Hiszékeny Dezső, Mesterházy Attila, Molnár Gyula, Szabó Sándor és Tóth Csaba képviselő is.
 • A Momentum 10 millió forinttal költött többet, mint amennyi bevétele volt, és több nagy összegű adománynak is örülhetett: Polgár András üzletember 6,6 millió, Kovács Gábor 5 millió, Dudás László 3,9 millió, Bedő Erik pedig 3 millió forintot juttatott a parlamenten kívüli pártnak – ezzel a Momentum az egyetlen ellenzéki párt, amely nem a párt politikusaitól, képviselőitől, hanem kívülről kapta a legnagyobb adományokat.
 • A Párbeszéd kasszájába a legtöbbet a volt EP-képviselő, Jávor Benedek fizette be, 2,2 millió forintot.

Ha csak a magánszemélyektől érkező adományokat nézzük, kiemelkedik az MSZP, és jól teljesített a Momentum is:

 • a DK 60,1
 • a Jobbik 59,3
 • az LMP 22,8 millió forintot gyűjtött össze,
 • míg az MSZP 156,5,
 • a Momentum 89,5,
 • a Párbeszéd pedig 23,7 millió forintot kapott magánadományokból.

A Fidesz már bő egy hónapja közzétette beszámolóját, e szerint a hozzájárulásokat tekintve mesze lekörözi az ellenzéket: a kormánypárt 734 millió forint adományt kapott, a legtöbbet Papcsák Ferenc korábbi országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke fizette be, ötmillió forintot, míg a gyöngyösi polgármesteri cím elnyeréséért sikertelenül harcba szálló egykori tévés műsorvezető, Klauszmann Viktor 2,7 millióval támogatta a Fideszt.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Kategóriák: Friss

Elhagyja a felesége a volt rendőrt, akit George Floyd meggyilkolásával gyanúsítanak

3 óra 7 perc

A Mirror úgy tudja, Kellie Chauvin, a George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőr, Derek Chauvin felesége a történtek hatására beadta a válópert. Az afroamerikai férfi halála olyan felháborodást váltott ki az amerikaiakból, hogy napok óta komoly tüntetések zajlanak Minneapolisban, ahol az eset történt.

Hiába könyörgött a nyakán térdelő rendőrnek, az rajta maradt, míg meg nem haltMinneapolisban a járvány kezdete óta nem látott méretű tüntetések kezdődtek, miután rendőri intézkedés közben meghalt egy 46 éves fekete férfi.

Chauvint azonnali hatállyal kirúgták a rendőrségről, és eljárás is indult ellene. A volt rendőr ráadásul több hasonló, rendőri túlkapásos ügyben volt érintett, nem egy halálesettel végződött, és a hírek szerint sok panasz volt vele szemben a rendőrségen. Minneapolisban közel sem ez az első eset, amikor rendőri túlkapás miatt afroamerikai férfi halt meg.

Rendőri túlkapás Minneapolisban: elszabadultak az indulatok a tüntetésenAz emberek fosztogatni kezdtek és tüzeket gyújtottak a városban. Egy embert lelőttek.

A Mrs. Chauvin által közzétett nyilatkozat szerint a feleség részvétét nyilvánította ki Floyd családjának, és teljesen lesújtották a történtek. A férje tettei hatására beadta a válópert.

Főkép: Getty Images

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
Kategóriák: Friss