Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 26 perc

Tényleg halálos lehet az e-cigaretta?

35 perc 32 másodperc

A dohányosok számára ma már több alternatíva is adott, az elektromos cigaretták már évek óta megvásárolhatóak, a hevített termékek pedig a közelmúltban váltak elérhetővé Magyarországon. A köznyelvben a kettő gyakran keveredik, holott egészen más működési elvről van szó: előbbiekben speciális folyadékot, utóbbiakban pedig egyedien kezelt dohányt hevítenek.

A hevített termékek tehát nem e-cigaretták.

Mindkét technológiára igaz azonban, hogy füst nélkül, pára létrehozásával helyettesítik a cigarettázás élményét. A két megoldás meglehetősen új, ezért kevés adat áll rendelkezésre hatásaikról, az eddigi kutatások alapján ugyanakkor úgy tűnik, hogy még mindig kevésbé károsak, mint a hagyományos dohánytermékek. Az elmúlt időkben viszont egyre több hír jelenik meg az elektromos cigarettákkal kapcsolatos egészégügyi problémákról. Vajon valóban veszélyben van, aki elektromos cigarettát használ?

Egyre több a megbetegedés Amerikában

A WHO 2016-os jelentése alapján a hagyományos cigarettáról e-cigarettára történő átállás csökkentheti a használóra leselkedő veszélyeket. Az eszközöket a szervezet alacsonyabb kockázatú helyettesítőnek értékelte, ez pedig azt is jelenti, hogy ha kevésbé is, de az elektromos cigaretták használata is veszélyeztetheti az egészséget.

2019 szeptemberében dokumentáltak első alkalommal olyan halálesetet, amelynek hátterében bizonyítottan egy e-cigarettázáshoz köthető betegség állt.

Azóta az Egyesült Államokban valóságos járvány alakult ki, már nagyjából 1400 megbetegedésről és 33 halálesetről tudni.

Az esetek 80 százalékában a rendellenesség 35 éves kor alatt jelentkezik.

Az elektromos cigaretták lényege, hogy a dohány égetése helyett folyadékot melegítenek (ez akár nikotintartalmú is lehet), a felhasználó pedig az így kialakuló párát lélegzi be. Szintén melegítéssel működnek a már említett hevített termékek, amelyekbe folyadék helyett speciálisan kezelt dohányt kell helyezni. Fontos ugyanakkor tudni, hogy az amerikai megbetegedések szigorúan az elektromos cigarettákhoz, tehát a folyadékos eszközökhöz kapcsolódnak.

Fotó: iStock

A fő problémát épp a gőz jelenti, amely képes különböző rendellenességeket, például tüdőgyulladást okozni. Az Egyesült Államokban regisztrált esetek is mind tüdőbetegséghez köthetők. Az amerikai Járványvédelmi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint egylőre nem azonosított vegyületek idézik elő a tüdő károsodását. A szervezetnél főként a THC-tartalmú termékekre gyanakodnak, hiszen a páciensek háromnegyede ilyet is használt.

Itthon más a helyzet

Bár Európában is egyre többen használnak elektromos cigarettát, jelentős különbségek vannak az amerikai és az európai, és így a magyar piac között. John Britton, a Nottinghami Egyetem munkatársa szerint nem kell attól tartani, hogy az amerikaihoz hasonlóan súlyos jelenség alakuljon ki más országokban, hiszen ahhoz a tengerentúli laza jogszabályok is nagyban hozzájárultak. THC-tartalmú folyadékhoz itthon nem is lehet hozzájutni, és kisebb a mozgástér a folyadékok kikeverésében is.

Az elektromos cigaretták két nagy csoportját különböztetik meg: a nyílt és zárt rendszerűeket. Utóbbiakba előre töltött patront kell helyezni, míg előbbiekben a likvidet maga a fogyasztó tölti be. A nyílt rendszer előnye, hogy olcsóbban, saját ízlés szerint keverhető hozzá folyadék. Ez azonban veszélyes is lehet.

A keveréshez körültekintésre és tudásra van szükség, hiszen a nem steril környezetben, illetve a nem elég gondos mixeléssel olyan folyadék jöhet létre, amely képes károsítani a szervezetet.

Európában és Magyarországon az elérhető alapanyagok száma jóval alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban. Itthon ráadásul egyben is könnyedén beszerezhető a PG-VG alapfolyadék, amivel eleve megrövidül a keverési folyamat. Az elektromos cigaretták tehát lehetnek halálosak, de mai tudásunk szerint az egyik legnagyobb veszélyt az jelentheti, ha a fogyasztó nem elég óvatos a likvid létrehozásakor.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: iStock

Kategóriák: Friss

Nagy eséllyel Tüttő Katából főpolgármester-helyettes lesz

42 perc 48 másodperc

Három helyettest már kinézett magának Karácsony Gergely főpolgármester – kürtöli világgá a Népszava. Az egyik Tüttő Kata, a másik Gy. Németh Erzsébet, a harmadik pedig Kerpel-Fronius Gábor, a lap forrásai biztosra veszik, hogy így áll fel Karácsony helyettesi csapata.

