Skip to Content

Adózóna

Tartalom átvétel
Adozona.hu RSS
Frissítve: 7 perc 43 másodperc

Öngondoskodás: 800 ezren jutnak adókedvezményhez

1 óra 7 perc
Az öngondoskodást segítő adókedvezmények eredményeként az idén több mint 800 ezer magánszemély vehet igénybe összességében csaknem 33 milliárd forint összegű adókedvezményt – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.
Kategóriák: Adó

Így adózik a bánatpénz

3 óra 9 perc
Ingatlanforgalmazó társaság az adásvételi szerződés megkötése előtt vételi ajánlatra irányuló szerződést köt. A vételi ajánlat megkötésekor ajánlati biztosítékot fizet a jövőbeni vevő a társaság részére, az ingatlanforgalmazó végül nem köti meg a szerződést az ajánlati biztosítékot adóval. A társaság saját döntése alapján bánatpénzt fizetne a visszalépés miatt. Hogyan adózik a bánatpénz, ha azt cég, illetve ha magánszemély részére fizetik ki? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.
Kategóriák: Adó

Családi kedvezmény élettársnak

2019, május 18 - 17:15
Igénybe veheti-e a várandósság idejére, illetve azt követően a családi kedvezményt az apa, ha nem házasodott össze az anyával, de egy háztartásban élnek (nem bejegyzett élettársak)? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.
Kategóriák: Adó

Versenyhivatali figyelmeztetést kapott az otthonterkep.hu portál működtetője

2019, május 18 - 13:31
A GVH megállapította, hogy az otthonterkep.hu weboldalt működtető Mapsolutions Zrt. megtévesztette a fogyasztókat, amikor reklámjaiban azt állította: több mint 455 000 ingatlan (illetve ingatlanhirdetés) található az oldalon. A vállalkozás ugyanis nem tudta igazolni állítását, közölte a GVH.
Kategóriák: Adó

Új emlékérmék kibocsátását tervezi az MNB

2019, május 18 - 09:02
A Magyar Nemzeti Bank az illetékes közintézmények javaslatai nyomán, valamint a tematikákra vonatkozó nyilvános konzultáció eredményét figyelembe véve, összeállította a 2020. évi emlékérme-kibocsátási programját. Jövőre hat korábbi sorozatot folytatva, tizenkét témában tervez emlékérmét kibocsátani a jegybank. Egy arany, kilenc ezüst, két önálló színesfém emlékpénz-tematika szerepel a programban, de az emlékérmék értékközvetítő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a nemesfém emlékérmék színesfém változatai is kibocsátásra kerülnek, olvasható az MNB honlapján.
Kategóriák: Adó

Lezárják a Teréz körutat vasárnap, még gyalog sem lehet közlekedni

2019, május 18 - 07:54
Lezárják mindennemű – azaz a közúti, a kerékpáros, a gyalogos – közlekedés elől a Teréz körutat a Podmaniczky utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között május 19-én, vasárnap 8 és 10 óra közötti, építkezési munkákhoz kapcsolódó biztonsági intézkedések miatt – közölte a BKK.
Kategóriák: Adó

Áfa elektronikai hulladék értékesítésekor

2019, május 18 - 06:15
„Társaságunk kisebb értékű (eredeti piaci ár 20-30 ezer forint) elektronikai hulladék értékesítését tervezi (saját, de már leselejtezett termékek). Ezek akkumulátort is tartalmaznak. Fordított adózással kell a számlát ezek kapcsán kiállítani? Csak magát az akkumulátort találtam meg az áfatörvényben. De nem külön értékesítenénk az akkumulátort, nem is szétszedhető a termék. Az ilyen termékek veszélyes hulladéknak minősülnek?” Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.
Kategóriák: Adó

Több evésre késztetnek a túlzottan feldolgozott élelmiszerek

2019, május 17 - 21:59
Több evésre késztetnek a túlzottan feldolgozott élelmiszerek, ezzel növelik az elhízás kockázatát, ugyanis egy úttörő kutatás szerint átlagosan napi 500 kalória többletbevitelt jelentenek.
Kategóriák: Adó

