Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 20 perc 5 másodperc

Így született a jazz, a blues és a rock ’n' roll - Film az amerikai zene születéséről

4 óra 35 perc
Budapestre érkezik az "America’s Musical Journey" című IMAX® dokumentumfilm. A Morgan Freeman által narrált és Aloe Blacc főszereplésével készült film az Egyesült Államok különleges zenei kultúráját ünnepli, bemutatva a jazz, a blues és a rock ’n'roll születését, körbejárva az országot New Orleanstól Detroitig.
Kategóriák: Kultúra

Szobrokban életre keltett harmónia – Tóth István szobrászművész emlékére nyílt kiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2019, március 22 - 15:30
1945 után elhallgatták, most halálának 85. évfordulója alkalmából a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Vasi TIT Egyesület Tóth István Baráti Köre fotókiállítást rendezett a szobrász műveiből.
Kategóriák: Kultúra

Újra kilendült a tehetségméter - AGORA Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál 2019

2019, március 22 - 02:00
Kőszegi táncparádé, Adele magyar alteregója, Egyiptom hercege - Március 20-21-e között tehetséges ifjú előadók - vers-, próza- és mesemondók, énekesek, táncosok, zenészek és színjátszók - foglalták el az AGORA-MSH világot jelentő deszkáit. Tehetséges előadókból most sem volt hiány - kameránkkal a második napon, a középiskolások előadásain jártunk!
Kategóriák: Kultúra

Könyvajánló: Csillagvonatok és 9 hónap

2019, március 21 - 22:34
x
Kategóriák: Kultúra

Cseppben az élet - Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról

2019, március 21 - 14:30
Dr. Béres József (1920-2006) élettörténetét bemutató sorozatot tűz műsorára március 23-tól szombat esténként 20.30-tól a Duna Televízió Cseppben az élet címmel. A négyrészes filmsorozat mintegy tíz évet ölel fel a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig, a Béres Csepp megalkotójának drámai életszakaszára összpontosítva. A sorozat a kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcának bemutatása mellett objektív látleletet is nyújt a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról.
Kategóriák: Kultúra

Olyan, mint folyton szerelmesnek lenni – Cigarettes After Sex koncert az Akvárium Klubban

2019, március 21 - 08:30
A Cigarettes After Sex dream pop zenéje mindenféle giccs nélkül hozza a szerelem érzését, finoman suhanva át a hallgatón. A zenekar két éve nálunk is bemutatta cím nélküli, debütáló lemezét az A38 Hajón, tavaly pedig a Szigeten is láthattuk őket, most azonban már készülő, friss dalaikkal vágnak neki újabb turnéjuknak, így június 9-én bennünket is ismét elvarázsolnak film noir hangulatú zenéjükkel az Akvárium Klubban.
Kategóriák: Kultúra

Meg lehet úszni egy kis hascsikarással? - Jancsi és Juliska a Soltis Lajos Színházban

2019, március 21 - 01:30
Grimm meséjét vitte színre - elsősorban gyermekeknek - a Soltis Lajos Színház. A Nagy Zsuzsi rendezte mesejáték bemutató előadását - Gyermekszínházi Világnap alkalmából - március 20-án láthatták a mai és az örök gyermekek.
Kategóriák: Kultúra

Nagyszabású koncerttel emlékeznek az isonzói csaták áldozataira a Budapesti Filharmóniai Társaság előadásában (márc. 24.)

2019, március 20 - 14:30
Március 24-én példaértékű nemzetközi művészi összefogásban, összesen mintegy 250 alkotó részvételével, a Budapesti Filharmóniai Társaság közreműködésével hangversennyel emlékeznek meg Ljubljanában az isonzói csaták áldozatairól. A koncerten egy különleges mű, Avgust Ipavec: A zöld smaragd színei című szimfonikus költeménye hangzik el.
Kategóriák: Kultúra

A gyermeki játék hite - Bábszínházak Világnapja

2019, március 20 - 12:20
Március 21-e a bábszínházak világnapja. Ebből az alkalomból Kovács Géza, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója foglalta össze gondolatait.
Kategóriák: Kultúra

Vízipók-csodapók: premier előtt vetítik a felújított egészestés rajzfilmet a hétvégén

2019, március 19 - 21:35
Országosan több moziban is premier előtt vetítik a hétvégén a március 22-i víz világnapja alkalmából a környezettudatosságra nevelő Vízipók-csodapók című egészestés rajzfilm digitálisan felújított változatát.
Kategóriák: Kultúra

Egy „érzelmiségi” ember - Szarvas József interjú

2019, március 18 - 14:00
A sikert ugyanúgy tűrni kell, ahogy a kudarcot, hogy az ember nehogy megszédüljön – mondja a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Szarvas József. A Nemzeti Színház művésze szerint a legnagyobb elismerés, ha felelősségteljes munkát bíznak rá.
Kategóriák: Kultúra

Beszélgetés a lélekről - A lélekvesztés és rátalálás kálváriáiról az ŐrvidékHázban

2019, március 18 - 11:25
Mi a lélek? Létezik egyáltalán a lélek? Mi a szerepe az emberi életben? - A nemrég életre hívott "Új Elmélyedés Gondolkodó Társaság" március 20-án 18 órakor, az ŐrvidékHázban "Beszélgetés a lélekről" címmel tart összejövetelt, amelyben a lélek mivolta, mint ősrégi kérdés, lélektani és filozófiai probléma, más részről a közbeszédben állandóan alkalmazott fogalom lesz a téma.
Kategóriák: Kultúra

Zöldbe borult az Emlékmű Szent Patrik napján (fotósorozattal)

2019, március 18 - 01:25
Idén első alkalommal a szombathelyi Emlékmű is felkerült a világ azon nevezetes helyszíneinek sorába, amik március 17-én zöld színben pompáztak Szent Patrik napján. Vasárnap 19 és 22 óra között "zöldült ki" a betonmonstrum a Kopula Kft. jóvoltából.
Kategóriák: Kultúra

Kárpátia és Határkő koncert a nemzeti ünnepen Jánosházán

2019, március 17 - 01:15
Márciusi ifjak és idősek együtt mulattak Jánosházán - 1848. március 15. jeles nap a magyar történelemben, ezért fontos, hogy minden évben méltón emlékezzünk a bátrakra. Jánosházán a nemzeti ünnepet kezdetben a Határkő, majd a Kárpátia koncertje tette felejthetetlenné a lelkes közönség számára. A fellépők magyarságunk legmélyebb gyökereiből merítenek dalról dalra, ami egy ilyen ünnepen rendkívül fontos.
Kategóriák: Kultúra

Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjat kapott - Orbán személyesen adta át a művésznő velemi otthonában

2019, március 16 - 19:00
Orbán Viktor személyesen adta át a Kossuth-nagydíjat Törőcsik Marinak, a nemzet színészének szombaton.
Kategóriák: Kultúra