Skip to Content

Hungarian Unix Portal

Tartalom átvétel
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." - Dennis M. Ritchie
Frissítve: 1 óra 8 perc

Greg kiadta a 4.19-es kernel végleges verzióját, visszaadta a stafétabotot Linusnak

2018, október 22 - 09:57

@gregkh kiadta a 4.19-es kernel végleges verzióját, visszaadta a stafétabotot Linusnak - https://t.co/G2BZngx6OH https://t.co/FTqMX0z0Qn

— HUP (@huphu) October 22, 2018 #onhup

Greg Kroah-Hartman egy hosszabb levél kíséretében kiadta a 4.19-es kernel végleges verzióját. A levélben tanácsokat adott a kernelfejlesztőknek arra nézve, hogyan tudják lekezelni az elmúlt hónapokban felgyülemlett stresszt, illetve a terveknek megfelelően visszaadta a parancsnoki széket Linusnak:

These past few months has been a tough one for our community, as it is our community that is fighting from within itself, with prodding from others outside of it. Don't fall into the cycle of arguing about those "others" in the "Judean People's Front" when we are the "We're the People's Front of Judea!" That is the trap that countless communities have fallen into over the centuries. We all share the same goal, let us never loose sight of that.

So here is my plea to everyone out there. Let's take a day or two off, rest, relax with friends by sharing a meal, recharge, and then get back to work, to help continue to create a system that the world has never seen the likes of, together.

[...]

And with that, Linus, I'm handing the kernel tree back to you. You can have the joy of dealing with the merge window :)

Részletek a itt.

Kategóriák: Informatika

Több órája áll a GitHub adattároló hiba miatt

2018, október 22 - 09:37

Órák óta áll a @github adattároló hiba miatt - https://t.co/6M6GfH3DRF pic.twitter.com/k7iFOOFWu8

— HUP (@huphu) October 22, 2018 #onhup

A helyreállítás nyomon követhető a GitHub szolgáltatások státuszoldalán. Incidens infók itt.

Kategóriák: Informatika

A Google díjat fog kiróni az Android készülékgyártókra Európában, ha azok nem telepítik az összes Google alkalmazást

2018, október 21 - 10:02

Google will charge #Android phone makers to pre-install its apps on devices sold in Europehttps://t.co/mOCH8B8VUm

Following EU’s #antitrust cases against #Google, the company introduces new paid licenses for device manufacturers who don't want to pre-install Google apps. pic.twitter.com/D5eSRIx6ev

— The Hacker News (@TheHackersNews) October 17, 2018

Reagált a Google az Európai Bizottság nyári döntésére, miszerint a Google uniós versenyszabályokat sértett azzal, hogy az okostelefon operációs rendszerek piacán lévő részesedését felhasználta a böngésző- és keresőpiacon lévő részesedésének befolyásolására. Az amerikai vállalat közölte az Európai Bizottsággal, hogy díjat fog kiróni az Android készülékgyártókra Európában, ha azok nem telepítik az összes Google alkalmazást az általa megkövetelt módon.

A Google dollármilliárdokat invesztált az Android operációs rendszerbe és a köré felhúzott ökoszisztémába és jelenleg is dollármilliókat költ ennek fenntartására. Hogy az operációs rendszer továbbra is ingyenes és nyílt forrású maradhasson, a Google megköveteli az eszközgyártóktól, hogy azok előtelepítsék azt a Google alkalmazásokat tartalmazó csomagot (Google Apps), amiből a vállalatnak komoly bevétele származik.

Az Európai Bizottság azonban úgy döntött, hogy a Google-nek be kell fejeznie a gyártók azon "illegális" presszionálását, hogy beépítsék a proprietary Google alkalmazásokat - kiváltképp a Google Chrome webböngészőt és a Google Search keresőt - az általuk szállított Androidba, mert az EU szerint ez gátolja a versenytársakat abban, hogy azok elérjék termékeikkel a fogyasztókat.

