Skip to Content

FN - Híradó helyett

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 8 perc 39 másodperc

Óránként 525 forintra emelnék a parkolási díjat a Belvárosban

1 óra 14 perc

Új parkolási övezetek lehetnek Újbudán és Zuglóban, az V. kerület nagy részén pedig óránként 525 forintra emelkedhet a várakozási díj, míg az állatkertnél csökkenhetnek a parkolási díjak – írja a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott javaslata alapján a Blikk.

Eszerint:

 • a XI. kerületben bevonnák a várakozási övezetbe az Egry József utcát, a Bocskai út – Karolina út – Villányi út – Tas vezér utca által határolt területet, a Gellérthegy teljes kerületi részét, az őrmezői lakótelepet, a kelenföldi városrészt és az Infopark területét,
 • Műegyetem rakparton parkolási díjat vezethetnek be,
 • ahol eddig óránként 350 forintot kellett fizetni, a jövőben 440 forintot kellene, ahol pedig eddig 175 forint volt, ott óránként 265 forintra emelkedne a parkolás díja,
 • a XI. kerületben, a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló közterületeken jelenleg nincs parkolásüzemeltetés, azonban az újbudai önkormányzat jelezte, hogy javaslatai elfogadása esetén ezeken a területeken megkezdené a parkolásüzemeltetést,
 • Zuglóban a Mexikói út – Kacsóh Pongrác út – Kassai tér – Szikszó park – Lőcsei út – Telepes utca – Fűrész utca – Csömöri út – Lőcsei út – Bosnyák utca – Fűrész utca – Szugló utca – Lőcsei út – Egressy út – Nagy Lajos király útja – Thököly út által határolt területen vezethetnek be parkolási díjat,
 • az Állatkerti körúton az óránkénti 525 forintos várakozási díjat őszezonban óránként 265 forintra, a holtszezonban 175 forintra csökkenthetik. A Városliget többi részén fennálló 440 forintos óradíj 350 forint lehet a jövőben,
 • az V. kerületben 525 forintra is nőhet a parkolás ára,
 • Ferencvárosban a Ferenc körút – Üllői út – Haller utca – Soroksári út – Déli Határoló út – Gizella sétány által határolt területenóránként 350 forintos díjtételű várakozási övezet létrehozását szorgalmazták.
Kategóriák: Friss

Kilőtt az üzemanyag ára

1 óra 55 perc

Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 398 forintra nőtt, a gázolajé 408 forintra emelkedett. Az üzemanyagok ára legutóbb múlt pénteken változott, akkor a 95-ös benzin bruttó 4 forinttal, a gázolaj bruttó 5 forinttal drágult, a benzin literenkénti átlagára 392 forintra, a gázolajé pedig 402 forintra nőtt.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Kategóriák: Friss

A legvagyonosabbak az átlagnál sokkal gyorsabban gazdagodnak

2 óra 7 perc

Bár a teljes lakosság gazdagodik, a legvagyonosabb réteg megtakarításai híznak a leggyorsabban – írja a Világgazdaság a Blochamps Capital tanulmányára hivatkozva.

Eszerint egyre több az olyan banki ügyfél, akinek több tízmillió forintos megtakarítása keletkezett, és aki új ügyfélként keresi a privátbanki szolgáltatóját.Magyarországon körülbelül 40 ezer a privátbanki ügyfelek száma, nekik többnyire 30-50 millió, de legfeljebb 100 millió forint a megtakarításuk.

A Blochamps a következő években is két számjegyű növekedést vár a magyarországi privátbanki piacon. A cég 2017 végén 4141 milliárd forintra becsüli a privátbanki állományt, ami rekordnak számít.

A tanulmány szerint évente 400 milliárd forinttal gyarapodnak a privátbanki számlák, de akár 800 milliárdos növekedést is el lehetne érni.

(MTI, kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre) 

Kategóriák: Friss

Még hárommilliárd forint van a SZÉP-kártyákon, ami hamarosan elveszik

2018, május 24 - 15:57

Pünkösdöt követően nagyjából még 3,1 milliárd forint május végig elköltendő összeg maradt a SZÉP-kártyákon – tájékoztatták az MTI-t a kártyakibocsátó pénzintézetek.

A szabályok szerint azok, akiknek a Szép-kártyájára 2016-ban utalták a juttatást, május 31-ig költhetik el a keretet. A határidőt követően lejár a juttatások érvényessége és a fel nem használt összegek visszakerülnek a munkáltatókhoz.

