Skip to Content

Vaskarika - Hírek

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 6 perc 51 másodperc

Itt a Körmendi Napok részletes programja (aug. 19-21.)

2 óra 57 perc
Mivel a pandémia még nem múlt el, és a Magyar Kormány rendezvényekre vonatkozó szabályozásai is szűkebbre szabják a lehetőségeket, ezért az a döntés született, hogy 2020-ban egy, a korábbi éveknél jóval kisebb esemény kerül csak megrendezésre.
Kategóriák: Friss

Az eltűnt tüntetés, avagy köddé vált rockerek

9 óra 47 perc
Már hazafelé készülődtem a nagy Budapestről, amikor szemembe tűnt egy felhívás: zenés felvonulás, afféle tüntetés a zenész szakmát ért korlátozások elleni tiltakozásként.
Kategóriák: Friss

Állásbörze Szombathelyen (aug. 11.)

10 óra 12 perc
Augusztus 11-én, kedden várják az érdeklődőket a szombathelyi AGORA-MSH-ban az „Állásbörze” című kommunikációs és szemléletformáló tevékenységre. Az esemény célja a helyi munkaadók és szakmai szervezeteik tájékoztatása, érzékenyítése, együttműködések kialakítása a projektcélokkal összhangban.
Kategóriák: Friss

Ahol a mainstream nemkívánatos vendég - 3. Dadabánya Underground Művészeti Fesztivál (aug. 22.)

2020, augusztus 7 - 11:20
Augusztus 22-én elérkezik Ragnarök, lesújt Thor, feltöltődnek a Tesla gömbök, az elektromos vihar hűvös szelében, enyhe pillecukor illat járja be Tatabányát. Felvisítanak a bányász szirénák, és megafonok harsogják, hogy: achtung, achtung! A tizenötös aknában ismeretlen tevékenységet észleltek! Végigfut a kóboráram Újvárostól Bánhidáig, elromlanak a kávéfőzők, megvadulnak a plazmatévék, kiömlenek a málnaszörpök a horgolt terítőkre. Ördögszekerek gördülnek, macskakövek nyávognak, flexek sikítanak mindenfelé. Csikorognak a rozsdás ajtók, beletörnek a kulcsok a zárba.
Kategóriák: Friss

Esti Kornél, Ricsárdgír, P.Mobil - Itt a hétvégi programkínálat Körmenden (aug. 7-8.)

2020, augusztus 7 - 07:20
Augusztus első hétvégéjén két stílus is megjelenik a Rába parti kisvárosban, a Rába Szabadidőcentrumban. Érkezik az alternatív vonal fiatal csapatai az Esti Kornél és a Ricsárdgír, másnap pedig a nagy múltra visszatekintő P.Mobil zenekar hozza slágereit. Cikkünkben további körmendi koncertekről is olvashat.
Kategóriák: Friss

Művészcsütörtök a Mediterrán Udvarban

2020, augusztus 7 - 00:10
Az Isis Galéria vezetőjének, Varga Ibolyának ötlete nyomán az augusztus 6-i Művészcsütörtökön S.Horváth Ildikó rézkarcait és Hódosi Kata ékszereit ismerhették meg a Mediterrán Udvar látogatói. Fellépett Tóth Csenge-ének és Tóth Dániel -ének, gitár.
Kategóriák: Friss

Néptáncot tanultak a 23. Soltis Tábor lakói Vönöckön

2020, augusztus 6 - 14:30
A Soltis Lajos Színház évről évre megrendezi színészeket és színjátszókat képző nemzetközi táborát, idén immár 23. alkalommal. A tábor negyedik napján néptáncot tanult a 44 táborlakó Gyulai-Zékány István koreográfus, néptáncoktató instrukciói alapján a művelődési házban.
Kategóriák: Friss

Bélyegen a Gyöngyhajú lány - A Magyar Posta új témasorozatot indított magyar rockklasszikusok címmel

2020, augusztus 6 - 09:00
Magyar rockklasszikusokról indított bélyegsorozatot a Magyar Posta, az első bélyegen és a hozzá tartozó borítékon az Omega együttes slágere után a Gyöngyhajú lány illusztrációja látható. A sorozat első darabját szerdán mutatták be Budapesten.
Kategóriák: Friss

Sveta Fosca legendája egy gyógyító erejű zarándokhelyre visz

2020, augusztus 6 - 07:15
Közép-európai világunkban alig ismerjük Sveta Foscát, nevét a szentek lexikonában sem találjuk. Legendája tőlünk délre ismert. Családja megtagadta, a Jézushoz hű leányt a keresztényüldözések során lefejezték, testét a tengerbe dobták. Szent Fosca kultusza az Isztrián rendkívül népszerű, ünnepe február 13-án van, az ezt követő vasárnapon számos zarándok érkezik az ünnepi szentmisére.
Kategóriák: Friss