Tüttő és Gy. Németh is indult polgármesternek, MSZP-s politikusok, de veszítettek.

Viszont bekerültek az ellenzéki kompenzációs listáról a fővárosi közgyűlésbe, és az a szabály, hogy polgármester nem lehet a főpolgármester helyettes, így sok választása nincs Karácsonynak.

A két szocialista nőn kívül még a momentumos Havasi Gábor jutott be az ellenzéki kompenzációs listáról, de helyette inkább egy másik momentumost, Kerpel-Froniust veheti maga mellé Karácsony. Ő külsős főpolgármester-helyettes lehet. Emlékezetes, Kerpel-Fronius volt a Momentum jelöltje az ellenzéki főpolgármester-előválasztáson, és alulmaradt Karácsonnyal szemben.

A Népszava szerint még nem dőlt el, 3 vagy 4, esetleg 5 helyettessel vág neki az ötéves ciklusnak Karácsony. Elődje, Tarlós István három helyettessel dolgozott.

Kiemelt kép: Tüttő Kata, az V. kerület szocialista, Élő Norbert, a XII. kerület DK-s és Gy. Németh Erzsébet XVII. kerületi DK-s polgármesterjelöltje (b-j) az ellenzéki főpolgármester-jelölt, Karácsony Gergely közös és az ellenzéki kerületi polgármesterjelöltek közös sajtótájékoztatóján a belvárosi Deák Ferenc téren 2019. augusztus 25-én. MTI/Máthé Zoltán

Kategóriák: Friss

Újra akcióba lendült a Wittinghoff Tamást támadó kamuszervezet

43 perc 15 másodperc

A Megalázott Nők Védegylete néven ismert nem létező szervezet most iskolák vezetését, szülői munkaközösségeket és a diákönkormányzatokat szólította fel arra, hogy azonnali ellenállást szervezzenek Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester ellen, írja a 168 Óra.

Mint ismeretes, a Megalázott Nők Védegylete aláírása szerepelt azokon a szórólapokon, amiket budaörsi postaládákba dobtak be szeptember végén, és amiken egy titokban rögzített szexvideó linkje szerepelt.

A lap szerkesztőségéhez Körlevél! címmel eljuttatott levélben a szervezet azt írta, hogy Budaörs jelenlegi polgármestere nem éltó arra, hogy betöltse pozícióját és ellássa feladatát.

A levélben azt írják:

Hiába vállalta fel tetteit, azok sajnos következmények nélkül maradtak. A választások eredményeként a főváros és tágabb környezete az ellenzéki pártok irányítása alá került. Félő, hamarosan beváltják azon ígéretüket, melyet évek óta hangoztatnak, hogy menekültek ezereit (sic!) telepítik le a fővárosban és a környező településeken. Ezt nem engedhetjük meg. Budaörs polgármestere pontosan olyan viselkedést tanúsított, mely elsősorban a muzulmán országokban hagyomány. Ezt meg kell akadályozni! Gyermekeink, lányaink jövője a tét.

A Megalázott Nők Védegylete azt is közölte, hogy vannak kompromittáló bizonyítékaik több ellenzéki polgármesterről, „amiket a választásokra való tekintettel eddig nem hoztunk nyilvánosságra”, de ígéreteik szerint hamarosan felfedik kilétüket és bizonyítékaikat.

A lap úgy tudja, a levelet megkapta egy budaörsi, gödöllői és váci iskola is. A polgármester a 168 Órától értesült a körlevélről, és hangsúlyozta, hogy egy nem létező szervezetről van szó.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Kategóriák: Friss

Nyerő Páros: Fehér Balázs szerint Kocsis Dénes csaja kikezdett vele, ezért kiszórta őket

43 perc 56 másodperc

Az RTL Klubon futó Nyerő Páros hatodik részében hazaküldték a második celebpárost is, Kocsis Dénest és pszichológus párját, Mészáros Petrát. A párosknak köztük és Fluor Tomiék közt kellett választani, Kocsisékra szavaztak Fésűs Nellyék és Sárközi Ákosék, Fluorékra pedig Istenes Bencéék, Sáfrány Emeséék és végül Fehér Balázsék is, akik kicsit drámaian vezették fel az okokat.

Fehér úgy fogalmazott, hogy neki már sok olyan helyzet volt az életében, amikor ki kellett vágódnia kapcsolatokból, le kellett húznia vasrolókat, mert veszélyes volt a kapcsolódás:

Az egyik párossal kapcsolatban, akármi is lesz ennek a párbajnak a vége, én totálisan lehúztam a vasfüggönyt. Nem szeretnék velük semmilyen konktaktot.

Ezt aztán Fehér jövőkutató csaja azzal folytatott, hogy

nem tud hozzájuk energetikailag kapcsolódni.