Az OTP Bank közleményében jelezte, a pünkösdi hétvégén 145 millió forinttal, 2,4 milliárd forintra csökkent a SZÉP-kártyáikon május 31-én lejáró összeg. A két évvel ezelőtt feltöltött 77,2 milliárd forint 97 százalékát már elköltötték – közölték.

Az MKB Bank SZÉP-kártya birtokosai a három napos ünnep alatt 30 millió forintot költöttek. Tíz nappal a lejárat dátuma előtt még 386 millió forint, az eredeti 13,6 milliárd forintos keret 2,8 százaléka várt felhasználásra – válaszolta az MTI kérdésére a bank. Az elköltésre váró keret a pénzintézetnél a következőképpen oszlik meg: a szálláshely alszámlán 148 millió forint, a vendéglátásén 138 millió forint, míg a szabadidőén 100 millió forint pihen.

A K&H Banknál a pünkösdi hétvége után még 314,5 millió forint maradt közel harmincezer SZÉP-kártyán a május végén lejáró összegből. Május elején még 400 millió forint volt a hó végéig felhasználásra váró keret. A két évvel ezelőtt feltöltött összeg közel 97 százalékát használták fel a kártyabirtokosok – tájékoztatott a bank.

Kategóriák: Friss

Tiborcz István üzlettársával tárgyalt Lázár János a Városmajorban

2018, május 24 - 15:07

A leköszönt-félretolt kancelláriaminiszter, Lázár János egy nem túl puccos budai vendéglátóhelyre, a Fióka étterembe tért be kedd este, olvasónk képet is küldött róla. A kép tanúsága szerint vacsorapartnere – aki a szemtanú szerint a számlát is rendezte – Vizi Attila Gergely, a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársa, mégpedig a G2G Zrt.-ben. A céget, amelybe Tiborcz még 2014-ben szállt be, valaha Házipálinka Bérfőzde néven alapították és azóta is gyárt desztillált szeszesitalokat, de leánycégei révén a borkereskedelemben is érdekelt. (A cégalapító és máig tulajdonostárs Nemescsóiné Szendrey Júlia, az első Orbán-kormány külügyminiszterének, Martonyi Jánosnak a rokona, fia, Nemescsói András ugyanis Martonyi lányát vette feleségül.)

Az Elios-aktákból eddig is tudható volt, hogy Lázár már évekkel ezelőtt, még polgármesterként kapcsolatba került Tiborcz Istvánnal. Maga mondta, hogy közösen találták ki a LED-es közvilágítást Hódmezővásárhelyen. És ez a 940 milliós munka lett az a verhetetlen referencia, amellyel elindult az Elios közpénztarolós diadalútján.

Lázár városán mutatták meg Tiborczék, hogyan kell közbeszerzést nyerni Az Elios körül olyan tanácsadók tűntek fel, akik később a Lázár János vezette Miniszterelnökségtől kaptak zsíros megbízásokat.

Meg szerettük volna tudni, miről tárgyalt a volt kancelláriaminiszter Vizi Attilával, de Lázár Jánost nem értük el. Munkatársa azt közölte, hogy a találkozó magántermészetű volt. Kérdésünkre elmondta, hogy

Lázár János már nem miniszter, így nincs olyan helyzetben, hogy közpénzek felett diszponáljon, ezért az ilyen találkozókkal kapcsolatban sem érdemes összeesküvés-elméleteket gyártani, hanem a saját helyiértékén kell kezelni.

Ráadásul Lázár János bejelentette azt is, hogy országos politikával nem, csak a választókerülete ügyeivel fog foglalkozni, ideje java részét is Hódmezővásárhelyen tölti majd – tette hozzá.

Vizi pályafutása során megfordult a Raiffeisen Bank Zrt.-nél, a 2016-ban alapított reklámügynökségben, a Money Match Online Zrt.-ben, tanácsadó cége pedig a Sanus Invest Kft. Ezeknél izgalmasabbnak látszik, hogy Vizi a képviselője a G2G szerbiai leányvállalatának, a G2S Wine doo nevű cégnek. Ennek székhelye Hajdujárás (Hajdukovo), amely a Szegedhez és Hódmezővásárhelyhez a legközelebb eső határátkelőtől, Röszkétől néhány kilométerre fekszik. A szerbiai italnagykereskedőt éppen négy éve alapították,

Tiborczék ezek szerint nemcsak a közvilágításszerelő Eliosszal indultak a környező országok piacának meghódítására, hanem az alkoholbizniszben is terjeszkedtek.

