Skip to Content

Vaskarika - Hírek

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 3 perc 23 másodperc

Napi cukiság: albínó bivaly született Zalaváron

3 óra 3 perc
Nem bucskázik a hóban, nincs (még) tele vele az internet, viszont a "mi hazánk kölyke" és egy bociszemű ritkaság az albínó borjú. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, Zalaváron megörökített ritka példány október végén született.
Kategóriák: Friss

Zenei élet egykor a Városligetben

4 óra 3 perc
Térzene és operett, cigányzene és jazz, zenebona a vurstli bódéiban és a cirkuszi előadásokon: a zene a 1867-es kiegyezéstől a 2. világháborúig fontos szerepet játszott a Városliget életében. Tavasztól őszig reggeltől estig szólt a zene, telente pedig a nyüzsgő korcsolyapálya környékén hangzottak fel népszerű melódiák.
Kategóriák: Friss

2021-ben lesz a következő népszámlálás - Kötelező a részvétel

4 óra 18 perc
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2021 nyarán tarthatja a következő országos népszámlálást. A kormány erről szóló törvényjavaslata alapján a népszámláláson történő részvétel kötelező, azt internetes önkitöltéssel vagy interjús módszerrel kell végrehajtani, továbbá ki kell terjednie a lakások összeírására is.
Kategóriák: Friss

Átadták Az év természetfotósa díjakat

6 óra 18 perc
Lenergy – Az év természetfotósa 2018 címmel nyílt kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban a NaturArt fotósszövetség 25 évének legjobb képeiből. A pályázatra 294 fotós 4063 fényképet nevezett, közülük 125 alkotást állítottak ki. Az év természetfotósa Potyó Imre, az év ifjú természetfotósa pedig Füssi-Nagy Regő lett.
Kategóriák: Friss

Amikor felgyúlnak a fények, és Savariában folynak össze Babylon folyói

9 óra 18 perc
„Nehogy azzal gyere, hogy 'ma este végre a sarkamra állok, az lesz a műsor, amit én akarok'..." „Hát nem is, Szűts Judith spec nem lesz..."
Kategóriák: Friss

Gyönyörű templomaink szerte az országban

17 óra 38 perc
Adventi készülődés, hangulatos betlehemek, ünnepi szentmisék, forralt bor és kürtőskalács illatú karácsonyi vásárok. Ezzel a néhány csodálatos templommal már az ünnepekre hangolódunk. Tartson velünk!
Kategóriák: Friss

Kincs, ami van: Bud Spencer ismeretlen arcai az M5-ön

17 óra 48 perc
Piedone nyomában címmel mutatja be pénteken a Bud Spencer filmszínész életéről szóló portréfilmet az M5 kulturális csatorna.
Kategóriák: Friss

Herényi Esték: emlékezés az Aranycsapatra, beszélgetés a megyéspüspökkel

2018, november 20 - 17:40
A Herényi Esték beszélgetősorozatban ezúttal az Aranycsapatra emlékeznek a Haladás egykori focistái, december 3-án pedig dr. Székely János megyéspüspök beszél az egyház és a társadalom kapcsolatáról.
Kategóriák: Friss

Sodródás - Ferencz Eszter tárlata az IDA Lakberendezési Stúdióban

2018, november 20 - 15:00
Rácsodálkoztunk... nemcsak a kiállított anyagra, hanem az ennek helyet adó térre, amiben az alkotás-alkotó-befogadó hármasa jól, otthonosan, élhetően érezte magát - November 16-án az IDA Lakberendezési Stúdióban nyílt meg Ferencz Eszter "Sodródás" című tárlata. Köszöntőt mondott Koczka Tibor alpolgármester, a tárlatot Torjay Valter művészettörténész ajánlotta a látogatók figyelmébe. Weöres Sándor műveiből Németh Judit színművész olvasott fel részleteket.
Kategóriák: Friss

160 fős előadói apparátussal hozza el az Opera a Turandotot Szombathelyre

2018, november 20 - 10:00
Opera Szombathelyen!! Puccini legismertebb, soha be nem fejezett operájának előadását tekintheti meg koncertszerű változatban a zeneszerető közönség november 25-én a Művelődési és Sportházban. A Magyar Állami Operaház az ország legnagyobb kulturális intézményeként küldetésének tekinti, hogy az opera üzenetét minél több magyarlakta településre eljuttassa. Ennek jegyében hirdette meg a budapesti dalszínház 2018/19-es, „Puccini Itáliája”-évadában „Operát az Operából!” elnevezésű turnéját.
Kategóriák: Friss