Szóval Fehér Balázs és barátnője soha nem többé nem akarja látni Kocsis Dénest és a csaját, de a legjobb, hogy a következő rész előzeteséből az is kiderült, hogy miért. Mert szerintük a pár mindkét tagja flörtölt velük.

via GIPHY

Igaz, ebből a villában tartózkodó többi pár semmit nem vett észre.

Kiemelt kép: RTL Klub

Kategóriák: Friss

Október végén jelentős lehűlés érkezhet

1 óra 2 perc

Nemsokára véget érhet az októberi nyár, ugyanis a legfrissebb középtávú előrejelzések még bizonytalan mértékű, de határozott lehűlést jeleznek, írja az Időkép.

A felelős a sarkkör környékéről lezúduló hideg lesz, ez a hideg légtömeg válthatja fel a hónap végén a mostani enyhe levegőt.

Jövő hét hétfőtől elég bizonytalanná válnak az előrejelzések, van olyan, ami tíz, és olyan is, ami mínusz tíz fokot prognosztizál.

A hónap vége felé egyre gyakoribb lesz a reggeli pára és köd, sőt több helyen napközben is tartósan megmarad a kód vagy az alacsony szintű rétegfelhőzet. Ezeken a helyeken a nappali hőmérsékletek 10-15 fok közt alakulnak majd, a naposabb, derültebb helyeken marad a 20 fok.

A lehűlés jövő hét hétfő után érkezhet feltámadó északi széllel, a hónap utolsó napjaiban már 15 fok sem lesz napközben, illetve a hajnali fagyok is visszatérnek. A lehűlés jó eséllyel csapadékot is hoz magával.

Jelenleg úgy tűnik, a hűvös, őszi idő kitart november első napjaiban is.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Kategóriák: Friss

Árokba hajtott egy kisbusz Albertirsán, nyolcan megsérültek

1 óra 12 perc

Közúti közlekedési baleset történt hétfőn 21 óra 30 perckor a 4-es számú főút 52-es kilométerszelvényében, Albertirsa lakott területén, írja a police.hu.

Eddig tisztázatlan körülmények között egy moldáv felségjelzésű kisbusz árokba hajtott. A balesetben nyolcan megsérültek.

A baleset körülményeit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

Kategóriák: Friss

Budapesten bővíteni kell az ingatlanállományt

1 óra 14 perc

A fővárosban a lakhatási válsággal fenyeget a lakásárak növekedése és ezzel együtt az albérletek drágulása, annak megelőzésére bővíteni kell az ingatlanállományt a GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített tanulmány szerint, amelyet az online szállásközvetítő platform az Airbnb megbízásából készítettek.

A tanulmányban kiemelték, hogy míg 2011-ben még csak a háztartások 10 százalékának, addig 2017-re már a háztartások 60 százalékának jelentett volna túlzott megterhelést egy albérlet kifizetése. A lakások a keresetekhez viszonyítva drágultak, ugyanis mára 33 hónappal (42 százalékkal) több kereset szükséges egy használt, és 24 százalékkal több egy új lakás megvásárlásához, mint 2010-ben.

A valamivel több mint 920 ezer fővárosi lakás 84 százaléka van saját tulajdonban, 9 százaléka kiadott magánlakás, öt százaléka önkormányzati, két százaléka egyéb tulajdonú.

A tanulmány szerint az ingatlanárak növekedésével szemben a leghatékonyabb védekezés az ingatlanállomány bővülése, amelyhez a GKI szerint az államnak is hozzá kellene járulnia lakásépítési projektekkel. Ennek szükségességét mutatja szerintük, hogy míg 2000 és 2010 között évente átlagosan 9000 új lakás épült, addig 2010 óta ez a szám csupán 3000.

Szorgalmazzák azt is, hogy az önkormányzatok fordítsanak nagyobb figyelmet a meglévő bérlakások felújítására, hiszen a 2017-es adatok szerint az önkormányzati lakások közül 9 ezer üresen áll. Közölték, hogy ezen felül az építőiparban jelentkező munkaerőhiány is egy olyan tényező, amely visszafogja a lakásépítést, és állami beavatkozást igényel.

A munkaerőhiány kezelésében – a GKI szerint – fontos lépés a szektorban dolgozók termelékenységének javítása és az állami építőipari beruházások egyenletes eloszlása, hogy az állam kevésbé szívja fel az építőipar kapacitásait, a beruházók pedig tudjanak előre tervezni.

