Skip to Content

Inforádió Tudomány

Tartalom átvétel InfoRádió - Tudomány
InfoRádió - Tudomány
Frissítve: 2 év 47 hét

Elképesztően öregszik a világ népessége

2016, március 29 - 12:22
Példátlanul gyors ütemben öregszik a világ lakossága, 2050-ig a jelenlegi 8,5 százalékról 17 százalékhoz közeli szintre emelkedhet a 65 éven felüliek aránya - állapította meg hétfőn közzétett jelentésében az amerikai népszámlálási hivatal.
Kategóriák: Tudomány

Rekordmeleg volt a tavalyi év, és még nincs vége

2016, március 29 - 08:08
Tíz egymást követő hónapban mértek rekordmagas átlaghőmérsékletet a Földön. 2016 februárja a mérések 1880-as kezdete óta a legmelegebb február volt. A folyamatos melegrekordokban a globális felmelegedésen túl az El Nino jelenség is szerepet játszhat - mondta az InfoRádiónak Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója.
Kategóriák: Tudomány

Internetkapcsolat nélkül is ellophatják az adatokat a számítógépről

2016, március 28 - 09:16
Internetkapcsolat nélküli adatlopási módszert fedeztek fel az ESET szakemberei, amelyhez elegendő csupán egy fertőzött USB adathordozó.
Kategóriák: Tudomány

Magyar szoftverrel felszerelt űrszonda tart a Mars felé

2016, március 27 - 13:05
Magyar fejlesztésű szoftver is működik azon az űrszondán, amelyet a hét elején bocsátottak fel, és amely októberben érkezik meg a Marshoz. A magyar fejlesztés a jövőbeni leszállási helyek feltérképezésében nyújt majd segítséget - mondta a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjának professzora.
Kategóriák: Tudomány

Elbukott a kábítószerek elleni harc

2016, március 25 - 14:39
A kormányoknak világszerte dekriminalizálniuk kellene a kábítószerrel való kisebb visszaéléseket, mivel a jelenleg mérvadó tilalmi stratégia káros a közegészségre - hangsúlyozta jelentésében a The Lancet brit orvosi folyóirat és a Johns Hopkins Egyetem vezette, nemzetközi szakemberekből álló bizottság.
Kategóriák: Tudomány

Magyar kutatót díjazott az UNESCO

2016, március 25 - 13:08
Farkas Eszter, a Szegedi Tudományegyetem agyi keringést kutató orvosa személyében magyar pályázó is átvehette az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és a L'Oréal nők számára létrehozott nemzetközi tudományos díja fiatal tehetségeknek szóló elismerését.
Kategóriák: Tudomány

Már évmilliárdok óta vándorolnak a Hold pólusai

2016, március 25 - 06:05
Évmilliárdokkal ezelőtt kezdődhetett a Hold pólusainak vándorlása - állapította meg a Nature tudományos lap friss számában megjelent tanulmány.
Kategóriák: Tudomány

Juhászkutya neveli az árván maradt gepárdikreket

2016, március 24 - 08:10
Ausztrál juhászkutya segíti azt az öt, árván maradt gepárdkölyköt, melyek anyja, Willow a vemhesség és a császármetszés okozta traumákban elpusztult.
Kategóriák: Tudomány

Drónokkal gyorsítanák a csecsemők HIV-tesztelését Malawiban

2016, március 23 - 21:50
Drónok bevonásával gyorsítaná a csecsemők HIV-tesztelését Malawi és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).
Kategóriák: Tudomány

Kínában továbbra is a világátlag felett nő a tengerszint

2016, március 23 - 19:50
Kínában továbbra is a világátlagnál gyorsabban emelkedik a tengerszint, 1980 és 2015 között évi 3 millimétert mértek - tájékoztatott az állami óceánfelügyeleti hivatal Pekingben.
Kategóriák: Tudomány

A fiatalok buknak a fényre

2016, március 23 - 17:51
Az általános iskolásoktól az egyetemistákig minden korosztály közelebbről megismerkedhetett a természettudományok alapjaival a tavalyi fény nemzetközi éve sorozat magyarországi programjai révén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke szerint.
Kategóriák: Tudomány