New York-i csúcsokat döntött a Fricska

2018, november 20 - 09:20
Moussa Ahmed, Papp Gergely Bálint és Papp Máté Bence New Yorkban járt a Magyar Operaház amerikai turnéja során. Az előadások mellett egy különös missziót vállaltak magukra a srácok. A város legmagasabb pontjain népszerűsítették a magyar néptáncot!
Kategóriák: Friss

Táncból katedrálist - Film készült a Béri Balogh Ádám Táncegyüttesről

2018, november 20 - 01:25
Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Kozma Gábor az alkotója annak a filmnek, mely a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes 50 évét öleli fel. A Táncból katedrálist című film díszbemutatóját november 21-én 18.00-kor tartják az AGORA-Savaria Filmszínházban.
Kategóriák: Friss

Vasúti menetrend: jelentős módosítások jönnek december 9-től

2018, november 20 - 01:10
Elsősorban az InterCity-, illetve a reggeli órákban a Sopron-Győr vonalon a regionális közlekedésben jelent majd komoly változást a december 9-től életbe lépő új vasúti menetrend. Az eddig Csornán összekapcsolt Savaria-Scarbantia InterCity Szombathelyről és Sopronból is önálló vonatként, rövidebb menetidővel közlekedik Budapest-Keleti pályaudvarig.
Kategóriák: Friss

5+1 érdekesség a diszkó világából, hogy felkészült légy a Nagy Szombathelyi Retro Fesztiválra!

2018, november 19 - 17:50
Lélekben már a Nagy Szombathelyi Retro Fesztiválra készülünk, ez alkalomból összegyűjtöttünk pár érdekességet a diszkó világából.
Kategóriák: Friss

Az Ossian tripla jubileumi műsorával lép fel a Metál Mánia Fesztiválon!

2018, november 19 - 16:00
November 24-én a GYIK Rendezvényházban, a hűség városába érkezik az OSSIAN! Vendégként a folk metál magyarországi sztárja, a Dalriada nyitja meg az estét, majd a thrash király Moby Dick best of programja dolgoztatja meg a nagyérdeműt.
Kategóriák: Friss

Black Friday akció a sárvári fürdőben - Csak egyetlen napig, ne maradj le róla!

2018, november 19 - 13:15
November 23-án az ajándékutalványokat 20% kedvezménnyel lehet megvásárolni a Sárvári Fürdő weboldalán! Az utalványok kerülhetnek a karácsonyfa alá – egy élménynek, kényeztetésnek mindenki örül -, de akár felhasználhatóak saját részre is egy későbbi alkalommal, így olcsóbb a fürdőzésed.
Kategóriák: Friss

Tíz év múlva ne ez a dal legyen… - Cseh Tamás Est a Sportházban (nov. 20.)

2018, november 19 - 11:15
Cseh Tamás ikonikus dala is szerepel abban a műsorban, amelyet Hegyi Norbert és Joós Tamás „Átlátszó víz legyen” címmel ad elő november 20-án, kedden 20.00 órakor az AGORA Művelődési és Sportházban.
Kategóriák: Friss

Az emberi hangnál nincs csodálatosabb hangszer - Szent Márton Kórustalálkozó 2018 (videóval)

2018, november 19 - 01:35
November 18-án Szombathely Város Szent Márton Kórusegyesülete szervezésében négy kórus részvételével rendezték meg a Szent Márton Kórustalálkozót. A Szent Márton templomban a helyi kórus mellett a szentkirályszabadjai Gaudium Kamarakórus, a Balatonalmádi Városi Vegyes Kar és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium fiúkórusa volt a vendége a találkozónak.
Kategóriák: Friss

Budapest utcáit járva szinte érezzük a történelmet

2018, november 19 - 01:15
Az építészet egyfajta nyelv, ami sok-sok akcentussal és árnyalattal „beszél” nemcsak tégláról, gerendáról és ablakról, de kulturális, társadalmi és politikai változásokról is. Budapest utcáit járva szinte érezzük a történelmet a száz-kétszáz éves lakóházak, templomok, paloták között, de ahogy műemlékeink, ugyanúgy korunk, a 21. század fontosabb épületei is megérnek egy-egy sétát.
Kategóriák: Friss

Tankcsapda és Kowalsky meg a Vega közönségtalálkozó Sárváron

2018, november 18 - 15:00
Két jubiláló zenekarral pacsizhatsz, szelfizhetsz, dedikáltathatsz cd-re vagy a hasadra… Emellett készülhetsz 'öv alatti' kérdésekkel is november 26-án Sárváron, a Nádasdy-vár Folyosó Galériáján tartott közönségtalálkozóra.
Kategóriák: Friss