Skip to Content

FN - Híradó helyett

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 9 perc 31 másodperc

Nem olyan régen döbbent rá a Testnevelési Egyetem, hogy kezdődik az új tanév

37 perc 34 másodperc

Bővítik a Testnevelési Egyetemet, így aztán új bútorokra is szüksége van. Az új, szeptemberben induló tanév előtt ezeket be kell szerezni – lényegében ezzel indokolta az intézmény, hogy gyorsított eljárásban írt ki közbeszerzést 5690 darab bútor megvételére idén áprilisban. A bútorok többsége asztal, szék, szekrény.

Amelynek most hirdették ki az eredményét az uniós közbeszerzési értesítőben, vagyis lesz bő két hete a szerencsés cégnek, hogy leszállítsa a bútorokat. A nyertes a Matolcsy György jegybankelnök kisebbik fiának, Matolcsy Ádámnak az érdekeltségébe tartozó Balaton Bútor Kft. A cég közel nettó 210 millió forintos megbízást nyert el.

Kategóriák: Friss

Közösségi házra markoltak fel uniós pénzből tízmilliókat, csak épp nem működik a közösségi ház

1 óra 15 perc

Az uniós pénzek elrakásáról, ha úgy tetszik, furcsa körülmények közötti megszerzéséről szóló történeteknek se szeri, se száma már Magyarországon, a hvg.hu most egy újabbal gazdagította a sort.

A Baranya megyei, a horvát határtól pár kilométerre fekvő Beremenden rendezett porták és szépen karbantartott házak között figyelt fel az újság munkatársa egy elhanyagolt portájú, rozzant kerítésű, ámde felújított homlokzatú házra. Az ablakba tett táblából kiderül, hogy 4 éve közel 25 millió forintnyi uniós pénzt vettek fel a parasztház átalakítására, könyvtárat, internetező helyet, mosdókat, rendezvénytermet is magába foglaló közösségi házzá történő megváltoztatására.

Csak épp a helyiek azt mesélik, hogy soha nem működött közösségi házként az ingatlan, talán egyszer szilvesztereztek ott fiatalok, de sem számítógép, sem bútorok nem voltak benne – a pályázatban vállalt parkolókból olyannyira egy sincs, hogy térkövezve, lebetonozva sincs az udvar, csak a gaz nő. (Azt, hogy ne lett volna benne számítógép, a nyertes egyesület vezetője tagadta.)

Kiderült, hogy nem is 25, hanem 34 millió forinthoz jutott a nyertes, a Fiatalos Lendület Egyesület. Amikor a portál felhívta az egyesület elnökét, hogy a vállalással szemben nem igazán működtették közösségi házként az épületet, az elnök gyorsan lerázta az újságírót. A szóban forgó egyesület idén tavasszal 200 millió forintot nyert egy másik, szintén uniós pénzből finanszírozott foglalkoztatási pályázaton.

Most ősszel ráadásul egy virágbolt fog nyílni az ingatlanban, a virágost pedig annak a férfinek a felesége fogja vezetni, aki még 2014-ben, a projekt megvalósításakor a település polgármestere volt, és a helyi vidékfejlesztési forrásokat szétosztó Leader egyesület elnöke is volt. De ő sem volt bőbeszédűbb az ügyet firtató újságíróval.

A falu nemrégen úgy döntött, önkormányzati tulajdonban kialakítanak egy másik rendezvényközpontot.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt)

Kategóriák: Friss

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

4 óra 35 perc

Már-már öngyilkosnak látszó akciót hirdetett a napokban a Tesco a törzsvásárlóinak: a klubkártya használata melletti vásárlásoknál 2500 forintonként adnak matricákat, amiket be kell ragasztani egy füzetbe. Tíz matrica után 10 százalék kedvezmény jár a következő vásárlásból, húsz után pedig 20 százalék, maximum 100 ezer forintos vásárlási összegig. Az egyhónapos akcióban a matricagyűjtés szeptember 5-éig tart, a beváltásra szeptember 8-áig van lehetőség. Megpróbáltunk utánajárni, hogy az áruházlánc a forgalmát próbálja mindenáron felturbózni, vagy más kereskedelmi fogásról van szó.

Így jöhet össze a maximum

Ha egy család a havi nagybevásárlásait az áruházláncban intézi, akkor nem nehéz összehozni az 50 ezer forintos cechet és vele a 20 százalékos kedvezményt. És aztán (ha van tartalék a családi kasszában) érdemes lehet a legközelebbi vásárlást előrébb hozni, és megcélozni a százezer forintot. Ekkor a pénztárnál a clubcardosnak végül csak 80 ezer forintot kell fizetnie, hiszen azonnal érvényesíthető a füzetbe ragasztott matricákkal a kedvezmény.

És szinte bármit rakhatunk a bevásárlókocsiba a maximális 20 ezer forintos kedvezmény eléréséhez, kivéve alkoholos italokat, Tesco-utalványokat és ajándékkártyákat, betétdíjas termékeket, mobilfeltöltő kártyákat és anyatej-helyettesítő tápszereket, mert ezek nem vesznek részt az akcióban.

Forrás: Tesco

Ha a vásárló ki szeretné használni a kedvezményét, oda kell adnia gyűjtőfüzetét a pénztárosnak fizetéskor. Amikor elhasználja a gyűjtőfüzetét, nem adnak további matricát, viszont erre a vásárlásra is felírják a klubkártyapontokat, kétszáz forintonként egyet. (Egy pont egy forintnak felel meg, amikor levásárolhatóvá válik.)

Harmadával nő a forgalom vagy lenullázódik a profit?

Kétmillió Tesco-törzsvásárló van, s bár nem gondolnánk, hogy mindegyikük ki fogja használni a legnagyobb, a 20 ezer forintos kedvezményt legalább egyszer, azért utánaszámoltunk, mit jelentene ez az üzletláncnak. Összesen 200 milliárd forint bevételt, ugyanakkor 40 milliárd forint bevételkiesést, a levásárolható pontok pedig további 1 milliárd forint mínuszt okoznának.

Tavaly 623 milliárd forintos forgalma volt az áruházláncnak, így az akció az általunk feltételezett esetben (azaz ha minden klubkártyás igénybe veszi egyszer a maximális kedvezményt) 32 százalékkal is emelhetné az árbevételt. Persze a mérték lehet ennél jóval szerényebb is. A kimaxolt kedvezmény egyben azt is jelentené, hogy a tavalyi árbevételhez képest 6,53 százalék úszna el. Az adózás előtti eredményüket pedig, ami tavaly alig volt több, mint 18 milliárd forint, akár le is nullázhatná. Ez persze nyilván nem történik meg, hiszen valószínűtlen, hogy mind a kétmillió törzsvásárló, vagy akár csak minden második a maximumra hajtana.

Nem tudni, a kétmillió törzsvásárlóból hány aktív, közülük hányat mozgat meg az akció, mekkora az átlagos kosárérték, mennyiért vásárolnak átlagosan a klubkártyások, hajlandóak-e az akció miatt többet költeni vagy sem. Ha összességében az akció folytán várható pluszbevétel, az nyilván kompenzál, de a 20 százalék kedvezmény akkor is nagy lyukat üthet a Tesco eredményén. Bár ha azt nézzük, hogy

összességében átlagosan 26 százalék körüli a kereskedők árrése, akkor a 20 százalék kedvezmény is „beleférhet”.

Egy kereskedelmi szakértő szerint a számok ismerete nélkül legfeljebb jósolni lehet, de megmondani, hogy milyen mérlege lesz egy ilyen akciónak, azt nem. Azért persze megjegyezte:

nyugodjunk meg, a Tesco biztosan számolt, hogy összességében ne járjon rosszul.