Ami a magyarországi vonalat illeti, nem kapkodták el a G2G 2016-os mérlegének a leadását. A cégbíróságnak 2017 május végéig beadandó dokumentumon 2018. márciusi beérkezési dátum szerepel. Pedig sok bevallani való nem akadt, árbevételt nem, csak 2,5 millió forint egyéb bevételt mutatott ki a cég, és a taggyűlés idén március 20-án 102 ezer forint veszteséggel fogadta el a beszámolót. Fennállása óta szinte minden évben veszteséges volt és még az adóhivatallal is meggyűlt a baja, februárban végrehajtást rendeltek ellene, de néhány nap után megszüntették az eljárást – derül ki a cégbejegyzésből.

A G2G magyarországi leánya, az Ital-Tár Kft. viszont már a 2017-es mérlegét is benyújtotta, árbevétele 229 millió forint, vesztesége pedig az anyáénál is nagyobb, 18,2 millió forint volt. A mérlegbeszámolót elfogadó taggyűlésen az anyacéget 65 százalékos tulajdonrésszel Vizi képviselte.

A G2G egyfajta holdingcég, amely nagyjából azért van, hogy az Ital-Tárt tulajdonolja. Utóbbi pedig alapvetően borkereskedéssel foglalkozik, mégpedig speciális italokkal. A mitiszol.hu, illetve terroirclub.hu oldalakról kiderül, azt próbálják bizonyítani, hogy „az újvilági bordömping mellett létezik az Óvilág évszázadok alatt kialakult borvalósága”. Kis európai birtokokról származó, „termőhelyük sajátosságainak teljes tiszteletben tartásával készült”, autentikus borokat forgalmaznak.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Kategóriák: Friss

Kétfős cég takaríthatja a kormányhivatal 36 helyen lévő egységeit

2018, május 24 - 14:14

Csodás teljesítményre készül az utolsó mérlegadatai szerint 2 fős létszámú takarítócég, a paksi General Tender Kft. Ők nyerték el másik kilenc cég orra elől azt a Fejér Megyei Kormányhivatal pályázatát, mely szerint összesen 36 helyszínen, 36 540 négyzetméteren (+ 10 százalék területnövekedés beleférhet) kell változó gyakorisággal napi- és nagytakarítást végezniük, illetve ablakot tisztítaniuk. Az alapterület az eredeti kiírás óta még kicsit „hízott” is, abban ugyanis még csak 36 440 négyzetméter szerepelt.

A General Tender Kft. csekély létszámával 18,5 millió forintos árbevételt ért el 2016-ban, 2015-ben és 2014-ben pedig kicsivel több mint 15-15 millió forintot. Mindez azért érdekes, mert a kiírás szerint:

Alkalmatlan az ajánlattevő, ha az ajánlati felhívás feladását megelőző három üzleti évben a közbeszerzés tárgyából (takarítási szolgáltatás) származó árbevétele összesen nem érte el a nettó 98 millió forintot.

Ennek a feltételnek a cég egymagában nem felelt meg, viszont az eredményhirdetés nem igazít el, hogy mi módon teljesítette mégis, abban ugyanis az áll, hogy „nem cégek csoportosulása” nyerte el a feladatot, és erőforrásnyújtó szervezetet sem említ. Annyi biztos a szövegből, hogy alvállalkozót fognak igénybe venni, de két fővel nem is lehetne ekkora munkát teljesíteni. Irodatakarításban az a szakmai konszenzus, hogy 100-150 négyzetmétert tud egy fő egy óra alatt rendbe tenni.

A kétéves megbízást eredetileg nettó 135,7 millió forintra becsülte a kiíró. A nyertes ennél olcsóbban, 123,5 millió forint plusz áfáért vállalta. Az ár 10-es súlyszámmal volt döntő, még a minőségi kritériumok csak 3-as súlyszámmal estek latba.

 • A nyertes General Tender Kft. ügyvezetője, könyvelője és egyben egyik tulajdonosa 2015 óta az a Lutz Éva, aki az Opten kapcsolati hálója szerint 2009 és 2012 között tulajdonos volt a drávapiski polgármester fiktív számlákat kibocsátó, áfával mutyizós (Átlátszó.hu) Kelet-Ormánság Innovációs Kft. nevű cégében. Az inkriminált áfacsalások 2010-2011-ben történtek. A másik tulajdonos pedig Lutz Éva lánya.