A tanulmány kitér arra is, hogy az ingatlanárak emelkedésének egyik fő hajtóereje a befektetési célú ingatlankereslet, amit alapvetően befolyásol az alacsony kamatkörnyezet. Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a rövidtávú lakáskiadás, mint például az Airbnb, nem szerepel a budapesti albérletárak emelkedésének fő tényezői között. Így annak szigorú szabályozása nem lenne enyhítő hatással a Budapesten kialakult lakhatási helyzetre. Mint írták az Airbnb-n az évi 180 napnál hosszabb időre kiadott lakások száma – ez vehető figyelembe, mint az albérletek számát csökkentő tényező – csupán a 0,3 százalékát teszi ki a teljes budapesti lakáspiacnak. (MTI)

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Kategóriák: Friss

Egy beállítással később merülnek le egyes iPhone-ok

1 óra 15 perc

Az iOS 13-ban már rendszerszinten választható a sötét mód, aminek köszönhetően az alkalmazások a megszokott világos megjelenés helyett fekete és szürke elemeket használnak. Bár ez kétségkívül kíméli a szemet éjszakai használatkor, hiszen nem kell az éles kontraszthoz alkalmazkodnia, egyes esetekben az üzemidőre is áldásos hatással bír. A dark mode előnyös akkumulátorkímélő tulajdonságát viszont csak az OLED-panellel felszerelt modellek élvezhetik, hiszen ezek képesek arra, hogy külön-külön kezeljék a pixelek háttérvilágítását, amire nincs szükség például feketék megjelenítésekor, ezáltal pedig energia spórolható.

A Phonebuff nevű YouTube-csatorna teszt alá is vetett két iPhone-készüléket, hogy kiderítse, mennyi is az annyi. Egy robotikus eszközzel két iPhone XS-en hajtották végre ugyanazokat a feladatokat megegyező körülmények közt, csak míg az egyiken a hagyományos, addig a másikon a sötét módot állították be. Egyaránt néztek rajtuk videókat, twittereztek, navigáltak a Google Térképen, vagy cseteltek a Messengeren keresztül.

A teszt végére a hagyományos megjelenítéssel használt iPhone XS lemerült, míg a sötét módot használó modellben még mindig volt 30 százaléknyi szufla. Ez meglehetősen jó eredmény, ami sokakat elgondolkodtathat a dark mode használatán még akkor is, ha egyébként jobban szeretik a világos felületet.

Természetesen nem hajszálpontos laboratóriumi körülmények közt kivitelezett tesztről van szó, és a valós életbeli használat ettől eltér. Fontos hozzátenni, hogy a mobilokat 200 nit fényerővel használták, és a különböző erősségektől függően a fogyasztás is változik. Továbbá csak olyan appokat futtattak, amik kompatibilisek a sötét móddal.

(Kiemelt kép: AFP)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Több mint 28 milliárdot ér az Országház, de az épület nem eladó

1 óra 17 perc

Több mint 28 milliárd forint az Országház könyv szerinti értéke – közölte a Világgazdaság érdeklődésére az Országgyűlés sajtóirodája, amely ugyanakkor leszögezte, hogy az épület nem eladó.

A lap kiemelte, hogy ez az összeg – amelyet a vonatkozó számviteli szabályok szerint az ingatlan bekerülésének értékcsökkenésével együtt kalkulálnak – nem azonos a piaci értékkel. Utóbbi megállapításához ugyanis értékbecslést kellene végezni, és ez olyan költséges lenne, hogy a vizsgálat indokolatlan.

Az Országház értékbecslését nemcsak az nehezíti, hogy műemléki és történelmi ingatlan, hanem a szükséges adatmennyiség megszerzése és feldolgozása is.

Mészáros Ferenc, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének értékbecslési divízióvezetője a Világgazdaságnak azt mondta, hogy egy ilyen feladatot magyarországi szolgáltatók jó eséllyel nem is tudnának elvégezni. A munkára nemzetközi, főleg brit cégeket kellene felkérni, amelyek ilyesmire szakosodtak.

A megbízás összege több tízmillió forint is lehetne

– emelte ki Mészáros Ferenc.

(MTI, kiemelt kép: MTI/MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba)

Kategóriák: Friss

Karácsony az ellenzék egyesítésére nem volt alkalmatlan

1 óra 28 perc

Öt olyan budapesti kerület is van, ahol fideszes vagy a Fidesz által támogatott független polgármesterjelölt nyert az önkormányzati választáson, a főpolgármesteri címért folyó versenyben azonban Karácsony Gergely legyőzte Tarlós Istvánt. Ez történt Kőbányán, Pesterzsébeten, Csepelen, Budafok-Tétényben és Soroksáron is, míg a fordítottja – azaz hogy Tarlós annak ellenére megelőzte kihívóját, hogy a kerületben ellenzéki polgármestert választottak – mindössze az I. kerületben fordult elő. Mindez azt is jelenti, hogy a Budapestet 2010 irányító

Tarlós a huszonháromból csak öt kerületben tudta felülmúlni az ellenzéki pártok által támogatott riválisát,

és ezek között van az a négy (az V., a XII., a XVI. és a XVII. kerület), ahol a kormányoldal a polgármesteri cím mellett a képviselő-testületi többséget is begyűjtötte, vagyis ahol a fideszes főpolgármester-jelöltnek kötelező volt a győzelem.