Az áruházlánctól megkérdeztük, milyen részvétellel, mekkora pluszbevétellel, illetve bevételkieséssel kalkuláltak az akcióban, de elzárkóztak a választól, mondván, ezek bizalmas információk. Azt is hiába firtattuk, miért pont most hirdették meg és miért ilyen méretes akciót: esetleg bezuhant a forgalmuk, vagy nem vásárolnak eleget a klubkártyások?

Fotó: Vajda János / MTI Szokatlan a 10-20 százalékos általános kedvezmény?

Megkérdeztünk több áruházláncot, gyakori-e a hasonló akció. A Lidl annyit írt, hogy jelenleg nincs áruházaikban ilyen akció, az elmúlt három évben fix összegű kedvezményeik voltak. Legutóbb, az áruház 5000. napi nyitvatartása alkalmából minden, legalább 5000 forint értékben vásárló 500 forint értékű kupont kapott. A kupont legalább 500 forint értékű vásárláskor válthatják be 2018. augusztus végéig.

A Spar azt írta, hogy (a tescós clubcardhoz hasonlóan) pénztáraiknál a SuperShop kártya használatával lehet kedvezményhez jutni, ugyanúgy 200 forintonként 1 pontot írnak fel. Szórólapban szerepelnek a kártyaképpel ellátott termékek, amelyek a kártyabirtokosoknak az akciós árnál is kedvezőbb árat biztosítanak. Illetve bizonyos termékkör kedvezményes megvásárlásához a brit lánchoz hasonlóan náluk is lehet hűségpontokat gyűjteni. A SuperShop kártyabirtokosoknak is szerveznek bizonyos időközönként azonnali,  X százalék kedvezménnyel járó promóciót, de annak feltételei változók és jelenleg nem fut ilyen – tudtuk meg. De hogy az X mennyi konkrétan, jelenthet-e 10 vagy akár 20 százalékos azonnali kedvezményt, arra nem kaptunk választ.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az Aldinál a diszkontfilozófiára hivatkozva nincs pontgyűjtő-, illetve hűségkártya. Kuponos akciókat csak időszakonként szerveznek. Legutóbb karácsonykor volt ilyen, amikor 5000 forint feletti vásárláskor egy 500 forintos kupont kaptak a vevők, amit a 2017-es év végéig a következő vásárlás alkalmával tudtak beváltani. Az Aldi teljes vásárlásra nem ad kedvezményt, egy vásárláson belül meghatározott termékekre lehetnek százalékos engedmények, ahogy ez a Tescóban is bevett gyakorlat.

Az Auchannál éppen rozsdamentes acélból készült edényhez van pontgyűjtő akció és náluk is van törzsvásárlói program, a bizalomkártyán lehet pontokat gyűjteni. A számítás azonban kicsit más, mint a Tescónál vagy a Sparnál. A francia láncnál 1 és 399 forint között 2, 400 és 599 forint között 4, 600 és 799 forint között 6, 800 és 999 forint között 8 pont jár, míg 1000 forint felett minden elköltött 1000 forint után 10 pont gyűjthető. Benzinkútjaikon minden egész liter üzemanyag után 2 pont jár. Beváltáskor 10 pont ér 5 forintot.

A Tescóban korábban nem volt még a mostanival megegyező matricagyűjtési akció. Viszont 1000 forintos kuponokat már többször is adtak a vásárlások értéke alapján, amelyeket 10 000 forint értékű újabb vásárlás esetén lehetett felhasználni. Vagyis nem szokványos, hogy általános 20 százalékos (akár 20 ezer forintos) kedvezményt adjanak az üzletláncok a vásárlásból.

Kiemelt kép: Krizsán Csaba / MTI

Kategóriák: Friss

Forex, ha egy kicsit több pénzre vágyik (x)

10 óra 39 perc

Laci hétköznapi fickó, bő negyvenes, van családja, lakása, autója, de mindig is többre vágyott. Olyan kiegészítést keres havi fizetése mellé, amihez nem kell túlóráznia, vagy még egy állást bevállalnia. Valamit, amivel könnyen lehet keresni, és lehetőleg ki sem kell mozdulni otthonról. Gondolt a tőzsdézésre, de aztán el is vetette azzal, hogy nem ért hozzá. Aztán rábukkant a neten a Forexre, amiben rögtön látott fantáziát.

De mi is az a forex?

A Forex röviden devizatőzsdét jelent – egy adott deviza cseréjét egy másikra, megegyezés szerinti áron. Keresni pedig azzal lehet, ha jó a megérzésünk, hogyan fognak változni az árfolyamok, melyik deviza fog romlani vagy javulni egy másik devizával szemben.

Másképp fogalmazva a Forex-kereskedés a tőzsdei árfolyamok mozgásával kapcsolatos spekuláció: megvásárolunk egy-egy devizát, miközben másikakat eladunk. És ha jókor veszünk vagy adunk el, kereshetünk vele.

Leegyszerűsítve valami olyasmi, mint amikor a külföldi nyaralás előtt pénzt váltunk, aztán ha visszajövünk, a maradék pénzt visszaváltjuk, és ha jól alakultak az árfolyamok, akkor nyertünk a bolton.

Csak a Forexhez nem kell elmenni nyaralni, hanem bármikor megpróbálkozhatunk egy jó tippel pénzt keresni. A kereskedelem gyors, olcsó, a Forex a világ legforgalmasabb piaca, amelynek átlagos forgalma meghaladja az 5 trillió dollárt. A devizaárfolyamok folyamatosan ingadoznak egymás ellen, ami rengeteg lehetőséget teremt a befektetők számára, hogy kihasználhassák.

Persze a devizák értékei számos gazdasági, geopolitikai és technikai tényező miatt emelkedhetnek (erősödhetnek) vagy éppen ellenkezőleg csökkenhetnek (értéktelenedhetnek). Szóval a megérzésen kívül nem árt követni a gazdasági híreket is, hogy képben legyünk.

Na jó, de hogy fogjunk hozzá?

Ahogy nézegette az oldalt, Laci látta, hogy Forex-leckéket is kínál a szolgáltató, elmagyarázva, mi is a lényeg, hogyan lehet keresni. Például hogy mi az a short (amikor arra számítunk, hogy egy deviza értéke egy másikkal szemben csökkenni fog, ezért eladjuk) és mi a long (ha úgy gondoljuk, hogy egy deviza értéke egy másik ellenében emelkedni fog, ekkor veszünk belőle).

Ezt értette, de tartott tőle, mi lesz, ha mégsem a jó shortra vagy longra tesz, és elbukja a pénzét. Nem akart rögtön a mély vízbe ugrani. Szerencsére kockázatmentesen is kipróbálható, a forexezés. A demo számla ugyanis pont olyan, mintha élőben deviza tőzsdézne, de nem veszíthet semmit, csak tapasztalatot nyerhet.

Kategóriák: Friss

Fontos változás az önkéntes nyugdíjkasszáknál

2018, augusztus 15 - 19:51

Az Allianz-kassza a július 1-jén hatályba lépett beolvadást követően 4500 taggal és 7 milliárd forint megtakarítással bővült. A két nyugdíjpénztár egyesülésével az Allianz megerősítette második helyét az önkéntes nyugdíjpénztári piacon, taglétszáma megközelíti a 184 ezret, kezelt vagyona pedig a 194 milliárd forintot.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény kitér arra is, hogy a CIB Önkéntes Nyugdíjpénztár igazgatótanácsa és közgyűlése nyilvános tender keretében több ajánlatot is megvizsgált egy nemzetközi tanácsadó cég szakmai támogatásával.