A Google erre azt reagálta, hogy vagy kell az ingyenes Android, de akkor a készülékgyártóknak telepíteniük kell válogatás nélkül a Google alkalmazásokat, vagy nem, de akkor a készülékgyártóknak (használati) díjat kell fizetniük a Google szolgáltatásokért (pl. Google Store).

A Google új licencpolitikájának főbb elemei:

 • Az Android ingyenes és nyílt forrású marad.
 • Azoknak az Android gyártóknak, amelyek az EU-ban árusítják a készülékeiket, mostantól lehetőségük van okostelefonokat és tableteket gyártaniuk zeró előtelepített Google alkalmazással, megfelelve ezzel az EU antitröszt szabályzótestületei által előírt szabályoknak.
 • Azoknak az Android gyártóknak, amelyek továbbra is szállítani szeretnék a Google Play Store-t és a többi Google alkalmazást - pl. Gmail, Maps, Drive, YouTube - fizetős licencszerződést kell kötniük a Google-lel.
 • Tipikusan kétféle fizetős licenc lesz: az egyik a Play Store-ral és a Google alkalmazásokkal, de a Google Search és a Google Chrome böngésző nélkül, és egy másik, ami mindent tartalmaz.
 • Az első nagy eséllyel jóval többe fog kerülni mint a második, mivel a nagy pénzt a Search és a Chrome hozza a Google-nek.
 • Nem kötelező mint korábban, de ha az Android készülékgyártók ingyenes licencet szeretnének, akkor szállíthatnak mindent úgy, hogy eddig, azon a módon, amiért az EU kirótta a bírságot.

Részletek itt.

Kategóriák: Informatika

FreeBSD 12.0-BETA1

2018, október 21 - 08:41

#FreeBSD 12.0-BETA1 Now Available:https://t.co/z0ghRK1hVm#HelpTest

— FreeBSD RE Team (@FreeBSD_RE) October 20, 2018

Elérhető tesztelésre a FreeBSD 12.0 első bétája. A tesztben az alábbi telepítő képfájlok vesznek részt:

 • 12.0-BETA1 amd64 GENERIC
 • 12.0-BETA1 i386 GENERIC
 • 12.0-BETA1 powerpc GENERIC
 • 12.0-BETA1 powerpc64 GENERIC64
 • 12.0-BETA1 powerpcspe MPC85XXSPE
 • 12.0-BETA1 sparc64 GENERIC
 • 12.0-BETA1 armv6 RPI-B
 • 12.0-BETA1 armv7 BANANAPI
 • 12.0-BETA1 armv7 BEAGLEBONE
 • 12.0-BETA1 armv7 CUBIEBOARD
 • 12.0-BETA1 armv7 CUBIEBOARD2
 • 12.0-BETA1 armv7 CUBOX-HUMMINGBOARD
 • 12.0-BETA1 armv7 RPI2
 • 12.0-BETA1 armv7 PANDABOARD
 • 12.0-BETA1 armv7 WANDBOARD
 • 12.0-BETA1 armv7 GENERICSD
 • 12.0-BETA1 aarch64 GENERIC
 • 12.0-BETA1 aarch64 RPI3
 • 12.0-BETA1 aarch64 PINE64
 • 12.0-BETA1 aarch64 PINE64-LTS

Részletek Glen Barber bejelentésében.

Kategóriák: Informatika

FreeBSD mint desktop OS - tapasztalatok

2018, október 20 - 22:59

Néhány hónapja CentOS-ről FreeBSD-re váltottam otthon, így most egy 11.2-RELEASE fut az otthoni desktop gépemen, az alábbiakban összefoglalnám az eddigi tapasztalataimat.

Összességében nem bántam meg az átállást, de azért van pár kényelmetlenség, amit a mai napig nem sikerült orvosolni, és ami miatt még mindig "visszasírom" a Linuxot néha...