Ez árnyalja azt az eddig közhelyként elfogadott állítást, ami Tarlós újraindításához is elvezetett, hogy az eddigi főpolgármester lényegesen népszerűbb Budapesten a pártjánál. Ez valószínűleg jó darabig így volt (2014-ben például még a szavazatok 49 százalékával nyert), ám már augusztus végén írtunk arról, hogy elolvadhatott Tarlós fórja a Fidesz előtt. Tény, hogy a távozó főpolgármester által megszerzett 44,1 százalék több annál a 41,2 százaléknál, amit a kormánypártok a májusi EP-választáson begyűjtöttek a fővárosban, és annál a szinte pontosan ugyanekkora szavazataránynál is, amennyit a Fidesz-KDNP egyéni képviselőjelöltjei kaptak október 13-án Budapesten. Miután a fővárosban nincs pártlistás szavazás, az EP- és az önkormányzati választás adatai nem vethetők össze automatikusan, mégis nagyon úgy fest, hogy a Fidesz budapesti támogatottsága stabilan 41 százalék, amihez Tarlós három százalékpontot tudott hozzátenni. Ez nem jelentéktelen különbség, de szinte biztosan kevesebb annál, mint amit a Fidesz-központban eredetileg reméltek, amikor a 71 éves politikust újrázásra kérték.

Ez az eredmény nemcsak a kormányoldali közvélemény-kutatók csődjét jelzi (emlékezetes, hogy a Nézőpont Intézet a választás előtt két héttel 18, aztán 13, majd végül közvetlenül a választás előtti napokban 6 százalékpontos Tarlós-győzelmet jósolt), de arra is rámutat, hogy a kampány során a propagandamédiában kitartóan alkalmatlannak csúfolt Karácsony az ellenzéki szavazók megszólítására nagyon is alkalmas volt. Jóformán a teljes ellenzéki tábort maga mögé tudta állítani, hiszen a DK, az MSZP-Párbeszéd, a Momentum, a Jobbik és az LMP (vagyis a mostani összefogásban részt vevő pártok) együtt 52,3 százalékot értek el a májusi EP-választáson Budapesten, Karácsony ettől most mindössze másfél százalékponttal maradt el úgy, hogy a függetlenként induló Puzsér Róbert 4,5 százalékot vitt el.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A Fidesz nem tudott profitálni abból, hogy a kerületek túlnyomó többségében eddig ő adta a polgármestert, pedig ez jelentős előny, és abból sem, hogy a Mi Hazánk Mozgalom a fővárosban nem sok vizet zavart, vagyis a kormánypártoknak lett volna egy kis tartalékuk. Ráadásul korábbi felmérések alapján sok budapesti Jobbik-szavazó másodlagos pártpreferenciája a Fidesz volt, Tarlós pedig kiváltképp alkalmasnak látszott az ő megnyerésükre. Ehhez képest Karácsony a jelek szerint az összefogástól a kudarcos EP-választásig ódzkodó Jobbik és LMP – mostanra kétségkívül megfogyatkozó – fővárosi szavazóinak jó része számára is elfogadható jelölt volt, hiába bízott az ellenkezőjében Tarlós mellett minden bizonnyal Puzsér is.

Mindezt úgy, hogy a legitimitásához sem férhet kétség,

öt éve 592 ezren szavaztak a főpolgármester-választáson, ezúttal pedig 695 ezren, így Tarlós is növelte szavazatainak számát 2014-hez képest, Karácsonyt pedig 63 ezerrel többen támogatták, mint a fideszes főpolgármestert öt évvel ezelőtt. 

Nem meglepő, hogy Karácsony a rá adott szavazatok arányát tekintve a XIII. kerületben szerepelt a legjobban (61,7 százalékot ért el, ami így is több mint 20 százalékponttal kevesebb, mint az MSZP-s Tóth József eredménye, vagyis Angyalföldön azt láthatjuk, hogy sok Tarlós-szimpatizáns a hivatalban lévő kerületi polgármesterre szavazott), majd Zugló következik 54,8 százalékkal, ami 15 százalékponttal jobb Tarlós eredményénél. Így Karácsony, az eddigi zuglói polgármester 4,4 százalékponttal több szavazatot kapott főpolgármester-jelöltként, mint ahányan a kerület élén őt váltó szocialista Horváth Csabára szavaztak október 13-án.

Még erősebb a kontraszt, ha azt nézzük, hogy Karácsony öt év 18 ezer szavazattal lett zuglói polgármester, most pedig több mint 27 ezren támogatták a XIV. kerületből a főpolgármester-választáson. Ennek fényében különösen nagy melléfogásnak tűnik, hogy a kormányoldal a teljes önkormányzati kampányát Karácsony alkalmatlanságára, lebohócozására és zuglói „csetlés-botlására” építette.

A zuglóinál is nagyobb volt a különbség a VII., a XVI. és a XVII. kerületben Karácsony és a végül győztes ellenzéki polgármesterjelölt között – utóbbit mindhárom kerületben a Demokratikus Koalíció adta, de tény, hogy mindegyikben volt jó néhány százalékot begyűjtő civil jelölt is.

Karácsony egyébként a kerületek többségében (12 városrészben) több szavazatot szerzett, mint az ellenzék által támogatott polgármesterjelölt, ami Puzsér indulásával kalkulálva szintén jó eredmény.

