Skip to Content

Adózóna

Tartalom átvétel
Adozona.hu RSS
Frissítve: 17 másodperc

Az önkéntes kasszák vagyona gyarapodott, hozamuk azonban negatív lett

41 perc 28 másodperc
Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona tavaly 0,8 százalékkal 1403,3 milliárd forintra nőtt, az átlagos éves hozam azonban mínusz 1,8 százalék volt, a magán-nyugdíjpénztári vagyon 2,9 százalékkal, 247,5 milliárd forintra mérséklődött – ismertette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken honlapján.
Kategóriák: Adó

Pattanásig feszült helyzet után elmaradt a sztrájk

2 óra 25 perc
Pattanásig feszült helyzet alakult ki az elmúlt hetekben Székesfehérvár legnagyobb munkáltatója és adófizetője, a Denso üzemében, ahol a szakszervezetnek kellett lecsendesítenie az embereket, hogy elkerüljék a sztrájkfenyegetést – állítják a Liga helyi képviseleténél. A cég szerint azonban nem volt szükség "erőfitogtatásra", mert a helyzetet demokratikusan kezelték – írja a napi.hu.
Kategóriák: Adó

Aktuális tudnivalók földeladóknak, őstermelőknek

3 óra 44 perc
A termőföldeladási szezon a tél végéhez közeledve többnyire lezajlott, így az új gazdák használhatják többnyire az idei gazdasági évben a földet. Gyakran merül fel kérdésként, hogyan kell adójogilag kezelni azokat az eseteket, amikor a magánszemély, a mezőgazdasági őstermelő, illetve az egyéni vállalkozó termőföldértékesítéssel összefüggésben előleget kap a másik féltől, vagy termőföld vásárlása során előleget ad a másik félnek. Kérdés az is, mikor számít megszerzettnek ez a bevétel, főként olyan esetben, ha az előleg és a vételár kifizetésére, megszerzésére két egymást követő évben kerül sor.
Kategóriák: Adó

Megint változik a munka törvénykönyve, 85 másik jogszabállyal együtt

4 óra 56 perc
Összesen 86 törvényt módosító törvényjavaslatot nyújtott be tegnap délután a parlamentnek Trócsányi László igazságügyi miniszter.
Kategóriák: Adó

Drágult a benzin

5 óra 57 perc
A Mol bruttó 3 forinttal emelte a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát, a gázolaj ára nem változott.
Kategóriák: Adó

Nők kedvezményes öregségi nyugdíja: a tb-megállapodás nem számít be a jogosultsági időnél

7 óra 1 perc
A társadalombiztosítási szervvel kötött megállapodás alapján történt járulékfizetés időszaka szolgálati időnek minősül, de a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához szükséges jogosultsági időbe nem számít be – mondta ki a Kúria
Kategóriák: Adó

Otthoni segítő szolgáltatás: pályázati lehetőség

8 óra 8 perc
Fogyatékkal élő családtagjukat otthon gondozókat segítő szervezeteknek hirdettek pályázatot – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken az M1-en.
Kategóriák: Adó

Telefonkészülék juttatásának elszámolása

10 óra 15 perc
A cafeteria adózásának idén bekövetkezett jelentős változása még jobban ráirányította a figyelmet azokra a juttatásokra, melyek továbbra is adómentesen adhatóak.
Kategóriák: Adó

A falusi csok bevezetéséről döntött a kormány

2019, február 21 - 23:05
A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Kategóriák: Adó

Januárban 200 milliárd forinttal több adót fizettünk, mint egy éve

2019, február 21 - 20:25
A meghozott kormányzati intézkedések és a felelősségteljes költségvetési gazdálkodás eredményeként az elmúlt két évtized legkedvezőbb adatát láthatjuk az év első hónapjában – hangsúlyozza költségvetési összefoglalójában a kormányportálon a Pénzügyminisztérium.
Kategóriák: Adó

Ismét fókuszban az online szállásközvetítők tevékenysége

2019, február 21 - 19:14
A brit versenyhivatal a napokban adta hírül, hogy elfogadta hat online szállásközvetítő vállalását, mely alapján a jövőben tartózkodni fognak bizonyos kereskedelmi gyakorlatoktól. Magyarországon jelenleg a Gazdasági Versenyhivatal folytat versenyfelügyeleti eljárást az online szállásfoglaló portált üzemeltető Booking.com B.V.-vel szemben, olvasható a GVH honlapján.
Kategóriák: Adó

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

2019, február 21 - 17:02
2018. decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit, közölte a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek volumene nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2018-ban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,0%-kal nagyobb volt az előző évinél.
Kategóriák: Adó

Őket érte tetten a NAV be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt

2019, február 21 - 16:00
Összesen 4307 adózó szerepel a NAV be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók legfrissebb (januári) listáján.
Kategóriák: Adó

Gyakran külső segítséggel hajtják be a cégek kintlévőségeiket

2019, február 21 - 14:56
Az EOS Csoport európai fizetési szokásokat vizsgáló tanulmánya szerint jelentős, a cégek árbevételének mintegy 8 százaléka érkezik a késedelmes kintlévőségek behajtásából. Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportja 17 európai országban, 3400 vállalati döntéshozót kérdezett meg kutatásában.
Kategóriák: Adó

Ingatlanok szerzési értékének különös esetei

2019, február 21 - 13:35
Az ingatlanértékesítésből származó jövedelem megállapításakor a bevétel mellett jelentősége van az ingatlan szerzési értékének is.
Kategóriák: Adó

Számlánként félmilliós bírságot is kaphat májustól, ha nem frissíti a számlázórendszerét!

2019, február 21 - 11:59
A tavaly július elsején életbe lépett online számlázási kötelezettség változása miatt az érintett cégeknek érdemes minél előbb felvenniük a kapcsolatot számlázóprogramjuk fejlesztőjével, hogy a szükséges verzióváltásról egyeztessenek, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.
Kategóriák: Adó

KSH: 10 százalék felett nőttek a keresetek tavaly

2019, február 21 - 10:57
2018. decemberben a bruttó átlagkereset 360 000 forint volt, 10,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2018. január–decemberben a bruttó átlagkereset 329 900 forint, a nettó átlagkereset 219 400 forint volt, mindkettő egyaránt 11,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedésre a munkaerő-kereslet élénkülése, a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással, közölte a KSH.
Kategóriák: Adó

A tavalyival azonos osztalékot javasolnak a Telekomnál

2019, február 21 - 09:55
A Magyar Telekom Nyrt. igazgatósága a 2018-as üzleti év után részvényenként 25 forint osztalék fizetését javasolja a közgyűlésnek – közölte a cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Kategóriák: Adó

Fizetési könnyítést kérne? Tájékoztatót és adatlapokat jelentetett meg a NAV

2019, február 21 - 08:25
Fizetési könnyítéssel, illetve a tartozás mérséklésével kapcsolatos kérelmekre vonatkozó tudnivalókat közölt honlapján a NAV.
Kategóriák: Adó

Ne vegye rossz néven – amit a cég forsriftos névadásáról tudni kell

2019, február 21 - 07:15
Frissen létrehozott vállalkozások kapcsán kiemelten fontos szerepe van annak, hogy milyen nevet adunk vállalkozásunknak, miről fognak bennünket, illetőleg termékeinket, szolgáltatásainkat beazonosítani. Összefoglaljuk a cégnév választásának alapvető jogi szabályozását.
Kategóriák: Adó