Az unió szankciókat vezethet be a kibertámadások elkövetői ellen

2019, május 17 - 20:31
Új jogszabályi keretet fogadott el pénteken az Európai Unió Tanácsa, amely lehetővé teszi, hogy az EU célzott szankciókat vezessen be az olyan kibertámadásoktól való elrettentés érdekében, amelyek külső fenyegetést jelentenek az EU-ra vagy a tagállamokra nézve – tette közzé az uniós tanács pénteken.
Kategóriák: Adó

Megbírságolta az MNB az AKKO Invest egykori vezető tisztségviselőjét

2019, május 17 - 19:02
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5,5 millió forintra bírságolta az Akko Invest korábbi vezető tisztségviselőinek egyikét, ezzel első alkalommal büntetett a menedzserekre vonatkozó speciális előírások megsértése miatt.
Kategóriák: Adó

PM: továbbra sincs egyezség az otthoni pálinkafőzés adómentességéről

2019, május 17 - 17:27
Továbbra sincs egyezség az otthoni pálinkafőzés adómentességéről, noha azzal a tagállamok többsége egyetért – mondta Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozását (Ecofin) követően.
Kategóriák: Adó

Vissza nem térítendő támogatás mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

2019, május 17 - 15:58
Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak napelemes rendszerek telepítéséhez a mikro-, kis- és középvállalkozások, egy beruházáshoz 1,5 és 3 millió forint közötti összeget lehet elnyerni, a rendelkezésre álló keretösszeg 15 milliárd forint.
Kategóriák: Adó

Ősztől nyelvvizsgára is jár diákhitel

2019, május 17 - 14:06
Nyelvtanulási hallgatói hitel címen félmillió forint diákhitelt vehetnek fel azok a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók, akik a diploma megszerzéséhez nem rendelkeznek az előírt számú nyelvvizsgával, az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg – írja a napi.hu.
Kategóriák: Adó

Munka családtámogatási és egészségbiztosítási ellátások mellett

2019, május 17 - 12:52
A legtöbb gyermekvállalás esetén járó pénzbeli és családtámogatási ellátás mellett megengedett a munkavégzés, azonban vannak kivételek, illetve különböző korlátozások; cikkünkben sorra vesszük a legfőbb eseteket.
Kategóriák: Adó

NAV: 2019. július 1. fontos dátum az áfatörvény alkalmazásában

2019, május 17 - 11:04
2019. július 1. fontos dátum az áfatörvény alkalmazásában: frissül az állapotrögzítő rendelkezés, megtörténik az átállás a 2018. január elsején érvényes besorolási rendre – írja közleményében a NAV.
Kategóriák: Adó

Több száz millió forintos pénzmosást lepleztek le Szolnokon

2019, május 17 - 09:29
Két szolnoki férfi a gyanú szerint olyan céghálózatot működtetett, amely – főként internetes csalásokból származó – pénzeket legalizált, illetve tüntetett el. A pénzmosáshoz több száz, akár több ezer bel- és külföldi bankszámlát használtak, az okozott kár több százmillió forint lehet – tájékoztatta az ORFK péntek reggel az MTI-t.
Kategóriák: Adó

Minisztériumi rendelet tiltja amerikai termékek eladását a Huaweinek

2019, május 17 - 07:57
Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma formálisan is megtiltotta amerikai termékek eladását a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatnak.
Kategóriák: Adó

Hasznos tudnivalók az alapítványok főbb szabályairól

2019, május 17 - 06:15
Az alapítvány tevékenységének vannak korlátai, így alapítvány nem alapítható gazdasági tevékenység folytatására, tehát a célok elsődlegesen nem lehetnek nyereségorientáltak. Azonban az alapítvány jogosult az alapítványi cél megvalósításával közvetlenül összefüggő gazdasági tevékenység végzésére.
Kategóriák: Adó

Ezt a méregdrága kávét kevesen engedhetik meg maguknak

2019, május 16 - 22:28
Csészénként 75 dollárért (22 ezer forintért kínálja) a világ legdrágább kávéját egy kaliforniai kávézólánc.
Kategóriák: Adó

Módosul a konvektorcsere pályázatok benyújtási időpontja

2019, május 16 - 19:34
A tervezettnél két nappal később, május 22-én 10 órakor kezdődhet a pályázatok benyújtása az Otthon Melege program földgázüzemű konvektorok cseréjére irányuló alprogramjára, a módosításról az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a személyi jövedelemadó bevallások benyújtásának zavartalansága érdekében döntött.
Kategóriák: Adó