Figyelemre méltó az is, hogy Óbudán 7,5, Újpesten pedig 10 százalékponttal verte Tarlós Istvánt, miközben ezekben a kerületekben a hivatalban lévő fideszes polgármester, Bús Balázs és Wintermantel Zsolt ennél jóval kisebb különbséggel (1, illetve 5 százalékponttal) maradt alul. Kőbányán pedig, ahogy a bevezetőben említettük, a fideszes D. Kovács Róbert viszonylag sima győzelme ellenére tudott nyerni Karácsony Tarlós előtt, 50:45 arányban.

A Karácsonyra adott szavazatok mintázatából is látszik az, amit a kerületi eredményeket elemezve már megjegyeztünk: az ellenzék leginkább a csepeli választás miatt búslakodhat, az új főpolgármester ugyanis a XXI. kerületben 1,2 százalékponttal megelőzte Tarlóst, az összefogás által indított Erdősi Évánál (aki a nyáron azután került képbe, hogy az MSZP megpuccsolta addigi polgármesterjelöltjét) pedig 5 százalékponttal többet szerzett. A legrosszabbul az V. és a XVI. kerületben szerepelt Karácsony (45,9 százalék), de az utóbbi kerületben így is 7 százalékponttal többet szerzett, mint a DK-s szakszervezeti vezető, Nemes Gábor polgármesterjelöltként. Amúgy is ez a két, igencsak ellentétes profilú kerület volt a Fidesz fő erőssége a budapesti önkormányzati választáson, csak a Belvárosban és a Kertvárosban szerezték meg ugyanis a Fidesz-KDNP egyéni képviselőjelöltjei a leadott szavazatok több mint felét.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Kategóriák: Friss

Rosszul járhat, ha ez az app ott van a mobilján

1 óra 45 perc

A londoni Upstream biztonsági cég szakértő fedték fel, hogy a rendkívül népszerű Snaptube nevű androidos alkalmazás kártékony tevékenységet végez a háttérben. Az app hamis hirdetési kattintásokat generál a fertőzött eszközökön, ráadásul havidíjas előfizetési csomagokra iratkoztatja fel a tulajdonost annak tudta nélkül.

A több mint 40 millió felhasználóval rendelkező app azért annyira népszerű, mert rendkívül könnyen lehet vele videókat és zenéket letölteni a Facebookról és a YouTube-ról. Ugyan a Google Play áruház kínálatában nem található meg (a Google nem engedélyezi a videóletöltő alkalmazásokat), de a külsős appboltokon keresztül bárki hozzáférhet. A becslések szerint több mint egymilliárd alkalommal tölthettek le együttesen a különböző felületekről.

Guy Krieg biztonsági szakértő elmondása szerint az alkalmazás a háttérben láthatatlan reklámokat jelenít meg, amiből az appkészítők bevételre tehetnek szert – a felhasználó pedig a gyorsabban merülő aksi és gyorsabban elfogyó adatforgalom terhét szenvedi el. Az app ugyanezt a háttérben zajló mechanizmust alkalmazza olyan prémium előfizetésekre való feliratkozásokhoz, amiket a felhasználó sosem kért.

A szakember szerint kevés jelből vehető észre az app tevékenysége: ha szokatlanul megnőtt a mobilnet fogyasztása, vagy az aksi rendszerint túlságosan meleg, akkor valami dolgozik a háttérben. A Snaptube-ra viszont jellemző, hogy sok ideig nagyon kiugró a háttérben zajló aktivitás, amit csöndes periódusok követnek egy újabb támadásba lendülés előtt, gyakorlatilag lappang az eszközön.

Mint kiderült, nem is magával a Snaptube-bal, hanem a Mango nevű külsős fejlesztői készlettel van baj, ami beágyazva található meg az appban. Ezen keresztül férkőznek be további komponensek az appba és mennek végbe a csalófolyamatok több átirányítással. Ugyanígy a Mango volt okolható a Vidmate nevű appban megbújó kártékony háttértevékenységekért is.

A Snaptube fejlesztői közleményben tudatták, hogy sejtésük sem volt arról, hogy a Mango csalóaktivitásokat végez a háttérben, és fájlalják, hogy ez ront a megítélésükön. A pert is fontolgatják, hogy jogi útra tereljék az ügyet.

(Kiemelt kép: iStock)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Újraszámolták a szavazatokat Győrben: Borkai maradt a polgármester

2019, október 21 - 23:21

Hosszas felülvizsgálati eljárás után hétfőn késő este befejeződött az győri polgármester-választás szavazatainak újraszámolása.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda weboldalán található határozat szerint a múlt vasárnap Borkai Zsolt korábbi fideszes polgármester kapta a legtöbb voksot.

A másodfokon eljáró területi választási iroda helyben hagyta a korábban kihirdetett eredményt, de módosította a szavazatszámokat.