Ami tetszik:

 • A rendszer elképesztően profi módon van összerakva - minden a helyén van, és nem is változtatnak indokolatlanul a konvenciókon a fejlesztők. Az eddigiek alapján úgy látom, egyébként sem túl nyitottak a változásokra, ez nyilván előny és hátrány is lehet, nézőpont kérdése. Nekem tetszik, mivel elég makacsul tudok ragaszkodni a régi, jól bevált dolgokhoz, de tudom, hogy ezzel nem mindenki van így.
 • A release-ek kiadása egy alaposan átgondolt (és kicsit bonyolult) rendszer szerint történik, nekem kifejezetten tetszik a CURRENT/STABLE/RELEASE ágak különválasztása, így az ember mindig tudja, mire számíthat egy upgrade után. Ahol a stabilitás kell, oda jöhet a RELEASE, ahol a legújabb feature-ök kellenek, és nem baj, ha a rendszer kevésbé kiforrott, ott a STABLE-t lehet használni, fejlesztőknek és tesztelőknek pedig ott vannak a CURRENT release-ek. Tiszta, világos elvek mentén adják ki a frissítéseket, illetve mindig készül release notes és errata dokumentum is, ami a frissítés előtt álló usereknek és rendszergazdáknak gyakorlatilag kötelező olvasmány.
 • Mivel FreeBSD-ben a kernel és az OS többi része (library, shell, alkalmazások) egységet alkot, így sokkal kevesebb buggal és stabilitási problémával lehet találkozni mint bármelyik Linux disztró alatt. Kifejezetten jó megbízhatóság szempontjából, hogy a kernel eléggé konzisztens módon működik, nincs meg az a kellemetlenség, hogy egy kernel frissítésnél egy csomó minden nem működik vagy másképp működik mint korábban. Ez Linux alatt tipikus probléma, az például a halálom, hogy a Debiant futtató HTPC-men a tunerkártya driverét minden alkalommal újra kell fordítani, ha változik a kernel verziója. Tudom, erre találták ki a DKMS-t, meg is próbálom majd belehegeszteni a tuner kártya driverét, ha lesz hozzá affinitásom egyszer. :)
 • Egészen korrekt a hardvertámogatás x86 architektúrán. Tény, hogy a Linux jobban áll ezen a téren, de szerintem ha nem bleeding-edge hardvereken akar valaki FreeBSD-t használni, igen kicsi az esélye, hogy lesz olyan vas, ami ne működne FreeBSD alatt. Az otthoni gépem már igencsak elavultnak számít (2012-es évjárat), így ez nem feltétlenül jó referenciának, de ki fogom majd próbálni a FreeBSD-t HP szervergépeken is és a szintén itthon használt Dell E5440-es gépemen is. Mindenképp említésre méltó, hogy van hivatalos, karbantartott NVIDIA driver, az AMD kártyákkal viszont kifejezetten problémás a driver támogatás. Zárt forrású driver tudtommal sosem készült FreeBSD-hez, a nyílt forrású pedig sokéves lemaradásban van a linuxos radeon/amdgpu driver-ekhez képest... konkrétan emiatt voltam kénytelen lecserélni a videokártyát, mivel mindenképp szükségem volt a hardveres gyorsításra (leginkább a window manager és a szaggatásmentes FullHD videólejátszás miatt).

Ami nem tetszik, avagy mi az, ami kisebb-nagyobb kellemetlenségeket okozott eddig:

