Skip to Content

FN - Híradó helyett

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 25 perc 18 másodperc

Megemelte az MFB a kkv-hitelek keretösszegét

2018, december 15 - 16:10

A konstrukció célja, hogy olyan kis- és középvállalkozásokat juttasson forráshoz, amelyek a piacon jelenleg csak kedvezőtlen feltételekkel vagy egyáltalán nem jutnak hitelhez, bár versenyképességük fokozásához szükségük lenne pénzügyi segítségre. Azért, hogy a refinanszírozási konstrukcióban nyújtott hitel a legközvetlenebb módon jusson el az igénylőkhöz, a forrásokat pályázat útján kiválasztott pénzügyi vállalkozások közvetítik – elsősorban mikro- és kisvállalkozásoknak.

A refinanszírozási partnerek visszajelzései alapján jelentős a forrásigény a kkv-szektorban. Az MFB ezért az eredetileg 2018. december 28-án záruló hitelprogram igénylési határidejét 2020. január 31-ig meghosszabbította, a refinanszírozási kölcsönszerződés és hitelszerződés megkötésére pedig 2020. március 31-ig van lehetőség.

A konstrukció keretében igényelhető hitelösszeg 1 millió forinttól 100 millió forintig terjedhet. Az elvárt saját erő minimum 10 százalék, a futamidő pedig a hitelcéltól függően maximum 10 év lehet.

Beruházási hitelnél a teljes finanszírozás mértéke nem haladhatja meg a nettó bekerülési érték maximum 90 százalékát általános csekély összegű (de minimis) támogatás esetén, illetve 75 százalékát regionális beruházási támogatás esetén. Önálló forgóeszközhitel kizárólag általános csekély összegű (de minimis) támogatási kategóriában igényelhető – idézte a pénzintézet közleményét az MTI.

A hitelprogramra az agrárcégek kivételével minden kis- és középvállalkozás pályázhat. A forrás felhasználható a hatályos uniós és magyar környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő, idehaza megvalósuló ingatlanberuházáshoz, vásárláshoz, új vagy használt tárgyi eszköz beszerzéséhez, illetve a beruházáshoz kapcsolódó vagy önálló forgóeszköz-finanszírozáshoz.

Kiemelt fotó: MTI / Máthé Zoltán

Kategóriák: Friss

Így lehetnek okosabbak a társasházak

2018, december 14 - 13:43

Egy hazai startup fejlesztései nyomán már épül az első „okos” otthonokból álló társasház, nemrég kezdődött az 54 lakásos Budapesti épület kábelezése. Komplex számítógépes rendszer működteti majd a lakások fűtési és hűtési rendszerét, világítását, árnyékolását, a biztonsági rendszereket, de még az audiovizuális eszközöket is. A fejlesztés tehát képes egyetlen közös platformon kezelni több teljesen külön álló rendszert. Például, ha a kaputelefonon csengetnek, a mobilon meg lehet nézni, hogy ki az, és be is lehet engedni.

Nem feltétlenül kell új épületet felhúzni az okosmegoldásokért

Egy szegedi társasház például az OTP Business társasházi pályázatán egy különdíjjal utólagos „okosításra” nyert támogatást. A lakók egyebek mellett egységes IP hálózat kialakítására és a közösségi területek wifi-lefedettségére pályáztak. A wifi-elérésnek köszönhetően akár zenét hallgatni vagy dolgozni is tudnak a szabadban. Biztonságukat pedig növeli a ház közösségi tereiben újonnan elhelyezett nyolc darab kamera.

Íme, a kitörési lehetőség a hazai falvak számára Ceglédbercel egyre több területen nyit az okostechnológia felé.

Kovács Zsolt, a pályázatban aktívan részt vevő lakó elmondta, hogy a kötelező 200 ezer forintos önrészen túl még 170 ezer forintot költöttek, így a nyereményükkel együtt 1 millió 370 ezer forintnál állhatott meg a beruházás összege.

Napelemtől az okosmérőkön át a kemencéig

Az intranetes hálózat később a tervezett napelemrendszer ellenőrzésére is alkalmas lehet. Ezek a napelemek fognak energiát biztosítani a kiépített kamerarendszer, illetve a videókaputelefonok számára is.

A szegedi társasház azonban nem ezzel a pályázattal kezdte el az okosmegoldások alkalmazását. Korábban digitális vízmérőórákat szereltek minden lakásba, miután úgy látták, hogy túl nagy a különbség a főmérőn mért és az almérőkről összesített fogyasztás között. De a digitális megoldások mellett a közösségi élet „ősi” elemeiben is hisznek, hat éve például közösen építettek az udvarra egy kemencét.

Kiemelt kép: illusztráció (MTVA / Jászai Csaba)

Kategóriák: Friss

Te meddig mennél el, hogy megkapj egy állást?

2018, december 14 - 08:54

Legutóbbi videónkban Dávid megkért pár kollégát, zúdítsa rá negatív tulajdonságait. Nos, nem kímélték: volt, aki szerint orvosi eset, míg más a meztelen képeit rótta fel neki.

Szétsavazták Katz Dávidot a kollégái Dávid megkért pár kollégát, zúdítsa rá negatív tulajdonságait. Nos, nem kímélték: volt, aki szerint orvosi eset, míg más a meztelen képeit rótta fel neki. Katz segítséget kért egy szakembertől, aki elmondta, hogyan kell kezelnie az őt ért kritikákat.