Kiemelt kép: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Uszodakomplexum és multifunkcionális sportcsarnok épül Kőbányán

2018, május 24 - 11:48

A Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. írt ki közbeszerzést a Budapest X. kerületében, a Mázsa téren létesítendő fedett uszodakomplexum és multifunkcionális sportcsarnok többváltozatú döntéselőkészítő dokumentációja (költségbecsléssel és az üzemeltetéssel összefüggő gazdaságossági számításokkal), építési engedélyezési tervdokumentációja, valamint egyéb szükséges engedélyezési dokumentációk, továbbá opcióként a kiviteli tervdokumentáció elkészítésére.

A cél egy ötszáz fő néző befogadására alkalmas uszodakomplexum és egy háromezer fő néző befogadására alkalmas sportcsarnok felépítése a kapcsolódó kiszolgáló funkciókkal, amely megfelel a sportszakmai elvárásoknak és a szakmai előírásoknak, a megvalósítási és az üzemeltetési költségek tekintetében pedig a kormányzat takarékossági követelményeit is szem előtt tartja.

A dokumentációkat az eredetileg becsült nettó 613 millió forint helyett 710 millió forint plusz áfáért készítheti el a TSPC Kft. és a KREATÍV MAGYAR MÉRNÖK Tanácsadó Kft.

A TSPC neve a Margit körúti, a gazdasági minisztérium egykori épületének helyére álmodott közpark és mélygarázs tervezési és mérnöki munkáiról lehet ismerős:

Közpark és mélygarázs épül a Mammut mellé A tervezési és mérnöki munkákra több mint félmilliárd forintot költenek.

Kiemelt Kép: A FINA 2017-es vizes világbajnokság balatonfüredi versenyeit hirdető, egész házat beborító molinó Kőbányán, a Mázsa téren.
Fotó:MTVA/Bizományosi: Róka László

Kategóriák: Friss

Lázonganak az ital- és ételautomatások

2018, május 24 - 10:50

Továbbra is lázong az ital- és ételautomatás cégek jelentős része. Az okozza a felfordulást, hogy be kell szerelni a gépekbe egy olyan egységet, amely az adóhatósággal tartja a kapcsolatot, a tényleges forgalmat regisztrálja, ezzel igyekszik kiszűrni a hatóság azokat, akik feketén üzemeltetik az automatákat. Egyrészt drágának tartják ennek az egységnek a díját (havonta 5 ezer forint), ezért úgy fest, többen felhagynak az automataüzemeltetéssel. Másrészt, a NAV-val kommunikáló egységeket a Magyar Postának kell beszerelni, de nagyjából csak a gépek felébe (bő 12 ezer darab) sikerült eddig ezt megtenni, július 1-jétől nem lehet egység nélküli gépet üzemeltetni – derül ki a zoom.hu összeállításából.

De van más baj is. A portálnak elmesélt egy esetet egy vállalkozó, egyik gépe meghibásodott, lényegében ingyen adta a kávét, szólt a Magyar Postának, ahonnan azt a választ kapta, hogy 3 munkanapon belül kivizsgálják az esetet, vagyis több napra le kellett állítania az automatáját. Van, hogy a NAV-val kommunikáló egység rohad le, az is az egész automata megállását okozza.

Aztán ott van még, hogy a havidíj kitermeléséhez árat kellett emelniük a gépek tulajdonosainak.

Az ital- és áruautomata-szövetség elnöke be is sokallt, lemondott a tisztségről.

Kategóriák: Friss

Ismét óriásit kaszált közbeszerzésen Pintér volt cége

2018, május 24 - 10:49

Összesen nettó 7400 millió forintot nyert közbeszerzésen Pintér Sándor belügyminiszter volt cége egy konzorciumban őrző-védő feladatok ellátására. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által kiválasztott cégek szinte az egész országban végezhetik állami közlekedési vállalatok vagyonvédelmét. A kiírás szerint a szolgáltatásokat öt állami cégnek kell teljesíteni, mindegyiken ugyanaz a pályázói kör futott be.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. (CBSZ), a MON-DA Kft., az ELIT SECURITY GROUP Kft., az MPT Security Kft., az NG 12 Kft., és a SECURIMASTER Kft. együttes ajánlattevőként nyerték a részenként kiírt közbeszerzéseket.

A CBSZ-t egészen a 2010-es választásokig jelenlegi belügyminiszter tulajdonolta. A kormányváltás után az addig is a piac meghatározó szereplőjének számító társaság több állami megbízást is kapott, köztük a Magyar Villamos Művektől, a Magyar Fejlesztési Banktól, a Szerencsejáték Zrt.-től, a Terror Háza Múzeumtól, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságtól és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által kiírt közbeszerzést például úgy nyerte meg a CBSZ, hogy az eljárásból kizártak három olyan pályázót, amelyek a fürdőcég szerint “kirívóan olcsó” ajánlatokat adtak be, így a versenyben maradt legdrágább ajánlattal lettek befutók.