 • Alapvetően segítőkész a közösség, de az amatőr hozzáállást és a figyelmetlenséget nem tolerálják, sok olyan posztot látni a fórumon, ahol a "vén rókák" kiosztják az odatévedő tapasztalatlan és/vagy esetlenül kérdező usereket. Ebbe én magam is belefutottam az elején, de gyorsan túltettem magam rajta, ez egy ilyen világ és kész. :)
 • Baromi komplex a rendszer, többszáz tunable finomhangolására van lehetőség, viszont ezek nem minden esetben vannak korrektül dokumentálva. Igaz, a dokumentációra alapvetően nem lehet panasz, az általam eddig használt FOSS projektek közül messze a FreeBSD-nek a legjobb/legátfogóbb a dokumentációja, ami mindenképp dicséretes.
 • Kompatibilitási problémák bőven vannak, egy csomó szoftver (jellemzően a Linuxból jól ismert, GNU-s cuccok) kiforratlanabbak FreeBSD alatt mint Linuxon, arról nem is beszélve, hogy sok tool paraméterezése és működése nagyban eltér a Linuxon megszokotthoz képest. Többször volt már olyan, hogy valamelyik gyakran használt toolnál hiányoltam egy olyan kapcsolót, ami Linuxon van, viszont a BSD-s variánsban nincs implementálva.
 • Az előző ponthoz kapcsolódan, tudtommal nincs GUI-s megoldás GNOME alatt a diszkek kezeléséhez, a Disk Utility itt nem működik, tekintve, hogy erősen kernelhez és fájlrendszerhez kötött a tool, és sajnos még nem portolták FreeBSD-re. Parancssorból persze bármit el lehet intézni, de sokszor jól jönne egy grafikus tool, amivel két kattintással újra lehet partícionálni és formázni egy pendrive-ot.
 • A legutóbbi minor frissítés után (11.1 -> 11.2) valamelyik virtualbox kernel modul kernel panic-et okozott bootoláskor, ami miatt boot loop-ba került a gép. Nyilván ez a saját rutintalanságomnak köszönhető, de nem volt könnyű orvosolni a problémát. A megoldás az volt, hogy le kellett tiltani a problémás modulokat az előző (frissítés előtti) kernel alatt, majd reboot után manuálisan újra kellett forgatni őket az új, 11.2-es release-hez. Pozitívum, hogy amint fény derült a problémára, a fejlesztők beraktak egy figyelmeztetést a 11.2-es release-hez készült errata dokumentumba ezzel kapcsolatban.
 • Ez kicsit szubjektív, de security téren azért bőven van elmaradása a FreeBSD-nek, a HardenedBSD és az OpenBSD is elhúzott mellette az utóbbi években. Tekintve, hogy a FreeBSD-t elsősorban szerveres/hálózatos környezetbe szánták, ez szerintem kiemelt szempont kellene, hogy legyen, de valamiért mégsem az, ahogy itt a HUP-on is volt már erről szó pár hónapja.
 • Igazából ez csak apró kényelmetlenség, de nekem először nem esett le (tudom, RTFM), hogy a csomagokat és a disztrót magát külön kell frissíteni, a csomagkezelő (pkg) nem frissíti az OS központi részeit, csak a ports collection-ből származó csomagokat. Szerintem logikusabb és praktikusabb lenne a kettőt együtt kezelni, én azt vártam volna, hogy a pkg az OS-t is frissíti (vagy legalább legyen olyan kapcsolója, amivel ez megoldható).
 • A rendszer ZFS támogatása és integrációja kiemelkedően jó, viszont a cache beállítások default értékei nem éppen ideálisak, a ZFS cache megeszi a RAM-ot egy idő után (8GB van a gépben, ami azért elég kéne, hogy legyen sima irodai/multimédiás felhasználás mellett). Mivel nem lapozható memóriaként foglalja le a kernel a ZFS cache részére fenntartott memóriát, így a RAM telítődése esetén veszettül swappelni kezdi a rendszer a futó processek által használt memóriát, ami komoly lassulásokat tud okozni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha csak 1-2 program is fut, azok brutálisan belassulnak és csak reboot után szűnik meg a probléma. Alapbeállítás szerint az ARC mérete a teljes RAM méretének 90%-a, ami 8 GB RAM mellett túl sok. A megoldás a "vfs.zfs.arc_max" sysctl változó finomhangolása volt, ezt belőttem 2 GB-ra, azóta nem tapasztalok swappelésből fakadó lassulásokat. A gépben két HDD van, ezeket a GELI+ZFS kombóval összevontam egy titkosított ZFS kötetté. Ez kiválóan működik, mindkét disk bootolható, és a hardveres AES titkosításnak köszönhetően a teljesítmény sem romlik észrevehetően a titkosítás használata miatt. Rendhagyó módon a FreeBSD-ben tényleg komolyan van véve a "full disk encryption" koncepció, mivel kizárólag az első fázisú boot code van titkosítás nélkül tárolva a diszkeken, minden, ami utána jön, már csak a titkosítás feloldása után férhető hozzá. Ennek egyetlen hátránya, hogy a jelszó prompt fixen angol kiosztás szerint kéri be a jelszót. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy memorizálnom kellett a jelszóban lévő speciális karakterek angol kiosztás szerinti helyét, persze, nem nagy áldozat, de elvártam volna, hogy be lehessen állítani a korrekt layout-ot. CentOS alatt ezzel nem volt gond, ott a kernel paraméterben beállított kiosztás szerint lehetett begépelni a jelszót.
 • Ez inkább GNOME-specifikus probléma, de azért megemlékezem róla: a GDM összekapcsolja a locale beállítást a bill. kiosztással, ez is problémát okozott, mivel ezer éve úgy használom az otthoni gépeimet, hogy angolul beszél az OS, de magyar a bill. kiosztás. Ez a felállás, úgy tudom, a GDM-ben nem lehetséges, ha angol a locale, akkor en-us a kiosztás fixen, magyar kiosztást csak úgy lehet használni, ha a locale-t magyarra állítom, viszont az utána globálisan vonatkozik a user session-re is és valamiért nem lehet felülbírálni a session-ön belül.

