Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 15 perc 16 másodperc

Rekordszámú új zenemű született

40 perc 7 másodperc
27 ország 75 zeneszerzője adott be pályaművet a Central European String Quartet zeneszerzőversenyére.
Kategóriák: Kultúra

A piszeorrú majmok kapták a díjat a Wildlife Photographer of the Year versenyen

6 óra 46 perc
Távolba meredő piszeorrú majmokat ábrázoló kép nyerte a fődíjat az idei Wildlife Photographer of the Year (Az év természetfotósa) versenyen, amelynek eredményhirdetését a londoni Természettudományi Múzeumban rendezték meg. A holland Marsel van Oosten a kínai Csinling hegyekben készítette a felvételt.
Kategóriák: Kultúra

Megújult Zeneakadémia történelmi orgonája - A világon csak két helyen működik hasonló kaliberű történelmi orgona

7 óra 46 perc
Kilenc éven át tartó munka és összefogás eredményeként október 22-én, az intézményalapító Liszt Ferenc születésnapján rendezett ünnepélyes koncerten szólal meg újra a Zeneakadémia Nagytermében a magyar zenei élet egyik szimbóluma, a felújított Voit-orgona. Magyarország első hangversenytermi, az európai örökség védelme szempontjából is kiemelkedő jelentőségű orgonája évszázados hányattatás után kapta vissza eredeti helyét.
Kategóriák: Kultúra

Vasi Műhely 50 - Jubileumi tárlatnyitó a Szombathelyi Képtárban

22 óra 41 perc
A Szombathelyi Képtárban október 18-án megnyílt kiállítás a stúdióként az országban elsőként megalakult művészeti csoportosulás 26 képviselőjének munkáiból válogat.
Kategóriák: Kultúra

A Magyar Festészet Napját ünnepelték az Isis Galériában és a Kronos Antikvitásban

23 óra 6 perc
Ha valaki csütörtök délután a Belső Uránia Udvar környékén járt, biztosan letért a tervezett útjáról, mert akarva-akaratlanul harmonikaszó vezette tovább, egészen az Isis Galériáig és a Kronos Antikvitásig. Október 18-a a Magyar Festészet Napja. Egy országos felhívás alapján mindkét kiállítóhely csatlakozott ahhoz a rendezvénysorozathoz, mellyel országszerte több helyen ünnepeltek.
Kategóriák: Kultúra

Campus Latin Party a Ruben's Latinóval (okt. 19.)

2018, október 18 - 00:15
Eredeti latin zene, tüzes ritmusok, szenvedélyes hangulat, non-stop mozgás és öröm. Nemcsak zene, életérzés!!! Október 19-én a Ruben's Latino varázsol karibi hangulatot a Campus Club parkettjére.
Kategóriák: Kultúra

Deák Ferencet egy véletlen sodorta a politikához? – 215 éve született a nemzet bölcse

2018, október 17 - 18:40
Deák Ferenc nem tervezte, hogy feltétlenül politikus lesz, bár a közéletben ügyvédként, jegyzőként, alispánként aktívan részt vett. Egy betegségnek „köszönhető”, hogy részt vett az 1833-as pozsonyi országgyűlésen.
Kategóriák: Kultúra

Szimfonikus metal északról - Tarja Turunen és a Stratovarius lép fel a Barba Negrában

2018, október 16 - 20:45
A finn szimfonikus metál ikonikus alakjai lépnek színpadra október 28-án a Barba Negra Music Clubban. A Nightwish egykori énekesnője, Tarja Turunen saját zenekarával érkezik, utánuk pedig a több mint 30 éve működő Stratovarius csap a húrok közé. Mindkét csapat teljes hosszúságú műsort és meglepetéseket ígér.
Kategóriák: Kultúra

Szűcsinger-kötet jelent meg Ennyit tudtunk segíteni címmel

2018, október 16 - 13:15
A magyar költészet és a zene mindig is társak voltak – de a Szűcsinger valami egészen más. A zene itt rangján kezeli, de nem tiszteli túl a verseket, nem csupán tolmácsolója a versnek, hanem veleszületett testvére, új esélye is.
Kategóriák: Kultúra

Mit tudunk a monogámiáról? - Nyitva címmel hamarosan látható Nagypál Orsi első nagyjátékfilmje

2018, október 15 - 21:00
A monogámia kérdéskörét járja körül humorosan Nagypál Orsi Nyitva című első nagyjátékfilmje, amelyet október 18-ától vetítenek a magyar mozikban. A rendező célja az volt, hogy sokakhoz eljussanak azok a kérdések, amelyeket a film felvet: hogy mit várunk el egy párkapcsolattól, szüksége van-e mindenkinek a hosszú távú együttlétre, tudja-e ezt mindenki csinálni.
Kategóriák: Kultúra

