Skip to Content

Webbeteg Betegségek

Tartalom átvétel
Orvosoktól betegeknek, hitelesen
Frissítve: 14 perc 13 másodperc

Milyen információk találhatóak a patológiai leleten?

2018, szeptember 19 - 20:59
A patológiai lelet gyakran meglehetősen hosszú és bonyolult. Az alábbi cikkből megtudhatja, pontosan milyen információk szerepelnek a kézhez kapott papíron.
Kategóriák: Egészség

A világossejtes veserák tünetei és kezelése

2018, szeptember 19 - 18:28
A felnőttkori rosszindulatú daganatok 3 százaléka vesedaganat, előfordulási gyakorisága az elmúlt évtizedekben folyamatosan, évi 2-4 százalékkal emelkedik. Ennek 80 százaléka az úgynevezett világossejtes veserák.
Kategóriák: Egészség

Hgb - Mi okozhatja a normál tartománytól való eltérését?

2018, szeptember 19 - 17:25
A Hgb (haemoglobin) a vörösvértestek alkotóeleme, mely az oxigén megkötéséért és annak szállításáért felelős. A vörösvértestek az oxigént a tüdőben veszik fel és a szövetekhez szállítják.
Kategóriák: Egészség

A gasztroparézis kezelése

2018, szeptember 19 - 11:25
A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő egészségi állapotot segít fenntartani.
Kategóriák: Egészség

Kardióösvényt alakítottak ki a Normafán

2018, szeptember 19 - 10:29
A Budapest XII. kerületében található túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.
Kategóriák: Egészség

Osteogenezis imperfecta - Az üvegcsontú gyermek

2018, szeptember 19 - 05:21
Az idegen szóval osteogenezis imperfecta néven emlegetett betegség egy olyan örökletes kórkép, melynek során a szövetek felépítésében szerepet játszó egyik kollagéntípus szintézise szenved zavart, ezért a felépülő csontszövet tökéletlen.
Kategóriák: Egészség

A kötőhártya-bevérzés tünetei, okai és kezelése - fotókkal

2018, szeptember 18 - 20:55
Kötőhártya-bevérzés esetén általában hajnalra jelentkezik az éles szélű, szabálytalan határú, élénk- vagy sötétpiros színű folt. Jellemzően panaszmentes, a beteg véletlenül észleli, vagy mások figyelmeztetik arra, hogy mi történt a szemével.
Kategóriák: Egészség

Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

2018, szeptember 18 - 18:57
Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.
Kategóriák: Egészség

Leukémia és gyermekvállalás

2018, szeptember 18 - 13:01
Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás lehetőségét. Az életkortól és a társbetegségektől is függ a nemzőképesség, de leukémia esetén feltétlenül számolni kell a kemoterápiás kezelés vagy esetleges sugárterápia okozta késői hatásokkal.
Kategóriák: Egészség

Kivonták a Calcium-Sandoz pezsgőtablettát

2018, szeptember 18 - 11:25
Kiegészítve korábbi határozatát, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet valamennyi, jelenleg gyógyszertárban, gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásban és gyógyszer-nagykereskedelmi raktárban lévő Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását megtiltja, végleg kivonja a forgalomból.
Kategóriák: Egészség

Férfiegészség a WHO európai régiójában

2018, szeptember 18 - 10:33
Túlságosan sok európai férfi elkerülhető okok: azaz gyógyítható, ám – időben – föl nem fedezett, vagy nem komolyan vett és ezért nem is kezelt betegségek miatt fiatalon hal meg. Ez a fő megállapítása a témát mélységében most először feldolgozó WHO jelentésnek, amelyet tegnap ismertettek újságírókkal Rómában, a WHO európai régiójának döntéshozói által szervezett találkozón.
Kategóriák: Egészség

Hirtelen kiugró vagy lassan emelkedő pulzus? Ez lehet az oka

2018, szeptember 18 - 09:41
Meglehetősen ijesztő jelenség, ha hirtelen erős szívdobogást érzünk, de arra is fel kell figyelnünk, ha lassan, fokozatosan emelkedik magasba a pulzusunk. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa az indokokat és a kivizsgálási lehetőségeket vette számba.
Kategóriák: Egészség

A perifériás artériás betegség kivizsgálása

2018, szeptember 18 - 05:21
A perifériás artériás megbetegedés hátterében álló érelmeszesedés leggyakoribb és legveszélyesebb szövődménye a stroke és a szívinfarktus, ám a korai diagnózis és kezelés hozzájárul ezen betegségek kialakulásának megelőzéséhez is.
Kategóriák: Egészség

Az MRI kimutatja a gyomorfekélyt?

2018, szeptember 17 - 20:51
A retroperitonealis MRI-vizsgálat kimutatja a gyomorfekélyt? Pontosan mit látnak vagy vizsgálnak vele, és mennyit számít, hogy kérek-e kontrasztanyagot vagy sem? - Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdéseiből.
Kategóriák: Egészség

A méhtestrák tünetei, kezelése

2018, szeptember 17 - 18:31
A méhbetegségeket általában olyan állapotok hozzák létre, melyek magas ösztrogén- és alacsony progeszteronszinttel járnak. Ilyenek a petefészek-daganatok, az elhízás, az ovuláció elmaradása, valamint az ún. policisztás ovárium szindróma, de gyakori a változókort megelőző időszakban is.
Kategóriák: Egészség

Vérzik, fáj, viszket? Mindenképpen aranyér-kivizsgálás szükséges!

2018, szeptember 17 - 14:45
Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbél környéki elváltozás. Az emberek többsége, főként az ötven év felettiek és a várandós nők, nem minden esetben fordul szakemberhez, mert kellemetlen számukra a probléma. Vannak esetek, amikor az orvosi vizsgálat és kezelés hasznos, néhány esetben elengedhetetlen. Kérdéseinkre dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér specialistája válaszol.
Kategóriák: Egészség

Mindenre allergiás vagyok - allergia tanácsadás poliallergiásoknak

2018, szeptember 17 - 09:41
Ha Önnek akkor jelentkeznek az allergiás tünetei, amikor bizonyos ételeket fogyaszt, jóllehet nincs pollenszezon, akkor nagy valószínűséggel úgynevezett keresztallergia áll a tünetek hátterében. Ez éppen elég indok arra, hogy az allergológussal együttműködve derüljön ki, hogy az allergénnek melyik molekulája okozza a fő gondot a szervezetében.
Kategóriák: Egészség

Ételek, melyek csökkentik a menstruációs görcsöket

2018, szeptember 17 - 05:21
Minden nő életében van olyan szakasz, mikor nehezebben éli meg a menstruációval járó tüneteket. Vannak, akiknél ez enyhébb lefolyású, míg mások ezeket a tüneteket nagyon hevesen élik meg, főként érzelmileg, és ez gyakran gátolhatja is őket a mindennapi tevékenységeikben.
Kategóriák: Egészség

Miért görcsöl az izom? Minden az izomgörcsről

2018, szeptember 16 - 20:54
Az izomgörcs során az izomszövet tartósan összehúzódik, és elernyedésre nem, vagy csak hosszú idő elteltével képes.
Kategóriák: Egészség

A félelem kezelhető!

2018, szeptember 16 - 18:41
A fóbiás betegek kezelésében elsősorban a terapeutának és a beteg részéről is időigényes pszichoterápiáknak van döntő szerepe. A legtöbb esetben az agy megtanítása is elegendő a fóbia leküzdéséhez, gyógyszeres kezelés nélkül is kiemelkedő eredmények érhetők el.
Kategóriák: Egészség