Szombathelyiek díszítették a Schrammel-gyűjtemény épületének tégláit

2020, augusztus 6 - 00:15
A Schrammel-gyűjtemény épületének, a felújítás alatt álló Éva-malom homlokzatának díszítési ünnepségét az időjárás miatt nem lehetett az Iseum előtti téren megtartani, így a Városháza aulája adott helyet a ceremóniának, amin Szombathely ismert közéleti szereplői, művészei, sportolói, valamint kulturális és civil egyesületek képviselői munkálhatták meg az 1800 tégla egyikét, melyek kiégetésük után az egykori Éva-malom homlokzati falába lesznek beleépítve, ezzel is emléket állítva az utókornak.
Kategóriák: Friss

Madaras Gergely augusztusban búcsúzik, hat karmester áll az évadban a zenekar élén

2020, augusztus 5 - 16:35
Öt karmester és egy vendégkarmester vezényli a zenekart a következő évadban, Madaras Gergely augusztus 27-én búcsúzik a szombathelyi közönségtől, az évadot lefedő két bérlet programjában pedig a klasszikus és a kortárs zeneművek is megjelennek. A szerdai sajtótájékoztatón Horváth Soma, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere, Madaras Gergely vezető karmester, Kovács János karmester, művészeti tanácsadó, Vajda Gergely karmester, Cser Ádám karmester, Dobszay Péter karmester és Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója ismertette az évad műsortervét.
Kategóriák: Friss

Nézz körül a Trafalgar téri szoborból!

2020, augusztus 5 - 14:00
A hübrisznek és a közelgő összeomlásnak állít emléket Heather Phillipson óriási tejszínhabszobra, amelyet csütörtökön lepleztek le a londoni Trafalgar tér negyedik talapzatán.
Kategóriák: Friss

Megtartják a Bőköz Fesztivált (szept. 3-6.)

2020, augusztus 5 - 12:15
Megtartják az V. Bőköz Fesztivált a meghirdetett időpontban szeptember 3. és 6. között az előzetesen kiadott programmal Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávecsehiben. A nemzeti összetartozás, a népi kultúra és a hagyományőrzés jegyében négy faluban harminchét helyszínen száz programmal rendezik meg az ormánsági összművészeti fesztivált a rendezvények megtartására vonatkozó előírásoknak megfelelően.
Kategóriák: Friss

Bolsevik háború, magyar–vietnami szerelem: új dokumentumfilmeket támogat az NFI

2020, augusztus 5 - 09:00
Budapest, ahol a szerelem kezdődik című magyar–vietnami koprodukcióban készülő romantikus alkotás gyártására 298,9 millió forintos támogatást, a Polonia akció 1920 címmel készülő dokumentumfilm gyártására pedig 60 millió forint támogatást szavazott meg a filmszakmai döntőbizottság – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) kedden az MTI-vel.
Kategóriák: Friss

Hívj meg egy szombathelyi művészt! - Műtárgyak az üzletek kirakataiban (aug. 10.)

2020, augusztus 5 - 00:25
Augusztus 10-én helyi képzőművészek töltik meg művekkel a belvárosi kirakatokat, legalábbis azok egy részét. A "Hívj meg egy szombathelyi művészt!" performance 17 órakor kezdődik a Kilences kávéház udvarán.
Kategóriák: Friss

Töröklesen túra az Ostromnapok péntek estéjén (aug. 7.)

2020, augusztus 5 - 00:10
Az erre a hétvégére tervezett XIV. Kőszegi Ostromnapok ugyan elmarad, de az ilyenkor szokásos "töröklesen" jelmezes éjszakai túra elmaradhatatlan!
Kategóriák: Friss

Idén a Kíváncsiság lett Magyarország Tortája

2020, augusztus 4 - 12:45
Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „CURIOSITAS – Kíváncsiság” fantázianevű torta viselheti idén a kitüntető címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a „Szentivánéji Álom” tortával. Idén először a zsűri Hagyományőrző különdíjat is odaítélt, melyet Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest) alkotása, a FORTISSIMI - Bátrak tortája nyert el, Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére. Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában.
Kategóriák: Friss

A kutyák agya az emberekéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet

2020, augusztus 4 - 12:15
Magyar kutatók kiderítették, hogy a kutyák agya az emberekéhez hasonlóan hierarchikusan dolgozza fel a beszédet: az intonációt alacsonyabb szinteken, míg az ismert szavakat magasabb szinteken.
Kategóriák: Friss

Budapesten olcsóbb a nyaralás, mint a Balatonnál

2020, augusztus 4 - 10:00
A járvány miatt az emberek többsége amellett döntött, hogy idén belföldön nyaral. A legnépszerűbb úti cél egyértelműen a Balaton, a legnagyobb veszteségeket pedig jelenleg Budapest szenvedi el. A főváros pont ezért sosem látott kedvezményekkel várja a turistákat, a szállodák és a szakmai szervezetek összefogásának eredményeként sokkal olcsóbb 2020-ban Budapesten nyaralni, mint a Balatonnál.
Kategóriák: Friss

Öt vasi kápolna, ami túracélpontként is izgalmas élményt kínál

2020, augusztus 4 - 07:00
Öt kápolna, öt érdekes történet, öt izgalmas felfedezés - Vas megyében járunk, Ólmod, Káld-Hidegkút, Sitke, Szeleste és Vát településein, főutak mellett vagy éppen jelelt turistaúton.
Kategóriák: Friss