Az önkormányzati választás napján kihirdetett eredmény szerint a szex és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt 641 szavazatos különbséggel nyert, 19 312 szavazatot, az ellenzéki Glázer Tímea pedig 18 671-et kapott.

Az újraszámlálás után mindkettejüknek kevesebb érvényes szavazata lett: Borkainak 19 305, Glázernek pedig 18 661.

A szavazatok újraszámlálása csütörtökön kezdődött, de az eljárásról napokig csak azt lehetett tudni, hogy a város 96 választókörzetének negyedében péntekre végeztek a vizsgálattal, és ott csak néhány szavazateltérést találtak.

A DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Jobbik alkotta összefogás két képviselője Győrben az önkormányzati választás után, hétfőn jelentette be, hogy kezdeményezik a polgármesteri szavazólapok újraszámlálását.

Kategóriák: Friss

Alec Baldwin interjú közben letolta a gatyáját

2019, október 21 - 22:07

Alec Baldwin volt Jimmy Fallon műsorának a legutóbbi vendége, legutóbb pedig akkor szerepelt nála, amikor a születésnapját ünnepelte. Akkor kiemelték a stúdióból, hogy látszólag visszaejtsék véletlenül.

Alec Baldwin születésnapjára Kelly Clarksont és Emilio Estevezt kapta Jimmy FallontólA színész elmondta, hogy utálja a nagy felhajtást maga körül, meglepték a világ legextrább születésnapi ünneplésével.

Természetesen ami esett, az egy báb volt, ha esetleg nem lett volna mindenkinek teljesen egyértelmű. Baldwint viszont nagyon zavarta, hogy a róla formázott báb kapott egy extra pocakot, ugyanis az utóbbi időkben elképesztően sokat fogyott. Ezt pedig úgy mutatta be, hogy műsor közben felállt, majd megmutatta, hogy milyen gyorsan lecsúszik róla a nadrágja.

Kiemelt kép: YouTube

Kategóriák: Friss

Roger Federer lejátszotta pályafutása 1500. meccsét

2019, október 21 - 21:38

Roger Federer egészen különleges mérkőzést játszott hétfőn a bázeli keménypályás tenisztorna első fordulójában: ez volt a svájci klasszis pályafutásának 1500. meccse.

#FEDERER1500 pic.twitter.com/Bht7WjzDxR

— M Teresa Buscalia RF20

Kategóriák: Friss

Porrobbanás történt egy visontai üzemben

2019, október 21 - 21:37

Porrobbanás történt egy feldolgozó üzem silótartályban Visonta külterületén hétfő este, senki nem sérült meg – közölte a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

Nagy Csaba elmondta: az eddig tisztázatlan okból bekövetkezett robbanás egy 80 tonnás tartályban történt, amelynek tetején jelenleg is izzik a korpa.

A tartály oltásán és a környező tartályok hűtésén mintegy húsz tűzoltó dolgozik, a munka várhatóan hosszú időt vesz igénybe.

Kategóriák: Friss

Kisberényben új választást írtak ki, mert hirtelen megduplázódott a helyi lakcímmel rendelkezők száma

2019, október 21 - 21:28

Sárhegyi Judit, Somogy megye jegyzője, a területi választási iroda (tvi) vezetője hétfő délután az MTI-vel közölte: jogerőssé vált a területi választási bizottság határozata, amellyel megsemmisítette a kisberényi eredményeket.

A tvi vezetője elmondta, hogy már a választások előtt feljelentést tett, mert a 128 névvel induló kisberényi névjegyzéken október 13-án már 252 helyi szavazásra jogosult neve szerepelt. Ilyen rövid határidővel ezt csak az állandó lakcím megváltoztatásával lehet meglépni, ami jogszabálysértésnek minősül, ha valaki nem lakik életvitelszerűen az új címén. A rendőrség az ügyben közokirat-hamisítás miatt nyomoz ismeretlen tettesek ellen – ismertette.

Sárhegyi Judit jelezte, hogy zajlik egy hatósági eljárás is. A visszaélések kiszűrése egyszerűbb, mint amilyennek látszik, mivel egy-egy kisberényi címen 9-33 állandó lakos is szerepel, így elsődlegesen ezeket a helyeket ellenőrzik – tette hozzá.November 10-én, a megismételt önkormányzati választáson a korábbi jelöltek indulhatnak. A választás a 252 nevet tartalmazó névjegyzék alapján zajlik majd, de a szavazóknak érvényes lakcímkártyával kell igazolniuk magukat. Mivel az átjelentkezők közül már vannak, akik önként, mások az eljárások hatására visszajelentkeztek tényleges lakcímükre, ők nem voksolhatnak majd – mondta a tvi vezetője.

A Lengyeltótitól három kilométerre fekvő dél-balatoni faluban a négy önkormányzati képviselői tisztségért 11-en szálltak ringbe. Hárman indultak a polgármesteri tisztségért, két független jelölt és a korábbi polgármester a Fidesz-KDNP támogatásával.