Update 2018-10-21:

A GUI-ra nem tértem ki elég részletesen, holott ez lett volna a posztom fő témája. :)

Egy alap GNOME3 interfészt használok, ami tökéletesen stabilan működik, a GUI animációk gyárilag hibátlanul működnek, a videolejátszás teljesen akadásmentes FullHD felbontásban is a zárt forrású NVIDIA driverrel. Abszolút semmi panasz nincs, bátran ki merem jelenteni, hogy tökéletesen megállja a helyét a FreeBSD desktopos felhasználás mellett is. A Gnome jelenlegi, Ports Collection-ben lévő verziója 3.28.2, ami nem a legfrissebb verzió, de csak két minor verzióval van elmaradva a legfrissebb stabil release-hez képest. KDE és más WM-ek kapcsán nincs tapasztalatom, de gyanítom, hogy ezeknél is hasonló a helyzet.

Kategóriák: Informatika

elementary OS 5.0

2018, október 19 - 09:13

elementary OS 5 Juno is here. It’s more refined, more productive, and an even better platform for developers. We've majorly updated apps, made the desktop more productive with several new features, refined the overall look and feel, and a whole lot more. https://t.co/OndJHu5N1H

— elementary (@elementary) October 16, 2018

Elérhető az elementary OS 5.0-s - kódnevén "Juno" - kiadása. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

Otthoni Wi-Fi-m ...

2018, október 19 - 09:11
Kategóriák: Informatika

Ubuntu 18.10

2018, október 18 - 21:50

Ubuntu 18:10 - the latest version of the world’s most widely used Linux platform for Kubernetes, multi-cloud and machine learning is now available! https://t.co/nMTmvxtUBj pic.twitter.com/Mx6doSXOud

— Ubuntu (@ubuntu) October 18, 2018

Elérhető az Ubuntu 18.10-es - kódnevén "Cosmic Cuttlefish" - kiadása. Részletek a bejelentésben. Kiadási megjegyzések itt.

Kategóriák: Informatika

OpenBSD 6.4

2018, október 18 - 14:57

OpenBSD 6.4 is out now! https://t.co/4gkje6Q06v

Grab the goods: https://t.co/QD222af9OR
Upgrade guide: https://t.co/8frmVbmuil

— OpenBSD (@openbsd) October 18, 2018

Elérhető az OpenBSD 6.4-es kiadása. Letölthető innen. Frissítési FAQ itt.

Kategóriák: Informatika

Oracle VM VirtualBox 5.2.20

2018, október 18 - 09:31

Oracle VM VirtualBox 5.2.20 now available! See all the details below. https://t.co/yG5eoOuyYk pic.twitter.com/wMajKDgtYJ

— Oracle VirtualBox (@virtualbox) October 17, 2018

Elérhető az Oracle VirtualBox 5.2.20-as kiadása. A bejelentés itt.

