Skip to Content

Űrvilág.hu

Tartalom átvétel
Gyakran hallani, hogy az űrkutatás, az űrtevékenység, az asztronautika nem más, mint néhány ipari-gazdasági nagyhatalom költséges játékszere. A fenti gondolatmenet logikus folytatása, hogy ilyesmivel egy olyan országban mint Magyarország, végképp értelmetlen foglalkozni, hisz egy sor napi problémával szembesülünk a közlekedésben, az egészségügyben, a környezetvédelemben, a mezőgazdaságban és az oktatásban, és akkor még a munkanélküliségről nem is beszéltünk. Ez a portál arról szeretne közérthető módon szólni, hogy miért van mégiscsak szüksége mindannyiunknak erre a tevékenységre... Az űrkutatás, az űrtevékenység tehát mindennapjaink része, s az, hogy ez mégsem tudatosodik bennünk naponta, éppen sikerességét bizonyítja. Fedezze fel tehát Ön is, hogy mit nyújt az asztronautika NEKÜNK, itt a FÖLDÖN!
Frissítve: 50 másodperc

InSight – fentről és lentről (Rovat: A hét képe)

2018, december 16 - 08:15
A nemrég leszállt amerikai űrszonda a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nagyfelbontású felvételein, valamint az első „önarcképen”.
Kategóriák: Tudomány

Bálnalesen (Rovat: Új eszközök és anyagok)

2018, december 15 - 09:15
Műholdakkal szerzett környezeti adatok segítségével próbálják csökkenteni a veszélyeztetett kék bálnák és a hajók közötti, az állatokra nézve gyakran végzetes kimenetelű ütközéseket.
Kategóriák: Tudomány

SpaceShipTwo: 80 km fölött (Rovat: Űrturisták és magánűrhajók)

2018, december 14 - 13:15
Két pilótával a fedélzetén újabb magassági rekordot állított fel a Virgin Galactic űrugrásokra tervezett gépe.
Kategóriák: Tudomány

Gábor Dénes-életműdíj Gschwindt Andrásnak (Rovat: Álmuk a világűr)

2018, december 14 - 08:15
Tegnap 30. alkalommal ítélték oda a rangos innovációs díjakat, ezúttal is volt űrkutató szakember a kitüntetettek között.
Kategóriák: Tudomány

Rossz pálya, jó eredmény (Rovat: Galileo)

2018, december 13 - 08:15
Két Galileo navigációs műhold 2014-ben nem megfelelő pályára került, de segítségükkel most a korábbinál pontosabban kimérték a gravitációs vöröseltolódást.
Kategóriák: Tudomány

Szojuz-bontás az űrben (Rovat: Az Űrállomás és Oroszország)

2018, december 12 - 13:30
Szürreális élményben lehetett részük, akik tegnap figyelték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két orosz lakójának űrsétáját, amint a Szojuz MSZ-09 külső sérülését igyekeztek megvizsgálni.
Kategóriák: Tudomány

A Voyager-2 is a csillagközi térben (Rovat: Távoli világok kutatói)

2018, december 12 - 08:15
Indítása után 41 évvel a Voyager űrszondapáros második tagja is átlépte a helioszféra határát.
Kategóriák: Tudomány

Copernicus 99-szer (Rovat: GMES - Copernicus)

2018, december 11 - 08:15
November végén mutatták be az európai földmegfigyelési program hasznosításának egy híján száz példáját felsorakoztató kötetet.
Kategóriák: Tudomány

Magán űripar Kínában (Rovat: Kínai rakéták)

2018, december 10 - 08:15
Kínában az elmúlt években több mint 100 űripari magáncég jött létre. Az első magánfejlesztésű rakéta startja csak félsiker volt, mégis bíznak abban, hogy a teljes sikerek sem váratnak sokáig magukra.
Kategóriák: Tudomány