A sonline.hu híre szerint január óta az alpolgármester viszi Kisberény ügyeit, mivel a most újra induló polgármestert elmarasztalta a bíróság sikkasztás vétsége miatt, és a képviselő-testület méltatlanság címén felállította tisztségéből.

Kategóriák: Friss

Hiába próbálták megtámadni a IV. kerületi polgármester-választás eredményét

2019, október 21 - 21:15

A IV. kerületi polgármester-választás eredményét olyan ember támadta meg, aki a választáson nem indult polgármesternek, így érintettsége nem állt meg és a beadványt elutasította a Fővárosi Választási Bizottság, írja a hvg.hu.

A döntés értelmében marad polgármester a választáson megválasztott ellenzéki Déri Tibor.

A lap emlékeztet, a beadványt író Molnár Szabolcs képviselő-jelöltként indult, a 9. választókerület eredményét is megtámadta, de azt is elutasította a bizottság, érdemi vita után.

Az újraszámolás után is az ellenzéki jelölt győzött az I. kerületbenNem igazolódtak be a fideszesek félelmei.
Kategóriák: Friss

Uzsorázás miatt három és fél évet kapott Nyírpilis polgármestere

2019, október 21 - 21:04

Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője közleményében azt írta, B. R. vádlottat csalás és zsarolás, valamint háromrendbeli uzsora-bűncselekmény bűntettében találta bűnösnek a bíróság.

A tényállás szerint a vádlott 2014-től a szabolcsi település polgármestereként kihasználta nehéz anyagi helyzetben lévő lakosok helyzetét. Több embernek hitelre adott pénzt és élelmiszert úgy, hogy később havonta ötven százalékkal több pénzt kért vissza tőlük. Ezzel a sértetteket és családtagjaikat súlyos nélkülözésnek tette ki – ismertette a szóvivő.Mivel a sértettek nem tudták visszafizetni tartozásukat, 2017. február 7-én este a vádlott megjelent egyikőjük házánál, pénzt követelt tőle és megverésével fenyegetőzött. A polgármester által követelt 105 ezer forintból a sértett végül 25 ezer forintot adott át.

Egy másik esetben a vádlott 2015-ben – magát tulajdonosként feltüntetve – házat adott el egy házaspárnak 650 ezer forintért, amit a megállapodás szerint havonta 50 ezer forintos részletekben törlesztettek a vevők. Ugyanezt az ingatlant 2016 februárjában egy másik házaspárnak is eladta a polgármester 600 ezer forintért.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett.

Beri Róbert 2010 óta polgármestere a Nyírbátor közelében fekvő községnek. A 2019. október 13-i önkormányzati választáson újraválasztották.

Kategóriák: Friss

A Győr edzője szerint akár 50 gólt is dobhat csapata a BL-ben

2019, október 21 - 21:02

A Sport TV Harmadik Félidő című műsorának vendége Danyi Gábor, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője volt, amelyben elárulta: a Bajnokok Ligája csoportkörében átlépheti az ötven gólos álomhatárt a csapata.

Senki se gondolja, hogy egy idegenbeli BL-mérkőzés könnyű, de az 50 gólt sem tartom lehetetlennek, mert mérkőzésenként 60-65-öt támadunk, és volt olyan meccs is, amikor 71-et támadtunk. Ez elképesztően magas szám

– mondta a Győr edzője, azt is hozzátléve, hogy a BL csoportköre alkalmas a csapatépítésre is.

Danyi külön kitért bizonyos játékosokra is:

  • Kiss Évát soha eddig nem látta még ilyen jól védeni,
  • Katarina Bulatovicsról elmondta, hogy jelen pillanatban ő még nem vállalja fel azokat a mozgásokat, amik rá épülnek, de eljön majd az a montenegrói ideje is,
  • Amanda Kurtovic is góllal debütált győri színekben a BL-ben, de elégedett a nyáron az FTC-től érkezett Faluvégi Dorottya, Beatrice Edwige és Estelle Nze Minko játékával is.

A Győri ETO legközelebb november másodikán lép pályára a BL-ben, amikor hazai pályán fogadja a Ljubljana együttesét.

Kiemelt kép: 24.hu / Ivándi-Szabó Balázs

Kategóriák: Friss

Hiába lenne kapacitása a szakrendelőnek, nem kapnak engedélyt több vizsgálatra

2019, október 21 - 20:54

CT, MR, a legújabb endoszkópos készülékek, többféle lézerterápia, a legújabb regeneráló készülék – csak néhány felszerelés az ország egyik legmodernebb szakrendelőjéből. A Budapest XIII. kerületében lévő intézetet az önkormányzat tartja fenn, évente több száz milliót költenek a fejlesztésére. Ott nincs orvoshiány, sőt, szabad kapacitásaik vannak: de hiába jelzik folyamatosan az egészségbiztosítónak, hogy CT-t, MR vizsgálatokból és műtétből kétszer többet is tudnának végezni, nem kapnak engedélyt több vizsgálatra.

Kiemelt kép: MTI / Bruzák Noémi
Kategóriák: Friss