Skip to Content

Szabadföld

Tartalom átvétel
Frissítve: 3 perc 54 másodperc

A magyar szürke ötven árnyalata

2 óra 40 perc
AKI A DÉL-BARANYAI Ormánságban vállalkozik, bízvást elmondhatja magáról, hogy a kihívások éltetik. Sokak szerint az ország legszegényebb falvai találhatók errefelé. Közülük az egyik Szaporca: Buru László itt talált telephelyre. Olyan vidéken keresi a munkatársait, ahol a segélyt fizetésnek hívják.
Kategóriák: Belföld

Elszalasztott fellebbezés

2018, augusztus 15 - 14:00
A felperesek 2000-ben tartási szerződést kötöttek az alperessel, a tartásért cserébe a felperes házaspár ingatlana az alperes nevére került.
Kategóriák: Belföld

Leálltak a kombájnok

2018, augusztus 15 - 12:00
VÉGE AZ IDEI nyári betakarítási munkának, kalászos gabonából bő 7 millió tonna került a magtárakba. Bár ez nem rekord, de nem is vészesen kevés. Eközben rossz hírek jönnek az észak- és nyugat-európai országok terméskieséseiről. Az ár ezért folyamatosan felfelé megy.
Kategóriák: Belföld

Fábiánék fecskéi

2018, augusztus 15 - 08:00
MIÓTA AZ EMBER HÁZAT ÉPÍT, a fecske a közelében rak fészket. Több ezer éve hozzák a tavaszt, viszik a nyarat, közben pedig megszínesítik az életünket. Fábián Jánosék somlóvásárhelyi udvarába az idén 42 fecskecsalád költözött – írja Kovácsné Bohus Ilona somlóhegyi olvasónk, a család nagy tisztelője.
Kategóriák: Belföld

Féljünk-e a viperától?

2018, augusztus 14 - 14:00
Ősi, félelemmel párosuló ellenszenv él az emberben a kígyók iránt, ami jellemző manapság is. Szerencsére hazánkban kevés okunk van rá, hogy tartsunk tőlük: nálunk csak két őshonos viperafaj él.
Kategóriák: Belföld

Sportnapló

2018, augusztus 14 - 12:00
Anno 2016-ban, az úszók londoni Európa-bajnokságán agyonvertük a kontinenst.
Kategóriák: Belföld

Ez a gyógyszer veszélyes lehet!

2018, augusztus 14 - 09:27
Felfüggesztették forgalmazását és visszavonták az állatoknak szánt oltóanyagot, mert a fogyasztókra esetleges veszélyt jelenthet.
Kategóriák: Belföld

Nincs vége a dinnyeszezonnak

2018, augusztus 14 - 09:09
Viszonylag kevés magyar dinnye ment exportra, s az ár sem volt nagyon húzós. Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs.
Kategóriák: Belföld

Megint almaháború indul?

2018, augusztus 14 - 09:03
Látványos demonstrációval tiltakoztak az almatermesztők. A napokban derült ki, hogy a léalma feldolgozó üzemek egyike csupán 13 forintot fizetne kilónként az ipari minőségű almáért. A termelők szerint ennek duplájára lenne szükség.
Kategóriák: Belföld

Édes történelem

2018, augusztus 14 - 08:00
ÖRVENDEZIK A MAGYAR CUKORKAPIAC, mert – ahogyan a képviselői mondják – egyre több vásárló enged meg magának egy kis édes örömöt. A boltok polcait figyelve úgy tűnt, a cukorkákkal nincs semmi gond. Ízre, formára, méretre nézve sokféle van belőlük, az emberek ősidők óta eszik, rágják, szopogatják.
Kategóriák: Belföld

Fölvidít a kölesgolyó

2018, augusztus 13 - 14:00
Noha a hántolt köles és ennek biováltozata napjainkban már gond nélkül beszerezhető, továbbra sem árt egy kis hírverés ennek a nem mindennapi gabonafélének.
Kategóriák: Belföld

GMO vagy mégsem?

2018, augusztus 13 - 12:00
NAGY A FELHÁBORODÁS kutatók és a nemesítők körében, mert a génszerkesztést is genetikai módosításnak minősítette az Európai Unió Bírósága. Ez a fajon belüli újszerű mesterséges genetikai beavatkozásokat is a korábbiakban már korlátozott GMO-k közé sorolja.
Kategóriák: Belföld

Hogy ne álljon meg az idő

2018, augusztus 13 - 08:00
A PARÁDI ILONA-VÖLGYBE TARTUNK, mellettem Béres Magdi, a hely jó ismerője. Itt-ott eligazító táblák, összesen tizenöt, rajtuk hasznos információk a távolabbról érkezők számára, hogy ne csak nézzenek, hanem azt is tudják, mit látnak, legyen az akár mező, egyedi fa vagy a hely története.
Kategóriák: Belföld

Kutyaposta

2018, augusztus 12 - 14:00
Nem emlékszem, hogy az elmúlt években a Meteorológiai Intézet kiadta volna a vörös kódot, de most szinte naponta megteszik, sőt hosszabbítják a ránk zúduló afrikai hőség miatt.
Kategóriák: Belföld

Hadra fogott kismamák

2018, augusztus 12 - 12:00
Még több embert akar munkába állítani a kormány. A nyugdíjas- és diákszövetkezetek mintájára bevezetné a kismamaszövetkezeteket is – az indoklás szerint azért, hogy segítsék őket a visszatérésben, munkába állásban.
Kategóriák: Belföld

Közpénz fegyverre

2018, augusztus 12 - 08:00
AZ ÉSZAK-ATLANTI SZERZŐDÉS SZERVEZETE (NATO) számos sorsdöntő pillanatot megért 1949-es alapítása óta, melyek időről időre fontos alapot szolgáltattak ahhoz, hogy összehívják a tagállamokat a partnerség megerősítésére és a kritikus kérdések megoldására. A tagországok állam- és kormányfői július közepén Brüsszelben találkoztak újból. Az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó vitapont a védelmi költségek emelése. Összeállításunkban többek közt annak jártunk utána, mennyit is költ a NATO – benne Magyarország – és a világ fegyverekre attól függetlenül, hogy a cél a béke megtartása vagy a háború.
Kategóriák: Belföld

Kinek mondjam el?

2018, augusztus 11 - 14:00
Kategóriák: Belföld

Túrából terápia

2018, augusztus 11 - 12:00
LOMBZÚGÁS, madárcsicsergés, patakcsobogás – testi-lelki felüdülésre mindenki vágyik. Egyre többen töltik fel a természetben a lemerült „elemeket”. A túrázás felér egy terápiával, véli az ózdi természetgyógyász-házaspár is, ezért nekik az a mottójuk: Az erdő a mi rendelőnk.
Kategóriák: Belföld

Itt nincs uborkaszezon

2018, augusztus 11 - 08:00
MOZGALMAS ÉVEK VÁRNAK AZ AGRÁRIUMRA. Külső és belső változások zajlanak, igazodnia kell annak, aki talpon akar maradni. Sokat támadott földügyeinkről, a keleti veszélyről, a háztájizás lehetőségeiről és nem utolsósorban az uniós pénzügyi változásokról kérdeztük az új agrárminisztert, Nagy Istvánt.
Kategóriák: Belföld

Ügyintézés rugós bicskával

2018, augusztus 10 - 14:00
Ha foglalkozást kellene választanom, alighanem családsegítő hivatalnok lennék. Elesett emberek gondjain enyhíteni, megszorult családok életén könnyíteni: igazán szép hivatás.
Kategóriák: Belföld