A CBSZ-et a választások előtt adta el Pintér Sándor egy Prostasia Zrt. nevű cégnek, amelyet 2010 januárjában alapítottak ötmillió forintos jegyzett tőkével. A Prostasia akkori tulajdonosa egy Kántor Tibor nevű férfi volt, aki Pintér közvetlen munkatársaként a CBSZ igazgatósági tagja volt egy időben. A Prostasia jelenlegi, egyedüli tulajdonosa (2017-től) Szabó Péter, aki szintén Pintér közvetlen munkatársa, a CBSZ igazgatósági tagja volt, az Opten céginformációs rendszere szerint. 2017-es beszámolót a cég még nem adott le.

Az egyik nyertes, a MON-DA Kft. ráadásul szintén CBSZ, azaz Prostasia, azaz Szabó tulajdonában van, így a 7400 milliót visszaosztva az öt nyertes között, átlagosan 1480 millió forint üti Pintér egykori közvetlen munkatársának markát.

Versenytárs nélkül nyert újabb közbeszerzést Pintér volt cége Többek között a Bálna épületét fogják őrizni. Újabb gigatendert nyert Pintér Sándor belügyminiszter volt cége Három évre négy biztonsági cég nyert 26 milliárd forintos munkát az államtól. De vihetnek ennél többet is.
Kategóriák: Friss

Orbán: 2018-ban és 2019-ben is garantált a nyugdíjemelés

2018, május 24 - 10:32

Orbán Viktor szerdán fórumot tartott a Belgrád Rakparti Idősek Klubjában. A miniszterelnök a nyugdíjasoknak elárulta az aznapi kormányülés legfontosabb témáját, vagyis a migráció kérdését, így tért rá az alkotmánymódosításra és a „Stop Soros”-ra. A miniszterelnök elmondta, az Országgyűlés július 20-ig elfogadja az összes jogszabályt, amit megígértek, így az alaptörvény-módosítást és a “Stop Soros” törvényjavaslatot.

Orbán Viktor beszédét lelkesen hallgatták az egybegyűltek, ezt a miniszterelnök közösségi oldalára feltett videón látni.

Orbán Viktor a nyugdíjakról is beszél – jövőre is garantálják a nyugdíjemelést és nyugdíjprémiumot.

A gazdaság jó állapotban van, 2019-ben is négy százaléknál magasabb, 4,1-4,2 százalékos növekedésre számítanak. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjemelés és nyugdíjprémium garantált jövőre is, nemcsak 2018-ban

– mondta.

Kategóriák: Friss

Vajna Timi barátnőjének ölébe pottyant egy 674 milliós állami megbízás

2018, május 24 - 10:29

A Sensation Event&Congress Kft.-vel és a Budapest Party Service Kft.-vel 674,7 millió forintos keretszerződést kötött az Oktatási Hivatal caterig és rendezvényszervezésre. Az uniós forrásból finanszírozott A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérési-értékelési és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása nevet viselő projektben működnek közre.

Az EU lapjában megjelent hirdetmény szerint  a beszerzés magában foglalja a rendezvényekhez kapcsolódó helyszín, catering, rendezvénytechnika és egyéb kiegészítő eszközök és szolgáltatások biztosítását, illetve a catering szolgáltatást érintő eszközök és személyzet biztosítását is.

A Sensation Event&Congress Kft. Sárosi Krisztina Mónikáé, aki amellett, hogy Vajna Tímea barátnője:

 • az Andy Vajna fennhatósága alatt működő Magyar Nemzeti Filmalaptól 10,5 millió forintos fejlesztési támogatást kapott a Kölcsönlakás forgatókönyvére. A filmet Dobó Kata, Andy Vajna korábbi élettársa rendezi. Úgy érdemesítették a kiemelt összegre, hogy Sárosi Krisztina Mónikának nincsen a pályázati feltételként előírt produceri végzettsége vagy referenciája.
 • 2013 decemberében Rogán Antallal szerződött kommunikációs munkákra az Absolute Occasion Kft.-n keresztül. Bruttó 47 millió forintotért vállalta a belvárosi önkormányzatnak az Észak Lipótváros megújítása projekt kommunikációs feladatainak ellátását.
 • az óvónőképzésre szánt pénzekből is megszerzett több tízmillió forintot, akkor szintén az Oktatási Hivatalnak szerveztek rendezvényeket a Budapest Party Service Kft.-vel.
Kategóriák: Friss