A döntésnél az egyik legfontosabb szempont a hosszú távú stabil működés volt, így a kilenc ajánlat közül az Allianz Hungáriára esett a választás, amely a legnagyobb saját tőkével rendelkező hazai nyugdíjpénztár.

A beolvadó pénztár tagjai ingyenesen válthatnak négy választható portfólió között. Az újonnan belépő tagoknak, illetve azoknak, akik más pénztártól lépnek át, az Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztár 2018-tól elengedi a több ezer forintos belépési díjat.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Továbbra sem szállítanak almát a szabolcsi gazdák a feldolgozóüzemekbe

2018, augusztus 15 - 18:59

Továbbra sincs megállapodás a termelők és a felvásárlók között a léalma felvásárlási árának emeléséről, ezért a szabolcsi gazdák a jövő héten újabb feldolgozóüzemnél tartanak demonstrációt, és továbbra sem szállítanak gyümölcsöt az üzemekbe – közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerdán az MTI-vel.

Az érdekképviseleti szervezet közleményében ismertette: a szerdai egyeztetés is megállapodás nélkül zárult a léalma kilogrammonkénti 13 forintos felvásárlási árának emeléséről az Austria Juice képviselőivel.

A gazdák számára megalázóak és elfogadhatatlanok a legnagyobb magyarországi almaüzem feltételei, amelyet a többi feldolgozó ára is követ, ezért a termelők – a határozottabb fellépés mellett döntve – traktorokkal és félpályás útlezárással folytatják demonstrációjukat. A Magosz hozzátette, a megyei gazdakör támogatja a gazdák kiállását, és részt vesz annak szervezésében.

A demonstrációt az Austria Juice anarcsi üzeme mellett a társaság vásárosnaményi telepe elé is kiterjesztik, ahol hivatalosan jövő hét kedden kezdődik a léalma átvétele. A Magosz hangsúlyozta, a gazdák egyhangú döntése az, hogy az önköltség felét sem tartalmazó áron senki nem szállít be almát a feldolgozónak.

A Kelet-Magyarország szerdai számában azt írta, Klaus Müller, az Austria Juice Kft. termelési igazgatója a gazdákkal történt keddi egyeztetésen ígéretet tett a termelőknek arra, hogy „augusztus 21-ig születik valamilyen megoldás” a léalma felvásárlási áráról.

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az Ékasz (Alma Terméktanács) szerint is megalázóan alacsony a léalma induló ára. Hétfői közleményükben azt írták: érthetetlen és a piaci viszonyokkal nem magyarázható a 13 forintos felvásárlási ár.

Az Agrárminisztérium jelezte, hogy támogatja az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos átvételi árak elérését szolgálják.

Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja az utóbbi évek termését, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordtól.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Kategóriák: Friss

Behajtót küldött a Telenor volt ügyfeleire

2018, augusztus 15 - 13:18

Panaszkodnak a Telenor egykori ügyfelei, mert 5-6 éves, feltehetőleg elévült adósságok behajtásával próbálkozik náluk az Intrum Justitia Zrt., néhány olvasónk a követeléskezelő módszereit is kifogásolta. Az Intrumnak értékesített tartozásoknál jelentősen megnőtt a panaszok száma – ismerte el kérdésünkre a Telenor, ezért felülvizsgálatot ígért. Egyben felkérte a faktorcéget – amely régi, de nem kizárólagos partnere -, hogy érdemben, együttműködően kezelje a panaszokat.

Számhordozás és tartozás

A számhordozást megtagadhatja a szolgáltató, ha az előfizetőnek több mint 30 napos, lejárt számlatartozása van, amiről igazolhatóan tájékoztatták. Aki számhordozást jelent be, annak az összes (30 napnál korábbi) számlatartozása automatikusan lejárttá válik. A BBT tapasztalata szerint a fogyasztók néha nem tudnak arról, hogy a számhordozásnál a korábbi szolgáltató által nyilvántartott valamennyi követelés egy összegben esedékessé válik, az esetleges kedvezményekkel egyetemben.

A követelések értékesítése bevett gyakorlat, az azonban már nem szokványos, hogy fél évtizedes tartozásokkal bombázzák a volt kuncsaftokat. Egyik olvasónk 2012 decemberében ment át számhordozással a Vodafone-hoz, és most egy 2013. márciusi 6 ezer forintos tartozást kellene kifizetnie az Intrum fizetési felszólítására, 10 napon belül. Pedig állítja, az átszerződés óta nem kapott számlát, felszólítást. A telefontársasághoz fordult, ahonnan a behajtócéghez irányították. Ott azt mondták, csak akkor tudják eltörölni tartozását, ha a telenoros kilépő papírok megvannak. Bő 5 és fél év után nincsenek meg. Közölték továbbá, ha nem fizet, “baj lesz” (=bíróságot emlegettek).

Egy másik olvasónk 6 éve nem telenoros, rajta 3 ezer forintos tartozást, egy zárószámla kiegyenlítését követelték. Csakhogy nem emlékszik zárószámlára. Mondta, bizonyítsák be, hogy volt ilyen. A telenfontársaság őt is a behajtóhoz irányította, ahol nagyjából annyit mondtak, fizessen. Végül megtette.

Akkor is lehet tartozás, ha már nem vagyunk ügyfelek

Elméletileg maradhat tartozás szolgáltatóváltás esetén, vagy ha megszüntetjük a szerződésünket, ez ugyanis nem csak úgy lehetséges, hogy minden tartozást kifizetünk – derül ki a Telenor és a Budapesti Békéltető Testület (BBT) válaszából. Ha nincs akadálya a számhordozásnak, akkor két eset lehetséges:

 • a fogyasztó az addigi szolgáltatójának fizeti ki a fennálló (30 napnál nem régebbi) tartozását, vagy
 • ha az új szolgáltatóval meg tud egyezni erről, átviheti a tartozását, és akkor ott számlázzák ki neki.

A Telenor a szerződés felmondásával együtt nyilatkoztatja az ügyfelet, hogy az megtéríti esetleges tartozását. A végső számlát pedig mindig kiküldik az általuk ismert címre, így értesítve az előfizetőt az esetleges tartozásról. Csakhogy sima levélben, vagyis a kézbesítés nem igazolható. Olvasóink pedig állítják, nem kaptak számlát.

Biztos, hogy jogos a követelés?

A Telenor ezzel szemben azt állítja, csak olyan tartozást értékesít követeléskezelőnek, amelyhez készült számla, vagy amelyet számlahelyettesítő okmány alapoz meg, az Intrum pedig azt, hogy nem vásárol meg olyan tartozást, amely tudomása szerint jogszerűtlen.

Mint ismert, márciusban eladták a Telenor kelet-közép-európai leányvállalatait a cseh Petr Kellner milliárdos tulajdonában lévő PPF Csoportnak. Hogy miért pont most akarnak behajtani 5-6 évvel ezelőtti pár ezer forintos tartozásokat, azt nem tudni. De a cég a cikk megjelenése után közölte, nincs köze a tulajdonosváltáshoz.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre Egy év az elévülési idő, de több is lehet

A távközlési szolgáltatásoknál egy év a számlaköveteléssel kapcsolatos elévülési idő (kivéve a készülékvásárlást, annál öt év). De ha a szolgáltató tudja igazolni, hogy évről évre küldött fizetési felszólító levelet, akkor a 2014. március 15-ig érvényben lévő régi Ptk. szerint megszakad az elévülés, és minden egyes felszólítóval újraindul. (Az új Ptk. szerint a fizetési felszólító már nem szakítja meg az elévülést.)