Most pedig arra szánta el magát, hogy változtat magán, és új állást keres egy tréner segítségével.

Szponzorált tartalom

A cikk a Coca-Cola HBC Magyarország  #énjövőm programja támogatásával készült.

Kategóriák: Friss

Pályázati pénzek: 2019 a digitalizáció éve lesz

2018, december 12 - 14:31

2020 végén véget ér a jelenlegi uniós ciklus, azaz a támogató hatóság eddig az időpontig köthet szerződést a pályázókkal. A nyertes vállalkozóknak még további két év áll rendelkezésre, hogy megvalósítsák a vállalásokat, tehát akár 2023-ban is lehet még projektet befejezni.

Idén a GINOP pályázatok voltak hangsúlyban, mivel ezeknek a 2018-as kerete több százmilliárd forint, a Via Credit pályázati tanácsadó cég jövőre is jelentős nagyságú GINOP-os keretre számít.

Intenzív évet zárhat a vállalkozói szektor

A kapacitásbővítő beruházások területén voltak eredményhirdetések, valamint innovációval kapcsolatos pályázatokban hirdettek nyerteseket és kiírásokat egyaránt. Ezek mellett beindultak a képzési és az energetikai pályázatok.

2018-ban a legnépszerűbb pályázat a GINOP 2.1.8. számú adaptív innováció kiírás volt, több mint 3.500 érdeklődővel, és több mint 1.600 nyertessel. Technológiai berendezésekre lehetett támogatást igényelni a közép-magyarországi région kívül.

Népszerű volt még a kis- és középvállalkozásoknak kiirt képzési pályázati konstrukció, ahol több mint ezer érdeklődő mellett folyamatosak az eredményhirdetések. Több mint 1.500 érdeklődőt számol az informatikai rendszerek bevezetésével kapcsolatos pályázat – összegezte Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója.

A szakértő szerint az informatikai és képzési pályázat is azért volt népszerű idén, mert a fennálló munkaerőhiányra adott választ. A termelő-szolgáltató-kereskedői szektorban működő vállalatok nyújthattak munkavállalóik számára képzéseket, számítástechnikai fejlesztéseket végezhetnek, ami a munkaerő megtartására bizonyul hasznosnak.

Mit hoz 2019?

A jövő év eleje azzal fog telni, hogy a támogató hatóság összegzi az elmúlt év tapasztalatait, ilyenkor a ciklus vége fele gyakori, hogy átrendeződések történnek. Vagyis: a megmaradó pénzekből új kiírások lesznek.

A pályázati tanácsadó cég szerint 10-15 milliárd forint értékben Ipar 4.0-hoz való kötődés, valamint technológiai javuláshoz kapcsolódó kkv-pályázatok várhatóak, illetve az innováció területén még ennél is nagyobb értékben jelenhetnek meg támogatások termékfejlesztésre, piacfejlesztésre.

„Hasonló intenzitásra számítunk 2019-ben is, mint idén. A többi között arra is számítunk, hogy az innovációs pályázatok ismét elérhetőek lesznek Budapesten és Pest megyében” – mondta a szakértő. Összességében 2019 a digitalizáció éve lehet, a pályázati pénzek összes költsége 100 milliárd is lehet, akár 2-3 ezer nyertes pályázóval – összegezte a társaság.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Rekordévet zárhat a mezőgazdaság

2018, december 10 - 23:20

Tájékoztatásuk szerint a növekedést elsősorban a szántóföldi növénytermesztés, a gyümölcstermesztés, illetve a baromfi ágazat alapozta meg.

Kukoricából 7,4 millió tonna került a magtárakba, amely 10 százalékkal több, mint egy éve. A búza termésmennyisége 5,2 millió tonna volt, megegyezik az előző évivel. A 988 ezer tonnás repcetermés 5,2 százalékkal haladta meg az előző évi szintet.

A gyümölcstermesztésben meghatározó alma mennyisége az idén meghaladta a 750 ezer tonnát, ami mintegy másfélszerese a 2017. évinek. Meggyből pedig 80-85 ezer tonna termett, ez szintén jelentősen felülmúlja az előző évi szintet.

A legtöbb állattenyésztési ágazat termelése is nőtt 2018-ban, a baromfiágazatban pedig a madárinfluenza hatásának kifutása figyelhető meg. A vágóhidak baromfivágása január-októberben élősúlyban 13 százalékkal bővült, ezen belül a kacsa- és a libavágások voltak a meghatározóak.

Az engedélyezett vágóhidak szarvasmarhavágása élősúlyban január-októberben 10 százalékkal emelkedett, a sertésvágások egy százalékkal bővültek. Az élő sertés exportjának növekedése mellett csökkent az import, a juhágazatban meghatározó élőállat exportmennyisége január-szeptemberben 16 százalékkal nőtt – összegezte az MTI.

Az agrárium is erősíti a gazdasági növekedést

A mezőgazdasági termelői árak növekedése szintén hozzájárul a folyóáras kibocsátás emelkedéséhez, egyúttal kedvezően hat a mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezőségére. A termelői árak 2018. január-szeptemberben 2,2 százalékkal emelkedtek éves alapon.

A szaktárca szerint mindezeknek köszönhetően a gazdaság dinamikus növekedéséhez a mezőgazdaság is hozzájárul idén. A bruttó hazai termék (GDP) volumene az év első három negyedévében 4,8 százalékkal bővült, a mezőgazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal növekedett éves alapon.

Kiemelt fotó: MTVA / Oláh Tibor

Kategóriák: Friss