Lehetetlennek tűnő határidők az új paksi atomerőmű engedélyezésénél

2018, május 24 - 08:25

Ha a kivitelezést végző orosz állami Roszatom át is adta a két új blokkra vonatkozó terveket a magyar engedélyekkel rendelkező Paks II. Zrt.-nek, ezt a mintegy 150 ezer oldalt ott körülbelül negyed év alatt kellene áttanulmányozni, a hazai viszonyok szempontjából véleményezni, az orosz féllel esetleg egyeztetni – érzékeltette Trampus Péter, a Dunaújvárosi Egyetem professor emeritusa egy atomenergia-ipari konferencián a Népszava tudósítása szerint, milyen lehetetlen határidők vannak az új paksi atomerőmű építésénél a rendszerbe kódolva.

A minap a paksi bővítésért felelős régi-új miniszter, Süli János úgy nyilatkozott, hogy aggodalomra semmi ok. Süli János szerint a Paks II. beruházás ütemterv szerint halad, az új blokkok határidőre elkészülnek, minden reális esély megvan arra, hogy 2026-ban, illetve 2027-ben az új termelő egységek belépjenek a rendszerbe.

Paks-miniszter: Időre elkészül a bővítés 2026-tól beindulhatnak az új turbinák.

Az idei év kiemelt feladatai között említette a miniszter a Paks II. létesíti engedélykérelem beadását. A munka nagyságrendjének érzékeltetésére elmondta, a szükséges dokumentáció, a csatolt mellékletekkel együtt eléri a háromszázezer oldalt.

Az új blokkok engedélyezésen túl jelentős feladat még a felvonulási létesítmények építésének megkezdése, mintegy nyolcvan létesítményt építenek. Az objektumok tervezése, engedélyezése, a kivitelezői szerződések megkötése zajlik. A magyar-orosz megállapodás alapján az építők részére szállást, iskolát, óvodát kell építeni, egészségügyi ellátását kell biztosítani. Itt is a tervezés és előkészítés folyik, szeretnék elérni, hogy az atomerőmű építéséhez jövőre érkező dolgozók megfelelő elhelyezést és ellátását kapjanak.

Kategóriák: Friss

Átalakítja bolthálózatát a Coop

2018, május 23 - 19:24

Tőkeemelésről döntött szerdai közgyűlésén a CO-OP Hungary Zrt., a forrást a társaság versenyképességének növelésére fordítják. A Napi.hu azt írja, elsősorban az informatikai háttérrendszert fejlesztik, már zajlik az új felhőalapú, az üzleti intelligencia lehetőségeit is kihasználó rendszer kiépítése, amely a közeljövőben leváltja a 15 éve telepített, mára elavult rendszert.

A bolthálózatot átstrukturálják a hatékonyság növelése érdekében. Tóth Géza vezérigazgató az idei év fő célkitűzései közt említette a vásárlói élmény javítását és a választék növelését. A fejlesztések része számos energiahatékonysági beruházás, ami érinti a világítás és a hűtők optimalizálását, és napelemes technológiát is tesztelnek.

A kereskedelmi láncok közül a Coop van jelen a legtöbb – közel 1600 – településen, naponta másfélmillió vásárlót szolgál ki. Pekó László, a zrt. igazgatóságának elnöke a munkaerőhiányt, a kistelepülések korösszetételét és jövedelmi viszonyait említette kihívásként, amivel összefüggésben a boltösszetétel trendje a hálózaton belül a nagyobb méretű üzletek felé tolódik.

Kategóriák: Friss

Alstom-ügy: már három embert gyanúsítanak vesztegetéssel

2018, május 23 - 19:02

Már három embert gyanúsítanak vesztegetéssel az Alstom-metrókocsik beszerzésének ügyében – számol be az MTI a Pesti Srácok értesüléseire hivatkozva.

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség egy újabb személyt hallgatott ki, így már három terheltje van az eljárásnak. Mindhármukat bűnsegédként, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítják. Egyikük sem közszereplő. Egy negyedik emberrel szemben nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A nyomozó hatóság 2016 szeptemberében indított büntető­eljárást a 2-es és a 4-es metróvonalra 2006-ban beszerzett Alstom-metrókocsik ügyében. Az Európai Csalás Elleni Hivatal tavaly februárban közzétett jelentése a 4-es metróberuházás kapcsán kötött Alstom-szerződésnél a teljes, 22,9 milliárd forintos támogatás visszatérítését javasolta, mert a gyanú szerint a francia cég bennfentes információkhoz juthatott, és azt felhasználva módosította ajánlatát.