Kategóriák: Informatika

KDE Plasma 5.14.1

2018, október 18 - 09:27

Megjelent a KDE Plasma 5.14 első hibajavító kiadása. Az új verzió frissített fordításokat és természetesen hibajavításokat tartalmaz.

[ Bejelentés | Changelog ]

Kategóriák: Informatika

Proton 3.16-2 beta

2018, október 17 - 08:47

Proton 3.16-2 is now in Beta! Relocated the changelog and driver quickstart to the Wiki: https://t.co/NVVCv5kvD7https://t.co/5WvTxMw4lk

— Pierre-Loup Griffais (@Plagman2) October 17, 2018

A Valve részéről Pierre-Loup A. Griffais bejelentette, hogy a házon belül fejlesztett, Wine-ra és egyéb komponensekre épülő, Proton nevű Steam Play kompatibilitási rétegük újabb fejlesztési mérföldkőhöz érkezett. Részletek a változások listájában.

Kategóriák: Informatika

Elérhető a VMware vSphere 6.7 Update 1

2018, október 17 - 08:04

#vSphere 6.7 Update 1 is now available!

Download here https://t.co/wm8c9TfLMu
Release notes here https://t.co/KDTEi5M9BQ pic.twitter.com/H3Waq1CEOu

— VMware (@VMware) October 17, 2018

A VMware bejelentette a VMware vSphere 6.7 Update 1 elérhetőségét. Részletek a kiadási megjegyzések dokumentumban. Letölthető innen.

Kategóriák: Informatika

Szoktál-e zenét hallgatni munka közben?

2018, október 17 - 07:46
Kategóriák: Informatika

Itt vannak a Huawei Mate 20 és Mate 20 Pro specifikációi

2018, október 16 - 18:52

Huawei Mate 20 and 20 Pro specs: https://t.co/HFZTszcc47

Huawei Mate 20 and Mate 20 Pro hands-on article and video review: https://t.co/tSdblxGdwi #technology #HuaweiMate20 pic.twitter.com/zbDDStIZNc

— Android Authority (@AndroidAuth) October 16, 2018

Cikk, videó itt.

Kategóriák: Informatika

A régi jó dolgokból nem maradt semmi ...

2018, október 16 - 11:49

It’s true pic.twitter.com/yaEjfNADHL

— Guilherme Rambo (@_inside) October 15, 2018

Vagy ha úgy tetszik: mi lett a régi jó dolgokból...

Bővebben:

Because of the limits of space and time, a lot of Silicon Valley companies don't build new headquarters; they just take over the discarded offices of older firms, like hermit crabs. Facebook's headquarters used to belong to Sun Microsystems, a onetime power-house of innovation that collapsed and was acquired by Oracle in 2009. When Facebook moved in, Zuckerberg made over the whole place, but he didn't change the sign out front, he just turned it around and put Facebook on the other side. The old sign remains as a reminder of what happens when you take your eye off the ball.

Kategóriák: Informatika

Új iPhone lock screen bypass bug; a fotók átküldhetők más eszközre

2018, október 16 - 11:05

"The new passcode bypass requires about 10 steps [...] The new passcode bypass method works on all current iPhone models, including iPhone X and XS devices, running the latest version of the Apple mobile operating system, i.e., iOS 12 to 12.0.1. [...] The new hack allows anyone with physical access to your locked iPhone to access your photo album, select photos and send them to anyone using Apple Messages. [...] Until Apple comes up with a security patch, you can temporarily fix the issue by disabling Siri from the lockscreen. [...] Meanwhile, just wait for Apple to issue a software update to address the new iPhone passcode bypass bug as soon as possible."

Részletek itt.

Kategóriák: Informatika

Elhunyt Paul Allen, a Microsoft társalapítója

2018, október 16 - 10:49

Statement from Microsoft CEO Satya Nadella on the passing of Paul Allen: pic.twitter.com/1iLDLenLKz

— Microsoft (@Microsoft) October 15, 2018

65 éves korában elhunyt Paul Allen, a Microsoft társalapítója. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a Twitter-en búcsúzott tőle.

Kategóriák: Informatika