Budapestre jön a diszkó keresztapja, Giorgio Moroder

2018, október 15 - 20:00
A legendás zenei producer, Giorgio Moroder bejelentette legelső élő európai turnéját! A sokak által a diszkó keresztapjaként vagy az elektronikus tánczene megalapítójaként ünnepelt 78 éves, többszörös Oscar- és Grammy-díjas Moroder 15 várost érintő európai turnéra indul 2019 tavaszán, köztük érintve a magyar fővárost is 2019. május 15-én.
Kategóriák: Kultúra

A szerelemről írt könyvet Müller Péter

2018, október 15 - 19:20
Vallomás a szerelemről címmel ma jelent meg Müller Péter író új könyve, amelyben a József Attila-díjas szerző saját élményein keresztül járja körbe a szerelem misztériumát. Müller Péter szerint azért kell a szerelemről és a szeretetről minél többet beszélni, mert az emberiség nagyon előrehaladott válságot él meg. „Az életem és a gondolataim összegzése ez a könyv” – mondta az író az MTI-nek adott interjújában.
Kategóriák: Kultúra

Veszprém, a Rockkirálynők városa! - Metálnap a Veszprém Arénában

2018, október 14 - 14:45
Hiába a hatnapos munkahét, az élő rockzene szerelmeseit nem tántorította el a fáradtság sem attól, hogy október 13-án megtöltsék a Veszprém Arénát. Remek idő, remek hangulat várta rajongókat egy maratoni bulin, ahol jobbnál jobb zenekarok követték egymást a színpadon.
Kategóriák: Kultúra

Péterfy Bori hajolt a hajunkba a Savaria moziban

2018, október 14 - 13:45
Október 13-án a Péterfy Bori & Love Band adott koncertet a Savaria mozi aulájában, melyen a Weöres Sándor Színház színművésze, egyben a Mágikus Mintha frontembere, Jámbor Nándor is duettezett Borival. Képérzékeny újraélesztés!
Kategóriák: Kultúra

A Dance Jam műsora a cáki Gesztenyés Őszköszöntőn

2018, október 14 - 08:00
Október 13-án modern táncokból adtak 20 perces látványos műsort a kőszegi Dance Jam csoportjai a Gesztenyés Őszköszöntőn.
Kategóriák: Kultúra

Cirákulum koncert a cáki Gesztenyés Őszköszöntőn

2018, október 14 - 01:00
A kőszegi Cirákulum együttes világzenei műsora adott lélekmelengető kabátot október 13-án a cáki Gesztenyés Őszköszöntőn a hallgatóságra. Az együttes repertoárja nagyrészt megzenésített versekből áll, de zenéjükben sok népzenei motívum és népzenei feldolgozás is szerepel. A magyar mellett a balkáni és a cigány népzene is hatással van zenéjükre, amiből különleges ízelítőt kaptunk szombaton Makámtól Weöres Sándoron át, Kalyi Jagig.
Kategóriák: Kultúra

Csukás Istvánt és Zalán Tibort gyermekirodalmi díjra jelölték

2018, október 13 - 01:00
A Magyar Gyermekirodalmi Intézet negyedik éve jelölhet szerzőket, illusztrátorokat, olvasásnépszerűsítéssel foglalkozó szervezeteket az Astrid Lindgren emlékére létrehozott neves gyermekirodalmi díjra.
Kategóriák: Kultúra

Új lemezt jelentetett meg Ripoff Raskolnikov, a Vasban élő bluesman

2018, október 13 - 00:25
Bob Dylan történetmesélő zenei hagyományait követi új lemezén Ripoff Raskolnikov. A hosszú ideje Magyarországon élő osztrák bluesgitáros, énekes, dalszerző Small World című anyagát november 3-án a Fonóban, 24-én a Muzikumban mutatja be. A sokszínű, mégis egyéni stílust kialakított zenésznek a Small World a tizenharmadik lemeze.
Kategóriák: Kultúra

West coast legenda Magyarországon! - Toto koncert az Arénában

2018, október 13 - 00:10
Újra koncertet ad Magyarországon a Toto. A fúziós rockzene több mint négy évtizede létező élő legendája 2019. június 27-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában. A zenekar legutóbbi válogatáslemeze, a 40 Trips Around the Sun idén februárban jött ki és tucatnyi országban debütált a slágerlisták élvonalában.
Kategóriák: Kultúra