Kategóriák: Friss

Nyomozás indult a fideszes Szabó Zsolt offshore számlája ügyében

2018, május 23 - 18:03

Tájékoztatom, hogy a megkeresésében megjelölt ügyben a Központi Nyomozó Főügyészségen – a feljelentés kiegészítésének elrendelését követően – nyomozás indult

– írta a Hír TV megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészségtől, miután Szabó Zsolt fideszes politikus ügyével kapcsolatban érdeklődtek.

A Magyar Nemzet még március végén írta meg, hogy Szabó Zsolt fideszes képviselő és államtitkár 1,2 milliárd forintot tart egy belize-i offshore számlán. A fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár akkor közölte, hamisan vádolják azzal, hogy egy offshore cég tulajdonosa vagy igazgatója lenne, és szerinte Simicska Lajos és a Jobbik lejárató akciójáról van szó.

Az offshore-os Szabó Zsolt nyilvános fórumot tartott, szóval megpróbáltunk bemenni Nem sikerült. Két ismeretlen férfi kidobta a 24-et a vámospércsi művelődési házból.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Kategóriák: Friss

Eurószázmilliókba kerülhet a németeknek az atomerőműveik leállítása

2018, május 23 - 17:10

Több százmillió eurós kártérítést fizethet a német állam két energiaipari nagyvállalatnak, a német RWE-nek és a svéd Vattenfallnak az atomerőművek leállításáról szóló döntés miatt – tudósít az AFP.

A kormány már előterjesztette a kompenzációra vonatkozó törvényjavaslatot, amely parlamenti jóváhagyásra vár. A pontos összeget még nem határozták meg, de a környezetvédelmi tárca szerint nagy valószínűséggel egymilliárd euró alatt marad.

A német kormány a 2011-es fukusimai katasztrófa után döntött a nyolc legöregebb németországi atomerőmű azonnali bezárásáról, és a másik kilenc erőmű 2022-ig történő leállításáról. Az RWE és a Vattenfall ezután pert indított az állam ellen, arra hivatkozva, hogy beruházásaik kárba vesznek, és bevételtől esnek el a döntés miatt.

A német alkotmánybíróság szerint a kormány döntése alkotmányos volt, de határozni kellett volna az atomerőművet üzemeltető vállalatoknak fizetendő bánatpénzről is. (Fotó: Europress / Patrick Seeger / dpa)

Kategóriák: Friss

Egyre több energiaitalt isznak a magyarok

2018, május 23 - 17:04

Több mint 28 milliárd forintot költöttek energiaitalokra Magyarországon tavaly április és idén március között, 9 százalékkal többet, mint a megelőző 12 hónapban. Mennyiségben 44 millió liter fogyott, ami 4 százalékos növekedés a Nielsen kiskereskedelmi indexe szerint.

A társaság szerdai tájékoztatása szerint az energia- és sportitalok népszerűsége évek óta folyamatosan nő. Fogyasztásuk egész évben kimagasló, de a teljes éves forgalom 28 százaléka a vizsga- és fesztiválszezonban realizálódik.

Az értékbeli forgalom egyharmadát Budapesten és környékén mérték.Az energiaitalok eladásában a kisebb szervezett és független boltok kimondottan jól teljesítenek, az összesített értékbeli forgalom csaknem fele ezekben az üzletekben keletkezett.

A diszkontok és benzinkutak forgalma fejlődött a legdinamikusabban, értékben kétszámjegyű növekedést mutatott az energiaitalok eladása.

(MTI, kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Kategóriák: Friss

Az új agrárminiszter 50 ezer közmunkást rendelne ki állandó mezőgazdasági munkára

2018, május 23 - 16:38

Az uniós gazdákkal szembeni hatékonyságbeli lemaradás megszüntetése kiemelt feladata lesz a mezőgazdasági kormányzatnak, amely arra is figyelni fog, hogy minél többen meg tudjanak élni a mezőgazdaságból – derül ki Nagy István agrárminiszter Világgazdaságnak adott interjújából.

Tisztelet a magyar gazdáknak, hogy 2010 és 2017 között a kibocsátást 52 százalékkal növelték, az EU-ban a harmadik legnagyobb bővülést elérve. Ugyanakkor az egy hektáron elért jövedelmünk az uniós átlagnak csak 59 százaléka, vagyis hatékonyságnövelő intézkedéseket kell meglépnünk,

mondta többek között.