Az elévülés nem jelenti a tartozás automatikus törlését, viszont elévülési időn túl a követelés bírósági úton nem érvényesíthető. De fizetési felszólítást lehet küldeni. És ha valaki erre fizet, utólag már hiába reklamál, hogy elévült volt a követelés. 

Intrum Justitia Zrt.

A céget 2002-ben alapították, több mint 350 embert foglalkoztatnak. Közvetlen tulajdonosa a Hollandiában bejegyzett Intrum Justitia B.V.  Tavaly júniusban egyesültek a Lindorff követeléskezelővel. Az Opten adatbázisában fellelhető legutóbbi, 2016-os mérleg szerint az Intrum 15,5 milliárd forint árbevétel mellett 5,2 milliárd forint adózott eredményt produkált.

Minden csatornán bombázzák, aki tartozik

Mégis hány kört fut kis összegű (3-6 ezer forintos) tartozásoknál a követeléskezelő? Nos, az Intrum minden lehetséges csatornán keresi az érintetteket: levélben, SMS-ben, telefonon és személyesen is. Megfogalmazásuk szerint azért, hogy tájékoztassanak a fizetési lehetőségekről, kedvezményekről, fizetéskönnyítő megoldásokról.

Csodálkoztunk, hogy a pár ezer forintos tartozásokat bíróságra vinnék. Az Intrum erre leszögezte, mindig a fokozatosság elve szerint járnak el, nem céljuk, hogy bíróságra vigyék az ügyeket, inkább próbálnak jogi eljáráson kívül megegyezni – tették hozzá, a mindkét fél számára kölcsönös előnyöket emlegetve. De ha nem sikerül megállapodni, igénybe vesznek jogi eszközöket is.

Tényleg bíróság lehet a vége?

Ha a fogyasztó kap egy dörgedelmes levelet a behajtócégtől, vagy pár meggyőző erejű telefont, hogy fizesse ki a szerinte nem jogos tartozást, az még csak „fenyegetés”, nem jogerős végrehajtás. Persze azért kell foglalkozni vele, kérdéseket feltenni annak, aki küldte a levelet. Pénzkövetelésnél ha erre nem fizetünk, akkor következő lépésként közjegyzőnél fizetési meghagyást bocsáthat ki a behajtó.

A fizetési meghagyásra feltétlenül reagálni kell, „ellentmondás” benyújtásával.

 • Ha nem mond ellent a fogyasztó, akkor jogerőre emelkedik a követelés.
 • Ha ellentmond, akkor polgári perré alakul az ügy.

Ha elévült követelésről van szó, akkor ezt bele kell írni az ellentmondásba, ugyanis hírközlési szolgáltatásnál az elévülést nem vehetik hivatalból figyelembe. Ha a fogyasztó bejelenti, hogy elévült a tartozás, akkor nem is vizsgálják befizette-e. Kivéve, ha a cég igazolja, hogy megszakadt az elévülés. Ekkor már felmerül, fizetett-e a fogyasztó, tudja-e ezt igazolni. Jó lehet ilyenkor, ha nem csak a kötelező egy évig őriztük meg a távközlési számlák befizetését igazoló csekkeket.

De a fizetési meghagyásnál még nem tartunk, egyelőre csak előástak több éves tartozásokat, amiket vitatnak a volt fogyasztók. Lehet, hogy el is évültek a tartozások, hiszen nem tudni, igazolhatóan küldött-e évente fizetési felszólítást a szolgáltató. És ha valaki erre fizet, csak egy biztos: a behajtócég pénzénél lesz.

Kiemelt kép: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Fociakadémia mellett vesz 9 millió euróért egy wellness-szállót a magyar állam

2018, augusztus 15 - 11:05

Szlovén sajtóhírek szerint egy magyar állami „alap” 9 millió eurós ajánlatot tett a Hotel Lipára és a kapcsolódó szolgáltatásaira, írja az Átlátszó. A szlovén gazdasági honlapon megjelent írásból annyi derült ki, hogy a szálloda tulajdonosa a magyar állam, a szlovén Finance szerint további 5 millió eurónyi fejlesztés ráférne a helyre.

A Terme Lendava magába foglal a 120 szobás, öt medencés szállodán kívül kempinget, apartmanfalut és egy fejlesztési telket is. Ráadásul a közvetlen szomszédságában épül a lendvai fociakadémia, ami 1,3 milliárd forinttal támogat a magyar állam.

A szlovén lapok egy Comitatus alapot, illetve alapítványt emlegetnek vevőnek, azonban az Átlátszó azt írja, a Comitatus Üzletviteli és Vagyonkezelő Kft.-ről van szó. A cég 2016 végéig a Borsod megyei önkormányzat vagyonkezelő cége volt, egy évvel korábban lett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdona.

Kiemelt kép: Google Street View

Kategóriák: Friss

Férgek és trójai vírusok leselkednek a cégekre

2018, augusztus 14 - 10:35

Mostanra teljesen megszokottnak számít, hogy a felhasználók a legkülönfélébb ügyeiket az interneten keresztül intézik. Abba viszont kevesebben gondolnak bele, hogy a bizalmas adatokat folyamatosan kiberbiztonsági eszközökkel kell védeni az illetéktelenek elől. Pedig nem nehéz belátni, hogy a bankkártyaadatok, illetve a személyes információk visszaélésszerű felhasználásából komoly problémák adódhatnak – olvasható a hvg.hu-n megjelent, az Invitech szakmai együttműködésével készült összeállításban.

Hasonló a helyzet a cégek és a szervezetek által elektronikus úton gondozott adatokkal, illetve az automatizált folyamatokkal. A különbség „mindössze” annyi, hogy egy jól sikerült kibertámadás blokkolhatja egy egész szervezet működését vagy egy vállalat termelését, illetve ügyféladatok ezrei válhatnak nyilvánossá.

Vírusok, férgek és más kártevők

A nagyobb IT-rendszerek, adatbázisok, de a saját számítógépek, okostelefonok is rendszeresen ki vannak téve különböző támadásoknak. Ezek célja sok esetben a rendszerek és eszközök működésének megzavarása, blokkolása, valamint bizalmas adatok ellopása.

A malware-eknek, vagyis a kártékony, rosszindulatú szoftvereknek számtalan fajtája van, ezek közül az egyik legelterjedtebb a vírus. Ez egy olyan kártevő program, amely saját másolatait helyezi el más programokban vagy dokumentumokban. Terjedhet adathordozókon, böngészés útján vagy nem biztonságos weboldalak felkeresése során.

A vírusoknál kifinomultabb és kártékonyabb ellenfeleknek számítanak a trójai programok. Ezek a szoftverek, applikációk látszólag hasznosak vagy érdekesek, de valójában az a dolguk, hogy káros programok számára nyissanak kaput az általunk használt eszközön.

A kártevők hatékonyságáról és az online rendszerek sérülékenységéről sokat elmond, hogy a malware-ek mezőnyében messze a trójai programok vezetnek:

 • Becslések szerint a kártevők csaknem 70 százaléka trójai, míg csupán 17 százalékuk vírus.
 • A fennmaradó 13 százaléknyi szeleten kisebb digitális kártevők osztoznak. Ezek között találhatók a programférgek (worms), amelyek a rendszerek digitális réseit használják ki.

A trójai programok nem szaporodnak és önmagukban ártalmatlanok, pontosan azért, hogy a víruskeresők ne találják meg őket. Ám ezen programokon keresztül egy távoli hacker képes átvenni az irányítást nemcsak egy-egy számítógép, hanem akár a vállalati rendszerek felett is.

További részletekért kattintson ide!

