Skip to Content

Magyar Szó Belföld

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Közélet rovat
Frissítve: 10 perc 46 másodperc

„A bántalmazó apa nagyobb büntetést érdemel” (mh)

2018, május 24 - 20:05

Tavaly július elseje óta szigorúbb elbírálásban részesülnek azok, akik gyerekeket bántalmaznak, a statisztikai adatok, illetve a médiában szinte mindennap megjelenő hírek mégis arra mutatnak rá, hogy a gyermekbántalmazók és a pedofilok esetében még mindig nem elég szigorúak a törvények. 2017. július elsején lépett életbe az a törvény, amelynek értelmében gyermek szexuális bántalmazása esetén a minimális börtönbüntetés 5 év, a maximális pedig 12, s azóta a bíróságok nem mernek ennél alacsonyabb büntetést kiróni. Korábban azonban csak 2–3 év börtönbüntetést szabtak ki ezért a bűncselekményért, miközben a hosszan tartó bírósági eljárást a bántalmazó szabadlábon várta végig, vagy házi őrizetben.

Kategóriák: Belföld

Az alkalmazott ne egyen (Magyar Szó online)

2018, május 24 - 17:13

Kategóriák: Belföld

Évente egy zombornyival kevesebben vagyunk (mh)

2018, május 23 - 21:10

Szerbiában évente több mint 55 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, vagyis évente  például Zombor méretű város lakosságával csökken az ország népesedése. Szerbiában a nyugat-európai országokat megelőzve a halálos kimenetelű megbetegedések ötven százaléka szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be, Európa nyugati államaiban az elhalálozások aránya 35 százalékos – mutat rá a Danas napilap.

Kategóriák: Belföld

Ötszázan pályáztak IPARD-támogatásra (Beta)

2018, május 22 - 21:50
Kategóriák: Belföld

Vučić díszdoktor lett (P.E.)

2018, május 22 - 18:10

Azerbajdzsáni látogatásának második napján Aleksandar Vučić szerb államfő ma Bakuban Ogtay Asadovval, az azeri parlament elnökével találkozott, majd a Bakui Nyelvi Egyetemen megnyitotta a Szerb Nyelvi és Kulturális Központot, valamint átvette az intézmény díszdoktori titulusát.

Kategóriák: Belföld

Vučić mostantól díszdoktor (Magyar Szó online)

2018, május 22 - 18:10

Kategóriák: Belföld

Svájci frank a zokniban (Magyar Szó online)

2018, május 21 - 16:32
Kategóriák: Belföld

Stratégiai együttműködés Azerbajdzsánnal (P.E.)

2018, május 21 - 15:09

Aleksandar Vučić szerb és İlham Əliyev azerbajdzsáni államfő ma Bakuban aláírta a két ország közötti stratégiai együttműködésről szóló cselekvési tervet, a szerb államfő küldöttségének tagjai pedig több együttműködési megállapodást írtak alá azerbajdzsáni kollégáikkal. Aláírták a nemzetközi közúti közlekedésről szóló megállapodást – amelytől egyebek mellett a közös közúti infrastrukturális projektumok megsokszorozódását várják –, a légi közlekedésről szóló megállapodást – amelynek alapján hamarosan közvetlen repülőjárat indul a Belgrád–Baku és a Baku–Belgrád vonalon –, a karanténról és a növényvédelemről szóló megállapodást, az igazságügyi együttműködésről szóló megállapodást  – ez nem csak a tapasztalatcserét teszi majd lehetővé a két ország igazságügyi szervei között, hanem a jogsegélyt is, mind a polgári peres eljárások, mind a büntetőeljárások vonatkozásában –, valamint az egészségügyi és az orvostudományi együttműködésről szóló megállapodást.

Kategóriák: Belföld

Együttműködés Azerbajdzsánnal (Magyar Szó online)

2018, május 21 - 15:09

Aleksandar Vučić szerb és İlham Əliyev azerbajdzsáni államfő Bakuban aláírták a két ország közötti stratégiai együttműködésről szóló cselekvési tervet, a szerb államfő küldöttségének tagjai pedig több együttműködési megállapodást írtak alá azerbajdzsáni kollégáikkal. 

Kategóriák: Belföld

Újvidékre kerül a Belarus traktor (lau)

2018, május 20 - 18:24

Az újvidéki 85. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron ma kisorsolták az idei nyereményjáték szerencsés nyerteseinek nevét.

Kategóriák: Belföld

Ingyenes orvosi vizsgálat országszerte (P.E.)

2018, május 20 - 11:43

Az egészségügyi minisztérium ma ismét megszervezi a megelőzés céljával útjára indított ingyenes orvosivizsgálat-akciót. A polgárok országszerte 107 intézményben végeztethetnek el megelőzés jellegű vizsgálatokat térítésmentesen, akár egészségügyi biztosítás, illetve betegkönyv nélkül is, a lényeg az, hogy személyi igazolvánnyal vagy egyéb dokumentummal igazolják kilétüket.

Kategóriák: Belföld

Tudatosság nélkül nincs környezetvédelem (mh)

2018, május 19 - 15:29

Az Európai Unió mintegy kétmillió euró értékű felszerelést ajándékozott a belgrádi Nemzeti Víz-, Levegő és Talajvizsgálati Laboratóriumnak, ennek köszönhetően a jövőben könnyebb lesz ellenőrizni a veszélyes és káros anyagok jelenlétét a felszíni vizekben és a talajvízben. Goran Trivan környezetvédelmi miniszter az intézetben tett látogatása során kiemelte, az elkövetkező időszakban a környezetvédelem terén ehhez hasonló jelentős beruházásra, új technológiákra és számos aktivitásra lehet majd számítani.

Kategóriák: Belföld

Az idén már huszonegy nőt megöltek (P.E.)

2018, május 18 - 18:03

A nők elleni erőszak gyakorisága miatt egy nőgyilkosságokkal foglalkozó testületet kellene alakítani – fejtette ki Zorana Mihajlović kormányalelnök, a kormány nemi egyenjogúsági koordinációs testületének elnöke. A családon belüli erőszak következtében elhunyt nők emléknapja alkalmából elmondta, az utóbbi tíz évben 350 nő életét követelte a családon belüli erőszak, közülük 21-et ennek az évnek az első négy hónapjában gyilkoltak meg.

Kategóriák: Belföld

21 halálos áldozat (Magyar Szó online)

2018, május 18 - 18:03

Kategóriák: Belföld

CPC-bizonylat térítésmentesen (Magyar Szó online)

2018, május 18 - 13:46

A C-, D- és E-kategóriás sofőrök automatikusan elnyerik a bizonylatot, függetlenül attól, hogy pillanatnyilag hivatásos sofőrként dolgoznak-e, vagy sem.

Kategóriák: Belföld