Az öntözésfejlesztéshez kapcsolódó kérdésre pedig kifejtette, ez is a versenyképesség-növelés egyik eszköze. Majd hozzátette:

meg kívánjuk duplázni az üvegházi zöldségtermelés kapacitását, támogatjuk a precíziós fejlesztéseket, a generációváltást, korszerűsítjük az agrárszakképzést, jövedelemstabilizáló alapot hozunk létre, vagy hogy átirányítunk a mezőgazdaságba 50 ezer közfoglalkoztatottat, méghozzá állandó munkaerőként.

Mondjuk közmunkások eddig is dolgoztak a földeken. De vajon miért nem kínálnak nekik rendes állást, ha már ennyire szükség van rájuk?

Éhbérért dolgoztat az állam, mert megteheti Az állam előírja a kötelező minimálbért. Közben közfoglalkoztatottak hadának fizet kevesebbet.

Beszélt még az élelmiszeripar fejlesztéséről, földbirtok-politikáról, áfacsökkentésről, és a sertéspestis problémájáról is.

Nagy Istvánról készült portrénkat itt olvashatja:

Íme az új agrárminiszter, a méhek szerelmese, aki migránskezet lát a sertéspestis mögött Portré az eddig kevéssé ismert, kipróbált és hűséges Fidesz-harcosnak számító Nagy Istvánról.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Kategóriák: Friss

Jákli Gergely lett az Exim új vezérigazgatója

2018, május 23 - 16:18

Jákli Gergelyt nevezte ki az Exim vezérigazgatójának Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Urbán Zoltán, az Exim korábbi vezérigazgatója tavaly december 30-án halt meg.

Szívroham okozta az Eximbank igazgatójának halálát Urbán Zoltánt december 30-án sielők találták eszméletlenül egy osztrák síparadicsomban. 

Jákli Gergely 2014-ben csatlakozott az Eximhez, az azt megelőző közel tíz évben a kereskedelmi banki szektorban tevékenykedett. Az új vezető 2017. december 13-a óta ügyvezető igazgató és az igazgatóság tagja, korábban Urbán Zoltán vezérigazgatói kabinetének vezetői feladatait látta el.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt)

Kategóriák: Friss

Magyarország sem teljesíti az euró bevezetésének feltételeit

2018, május 23 - 16:01

Abban a hét euróövezeten kívüli tagállamban, amelyek jogilag kötelezettséget vállaltak a közös valuta bevezetésére, jelentős előrehaladás tapasztalható a nominális konvergencia terén, de jelenleg egyikük sem teljesíti a csatlakozáshoz szükséges valamennyi formai és jogi feltételt, állapította meg Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa szerdán.

Moscovici, az euróövezeti tagság feltételének számító konvergenciakritériumok teljesítése irányába tett előrelépést áttekintő bizottsági jelentést ismertetve elmondta, a hét vizsgált tagállam (Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország) nem teljesíti az átváltási árfolyamra vonatkozó kritériumot, mivel egyikük sem vesz részt az úgynevezett ERM-2 árfolyam-mechanizmusban.

Az értékelés megállapította, hogy Horvátország kivételével a jogszabályok az értékelt tagállamok egyikében sem egyeztethetőek össze teljes mértékben a gazdasági és monetáris unió szabályaival. Az euróövezethez való csatlakozás formai követelményeinek értékelése mellett a jelentés megállapította ugyanakkor, hogy ezek a tagállamok teljesítik az államháztartásra vonatkozó kritériumot, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország és Svédország pedig a hosszú távú kamatlábakhoz kapcsolódó kritériumot is.

Az uniós bizottság azt is megállapította, hogy az euróövezeten kívüli tagállamok általánosságban gazdaságilag és pénzügyileg megfelelően integrálódtak az Európai Unióba. Néhányuk azonban makrogazdaságilag továbbra is sebezhető, és üzleti környezetükkel és intézményi keretükkel kapcsolatos kihívásokkal szembesülnek, amelyek kockázatot jelenthetnek a konvergenciafolyamat fenntarthatóságára nézve.

Hogy vajon mit gondol a magyar kormány az uniós elvárásokról? Az is kiderül a G7 korábbi cikkéből. Varga Mihály gondolatait is érdemes feleleveníteni a témában:

Varga Mihály: akkor lesz eurónk, ha megközelítjük a német gazdaságot Azt mondta, amíg nem közelítünk az eurót használó országok gazdasági teljesítményének átlagához, vagy a német gazdaság teljesítményéhez, addig nem kell erőltetni az euró bevezetését.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Sven Hoppe

Kategóriák: Friss