Kategóriák: Friss

4,4 százalékkal nőtt a magyar GDP

2018, augusztus 14 - 10:31

Eszerint tovább gyorsult a gazdasági növekedés az első negyedévi és a tavalyi negyedik negyedévi egyformán 4,4 százalékos ütem után. Az előző negyedévhez mérten a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9 százalékkal bővült a bruttó hazai termék volumene a második negyedévben.

A növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások. Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: a piaci alapú szolgáltatások a szállítás kivételével jól teljesítettek, az iparon belül pedig főként a feldolgozóipar teljesítménye nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A második negyedévben a mezőgazdaság is hozzájárult az éves növekedéshez, míg az első negyedévben az ágazat teljesítménye gyengébb volt az egy évvel korábbinál – tette hozzá. Az idei első fél évben a GDP a nyers adatok alapján 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A második negyedévi GDP részletes adatait szeptember 5-én közli második becslése alapján a KSH.

Fotó: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Csökkennek a rezsitartozások, de újra nő a háztartások adóssága

2018, augusztus 14 - 07:47

Hatszázezer magyar család legalább egyszer nem tudta kifizetni az utóbbi öt évben a lakbért, a hiteltörlesztést, a közműszolgáltatások díját vagy a közös költséget — írja a Népszava a 2016-os Mikrocenzus adatai alapján.

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) a Népszavának megküldött adatai szerint 2017 júniusában majdnem 20 ezer lakossági fogyasztónál volt kikapcsolva a villany, több mint 36 ezernél a gáz és ezernél a távhőszolgáltatás. Egyhónapos csúszásban 304 ezer áramfogyasztó volt, majdnem ugyanennyien, 298 ezren egy éven túl sem tudták kifizetni felgyűlt számlaelmaradásukat. Egy évvel ezelőtt összesen 893 ezer adós szerepelt az áramszolgáltatók listáján, ez a 4,9 millió villanyszerződés majdnem ötöde. A 3 millió 200 ezer lakossági gázfogyasztó közül több mint 363 ezren voltak az adóslistán.

A kormány csak hitelt ad, segítséget nem

A jegybank februárban megjelent tavalyi összesítése szerint a magánszemélyek lakáscélú hitelfelvétele megint meglódult és már majdnem elérte a 2006-os szintet. Sok lakóközösség ráadásul külső szigeteléssel, napelemek beépítésével próbálja csökkenteni a házban élők energiafogyasztását, ezeket a beruházásokat azonban az állam nem támogatja vissza nem térítendő pályázatokkal, csak nulla százalékos hitellel. A Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetségének elnökea lapnak elmondta:  az utóbbi évek energiatakarékossági felújításainak már érződik a hatása, ezekben az épületekben kisebb lett az energiaigény, azonban rezsi helyett a lakóközösségek hiteltörlesztésre költenek.

Kép: MTI/Kovács Attila

Kategóriák: Friss

Már a parkolóban látszik Matolcsy nyolcasfóbiája

2018, augusztus 14 - 07:29

FRISSÍTÉS: cikkünk végén az MNB reakcióját olvashatják.

Újabb bizonyítékát adta az élet, hogy Matolcsy György jegybankelnököt erősen befolyásolják a hiedelmek, a számmisztika.

A Magyar Nemzeti Bank épületének két oldalán vannak kijelölve a jegybanki parkolók, azokat a vezetők és a magas rangú vendégek szokták használni. Ezeket mostanában újrafestették és meg is számozták. Két szám azonban hiányzik: a 8-as és a 13-as.

Az MNB főbejárata előtti parkoló. Hiányzik a 13-as szám. Az MNB12 után MNB, azután MNB14 következik. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A sokak szerint balszerencsét hozó 13-as szám hiányát talán nem kell különösebben magyarázni, bár egy központi bank esetében azért furcsa ez a babonás félelem. A 8-as szám hiánya annál inkább magyarázatra szorul.

A 8-as szám kiutálása ugyanis egyértelműen a keleti tanokkal összefüggő Matolcsy-hatás.

Itt meg a 8-as hiányzik. MNB07, MNB, MNB09. A Matolcsy-hatás. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A keleti vallásokért, kultúráért közismerten rajongó Matolcsy György nemcsak hogy irtózik az egyes keleti nézetek szerint balszerencsét hozó 8-astól, hanem több módon is igyekszik távol tartani magát a számjegytől.

 • Lényegében azóta, hogy 2013 tavaszán elnökként átvette a jegybank irányítását, az intézményben a dolgozóknak tanácsos kerülniük a 8 oldalas elnöki felkészítő anyagok összeállítását.
 • Ezen túlmenően, bár a földhivatali nyilvántartást nem lehet emiatt megváltoztatni, és az MNB székhelyének hivatalos címe továbbra is Szabadság tér 8-9., az épület faláról – ahogyan akkor a hvg.hu felhívta rá a figyelmet – három éve levették a 8-as számtáblát. A jegybanki honlapon is, az elérhetőségi adatokon belül az intézmény székhelyeként a Szabadság tér 9. van feltüntetve (Matolcsy szerint praktikus okokból).
 • Most pedig az épület előtti parkolóból is száműzték a nyolcast: az MNB 07 és az MNB 09 jelzésű felirat közötti parkolóhelyen csak az MNB felirat olvasható.
A kilencessel nincs baj, csak a nyolcas hiányzik. Fotó: 24.hu

Van még egy erős jel arra, hogy Matolcsy jegybankját ezotéria uralja. A nem sokkal később bezárt Népszabadság gyűjtötte össze két évvel ezelőtt, hogy a buddhizmusban ismert tízmilliószoros, másképpen nagy Buddha-napokra időzítette a Matolcsy-féle nemzeti bank a fontosabb bejelentéseket, közleményeket. A karma törvényei szerint minden, amit ezen a napon tesz valaki (egy évben négy ilyen nap van, évente változik, hogy mely napok ezek), az felerősítve, tízmilliószoros erővel száll vissza a tevékenységet végzőre, akár jó, akár rossz dolgot tesz. Azóta viszont, hogy a Népszabadság ráirányította a figyelmet a jegybanki kommunikációs gyakorlat és a buddhizmus eme hiedelme közötti átfedésre, az MNB már nem ragaszkodik ehhez a babonához.

MNB

Cikkünkre reagálva az MNB azt írta, hogy a jegybank körüli utcarészek aszfaltozása most fejeződött be,

a burkolatfestési munkák emiatt csak most tudtak elkezdődni, amely munkák elvégzése jelenleg is folyamatban vannak. A felfestési tervben semmilyen szám nincs kihagyva.

Ezzel a magyarázattal az a bökkenő, hogy furcsa módon pont a 8-as és a 13-as számot hagyták ki. Ráadásul a festést nem tegnap készítették, arról a múlt héten szereztünk tudomást jegybankosoktól, hogy a 7-es és 9-es szám fel van festve, de a 8-as valamilyen okból nincs. (És ugyanígy, a számozás megy tovább 10,11, 12, de a 13-as hiányzik, a következő szám a 14-es.)

A jegybank levelében írja, hogy

semmilyen hiedelem vagy számmisztika nem befolyásolja a Magyar Nemzeti Bank szakmai munkáját, a cikk erre vonatkozó állításai teljesen abszurdak.

Cikkünkben azonban nem azt állítottuk, hogy az MNB szakmai munkáját befolyásolják hiedelmek, számmisztika. Azt írtuk, hogy „újabb bizonyítékát adta az élet, hogy Matolcsy György jegybankelnököt erősen befolyásolják a hiedelmek, a számmisztika.”

(Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd)

Kategóriák: Friss

Szeptembertől drágább lehet a cigaretta

2018, augusztus 14 - 06:49

Szeptembertől 30-40 forinttal többe kerülhet egy doboz cigaretta – értesült dohányipari forrásokból a Világgazdaság. A lap szerint 2019. januárban és júliusban pedig újabb, hasonló méretű emelkedésre lehet számítani.

A lap szerint az ok az, hogy a jövedéki törvény szeptember 1-jén hatályba lépő rendelkezései szerint növekszik a cigarettára, a finomra vágott, és az egyéb fogyasztási dohányra vonatkozó adómérték. A dohánygyártmányok jövedéki adójának emelése az Európai Unió által meghatározott adóminimumok elérése miatt szükséges.

Számos esetben az adóváltozás mögé bújva néhány forinttal a gyártók is emelik az árakat, így jövő augusztusra minden márka esetében 90-120 forinttal nőhet az az ár.

Kiemelt kép: MTI/NAV

Kategóriák: Friss

Az autófinanszírozás pörgeti a lízingpiacot

2018, augusztus 13 - 17:47

Az új finanszírozások összege 329 milliárd forint, ami sokéves csúcsnak számít, és 18 százalékos növekedést jelent éves szinten – közölte a Magyar Lízingszövetség. A szervezet szerint a bővülés elsősorban a továbbra is nagyon jól szereplő járműfinanszírozásnak köszönhető, de növekedés volt a termelőeszközöknél is.

A lízingcégek idén mintegy 20 százalékos növekedéssel számolnak. A vállalatok teljes portfóliója továbbra is stabil, a félév végén 1300 milliárd forintot tett ki.

Növekedést mutat a kiskereskedelmi autófinanszírozási portfólió mellett a haszongépjárművekhez és az egyéb gépekhez kötődő kitettség is.

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben elmondta: a gazdasági környezet kedvező, a GDP várhatóan jelentősen bővül, és a vállalkozások beruházási kedve javult. Ugyanakkor a kamatemelési várakozások fokozódtak, a forintalapú konstrukciók kamata az utóbbi hónapokban nőtt, főként az agrárfinanszírozásban.

A járműpiac bővülése és az építőipari boom is besegít

A személy- és kisteherautóknál a finanszírozott összeg kiemelkedő mértékben, 40 százalékkal 119 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában. Ezen belül a magánszemélyek újautó-beszerzéseit 17,2 milliárd forint értékben finanszírozták a lízingcégek, ami szintén 40 százalékos emelkedés. A flottaszegmensben a finanszírozott összeg 12 százalékkal mintegy 40 milliárd forintra nőtt.

A gépeket és berendezéseket, valamint haszonjárműveket magában foglaló eszközfinanszírozásban a finanszírozott összeg 168,6 milliárd forint volt az év első hat hónapjában, ami 7 százalékos éves bővülést jelent. A mezőgazdasági gépek finanszírozásában a kihelyezett összeg 2018 első felében 39,3 milliárd forint volt, ez csaknem 12 százalékkal haladja meg az egyébként magas bázist.

A magyarországi építőipari boommal összhangban az építőipari gépeknél 33 százalékkal 11,1 milliárd forintra nőtt a lízingcégek által kihelyezett összeg.

Az állami infrastrukturális beruházásoknak és a lakásépítés talpra állásának köszönhetően az építőipari gépek esetében az év hátralévő részében további bővülésre lehet számítani a Lízingszövetség szerint.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Így szórtak el 5 milliárdot Rogánék kommunikációra

2018, augusztus 13 - 12:28

Még 2016 augusztusában írta ki azt a tendert a Rogán Antal vezette Nemzeti Kommunikációs Hivatal, amit 1 forint becsült értékkel hirdettek meg, és időközben 5,045 milliárd forintra kerekedett a most megjelent összegzés szerint.

Mind a tizenhat részre három-három ajánlat érkezett, és hogy, hogy nem, mindig a kormánynak kedves cégek nyertek, mint az az alábbi táblázatból is látszik:

Legtöbbet, nettó 4,733 milliárdot a New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. és a Lounge Design Szolgáltató Kft. kaszált a központosított kormányzati kommunikációs tenderen, hiszen a 16 megbízásból 12-őt ők nyertek el. A legdrágább (nettó 1,986 milliárd forintnyi) a Magyar Turusztikai ügynökség 2018-as kommunikációja volt.

A New Land Mediát 2013 júniusában alapították, 2015-ig összesen nem volt annyi bevétele, mint az a nettó 450 millió forint értékű megbízás, amit a Magyar Nemzeti Banktól zsákoltak be 2017-ben.

 • A New Land Media 2016-ban még csak 1,503 milliárd forint árbevételt és 51,56 millió forint adózás előtt eredményt mutatott ki. 2017-ben viszont már 25,8 milliárd forintos árbevétel mellett 2,3 milliárd forint adózás előtt eredményt produkált.

Balásy Gyula másik cége, a  Lounge Design 2016-ban 400 millió forintos keretösszegű megbízást nyert el egyedüli ajánlattevőként a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól az 1956-os emlékév kommunikációjához kapcsolódóan, legnagyobb visszhangot keltő munkájuk viszont a menekültellenes plakátok megálmodása volt.

 • A Lounge Design Kft. 2016-ban mindössze 783 millió forint árbevételt és 128,6 millió forint adózás előtt eredményt mutatott ki. 2017-ben viszont már 3,1 milliárd forintos árbevétel mellett 1,3 milliárd forint adózás előtt eredményt produkált.

Balásy Gyula tavaly százmilliós osztalékot vett fel cégei után.

Lehajolt az apróért a gyűlöletkampányos Balásy cége Az Új Nemzedék Központnak dolgoznak majd, médiaköltésekről döntenek. Vajon hol hirdetnek majd?

A Trinity International Communications Kft. és a Young and Partners rendezvényszervező cég a Szijjártó Péter barátjaként ismert Kuna Tibor érdekeltségébe tartozik, máskor is volt már közös nyertes pályázatuk a Sprint nyomdával, például az Állami Vagyonkezelő külső kommunikációs tenderén.

 • A Trinity 2016-ban 15,7 milliárd forint árbevételt és 2,1 milliárd forint adózás előtt eredményt ért el. 2017-ben pedig már 21,5 milliárd forintos árbevétel mellett 2,3 milliárd forint adózás előtt eredményt.
 • A Young and Partners tavalyelőtti 2,4 millió forint árbevételt tavalyra 7,5 milliárdra tornázta fel, és a 2016-os 420 millió forint adózás előtt eredményt 2017-re 1,3 milliárd forintra sikerült felhozni.
 • A Sprint Nyomda tavalyelőtt 585 millió forint árbevétel mellett 123 millió forint adózás előtti eredményt ért el, tavaly pedig már 1,96 milliárd forintos árbevétel mellett 658 milliós forintos eredményt mutatott ki.
Kuna Tibor
Fotó: Soós Lajos / MTI

A Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. a Rogán Antal szomszédjaként ismert Csetényi Csaba érdekeltségei. A hírek szerint Csetényi kegyvesztett lett, de azért még nem szorult ki teljesen a piacról, márciusban is nyert egy negyedmilliárdos munkát.

 • A Network 360 a 2015-ös 4,6 milliárdos árbevétele 2016-ra visszaesett 2,38 milliárd forintra, tavaly pedig szintén nem sikerült hozni a két évvel korábbi szintet, de már 3,18 milliárdot igen. A 2016-os 443 millió forintos adózás előtti nyereséget pedig 854 milló forintra szépítették 2017-ben.
 • Az Affiliate 2015-ben még alig 742 millió forint árbevételt ért le, 2016-ra azonban már 10,4 milliárd forintnyit. Tavaly ezt a szép eredményt nem sikerült megismételni, de azért 5,57 milliárd forint így is becsorgott a céghez. Az adózás előtti eredményük 448 millió forintról 390 millió forintra mérséklődött az utóbbi két évben.

