Skip to Content

Magyar Szó Kitekintő

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Külföld/Magyarság rovat
Frissítve: 29 perc 25 másodperc

Elkezdődött a Gombaszögi Nyári Tábor ((MTI))

2018, július 17 - 19:18

Megnyitotta kapuit hétfőn az egyik legnagyobb felvidéki nyári ifjúsági rendezvénynek számító Gombaszögi Nyári Tábor.

Kategóriák: Külföld

Erősíteni kell a nemzeti kisebbségek kollektív jogait ((MTI))

2018, július 17 - 13:43

A nemzeti kisebbségek kollektív jogainak erősítését szorgalmazta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) az úgynevezett bolzanói ajánlások 10. évfordulója alkalmából tartott konferenciáján Magyarország képviseletében Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa.

Kategóriák: Külföld

Csökkent a várakozási idő a röszkei autópálya-határátkelőn ((MTI))

2018, július 17 - 13:08

Négyről egy-két órára csökkent a várakozási idő azoknak, akik Röszkén az autópályán szeretnének kilépni az országból – közölte a rendőrség hétfőn a honlapján.

Kategóriák: Külföld

Eltérő tudománypolitikai koncepciót képviselnek ((MTI))

2018, július 17 - 00:02

A 2019-es költségvetési törvény elfogadása után folytatódhatnak az egyeztetések a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között annak az összegnek a felhasználásáról, amely az akadémiától a tárcához kerülhet át – mondta el Lovász László, a tudós testület elnöke az MTI-nek.

Kategóriák: Külföld

Farkaslaka lovasa nyerte az idei Székely Vágtát (MTI)

2018, július 15 - 21:48

A vasárnap esti döntő futamban az újoncként résztvevő farkaslaki versenyzőnek a szintén újonc maksai Papp Alpárt, a tavalyi győztes kézdivásárhelyi Berde Lórándot, a 2014-ben és 2016-ban első lemhényi Zsigmond Jánost sikerült megelőznie. Papp Alpár az Ecsed R. Randi, Berde Lóránd az Anci, Zsigmond János a Timpex Amata nevű lovon versenyzett.

Kategóriák: Külföld

Illegális bevándorlás - Orbán Viktor Magyarország tiszteletéről biztosította Olaszország új kormányát (MTI)

2018, július 15 - 21:21

Tájékoztatása szerint a magyar miniszterelnök ezt Guiseppe Conte olasz kormányfő levelére írt válaszlevelében közölte.

Kategóriák: Külföld

Pásztor István: a kárpátaljai magyaroknak tudniuk, érezniük, hinniük kell, hogy a magyar nemzet egységes (MTI)

2018, július 15 - 16:27

A kárpátaljai magyaroknak tudniuk, érezniük, hinniük kell, hogy a magyar nemzet egységes, a nehéz pillanatok, kilátástalannak tűnő helyzetek a megoldás felé visznek, ha egységben létezik a szétdarabolt nemzet - jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke vasárnap a Tiszaújlakon tartott Turul-ünnepségen.

Kategóriák: Külföld

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter, az MTI örökös tudósítója ((MTI))

2018, július 15 - 13:36

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter - tudatta a család az MTI-vel.

Kategóriák: Külföld

Szijjártó: a kormány a jövőben is megvédi a magyar emberek biztonságát ((MTI))

2018, július 15 - 12:46

A magyar kormány a jövőben is megvédi a magyar emberek és Magyarország biztonságát, és a leghatározottabb jelzését adja annak, hogy semmilyen módon nem tart irányadónak magára ezzel ellentétes dokumentumokat - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kategóriák: Külföld

Nem hirdethetik ki a közigazgatási kódexet ((MTI))

2018, július 13 - 19:18

Nem lehet egyelőre kihirdetni Romániában a képviselőház által hétfőn megszavazott, a kisebbségi anyanyelvhasználat terén is fontos rendelkezéseket tartalmazó új közigazgatási törvénykönyvet, mert a jobbközép ellenzék ötven törvényhozója előzetes normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól.

Kategóriák: Külföld

Közösen tüntettek az elítéltek szabadon bocsátásáért erdélyi magyar pártok és civil szervezetek ((MTI))

2018, július 13 - 12:28

Több százan gyűltek össze erdélyi magyar pártok és civil szervezetek hívására csütörtökön Kézdivásárhely főterén, hogy a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán - a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két székelyföldi aktivistája - bebörtönzése ellen tiltakozzanak.

Kategóriák: Külföld

Az iskola a szülőföldön maradás bástyája ((MTI))

2018, július 13 - 08:52

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a szülőföldön maradás egyik legerősebb bástyája a Kárpát-medencében, ezért a magyar kormány minden támogatást megad a működéséhez, folyamatos fejlesztéséhez – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Beregszászon, a Rákóczi Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének diplomaátadó ünnepségén.

Kategóriák: Külföld

Budapesten intézkedett a TEK ((MTI))

2018, július 12 - 19:18

Hanggránátot alkalmazott a Terrorelhárítási Központ (TEK) egy zavartan viselkedő férfi miatt szerdán Budapest XVIII. kerületében, a Ráday Gedeon utcában – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Kategóriák: Külföld

Szijjártó: Magyarország teljesíti a két százalékos védelmi ráfordítást érintő vállalását (MTI)

2018, július 12 - 18:26

Az ülésen határozott vita alakult ki arról, hogy mennyire tisztességes a védelmi kiadásokra szánt költségek elosztása és arról, hogy mennyire kellene előbbre hozni a jelenleg 2024-ig szóló határidőt, ameddig a tagállamoknak hazai össztermékük (GDP) két százalékára kell emelniük védelmi kiadásaikat.

Kategóriák: Külföld

Jurassic Park Szegeden ((MTI))

2018, július 12 - 12:33

Eredeti fosszíliákat, valós méretű csontváz- és állatrekonstrukciókat mutatnak be a szegedi Móra Ferenc Múzeumban szombaton nyíló dinoszauruszkiállításon.

Kategóriák: Külföld

Amerikai magazin: Kirívóan súlyos hiba antiszemitának bélyegezni Orbánt ((MTI))

2018, július 12 - 11:38

Kirívóan súlyos hiba antiszemitának bélyegezni Orbán Viktor magyar kormányfőt, hiszen Magyarország Izrael kevés barátainak egyike a nemzetközi diplomáciában – állapította meg cikkében a First Things című konzervatív, ökumenikus amerikai vallási magazin szerzője, David P. Goldman.

Kategóriák: Külföld

Kétezer óvoda újul meg vagy épül a Kárpát-medencében ((MTI))

2018, július 12 - 08:52

Mintegy kétezer óvoda újul meg vagy épül a Kárpát-medencében – mondta a Miniszterelnökség államtitkára szerdán Pécsen, a 2014-ben indult, 2022-ig tartó óvodafejlesztési programra utalva.

Kategóriák: Külföld

Közös nyelven lehet közös sorsot építeni ((MTI))

2018, július 11 - 12:33

Soha ne adják fel a reményt, hogy közös nyelven közös sorsot építhetnek! – mondta az Országgyűlés háznagya az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 23. Kárpát-medencei magyar nyári egyeteme résztvevőinek a keddi megnyitón Budapesten.

Kategóriák: Külföld