A Network 360-at, illetve a Trinityt és a Young and Partnerst június 6-án összesen 16 millió forintra büntette a közbeszerzési hatóság, különböző szabálytalanságokért. Ez után történt, hogy  a Rogán Antal propagandaminisztériuma alá rendelt Nemzeti Kommunikációs Hivatal újabb, ezúttal egymilliárd forintos keretszerződést kötött az eddig állami megbízásokban úszkáló Kuna Tibor és Csetényi Csaba cégeivel. Majd másnap jött a megvilágosodás, és váratlanul felmondták a megbízást (444).

Kiemelt kép: Szecsődi Balázs /  Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Kategóriák: Friss

A ceglédi kórház kiszolgálójából a nyomok egy marhatelepre vezetnek

2018, augusztus 13 - 11:05

Éles profilváltást hajtott végre nemrégen a BP Studium Medicum Kft. A 2010-ben alapított ceglédi cég főtevékenysége – a nevéből is sejthetően – egészségügyi szakmai középfokú oktatás volt. A cég nevében a B betű Bácskaiékat jelzi: Bácskai József korábban mentőtiszt volt, most a ceglédi egészségügyi és mezőgazdasági szakközépiskola igazgatója, felesége, Bácskai Józsefné pedig ügyvezető-résztulajdonosa annak a Sanamed Nonprofit Kft.-nek, amely betegszállítást végez a ceglédi kórháznak, illetve az orvosi ügyeleteket is ezen a cégen keresztül oldja meg a kórház. A P Pusztai Dezsőt takarja, ő a ceglédi kórház főigazgatója, korábban résztulajdonosa volt a Sanamednek is.

Hangfelvétel van arról, hogy milliós nagyságrendű a feketepénz a ceglédi kórházzal összenőtt cégnél A cég vezetői beszélnek arról, hogy a papíron önkéntes, valójában zsebbe fizetett munka nélkül le kellene építeniük a betegszállító céget. Ezért nem változtatnak az eddigi rendszeren.

A jó darabig az egészségügyi oktatásban utazó BP Studium tavaly novemberben átnyergelt állattartásra, főtevékenysége a szarvasmarha-tenyésztésre változott, de a tevékenységi körei közé két körben, tavaly év végén és idén tavasszal felvették a sertés-, baromfi-, ló-, juh- és kecsketenyésztést is, miközben megtartották a szakmai középfokú oktatást. A cég neve is lekövette ezt, most már BB Team-Agro Med Audit Kft.-nek hívják, a másik B betű vélhetően azt jelzi, hogy a cég ügyvezetői közé tavaly ősszel bekerült a Bácskai család két gyereke is.

A cég tavaly ősszel megvásárolt egy állattartótelepet a Ceglédtől 25 kilométerre fekvő Újszilváson, és fióktelepet is létesített ott november végén. Az ingatlan-nyilvántartásban is látszik, hogy a telep, terület kizárólagos tulajdonosa év végén a szóban forgó vállalkozás lett (és most is az).

A hirdetés nem aktív már, de látszik, hogy először közel 32, aztán 25 millió forintot kért az addigi tulajdonosa a hirdetés szerint kétezer – az ingatlan-nyilvántartás szerint durván hatezer – négyzetméteres telken lévő, bő 600 négyzetméteres istállóért, melléképületért, terménytárolóért, tanyaépületért.

Állatartótelep-hirdetés. A telepet a BB Team-Agro Med Audit Kft. vette meg. Forrás: Agroinform.hu, 2018. július 19.

Annak ellenére, hogy még a megszólított helyiek is tisztában vannak vele, hogy Bácskaiék állattartó telepéről van szó, a szerzeménynek nincs nyoma a BB Team-Agro beszámolójában.

Ha a cég vette meg tavaly a telepet – márpedig az ingatlan-nyilvántartás szerint a szóban forgó vállalkozás az egyedüli tulajdonos –, akkor a mérlegben a tárgyi eszközök sornak kellene tartalmaznia az ingatlant, de oda csak 8,5 millió forint van beírva. Ráadásul egy évvel korábban 2 millió forint volt a tárgyi eszközök feltüntetett értéke, vagyis tavaly, amikor megvették, aligha kevesebb mint 20 millió forintért az állattartó telepet, a papírok alapján csupán 6,5 millióval nőtt a cég tárgyi eszközeinek az értéke. A pontos összeget kérdeztük a cégtől, de nem válaszoltak.

Súgjon!

Van információja a cikkben említett személyekkel vagy cégekkel, intézményekkel kapcsolatban? Kérjük, írjon a szerzőnek: roland.baksa@24.hu . Adatait bizalmasan kezeljük. Köszönjük.

A BB Team-Agroban az adásvétel előtt nem volt annyi pénz, hogy kifizessen 20-25 millió forintot, legalábbis az előző évek felhalmozódott nyeresége, az eredménytartalék 5,3 millió forintot mutatott. Tavaly még erre jött rá másfél millió forint nyereség, ezt is az eredménytartalékba helyezték, vagyis nem ebből fizették ki az állattartótelep árát.

Fizethettek volna úgy is, hogy hitelt vesznek fel. Ennek azonban akár a rövid, akár a hosszú lejáratú kötelezettségek között meg kellene jelennie, ha így lett volna, de mindkét sor 0 forintot mutat.

A cég amúgy is törpevállalkozás, az elmúlt három évben az árbevétele 3-3,5 millió forint között mozgott, a nyeresége másfél millió körül ingadozott. 2014-ben jobb éve volt, akkor a közel 6 milliós forgalomhoz több mint 3 milliós profit társult, de az azt megelőző év árbevétel nélkül 300 ezer forintos veszteséget hozott.

Meglehet, hogy több részletben történik a fizetés, és átnyúlik idei évre is, de akkor sem tiszta, milyen eredetű pénzt vontak be az állattartótelep vételárának kiegyenlítésébe.

Az ingatlan megvásárlása mellett még sok-sok millió forintot bele is öltek az új helybe, szintén kérdéses, honnan volt rá pénz. Ottjártunkkor körülbelül 40-50 szarvasmarhát láttunk, vegyesen borjakat és kifejlett példányokat, ezeket pedig a telep tavaly őszi megszerzése óta vitték oda (a telep hirdetése is csak az ingatlanokra vonatkozott).

Szarvasmarhák a BB Team-Agro Med Audit Kft. újszilvási telepén 2018. június 27-én. (Fotó: Baksa Roland/24.hu)

Márpedig ekkora szarvasmarha-állományt 5-10 millió forintnál kevesebbért aligha lehet összevásárolni.

Lehet, hogy csak véletlen egybeesés, de a Bácskai József által irányított egészségügyi és mezőgazdasági szakközépiskolának van egy tangazdasága, ahol természetesen állatokat is nevelnek.

Megkerestük Bácskaiékat, hogy adjanak magyarázatot arra, miért nem látszik a BB Team-Agro beszámolójában a telep és hogy honnan volt rá pénze az apró vállalkozásnak, de megismételt kérdéseinkre sem kaptunk választ.

Pusztai Dezsőtől is ezeket kérdeztük, ő is kitért ezek megválaszolása elől, azzal indokolva, hogy nem volt tisztségviselő a vállalkozásban, kisebbségi tulajdonosként pedig nem volt ráhatása a cég működésére, az ott zajló eseményekkel kapcsolatban nem tud nyilatkozni. Annyit azonban fontosnak tartott megemlíteni, hogy – mivel a cég főtevékenysége idén áprilistól mezőgazdasági jellegűvé változott – tulajdonrészétől megválik.

Erre persze már lett volna bőven ideje és módja, említettük, hogy a telepet tavaly novemberben szerezték meg és kezdték akkor bővíteni a tevékenységi köröket állattartással. Az Opten cégadatbázisa szerint mégis csak idén július végén, két héttel azt követően jelezték a cégbíróság felé Pusztai tagsági jogviszonyának megszűnését, miután érdeklődtünk nála és tulajdonos társainál a számos kérdést felvető ügylet felől. (Ráadásul a nyilvántartás szerint a cégbírósági törlés július 31-i keltezési dátuma előtt egy hónappal, június végén kiszállt a cégből Pusztai.)

Ugyanez a koreográfia volt Bácskai Józsefné esetében is: noha nem válaszolt megkeresésünkre, de a céget ő is otthagyta, a tulajdonosi jogviszony törlésének keltezése július 31., ugyanakkor maga a jogviszony június 29-én véget ért a papírok szerint. (Sőt, az ügyvezetői jogviszonya is megszűnt ekkor.) Ekkor pedig – apjuk mellé – belépett a cégbe résztulajdonosként a két Bácskai-gyerek, a 28 éves Balázs és a 23 éves Blanka. Ám árulkodó, hogy a cég elektronikus levelezési címe továbbra is Bácskainé Sanamed-es e-mail címe és férjének, Bácskainak az iskolai e-mail címe. Vagyis bár papíron Bácskainé otthagyta a céget, mégis hozzá futnak be a céghez intézett e-mailek.

Kategóriák: Friss

Bevégeztetett a Sólyom Airways Álmos vezérének, sörösdoboz lesz belőle

2018, augusztus 13 - 08:30

Angliában tartózkodó magyar spotterek fotózták le az egykori, el sem indult Sólyom Hungarian Airways festésében 2013 augusztusában Ferihegyen bemutatott Boeing 737-500-as repülőgépet Bournemouth repülőterén — írta meg az Airportal.hu.

Zbronkó Tamás 2018. augusztus 9-én készült fotóján jól látszik, milyen állapotban van a korábbi büszkeség:

A repülőgép HA-SHA lajstromjellel 2013 augusztus 18-án érkezett Ferihegyre nagy csinnadratta közepette, de még aznap este vissza is repült Bournemouthba. Bár a légitársaságnak a légijármű üzembentartói engedélyt sikerült megszereznie, a kereskedelmi járatok indításához szükséges Operating License-t soha nem kapta meg a hatóságoktól.

Vágó József, a Sólyom Hungarian Airways Kft. vezérigazgatója (k), mellette Hurtyák Róbert (b) és Lucsik János (j) tulajdonostársak az új magyar légitársaság, a Sólyom Hungarian Airways első, Boeing 737-500-as, HA-SHA lajstromjelű, Álmos vezér névre keresztelt repülőgépe előtt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér betonján 2013. augusztus 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Airportal cikke szerint a repülőgép évek óta állt a bournemouth-i repülőtér egyik elhagyatott sarkában, utóbb már hajtóművek nélkül. A repülőgép tulajdonosa a még használható alkatrészek kiszerelése és a hosszú tárolás alatt egyre rosszabb állapotba került repülőgép szétbontása mellett döntött.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kategóriák: Friss

Még Szijjártóék sem tudják, mennyi közpénzt pumpálnak a debreceni BMW-gyárba

2018, augusztus 13 - 08:08

Egy éven belül elinduhat a debreceni BMW-gyár építése, azonban még most sem tudni, hogy mekkora összeget ad a német autóóriásnak a magyar kormány. Az mfor.hu is erről érdeklődött a Külgazdasági- és Külügyminisztériumnál, de nem kaptak egyenes választ.

A tárca mindössze annyit közölt, hogy a magyar kormány rendszerint támogatja a magyarországi beruházásokat, ebben az esetben is zajlanak a tárgyalások, amelyek lezárultával fogják tájékoztatni a nyilvánosságot.

A lap szerint irányídóak lehetnek a korábbi autóipari beruházásokhoz nyújtott támogatásokat:

 • Idén márciusban indult el a termelés a dél-koreai Shinheung SEC monori gyárában, a 8 milliárd forintos projekt 769 millió forintos állami támogatásban részesült.
 • A Mercedes 2016-ban bejelentett úgy gyárához nyújtott támogatás még nagyvonalúbb: a szintén 1 milliárd eurós beruházáshoz 12,9 milliárd forintos állami támogatás társult.

Német sajtóhírek szerint a gyártás 2023 környékén startolhat a BMW debreceni gyárában. A mintegy 1 milliárd eurós beruházással évi 150 ezer jármű előállítására alkalmas gyár jön létre, ahol első körben ezer embert tudnak majd foglalkoztatni.

Kategóriák: Friss

A török líra nyomában járunk: 324 forint egy euró

2018, augusztus 13 - 07:43

Az euró jegyzése a péntek esti 322,20-ról hétfő reggel fél nyolcra 324,01 forintra emelkedett. A dollár jegyzése 282,28 forintról 284,58-ra, a svájci franké pedig 283,83-ról 286,60 forintra ment fel.

Pénteken a feltörekvő piaci devizák árfolyamát a török líra válsága szorította le a nemzetközi devizapiacon. A dollár ezzel párhuzamosan nagy erősödést ért el a főbb devizákkal szemben, az euróval szemben például egy százalékosat.

A nemzetközi devizapiaci fejleményekkel párhuzamosan a forint nagyot veszített árfolyamából a dollárral szemben, az euróval szemben viszont nagyjából annyival kevésbé gyengült, amennyivel a dollár erősödött az euróval szemben.

A forint az euróval szemben pénteken 0,46 százalékkal, a dollárral szemben 1,36 százalékkal gyengült, a svájci frankkal szemben pedig 1,30 százalékot veszített árfolyamából. A múlt héten a forint az euróval szemben 0,71 százalékkal, a dollárral szemben 1,95 százalékkal, a svájci frankkal szemben 2,01 százalékkal gyengült.

Forrás: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Elképesztő fogadási láz a Vidi miatt

2018, augusztus 13 - 07:39

A Mol Vidi FC Bajnokok Ligája-szereplése úgy felpezsdíti a hazai sportfogadási piacot, mint 2016 nyarán a válogatott részvétele az Európa-bajnokságon – írja a Világgazdaság. A Szerencsejáték Zrt. közölte, a fehérváriak eddigi öt nemzetközi meccsére egy kivételével rendre legalább félmillió fogadást kötöttek a Tippmixen.

Összesen több mint 2,6 millió szelvény érkezett.

A csúcsot a bolgár Ludogorec Razgrad elleni hazai visszavágó tartja 591 ezer fogadással, megelőzve a Malmö elleni múlt heti svédországi találkozót (557 ezer) és a Dudelange elleni luxemburgi meccset (525 ezer). A magyar csapatok nemzetközi mérkőzései mindig a  legkeresettebb fogadási ajánlatok között szerepelnek.

A lap emlékeztet arra, hogy a sportfogadás egyébként is aranykorát éli. Tavaly a Szerencsejáték Zrt. 436 milliárd forintos árbevételi rekordjához 45 százalékos részaránnyal járult hozzá, egy évvel korábban a 386 milliárdos forgalom 44 százalékát adta.

Régi ismerős ellen jöhet az újabb Vidi-bravúr a BL-ben A Malmö otthonában csak egyszer úszta meg vereség nélkül a fehérvári csapat.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kategóriák: Friss